Jules Verne, Jack London a prvý týždeň dobrodružstiev

Jules Verne, Jack London a prvý týždeň dobrodružstiev

Letné dni na Litere pokračujú najbližšie dva týždne v znamení dobrodružstva. Do svojho sveta vás pozvú majstri svojho remesla, Francúz s úctyhodnou fantáziou Jules Verne a Američan so živelným vzdorom voči osudu, Jack London. Ak ste sa s hrdinami ich diel nezoznámili v mladom veku, je najvyšší čas tak urobiť teraz, my ostatní budeme radi nostalgicky spomínať. Preneste sa do dobrodružných príbehov, ktoré treba zažiť aspoň raz za život. Ak už nie osobne tak z pohodlia domova pri našom rádiu. Ak ste si plánovali oddychové leto, Litera vám ho teraz trošku okorení príjemným adrenalínom.

V cykle Čítanie na pokračovanie si môžete od pondelka postupne vychutnať tri poviedky Jacka Londona. Autor ich napísal mnoho a najlepšie z nich sú klasickými vzormi zvládnutia námetu a mužného štýlu. Najviac materiálu nachádzal na americkom severe, ktorý poznal dôverne z mnohých zlatokopeckých výprav, v zaujímavom, hoci neľahkom živote amerických Indiánov a v neposlednom rade na svojich častých plavbách na tropické ostrovy južných morí. Poviedky Láska k životu, Malomocný Kulau a Zabiť človeka v réžii Martina Bendika vám bude čítať František Kovár. Do slovenčiny ich preložil Štefan Kýška. Od utorka a štvrtka pridávame seriál Svet podľa Londona, ktorý na motívy Londonových poviedok Johnyho cesta na juh a Kus rezňa napísal Peter Gregor. Účinkujú Jozef Šimonovič, Vladimír Obšil, Viera Topinková, Jozef Cút, Marián Gallo, Martin Kaprálik, Július Vašek a Vladimír Minarovič.

Priaznivci rozhlasových hier sa môžu tešiť na viaceré rozhlasové dramatizácie kníh Julesa Verna. Od pondelka to bude kniha Päť týždňov v balóne. Ocitneme sa na dobrodružnej výprave doktora Fergussona, ktorý podniká cestu riaditeľným balónom nad neprebádanou pevninou Afriky. Po štarte prežije so svojimi spoločníkmi mnohé nebezpečenstvá s africkým obyvateľstvom, strety s divými zvieratami i s prírodnými živlami. V réžii Ota Varešku účinkujú Elo Romančík, Jozef Šándor, Anton Mrvečka, Vlado Minarovič, Jozef Longauer a Július Paluš. Od utorka do programu pribudne dramatizácia menej známej knihy Dráma v Livonsku. Verne tentoraz zmenil žáner a v neobvyklej detektívke spriada sled podivuhodných zvratov a hypotéz až do nečakaného rozuzlenia. Svoj príbeh graduje na pozadí nepriateľstva medzi Slovanským a Germánskym živlom. Účinkujú Ladislav Chudík, Ján Klimo, Štefan Figura, Vladimír Durdík, Július Paluš, Juraj Paška, Ján Géc, František Dibarbora, Marián Gallo, Karol Skovaj, Karol Machata, Eva Kvietiková, Ľudovít Ozábal a Gustáv Legéň. Režíroval Milan Semík. Od stredy uvádzame Vernovo dielo Dvadsaťtisíc míľ pod morom. Prenesieme sa na palubu ponorky, ktorej velí mysteriózny a fascinujúci kapitán Nemo. Môžete sa tešiť na kanibalov i útok obrovských chobotníc. V réžii Vladimíra Štróbla účinkujú Jozef Budský, Viliam Záborský, Alojz Kramár, Július Pántik, Míla Beran, Jozef Hanúsek, Štefan Figura, Karol Skovaj, Ján Kákoni a ďalší. Od piatka sa na rad dostane rozhlasové spracovanie knihy Morská obluda. Problém veľrybárskej lode vyvrcholí v momente, keď sa jej zmocní neznáma sila a vlečie ju do voľných vôd. Posádka skončí vyvrhnutá na ľadovom poli. V réžii Igora Hrabinského účinkujú Igor Čillík, Ľubo Roman, Bronislav Križan, Gustáv Valach, Peter Bzdúch, Eduard Vítek, Július Vašek, Ján Mistrík, Ján Valentík, Miroslav Trnavský, Peter Marcin a Jozef Šimonovič.

Vo vysielaní sa objaví aj rozhlasová hra Jacka Londona, ktorá bude zaradená od štvrtka. Autor Milan Frolo ju nazval Požierači medvedieho mäsa. Rozpráva príbeh dvoch priateľov, Šortyho a Smoukyho, opisuje rôzne nástrahy, ktoré ich čakajú na ceste za hľadaním zlata. V réžii Vladimíra Ruska ml. účinkujú Pavol Topoľský, Miroslav Noga, Vladimír Durdík, Peter Bzdúch, Igor Čillík, Michaela Čobejová, Vladimír Muller a Ivan Laca.

Od utorka tiež pridávame trojdielne pásmo z cyklu Gaudeamus. Jeho autori Jozef Žarnay a Alena Čisáriková ho nazvali jednoducho Jules Verne. Dozviete sa v ňom všetko podstatné o živote a diele tohto francúzskeho autora, nebudú chýbať ukážky z jeho najznámejších kníh. O svojich skúsenostiach s tvorbou J. Verna budú hovoriť viaceré osobnosti. Účinkujú Peter Bzdúch, Ivan Laca, Peter Sklár, Jozef Šimonovič, Richard Klvač a Alfréd Swan.

Za necelých pätnásť rokov napísal Jack London vyše štyridsať kníh, stovky poviedok, tisíce článkov a reportáží. V práci bol práve taký zaťatý ako v zábave či láske. Svoje predsavzatia plnil s neuveriteľnou tvrdohlavosťou. Jeho dialógy aj opisy sú výstižné, jeho príbehy sú plné pôsobivej sily, chuti do života, radosti z tvorivého činu. Túto silu, chuť, radosť a smäd prenáša aj na svojho čitateľa. Príkladom je poviedka Biele ticho. V cykle Svetová čítanka vám ju od piatka bude čítať Marián Grebáč.

Program rádií

Autor scenára: Martin Šenc

Ilustračné foto: pixabay, wikipedia

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame