Robinson Crusoe a tanec na rozhlasovej palube

Robinson Crusoe a tanec na rozhlasovej palube

Poďte si s nami zatancovať na „rozhlasovú palubu", čo-to pocestovať a stretnúť sa s Robinsonom Crusom. S Jánom Smrekom sa ocitnete na mori, s Tajovským v Japonsku, s Fabrym v Egypte, s Kukučínom v Patagónii a s Tatarkom vo Švajčiarsku a Francúzsku. Zažijete aj dobrodružstvá Marca Pola. A Vladimír Oleríny vás pozve putovať po stopách Dona Quijota. A ešte sa môžete tešiť na dve časti rozhlasovej hry o Robinsonovi. Rádio Litera vám praje nezabudnuteľné cestovateľské zážitky.

Azda ste ani netušili, aké často až exotické časti sveta precestovali niektorí naši spisovatelia, kde všade v cudzine študovali, koľko cestovateľskej vášne a dobrodružnosti bolo v ich povahách a následne aj v ich pere. V Čítaní na pokračovanie si budete môcť tento týždeň pocestovať s viacerými z nich. Od pondelka bude vo vysielaní cestopisná črta Jána Smreka Zadarmo na mori o jeho ceste Stredomorím, ktorú podnikol spolu s maliarom Martinom Benkom. Prečíta vám ju Ladislav Chudík. Od utorka sa môžete tešiť na úryvky z cestopisných čŕt Jozefa Gregora Tajovského, ktoré budú súčasťou pásma Ladislava Švihrana pod názvom Tajovský v Japonsku. V pásme účinkujú Lucia Vráblicová, Jozef Šimonovič a Vladimír Minarovič. Od stredy bude vo vysielaní prvá časť čítania z knihy Martina Kukučína Prechádzka po Patagónii. Druhá časť sa bude vysielať od štvrtka. Toto starosvetsky pôvabné rozprávanie si môžete vypočuť v interpretácii Jána Mistríka. Od piatka sa ocitnete na vojnovej lodi v čase prvej svetovej vojny vďaka poviedke Jozefa Tida Gašpara Adam Čupaj a Božia ruka. Poviedka má autobiografické pozadie, keďže jej autor bol od roku 1911 námorníkom na Jadranskom mori. Číta Ján Mistrík.

Osvietenský román anglického spisovateľa Daniela Defoa o nepokojnom chlapcovi, ktorý túži cestovať, aby nakoniec pochopil krutosť samoty a zatúžil po návrate domov, zaujal režiséra Juraja Bindzára. V jeho dvojdielnej rozhlasovej hre Robinson Crusoe účinkujú Marián Geišberg, Ivan Šándor, Ľubomír Piktor, Rodovan Hudec, Kamil Kollárik, Milan Ondrík, Marek Geišberg, Miroslav Málek, Renáta Ryníková a ďalší. Hra je z roku 2002, druhú časť vysielame od štvrtka.

Mačka Abeceda žije v knižnici. Po nociach neloví myši, ale príbehy z kníh. Deťom, ktoré za ňou prídu do knižnice, vždy ochotne poradí pri výbere knižiek. Relácia o tituloch detskej literatúry Knižky mačky abecedy je pripravená v spolupráci s deťmi z Detskej rozhlasovej dramatickej družiny a podporuje záujem o čítanie. V tejto časti sa Michaela Mrázová bližšie prizrie knihám Robinson Crusoe a Kniha džunglí. Nezabudnite počúvať so svojimi ratolesťami. V réžii Martiny Michalcovej a Zuzana Jurigovej-Kaprílikovej účinkujú Soňa Ulická, Johana Miklošíková a Martin Kaprálik. Relácia je z roku 2017.

Od utorka sme si pre vás pripravili reprízu životopisného dramatického pásma Ladislava Švihrana o slávnom benátskom cestovateľovi, dobrodruhovi a znalcovi Orientu a Východu Marcovi Polovi, ktorého cestopisná kniha Milión sa stala pre celé generácie akoby otvorenou bránou do neznámeho čínskeho sveta. Dobrodružstvá Marca Pola režírovala v roku 1996 Ria Paldiová. Účinkujú Karol Machata, Juraj Predmerský, Jana Strnisková a Vladimír Minarovič.

Patrik Oriešek sa vo svojom nasledujúcom pásme bude zamýšľať O cestopisnej literatúre. Úvahy o zrode literatúry faktu treba odvíjať od vzťahu faktu a fikcie. Cestopis ako dokonalý žánrový reprezentant tohto typu literatúry stojí na rozhraní medzi „dokumentárnosťou" a „fiktívnosťou", na rozhraní umeleckej, publicistickej a vecnej prózy," tvrdí autor. V réžii Mariána Grebáča účinkuje Alfréd Swan. Na koniec utorkového programového bloku ešte pridávame verše Jána Stacha Svadobná cesta, ktoré vám zarecituje Peter Rúfus.

Od stredy dávame do pozornosti literárne dielo inšpirované cestou svojho autora. Slávny romantik George Gordon Byron v rokoch 1809 - 1811 odcestoval do Portugalska, potom do Španielska, do Grécka a nakoniec do Carihradu. Aby zabudol na svoj smútok za matkou a priateľom Matthewsom, pripravil vydanie básne v dvoch spevoch, ktorá je zároveň i poetickým denníkom z jeho cesty Putovanie Childa Harolda. V roku 1993 redakčne pripravil Ján Bábik. V réžii Viery Weidlerovej účinkujú Dušan Jamrich a Vladimír Minarovič.

Ďalej sa započúvajte do cestopisnej črty Rudolfa Fabryho, ktorý vám ponúka svoje Rozprávanie o Egypte z roku 2008. V réžii Karola Horvátha účinkujú Darina Vašíčková a Miroslav Trnavský. Zalistujeme si tiež v cestopisom denníku z rokov 1708 - 1709 od slovenského barokového spisovateľa, evanjelického kňaza a vydavateľa Daniela Krmana. Jeho Itinerarium vám prečíta Alfréd Swan. Jeho cestopisné zápisky sú nielen vrcholným Krmanovým dielom, ale pre osobité obsahové i umelecké vlastnosti, poznávacie a literárne ambície aj jednou z najlepších memoárových próz cestopisného rázu v našej staršej literatúre. Reláciaje z roku 2007.

Štvrtkový programový blok otvorí relácia Spisovateľ na cestách, z ktorej vyberáme literárne rozprávanie Pohľadnice zo Švajčiarska a Francúzska. Krajiny v roku 1947 navštívil spisovateľ Dominik Tatarka. Ponúkame vám prechádzky po švajčiarskom vidieku i francúzskom normandskom pobreží i bystré postrehy o vzťahu človeka k prírode, ktoré ani po rokoch nestratili aktuálnosť: „ ... Ale na cestách, čo sa človek naužíva sveta! Ale najviac, zdá sa, prázdneho času. V mysli sa obnažuje pred cudzím svetom. Často cíti sa len ako napätá blana bicích tympanov alebo ako membrána slúchadla. Často mu je, akoby vnímal svet iba jedným zmyslom, priestorovým. Človek zivká a chveje sa nad prázdnym priestorom, ktorý nestačil a nikdy ani nestačí zaľudniť svojimi predstavami, osvojiť si ho tak rýchlo, ako rýchlo sa premáva na medzinárodných rýchlikoch a lietadlách...." Autorsky pripravil Patrik Oriešek. Účinkujú Oľga Solárová a Vladimír Minarovič. Relácia je z roku 2009.

Minulý týždeň sme odvysielali prvú časť rozhlasovej hry podľa knihy ElenyMaróthy Šoltésovej Moje deti. Od piatku pridávame jej druhú časť. V denníkových záznamoch autorky sú zachytené úvahy, ktoré sú vďaka jej silnému osobnému prežívaniu oveľa viac, než len historickou črtou. Vzťah matky k deťom a chápanie zodpovednosti voči nim, odraz patriarchálneho modelu spoločnosti v bežnej rodine, to všetko sú aspekty samotnej novely, ale i jej rozhlasového spracovania. V réžii Jána Mikuša účinkujú Milan Jareš, Jakub Kováč, Nikolas Kovalov, Ján Faánek, Tatiana Penovova, Boris Barina, Aleš Lukačovič, Michal Peck a ďalší. Hra je z roku 2018.

Na záver nášho týždňa sa hispanista Vladimír Oleríny vydáva vo svojej eseji Po stopách Dona Quijota. Pre milovníka svetovej literatúry je vždy lákavou predstavou navštíviť miesta, do ktorých spisovateľ situoval svoje postavy. Takáto priležitosť sa naskytla i autorovi relácie z roku 1999, ktorý vám o svojej ceste porozpráva.

Program rádií

Autorka scenára: Monika Zumríková Kekeliaková

Text: Lucia Šaráková

Ilustračné snímky: pixabay.com, wikipedia.org, TASR









Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame