Majster a Margaréta, Faust i mladý Werther

Majster a Margaréta, Faust i mladý Werther

Tento týždeň sa bude niesť najmä v znamení faustovskej legendy a jej literárnych variácií. Čítať si budeme Bulgakovho Majstra a Margarétu. Vo vysielaní sa objaví štvordielny dramatizovaný cyklus Goetheho Fausta. Nezabudli sme ani na rozhlasovú hru pre mládež pod názvom Neumrieť na lásku od M. Čeretkovej-Gallovej. A nenechajte si ujsť ani Goetheho Werthera či dramatizáciu o Puškinovi podľa Bulgakova. Už tradične bude vo vysielaní aj Diktát na Devíne (11. časť).

Moskvu navštívi diabol so svojou suitou a život Moskovčanov sa prudko zmení. Začnú sa diať nadprirodzené veci. Medzitým spisovateľ, ktorý si hovorí majster, zmizne a jeho družka Margaréta je ochotná zapredať dušu diablovi, aby sa dozvedela, čo s ním je. Diabol jej vyhovie a dočasne ju vezme do svojich služieb. Dnes už klasický román Michaila Bulgakova Majster a Margaréta, ktorý knižne vyšiel až dvadsaťpäť rokov po autorovej smrti, vzbudil živý ohlas už v čase svojho vydania. Zaraďuje sa k originálnym dielam svetovej literatúry syntézou náboženstva, histórie a grotesky, prenikavej satiry a svojskej filozofie umelca obdareného nezvyčajnou obrazotvornosťou. Počúvajte v piatich častiach v rámci čítania na pokračovanie počas celého týždňa. V réžii Viliama Sýkoru účinkujú Július Pántik, Eduard Bindas, Dušan Tarageľ, Ľubo Roman, Július Paluš, Peter Rúfus, Ivan Laca a ďalší.

Všetko okolo mňa je tiché a moja duša je taká pokojná. Lotte! Nechvejem sa hrôzou, keď beriem do rúk chladný, desivý kalich, z ktorého vypijem smrtiace opojenie. Ty si mi ho podala a ja neváham. Tak sa splnili všetky túžby a nádeje môjho života! Tak chladne, tak spurne zabúchať na železnú bránu smrti. Ach, Lotte, aké šťastie, osud mi dožičil umrieť pre teba, pre teba sa obetovať! „ toľko ukážka z rozhlasovej hry pre mládež, v ktorej sa trápi mladý, nešťastne zamilovaný Werther. Román z dielne Johanna Wolfganga Goetheho pre rozhlas režíroval Laco Kerata. Utrpenie a nenaplnenú lásku stvárnili Peter Rúfus, Peter Sklár, Juraj Hrčka, Rebeka Poláková. Hra je z roku 2011.

Ďalej pridávame esej švédskeho prozaika a člena Kráľovskej švédskej akadémie Pera Wästberga, ktorý patrí k originálnym mysliteľom. Svedčí o tom jeho kniha Brázda za loďou, ktorá vyšla vo vydavateľstve Milanium. Výber myšlienok, parafráz, a reflexií pripravil a preložil Milan Richter. Dotkneme sa témy totality, nacizmu a potláčania ľudskosti. Redaktor Egon Tomajko im dal podtitul Medzi človekom a diablom. V réžii Vladimíra Kivadera číta Ján Kožuch.

Kto by nepoznal povesť o Faustovi, ktorý zapredal svoju dušu diablovi. Od utorka vás pozývame počúvať prvú časť štvordielneho seriálu podľa románu Johanna Wolfganga Goetheho, Faust. Dielo o vedcovi nespokonom s výsledkami svojim výskumov, ktorý chcel spoznať pravé poznanie za akúkoľvek cenu, pre rozhlas upravil Viktor Lukáč. V réžii Viliama Lukáča účinkujú Karol Machata, Martin Gregor, Leopold Haverl, Slávo Záhradník, Ján Venéni, Vladimír Minarovič, Erika Bauerová, Hana Kostolanská, Darina Vašíčková, Peter Jerguš Július Paluš, Ján Valentík, Ján Boor, Darina Vašíčková a slovenskí madrigalisti. Seriál je z roku 1976.

Mám veľkú výhodu", povedal niekoľko rokov pred smrťou Johann Wolfgang Goethe svojmu tajomníkovi Eckermanovi, „že som sa narodil v dobe, keď boli najväčšie dejinné udalosti na dennom poriadku. Takže som bol živým svedkom sedemročnej vojny, Francúzskej revolúcie a konečne celej napoleonskej doby až do zániku hrdinu ako aj udalostí, ktoré nasledovali. Takto som dospel k iným výsledkom a názorom, ako bude možné všetkým, ktorí si budú musieť tieto veľké udalosti osvojiť z kníh, ktorým nerozumejú." Viac o Goetheho myšlienkach, živote a diele sa dozviete v relácii Márie Michalkovej Autor na dnes z roku 2012. Účinkuje Alfréd Swan a respondenti Ladislav Šimon a Milan Richter.

Divadelná hra Puškin je známa aj ako Posledné dni a napísal ju Michail Bulgakov v roku 1935. Zobrazuje posledné dni nerovného zápasu klasika ruskej poézie Alexandra Sergejeviča Puškina s cárskym dvorom, vrcholiacim jeho tragickou smrťou. Pre rozhlas ju preložil a pripravil Ivan Izakovič. V adaptácii budete v hlavných úlohách počuť Zdenu Grúberovú, Vieru Strniskovú, Evu Kristínovú a Teréziu Hurbanovú. Ďalej účinkujú Samuel Adamčík, Andrej Bagar, Michal Dočolomanský, Jozef Kroner, Elo Romančík, Juraj Slezáček a ďalší.. Hru v roku 1965 režíroval Ivan Teren. Počúvajte od štvrtka.

Hry Maríny Čeretkovej-Gallovej sú svojimi problémami aktuálne aj dnes. Len neumrieť na lásku je hra pre mládež o vzťahoch, tehotenstve i výchove. Započúvajte sa od piatku. V réžii Magdy Grandtnerovej účinkujú Nataša Gräffingerová, Zuzana Kronerová, Eva Rysová, Zora Kolínska, Hana Kostolanská, Monika Paššová. Hra je z roku 1981.

Náš faustovský týždeň na jeho klonku odľahčí Ingrid Hrubaničová a jej Diktát na Devíne. Vysielame v poradí už 11. časť. O tajoch slovenskej gramatiky budú opäť diskutovať spoluúčinkujci Ján Štrasser a Sibyla Mislovičová.

Program rádií

Autorka scenára: Monika Zumríková Kekeliaková

Text: Lucia Šaráková

Ilustračné snímky: pixabay.com, unsplashcom, wikipedia.org.

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame