Dvojtýždeň ponorený vo vesmíre, 2. časť

Dvojtýždeň ponorený vo vesmíre, 2. časť

Aj tento týždeň pokračujeme v medziplanetárnej púti, ponorení do zádumčivej tmy vesmíru. Stretneme sa so slovenským kozmonautom Ivanom Bellom, aj odľahčíme na humornú tému a nebude chýbať ani poézia či rozhlasové a rozprávkové hry s obsahom, ktorý svet nikdy neprestane fascinovať. V špeciálnom projekte sa tiež vyberieme za ľuďmi, ktorí sú ochotní navžy opustiť svoje domovy a presídliť sa na Mars. Príjemné počúvanie.

Suché roky Laca Keratu sú smutno-smiešna groteska. Jediný pravdivý príbeh o budúcnosti. V kalendároch sa píše rok 2222. Nič nie je na svojom mieste. Všetko je šedé, nielen nekonečné ulice, chodby, bludiská v budovách, ale aj predstavy v mysliach, bez žiadnych veľkých očakávaní. Hlavný hrdina Vilo je jedným z mnohých riaditeľov obrovskej firmy, v ktorej už nik netuší, aká je v nej pracovná náplň, načo má slúžiť a najmä aký má zmysel jej existencia. Z knihy vám bude Peter Rúfus čítať na pokračovanie v piatich častiach počas celého týždňa.

Pokračujeme rozhlasovou hrou Červie diery o zablokovaní prirodzených medziľudských vzťahov vzájomným odcudzením. Autorka Elena Antalová svoju hru modeluje na poznaní modernej astrofyziky o tzv. červých dierach, ktoré tvoria vo vesmíre akési mimočasopriestorové tunely medzi hmotou a antihmotou. Keďže človek je aspoň taká zložitá osobnosť ako je mnohoznačný vesmír, ktorého je produktom, objavuje a používa aj iné cesty k tomu druhému, akými sa obyčajne uberá v každodennej všednosti. Účinkujú Emília Vášáryová, Leopold Haverl, Soňa Ulická, Eva Matejková, Helena Geregová, Ján Valentík a Peter Sklár. Režíroval Peter Jezný, hra mala premiéru roku 2001.

Slovensko sa v roku 1999 stalo 21. krajinou na svete, ktorá do vesmíru vyslala svojho zástupcu. Prvý slovenský kozmonaut Ivan Bella letel do vesmíru pred 21 rokmi - 20. februára. Strávil tu 7 dní 21 hodín a 56 minút. Bol jedným z členov medzinárodnej posádky ruskej kozmickej lode Sojuz TM-29, ktorú okrem Bellu tvorili ruský veliteľ Viktor Afanasiev a francúzsky palubný inžinier Jean-Pierre Haigneré. Viac sa dozviete v pásme Lucie Balajovej z roku 2010. Volá sa Ivan Bella - letec a prvý slovenský kozmonaut.

Od utorka vás pozývame počúvať pásmo z cyklu Solárium o Temnej stránke vesmíru. Reláciu v roku 2010 autorsky pripravila Katarína Kacerová. Autorka spracúva odborné témy zrozumiteľným jazyom. Za svoju prácu dostala niekoľko cien okrem iného novinársku cenu UNICEF či cenu Slovenskej akadémie vied za popularizáciu vedy. Hosťami relácie boli mladý úspešný slovenský astrofyzik Norbert Werner pôsobiaci v Ústave časticovej astrofyziky a kozmológie Stanfordskej univerzity v Kalifornii a slovenský astronóm a vysokoškolský pedagóg Juraj Tóth, ktorý vyučuje astronómiu na Fakulte matematiky a fyziky Univerzity Komenského v Bratislave.

Pridávame rozprávkovú hru Komiks autora a režiséra Gejzu Dezorza. Príbeh je napísaný na motívy komiksu Ondřeja Neffa a Karla Saudka Arnal a dva dračí zuby, ktorý opisuje morálne, ekonomicky a prírodne zdevastovanú Zem, po šiestej nukleárnej vojne. Účinkujú Ivo Heller, Juraj Kemka, Lukáš Latinák, Boris Farkaš, Henrieta Kolláriková-Jančišinová a Marián Miezga. Hra je z roku 2006.

V týždni venovanom vesmíru si vypočujte aj miniromán Máriusa Kopcsaya s názvom Vesmír v nás. Prečíta vám ho Laco Kerata. O mesiaci sa rozpísala tiež glosátorka Elena Vacvalová, ktorá textom reagovala na vesmírny úkaz viditeľný v roku 2016, tzv.supermesiac v splne. Ľudia sa naň v tom čase pozerali rôzne. Niektorí s úplným nadšením, iní skôr skepticky. Bol dokonca dôvodom na hádku aj zmierenie. Ako táto nebeská udalosť poznačila humoristku? Prečíta vám autorka.

Od stredy pridávame pásmo poézie Ko(z)mické piesne, za ktorým sa skrývajú viacerí autori. Z cyklu Poézia naživo zaznejú "vesmírne" verše Daniela Heviera, Jaromíra Pelca, Wislawy Szymborskej, Evy Lipskej, Ostena Sjostranda, Tomáša Janovica, Wallacea Stevensa a Harryho Martinsona. Recitujú Ivana Kováčová, Viktor Sabo, Egon Tomajko, Ľubo Šamo a Lukáš Cintula. V programe Rádia Litera následne pokračujeme ukážkou z knihy esejí Petra Karvaša, ktorý nás poučí Prečo nemožno písať sci-fi. Číta Vladimír Minarovič. Ukážka je z roku 1995.

Z niekdajšieho obľúbeného cyklu Sobotník zas pridávame na odľahčenie témy humoristické pásmo Romana Slaninu Nie ste náhodou z inej planéty? Spoluúčinkujú Norbert Antalík, Stanislava Pázmányová a Boris Srník. Relácia je z roku 2010. Pavol Rankov zas prispeje k téme poviedkou Planéta ľudí. Číta Daniel Výrostek. Počúvajte od štvrtka.

Mars - najbližší sused Zeme - už desiatky rokov priťahuje vedcov, fantastov, futuristov, ale aj obyčajných ľudí. Pravdepodobnosť, že túto planétu raz osídlime sa nezadržateľne zvyšuje. Čo ľudí láka na rozhodnutí opustiť svoju rodinu, krajinu, opustiť Zem? Vypočujte si príbehy ľudí, pre ktorých je Červená planéta viac než snom. Vo fíčri Slováci na Marse účinkujú respondenti, ktorí sa dobrovoľne prihlásili cez výzvu RTVS a ich túžbou je žiť na inej planéte. Chceme pochopiť ich dôvody, myšlienky a názory. Zaujíma nás, ako Slováci/Slovenky vidia svoju minulosť, prítomnosť a budúcnosť v tejto krajine a na Zemi. Reláciu Mareka Franka z roku 2018 vysielame od piatku.

Za menom Milka Zimková sa skrýva personálna únia herečky a spisovateľky. Z jej knihy Bez slov sme do vysielania vybrali poviedku Spala som s kozmonautom, ktorú vám sama prečíta.

"Podarilo sa nám vybudovať trvalo obývanú vesmírnu stanicu, posielame sondy za okraje našej galaxie, dopravili sme robotické vozidlá na iné planéty, úspešne sme otestovali možnosť komerčných letov do vesmíru a chystáme sa vyslať ľudskú posádku na Mars... Aký míľnik ešte zažije naša generácia?, " pýta sa vo svojom zamyslení Veľký skok pre ľudstvo redaktor Rádia Litera, Martin Šenc. Jeho esej, ktorú odvysielame v premiére v rámci cyklu V skratke, uzavrie náš vesmírny týždeň. A aký malý krok, ktorý bol veľkým skokom vo vašom osobnom vesmíre sa podaril vám? Príjemné rozjímanie s Rádiom Litera!

Program rádií

Autor scenára: Martin Šenc

Text: Lucia Šaráková

Ilustračné snímky: pixabay.com, unsplash.com, wikipedia.org, Anasoft litera, TASR

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame