Jurkovičovci, Ľudovít Štúr, ale aj Ťuťulko či Hltoslov Popletený

Jurkovičovci, Ľudovít Štúr, ale aj Ťuťulko či Hltoslov Popletený

Tento týždeň zalovíme trocha hlbšie v rozhlasovom archíve a vy si budete môcť vypočuť hry, ktoré sa už dávno nevysielali. Napríklad diela od Jozefa Repka s jeho nezabudnuteľnými postavičkami ako sú Ťuťulko, Písmenko, Hltoslov Popletený, Ujo Elektrón či Zlostník Bajúznik. Nebudú chýbať obľúbení Cyro a Miro Gombuľkovci, a to všetko v jednej hre pod názvom Starosti s Ťuťulkom. Od tohto autora sa však vo vysielaní objaví aj hra V lúčoch vyhasínajúce pochodne a aj celý cyklus na pokračovanie o rode Jurkovičovcov. Určite si nenechajte ujsť výborné poviedky Dušana Kužela, vyberáme tri - Myšky, Haraburdy a Útek z neba. Pre mládež sme pripravili hru o Archimedovi pod názvom Kruhy a meče od Eduarda Odehnala. Určite zaujme aj fíčer Zuzany Galkovej pod názvom Z rodinnej pokladnice o starých kalendároch a kronikách. Nadčasovo pôsobí aj hra Maríny Čeretkovej-Gallovej Panenka menom Helena, ktorá je sondou do duše zamilovaného dievčaťa. Milovníkov poézie potešia verše Silvie Kaščákovej. A samozrejme, nezabudli sme ani na ďalšiu časť reláciu Diktát na Devíne.

V rámci cyklu Slovenské rody vás po celý týždeň budú sprevádzať Jurkovičovci. Najznámejší z nich boli Samuel Jurkovič, svokor J. M. Hurbana, organizátor družstevníctva a popredný architekt Dušan Jurkovič, známy tiež ako autor Štefánikovej mohyly na Bradle. V réžii Štefana Korenčiho účinkujú Martin Kaprálik, Vladimír Minarovič, Lucia Vrablicová, Soňa Ulická, Igor Krempaský, Miroslav Trnavský, Juraj Predmerský a ďalší. 5-dielne čítanie na pokračovanie je z roku 2010.

Z dielne Maríny Čeretkovej-Gallovej vyberáme hru pre mládež Panenka menom Helena. Autorka v nej poukazuje na to, že mladí ľudia nie sú cynickí, bezcitní a ľahostajní, ako sa navonok niekedy javia. Hlavná hrdinka je až precitlivená, citovo naviazaná na matku a neskôr na chlapca. Sledujeme vzťah plný komplikovaných duševných stavov oboch mladých ľudí. V réžii Evy Galandovej účinkujú Jana Horková, Alojz Špaček, Ľubo Roman, Ján Venéni, František Obžera, Vlado Müller, Anton Mrvečka, Štefan Mandžár, Viktor Lukáč a ďalší. Hra je z roku 1983.

V ďalšej časti relácie Diktát na Devíne bude spisovateľka a herečka Ingrid Hrubaničová opäť diktovať diktát spisovateľovi a básnikovi Jánovi Strasserovi. Jazykovedkyňa Sibyla Mislovičová ako zvyčajne príjemne a odborne okomentuje jazykové a gramatické javy, ktoré sa v tomto diktáte vyskytnú.

Od utorka dáme priestor Dušanovi Kuželovi a jeho poviedke Haraburdy. Kuželove texty určite nepatria na rozhlasové smetisko, majú svoju silu ešte aj dnes. Autor patril k najvýznamnejším predstaviteľom generácie, ktorá vstupovala do prózy v prvej polovici šesťdesiatych rokov. Ako začínajúci spisovateľ vzbudil veľké očakávania svojím debutom - zbierkou poviedok Vráti sa niekto iný. Kľúčovým dielom jeho tvorby sa stal román Lampa. My z jeho textov od štvrtka vyberáme poviedku Myšky a v piatok sa zamyslíme či je možné odísť z neba v poviedke Útek z neba. V réžii Milana Semíka a Jaroslava Rozsívala účinkujú Viera Topinková, Alojz Kramár, Eva Krížiková, Dušan Blaškovič, Gustáv Legéň, Soňa Ulická, Hana Kostolanská a ďalší.

Ak patríte k fanúšikom rozprávkových príbehov, potešíme vás jedným z príbehov o ujovi Elektrónovi a Cyrovi a Mirovi Gombuľkovcoch, ktorí v čase, keď ich autor Jozef Repko vymyslel, boli u detských poslucháčov veľmi obľúbení. Pripomenieme si ich v časti nazvanej Starosti s Ťuťuľkom. V hlavných úlohách budete počuť Karola Machatu, Vieru Topinkovú a Annu Bučinskú. Kontrujú im Gustáv Legéň, Hilda Michalíková, Štefan Figura, Arnošt Šebesta, Gustáv Valach, František Dibarbora, Jura Slezáček a ďalší. Režíroval Vladimír Rusko v roku 1976.

Dezilúzia, temno, smrť, trpká irónia zmyslu a nádeje. To sú slová, ktoré dobre charakterizujú cyklus básní Silvie Kaščákovej. Podľa logiky, že božie kráľovstvo zostupuje na zem, otočila vektor a ťažkosti zeme - prchavosť našej existencie a fakt telesného úpadku - transponovala na nebo. Pri jej optike sa niet na čo tešiť. Je to rúhavé, je to skľučujúce, ale kto odolá pokušeniu vzdať sa nádeje, ľahšie zvládne vlastné starnutie, či ľudskú pominuteľnosť. Verše Nebo je plné zeme v réžii Lucie Benčovej Tarbajovskej prednesie Jana Wernerová.

Stredajší programový blok otvorí cyklus S Literou, v ktorom vám Veronika Dianišková v premiére predstaví fínsku spisovateľku Tove Janssonovú. Viete, že autorka známych príbehov o zvláštnych tvoroch - mumintroloch písala aj brilantné poviedky pre dospelých? Sú to príbehy o cestách, ostrovoch, o slobode, medzigenerančých vzťahoch i o tom, ako príroda ovplyvňuje človeka. Poviedky vám bude čítať Ludmila Hodulíková a Dado Nagy.

Pokračujeme rozhlasovou hrou Jozefa Repka V lúčoch vyhasínajúce pochodne. Budeme svedkami posledných dní života Ľudovíta Štúra v Modre, na pretras príde aj jeho filozofické dielo Slovanstvo a svet budúcnosti. V réžii Igora Hrabinského účinkujú Ján Gallovič, Alfréd Swan, Ľubo Bukový, Peter Bzdúch, Vladimír Minarovič. Hra je z roku 2005.

Fíčer Zuzany Galkovej Z rodinnej pokladnice sa venuje téme rodinných kroník, ktorými sa stali kalendáre, či Biblie, spevníky a podobne, do ktorých si rodina značila významné udalosti ako narodenie, úmrtia či sobáše. Rovnako sa rodinnými pokladmi stali aj listy, ktoré sa odovzdávali z generácie na generáciu. K téme sa vyjadrujú Františka Marcinová, Hana Zelinová - Bílková, Soňa Čajdová, Jela Čajdová, Ľubica Moncmanová, Mária Bôbová, Peter Oravec, Ľubomír Turčan. Účinkujú Miloslav Kráľ a Jana Pilzová. Reláciu z roku 2018 počúvajte od štvrtka.

V piatok pridávame rozhlasovú hru Eduarda Odehnala Kruhy a meče, ktorá nám dovolí nazrieť do života starovekého učenca Archimeda. „Nedotýkaj sa mojich kruhov!". To vraj boli posledné slová, ktoré vyriekol pred svojou smrťou. Jeden z najvýznamnejších matematikov staroveku si kreslil do piesku matematické diagramy práve v čase, keď do jeho domu vtrhli rímski vojaci. V réžii Mikuláša Bugára účinkujú Karol Machta, Jozef Vajda, Eduard Bindas, Ida Rapaičová, Leopold Haverl, Vladimír Obšil, Ján Valentík, Ján Mistrík, Vladimír Durdík ml., Peter Rúfus. Hra je z roku 1987.

Program rádií

Autorka scenára: Monika Zumríková Kekeliaková

Text: Lucia Šaráková

Ilustračné snímky: pixabay.com, unsplash.com, wikipedia.org.

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame