Letné rozhlasové detektívky, 2. časť

Letné rozhlasové detektívky, 2. časť

Aj ďalší letný prázdninový týždeň vyplníme detektívkami, ale aj hrami pre mládež a dobrými veršami. Čítanie na pokračovanie bude plné autorov detektívov, aj tých slovenských. Budeme si čítať Ed Lacya či Petra Krištúfka. Vyrozprávame si príbeh O neslávnom vrahovi Ondrejovi Rigovi. K vrcholným výberom týždňa bude patriť hra na motívy diela Jacka Londona Zabiť človeka, poviedka Davida Herberta Lawrenca Lišiak, Zuzana Belková sa bude rozprávať vo svojej relácii s Danielou Kapitáňovou a Dušanom Taragelom o detektívke. Určite si nenechajte ujsť rozhlasovú detektívku Vražda v pavlačovom dome od Ľuboša Juríka či pásmo o klasickej nemeckej detektívke. A veríme, že potešíme aj mladých, a to hrou Dušana Kužela Vykoľajenie a hrou Petra Repku Giovanniho poklad. A nezabudli sme ani na poéziu, tento týždeň to budú verše mladej poetky Dominiky Moravčíkovej.

V cykle Čítanie na pokračovanie si vychutnajte poviedky a zamyslenia na detektívnu tému. V ponuke je Ed Lacy s titulom Komu bude Arthur chýbať? - tajuplný príbeh vám bude od pondelka čítať Peter Marcin. Dado Nagy zas prestaví knihu Beštia Dominika Dána, inšpirovanú príbehom slovenského masového vraha Ondreja Riga. Ten dal o sebe znať po amnestii, keď sa za ním začala šíriť krvavá stopa, na scénu však prišla nová vyšetrovacia metóda - analýza DNA. V relácii O neslávnom vrahovi Ondrejovi Rigovi účinkujú okrem autora Boris Farkaš, Judita Bilá a spisovateľ Dominik Dán. Relácia je z roku 2006 - počúvajte od utorka. Od stredy vám Marína Čeretková-Gallová ponúkne Pátranie po nezvestnom - poviedku o zložitom osude dievčatka, ktoré matka opustila a otec, s ktorým žije, je nezodpovedným milovníkom života a alkoholikom. Účinkujú Petra Vajdová, Jozef Kroner, Darina Vašíčková, Helena Geregová a Peter Sklár. No a od štvrtka pridávame pásmo Prepelice s tymiánom a vraždou, ktoré v roku 2007 spracoval Peter Krištúfek. Dozviete sa viac o spisovateľovi Rexovi Stoutovi a jeho detektívovi Nerovi Wolfovi. V ukážkach účinkujú Lucia Vrablicová a Ján Gallovič.

V pondelok tiež uzavrieme trojdielny detektívny seriál podľa prózy Ľuboša Juríka, ktorý autorsky pripravil Michal Spišák. Vražda v pavlačovom dome sa odohráva v uliciach medzivojnovej Bratislavy. Opäť sa stretávame s reportérom miestneho bulváru, ktorý s pomocou brilantného komisára vo výslužbe, dokáže prípady rozmotať aj tam, kde už sa polícia ocitla v slepej uličke. V tretej časti príbehu rieši prípad vraždy mladej ženy. Ukáže sa, že v tomto prípade je veľa podozrivých, ktorí by mali na spáchanie strašného činu motív, avšak pohútky skutočného vraha prekvapia aj skúseného pisateľa súdničiek, Antona Zárubu. Účinkujú Gregor Hološka, František Kovár, Alfréd Swan, Juraj Hrčka, Ján Galovič, Barbora Chlebcová, Dušan Kaprálik a ďalší. Seriál z roku 2020 uvádzame v premiére.

Pokračujeme 8. časťou obľúbeného poučného seriálu o zákutiach slovenčiny z dielne Ingrid Hrubaničovej. V Diktáte na Devíne z roku 2007 bude jazykovedkyňa Sibyla Mislovičová z gramatiky opäť skúšať spisovateľa a prekladateľa Jána Štrassera.

Od utorka sa v cykle Ars litera zamyslíme na tému Klasická nemecká detektívka. Agathu Christie, Sherlocka Holmesa, londýnsku hmlu a ponurú atmosféru anglického vidieka pozná každý, ale aké sú atribúty detektívneho príbehu odohrávajúceho sa v nemeckých reáliách? Prezradí vám autor Ľudovít Petraško, ktorý je učiteľom nemeckej literatúry a publikuje v periodikách o histórii. Účinkuje Peter Himič, relácia je z roku 2019.

Detektívky sú stále veľmi obľúbeným čitateľským zadosťučinením. Atmosféra zločinu, ktorý je na konci potrestaný, neprestáva fascinovať. Alebo snáď ide o niečo iné? O postavu detektíva, ktorý nikdy nie je nudný a baví nás svojou čudáckou osobnosťou? Aké postrehy na túto tému nám ponúknu dvaja spisovatelia? Dozvieme sa v Literárnej rozhľadni Zuzany Belkovej nazvanej Spisovatelia o detektívke. Relácia mala premiéru v roku 2003. Autorka sa bude rozprávať s Danielou Kapitáňovou a Dušanom Taragelom.

Čingiz Ajtmatov bol kirgizský spisovateľ. Čitateľsky obľúbená je najmä jeho novela Džamila, ktorú surrealista Louis Aragon vyhlásil za najkrajší ľúbostný román všetkých čias. Nemenej sugestívne sú aj ďalšie autorove texty: Prvý učiteľ, Ťavie oko, Labute nad Issyk Kuľom, či Popravisko. Niektoré z nich sa stali námetom filmov, ktoré sa - rovnako ako ich predlohy - zapísali do filmového sveta. O Ajtmatovovom živote a tvorbe i o jeho presahoch do filmového umenia bude program Postavy v krajine, krajina v postavách Čingiza Ajtmatova Veroniky Dianiškovej. Spoluúčinkuje Daniela Šencová. Reláciu uvádzame v premiére v rámci cyklu S Literou. Počúvajte od stredy.

Nelly a Jill. Dve sestry, už nie najmladšie. Po smrti rodičov si kúpili farmu, o ktorú sa starajú a snažia sa nejako prežiť. Obe však podvedome túžia po jednom. Po mužovi, ktorý neprichádza. Určite si nenechajte ujsť poviedku podľa literárnej predlohy predstaviteľa anglického modernizmu, Davida Herberta Lawrencea, Lišiak. Účinkujú Emília Čížová, Magda Matrtajová-Čaplová, Ľubomír Holčík, Ján Kožuch a Ján Selecký. Hra je z roku 1982.

Vo štvrtok si pri počúvaní Litery prídu na svoje aj mládežníci, práve im je určená rozhlasová hra Dušana Kužela s názvom Vykoľajenie. V réžii Antona Glézla sa budú nad morálkou zamýšľať Emil Horváth, ml., Dušan Jamrich, Dušan Tarageľ, Ján Kramár, Zuzana Cigánová, Eduard Bindas, Ján Valentík, Kamila Magálová, Slavo Drozd a Stano Dančiak. Hra je z roku 1980.

„...A prečo musíme zabiť Martu? Čo sa ten Sitár načisto spochabel? Toho gardistu, to chápem, toho sme aj hneď mohli... a ako mu mozog z hlavy vyletel, haha. Ale Martu Rábekovú? Prečo, panebože?..." toľko úryvok z minidrámy o pohnutých vojnových časoch na Slovensku - Zabiť Martu. Pochádza z dielne Martina Ciela a naháňa nepríjemné zimomriavky. Účinkujú Pavol Šajmovič, Vladimír Kobielsky, Peter Sklár a Matej Landl.

Pokračujeme cyklom Listové tajomstvá, v ktorom sa Oleg Pastier prizrel bližšie korešpondencii Štefana Krčméryho a Vladimíra Roya. Roy bol slovenský básnik a prekladateľ, vnuk národného buditeľa Jozef Miloslava Hurbana. Aký bol jeho vzťah s Krčmérym, ktorý sa netajil jeho vplyvom na svoju tvorbu? Dozviete sa v relácii z roku 2014. Účinkuje Boris Farkaš a Jozef Šimonovič.

Majiteľka naďabí vo svojom dome na votrelca a zabráni mu v lúpeži. Ba čo viac, samotný lúpežník sa na útek nechystá, no ocitá sa v jej zajatí a začína medzi nimi zvláštna kontroverzná diskusia, ktorá vedie k prekvapivému koncu. Aj o tom bude rozhlasová hra podľa poviedky Jacka Londona Zabiť človeka. V réžii Igora Hrabinského účinkujú Ivan Romančík, Oľga Solárová a Jozef Šimonovič. Počúvajte od piatku.

Za rozhlasovou hrou pre mládež - Giovanniho poklad - pre zmenu nájdete motív života Dona Bosca. Jozef Repko sa pozrel bližšie odkazu tohto kňaza a vychovávateľa, zakladateľa rádiu saleziánov, ktorý bol v roku 1934 vyhlásený za svätého. V réžii Viliama Sýkoru účinkujú Vladimír Jedľovský, Kamil Kollárik, Daniel Matuška, Martin Melichar, Viera Topinková, Zdena Grúberová, Jozef Cút, Ivan Romančík, Marta Černická, Michal Domonkoš, Gustáv Legéň a Jozef Šimonovič. Hra je z roku 1995.

Náš týždeň zakončíme veršami mladej slovenskej poetky Dominiky Moravčíkovej pod názvom Fly Dubai. V réžii Júlie Rázusovej vám ich prednesie Alena Ďuránová.

Program rádií

Autorka scenára: Monika Zumríková Kekeliaková

Text: Lucia Šaráková

Ilustračné snímky: pixabay.com, unsplash.com, wikipedia.org.


Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame