Čepce, hodiny lietania či nepolepšený svätec

Čepce, hodiny lietania či nepolepšený svätec

Aj tento týždeň budeme pokračovať v rozhlasových novinkách. Vo vysielaní sa objavia hry, pásma, poviedky či verše, ktoré vznikli najmä v roku 2020, prípadne v poslednom desaťročí a ešte sme ich v rámci nášho rádia nevysielali. Môžete sa tešiť na Čepiec Kataríny Kucbelovej, ktorý sa dostal aj do finálovej päťky Ceny Anasoft litera 2020. Vypočuť si budete môcť krátku hru Do čerta s revolúciou od V. Feriancovej, Pripútanie od J. Wernerovej a hru Sovími očami od S. Liptákovej. K vrcholným výberom týždňa patrí Nepolepšený svätec od Ľ. Feldeka o Silvestrovi Krčmérym. Nezabudli sme ani na rozprávky od T. Janovica a hru pre mládež od M. Zakuťanskej pod názvom Mňa kedys´. A nenechajte si ujsť dramatizáciu novely Františka Švantnera Sedliak či dramatizáciu známeho biblického príbehu o Ezauovi a Jakubovi, Za misu šošovice.

Autorka knihy Čepiec, Katarína Kucbelová, chodila dva roky do výrazne folklórnej oblasti pod Kráľovou hoľou. Chcela sa naučiť šiť čepiec, súčasť miestneho ženského kroja a popri tom sa dozvedela veľa iných vecí o živote v odľahlej horskej obci, v postupne sa vyľudňujúcom regióne, o sebe, o ľudovej kultúre, o spolužití s Rómami, o stereotypoch, vrátane tých, v ktorých sama žila a žije. Nefotografovala, nenatáčala, nenahrávala. Počúvala, pozerala sa, vyšívala a zapisovala. Spoločne so svojou učiteľkou lovila v pamäti, spájala útržky z minulosti s detailmi z prítomnosti, na okraji dediny, v susedstve rómskej osady. V réžii Táne Tadlánkovej vám z jej knihy bude čítať na pokračovanie Barbora Chlebcová.

Od pondelka tiež zaraďujeme rozhlasovú hru Ondreja Sliackeho na motívy starého biblického príbehu Za misu šošovice. "V zasľúbenej krajine žil Izák spolu s manželkou Rebekou a ich dvaja synovia Ezau a Jakub. A hoci boli dvojčatá, vôbec sa na seba nepodobali. Ezau bol červený, chlpatý, a rád poľoval. Jakub býval v stane a stal sa miláčikom svojej mamy Rebeky..." O práve prvorodeného, hlade a požehnaní vám v réžii Viery Weidlerovej porozprávajú Ján Kroner, Zdena Gruberová, Karol Machata, František Kovár, Alfréd Swan, Elo Romančík, Ján Mistrík, Helena Geregová, Jozef Šimonovič a Vladimír Minarovič.

Mladý tínedžer rozmýšľa o tom, že chce odísť z krajiny do inej, slobodnej. Nenávidí faloš, ktorú vidí aj u svojich rodičov, aj u svojich pedagógov či športových trénerov a v plánovanom úteku mu zabráni revolúcia, otvorenie hraníc a neuveriteľné pokrytectvo, ktorého je svedkom. O tom bude rozhlasová miniráma Vandy Feriancovej Do čerta s revolúciou. V réžii Mileny Lukáčovej účinkujú Ondrej Kaprálik, Ivo Bis, Vladimír Kobielsky, Andrea Kvašňovská, Dušan Kaprálik a Ladislav Konrád.

Volám sa Saša a chcela by som nahrať dokument o svojom živote a o mojich spolužiakoch... o mojom svete, tak ako ho vidím a žijem ja..." Vitajte vo svete adolescentov, vo svete, kde hip hop súperí s Hviezdoslavom. Rozhlasovú hru Michaely Zakuťanskej Mňa kedys´ môžete počúvať od utorka. V réžii Júlie Rázusovej účinkujú Ivana Feníková, Tomáš Diro, Martin Rázus, Judit Bárdos a Peter Bajerčík.

V cykle Krajina kníh sa budeme venovať Hodinám lietania. Tak sa volá próza Etely Farkašovej, laureátky ceny Anasoft litera 2018 a držiteľky Krištáľového krídla. V anotácii ku knihe sa píše: "Autorka na pozadí príbehu extrémne senzitívnej výtvarníčky Miriam, ktorá sa po desaťročiach prežitých v zámorí vracia do rodnej Bratislavy, rozvíja niekoľko závažných tém. Napríklad utváranie osobnej identity, hľadanie cesty z osamelosti, tému viny a odpustenia či narušených medzigeneračných vzťahov, a pozornosť venuje aj tomu, ako sa hrôzy vojny vpisujú do osudov ďalších generácií a neraz ich tragicky predznamenávajú." Súčasťou relácie je vizitka autorky, rozhovor s ňou, ukážky z knihy a ďalšie zaujímavé informácie. Účinkujú Alena Sušilová, Mária Danadová a Etela Farkašová.

Bol jeden pán a ten chodil každý deň na prechádzku k Dunaju. Kráčal zadumaný, keď ho niekto pozdravil, iba kývol hlavou. Zdalo sa, že ho niečo trápi... Bolo jedno dievčatko, volalo sa Ema, a tiež chodilo k Dunaju na prechádzku. Ema stále poskakovala, každému sa prihovorila, bola veselá a zvedavá..." A čo sa stane keď sa táto dvojica stretne? Doviete sa v rozprávke Tomáša Janovica Veselé básničky smutného básnika. V réžii Jany Strniskovej účinkujú Ján Gallovič, Dáša Rúfusová a Kristína Bartošová. Nezabudnite počúvať so svojimi deťmi.

Od stredy pokračujeme dramatizáciou poviedky Sedliak. František Švantner, v nej zobrazil príbeh apolitického človeka, ktorý sa počas SNP ocitol v hraničnej životnej situácii. Tlak dvoch protikladných strán vníma ako ohrozenie svojho dovtedy nemenného, harmonického sveta a pre jeho obnovenie sa neváha dopustiť zločinu. V réžii Silvestra Lavríka účinkujú Vladimír Jedľovský, Ingrid Timková, Peter Sklár, Martin Kaprálik a Dušan Kaprálik.

V pôvodnej krátkej hre Pripútanie hovorí autorka Jana Wernerová o odsudzení vo vzťahoch a pripútaní sa k svojim alebo partnerovým snom, napríklad i v podobe náhradného rodičovstva. V réžii Petra Kočiša účinkujú Michaela Domovcová, Andrej Palko, Erika Molnárová, Juraj Zetyák, Dana Košická, Peter Himič, Adriana Ballová, Miroslav Kolbašský, Lívia Michalčík Dujavová, Jana Wernerová a Mirka Vargová.

Pôvodná rozhlasová hra Slávky Liptákovej Sovími očami sa voľne odvoláva na motívy poviedok maďarského spisovateľa Gézu Csátha. Príbehy Medovnikár Schmith a Matkovražda, z rovnomennej zbierky krátkych próz, sú tu zasadené do nového dejového rámca. Hra vypovedá o prítomnosti slepých škvŕn v minulosti tých najbližších. Milena spoznáva skrytú povahu svojho snúbenca Jánoša v tej najnepatričnejšej chvíli, vo chvíli, keď sa sama stáva súčasťou jeho príbehu - na svadbe. Ale to nie je tým najbolestnejším odhalením. To, čo ju zasiahne ešte viac, je poznanie vlastnej zóny príšeria, o ktorej doposiaľ nemala potuchy. V réžii Štefana Korenčiho účinkujú Táňa Pauhofová, Peter Kočiš, Eva Rysová a Matej Landl. Počúvajte od štvrtka.

V piatok pridávame rozhlasovú hru Ľubomíra Feldeka Nepolepšený svätec - o živote katolíckeho disidenta Silvestra Krčméryho, ktorý sa ocitá pred Vyšším vojenským súdom v Trenčíne. Ten ho po štvorročnej vyšetrovacej väzbe odsúdil za vlastizradu na 14 rokov väzenia. Ten súd sa konal rok po Stalinovej smrti. Keby sa bol konal o dva roky skôr, bol by Silvester Krčméry odsúdený na smrť. V réžii Kamila Žišku účinkujú Ľubomír Feldek, Richard Autner, Michal Marušin, František Kovár, Dušan Jamrich, Ján Gallovič, Štefan Bučko, Jana Oľhová a Lucia Vráblicová.

Náš týždeň už obligátne ukončí Ingrid Hrubaničová a 13. časť jej Diktátu na Devíne. Spoločne s Jánom Štrasserom a jazykovedkyňou Sibylou Mislovičovou budú opäť na pretrase nuansy slovenskej gramatiky.

Program rádií

Autorka: Monika Zumríková Kekeliaková

Text: Lucia Šaráková

Ilustračné snímky: pixabay.com, unsplash.com, wikipedia.org.

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame