Bratia Siakeľovci a zápisky (nielen) o filme

Bratia Siakeľovci a zápisky (nielen) o filme

A máme tu už druhý mesiac vysnívaných prázdnin a augustových dovoleniek. Trocha sa poprechádzame témou slovenského filmu a začítame sa do listov, denníkov a zápiskov. Môžete sa tešiť na seriál o bratoch-filmároch Siakeľovcoch, ktorý vznikol v rámci cyklu Slovenské rody. Zápisky malého muža nám ponúkne hra Zuzany Križkovej pod názvom Život a doba Mathiasa Bela. Nahliadneme aj do zápiskov Muža s protézou v diele Jána Hrušovského. Určite si nenechajte ujsť ani Bláznove zápisky N. V. Gogoľa v interpretácii Roba Rotha. Mnohých potešia tiež Sibírske zápisky M. Gaceka. Vo vysielaní sa objaví aj prvá časť denníkového románu E. M. Šoltésovej Moje deti. Chýbať nebude už tradične Diktát na Devíne, tento týždeň jeho 9. časť.

V štvordielnom seriálovom cykle Siakeľovci spracovala autorka Zuzana Líšková životný príbeh bratov filmárov, ktorí v roku 1921 natočili prvý hraný slovenský film o postave Juraja Jánošíka. Hlavnú rolu stvárnil český herec Theodor Pištek. Film si vyžiadal náklady cez 14.000 dolárov. Premiéru mal ešte toho roku, 1. decembra v Chicagu a 3. januára v Žiline. Vďaka Siakeľovej snímke sa Slovensko zaradilo medzi prvých desať krajín sveta, ktoré vyrobili dlhometrážny nemý hraný film. V roku 1995 ho UNESCO zapísalo do svetového kultúrneho dedičstva. Seriál vysielame v rámci cyklu Slovenské rody z roku 2008. V réžii Jany Strniskovej účinkujú František Kovár, Marek Fašiang, Simona Krejčiová, Michaela Drotárová, Dáša Rúfusová, Roman Matisko, Dominika Žiaranová, Táňa Radeva a ďalší.

Nasleduje dvojdielna rozhlasová hra Zuzany Križkovej Život a doba Mathiasa Bela. Zápisky malého muža. Autorka v nej zachytáva životný príbeh spisovateľa, evanjelického kňaza a pedagóga, jedného z najvýznamnejších vedcov 18. storočia, ktorý pochádzal z roľníckej rodiny z Očovej. Matej Bel bol priekopníkom osvietenstva a zaslúžil sa o rozvoj jazykovedy, histórie, geografie, prírodných vied a ďalších oblastí ľudského poznania. Hra sleduje koľko kompromisov musel urobiť hlavný hrdina, aby sa napokon stal výraznou osobnosťou Uhorska. V réžii Martina Kákoša účinkujú Vladimír Minarovič, Marián Geišberg, Ján Kroner, René Jankovič, Jozef Benedik, Dagmar Bajnoková, Monika Hilmerová, Vladimír Jedľovský, Marián Slovák, Ľubo Roman a Elo Romančík. Hra je z tohto roku, vysielame v premiére.

... teraz už vieš, čo mám na mysli, keď hovorím o relatívnosti dobra a zla, lásky a nenávisti, života a smrti, chcel by som vidieť tvoje oči, rozšírené poznaním pravdy. Je to iba okamih, ale večný...,"  píše vo svojich veršoch List developerovi Michal Habaj. Účinkuje autor.

Od stredy sa o slovo prihlási redaktorka Veronika Dianišková. V rámci cyklu premiér S Literou tentoraz prispela titulom Na ceste Veľkou pustatinou. João Guimarães Rosa je brazílsky spisovateľ, známy predovšetkým románom Veľká pustatina. Na svoje si prídu milovníci šírych plání, dobrodružných príbehov, ktoré sa stávajú archetypálnymi. V jeho tvorbe sledujeme hrdinov a hrdinky, ktorí stoja zoči voči divokej prírode i svojmu osudu. Úryvky z knihy vám prečíta Peter Rúfus a úryvky kratších textov - "Burití" a "Dál - dál a dál" zas Ludmila Hodulíková. Dielo J. G. Rosu patrí medzi najfascinujúcejšie počiny latinskoamerických spisovateľov 20. storočia. Dodnes ostáva nie len čitateľskou, ale predovšetkým prekladateľskou výzvou.

Spisovateľ a novinár Ján Hrušovský vo svojich prvých dielach čerpal z vlastných vojnových zážitkov. Ako dôstojník rakúsko-uhorskej armády bojoval po vypuknutí 1. svetovej vojny na východnom fronte a zotavoval sa vo vojenskej nemocnici v Bratislave. Jeho diela z tohto obdobia ukazujú naliehavú potrebu vyrovnať sa s následkami po psychickej, ako i morálnej stránke. Novela Muž s protézou je obrazom nešťastnej lásky v podmienkach vojnou deformovanej morálky, no súčasne i pôsobivým odsúdením krviprelievania. V réžii Vladimíra Ruska účinkujú Vladimír Minarovič, Nataša Grafingerová-Kulíšková, Ivan Laca, Július Paluš, Anton Korenči, Mária Schlosserová, Zoro Laurinc, Ján Mistrík, Dušan Kaprálik a Gustáv Legéň. Hra je z roku 1988.

Od štvrtka pridávame Bláznove zápisky Nikolaja Vasilieviča Gogoľa v podaní Roba Rotha a v réžii Táne Tadlánkovej z tohto roka. Gogoľ vo svojom monológu s neobyčajnou empatiou a zároveň zmyslom pre miestami až krutú grotesku, dáva nahliadnuť do mysle malého bezvýznamného človiečika, ktorý sa stále viac prepadáva do vlastného šialenstva.

V cykle Krajina duše nám Soňa Gyarfášová priblíži knihu Sibírske zápisky. Mikuláš Gacek. Jeho príbeh z roku 1936 je jednou z mála autentických výpovedí o prvej svetovej vojne. Keď sa M. Gacek dostal na ruskom fronte do zajatia, pokračuje do gulagu na Sibír. Ako jeden z mnohých aj on vstúpil do česko-slovenských légií a zúčastnil sa na ich ťažení po Transsibírskej magistrále až do Vladivostoku. O osobnosti hlavného hrdinu hovorí autorka relácie s dcérou Milotou Zelinovou a historičkou Danielou Kodajovou. Program je z roku 2015.

Pásmo Dejiny kinematografie vám od piatku hravou a sugestívnou formou predstaví históriu filmu zasadenú do aktuálneho kontextu. Vedeli ste, že film spočiatku svojich divákov vôbec nenadchol? Kino bolo určené pre sociálne slabších zákazníkov, ktorí si nemohli dovoliť kúpiť lístok do divadla. Autorky Eva Filová, Monika Mikušová a Katarína Mišíková nazvali svoju reláciu Ako sa to všetko začalo. V réžii Adama Hanuljaka účinkujú Zuzana Porubjaková, Peter Kadlečík, Katarína Ollé aGregor Šimko. Program je z roku 2018.

V denníkových záznamoch Eleny Maróthy-Šoltésovej, ktoré vyšli pod názvom Moje deti, sú zachytené pominuteľné momenty zo života autorkiných detí. Ide o úvahy a reflexie, ktoré vďaka jej silnému osobnému prežívaniu sú oveľa viac, než len historickou črtou. Vzťah matky k deťom a chápanie zodpovednosti voči nim, odraz patriarchálneho modelu spoločnosti v bežnej rodine, metafyzika tvorby v protiklade k banalite všednosti, to všetko sú aspekty samotnej novely, ale i jej rozhlasového spracovania. Vysielame prvú časť. V réžii Jána Mikuša účinkujú Milan Jareš, Jakub Kováč, Nikolas Kovalov, Ján Faánek, Tatiana Penovova, Boris Barina, Aleš Lukačovič a ďalší. Hra je z roku 2018.

Na záver nášho týždňa si sadneme k stolu so spisovateľom a prekladateľom Jánom Štrasserom, ktorému redaktorka Ingrid Hrubaničová nadiktuje diktát a ďalšie nuansy slovenčiny okomentuje jazykovedkyňa Sibyla Mislovičová. Stane sa tak už v deviatej časti relácie z roku 2007 Diktát na Devíne. Náš program ukončíme fejtónom Vlada Štefanoviča, ktorý nám poradí Ako písať anonymné listy. Text v roku 1990 načítal Peter Jezný.

Program rádií

Autorka scenára: Monika Zumríková Kekeliaková

Text: Lucia Šaráková

Ilustračné snímky: wikipedia.or, pixabay.com, TASR, unsplash.com

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame