Týždeň írskej literatúry

Týždeň írskej literatúry

 Írsko je krajina s bohatou históriou. Zvlášť 20. storočie bolo obdobie plné zmien, obdobie hľadania si národnej identity a vyrovnávania sa s minulosťou. Írsko je aj krajina s výbornou literatúrou, ktorá je na Slovensku a aj vo svete ešte stále z veľkej časti neznáma. Tento týždeň vám Rádio Litera pomôže časť z nej spoznať. Začneme Jamesom Joyceom, snáď najznámejším írskym spisovateľom, a jeho dielami Dublinčania v Čítaní na pokračovanie a Ulysses v spracovaní rozhlasovej hry. Od autora budeme vysielať aj dve stereodramatizácie. Čo-to o diele Ulysses sa dozviete v pásme Lajoša Grendela a Margit Grazajski s názvom Odyseus a autora vám priblíži Helena Himičová v pásme nazvanom jednoducho James Joyce. Môžete sa tešiť i na poviedky od autorov ako Bryan MacMahon, Edna O'Brienová, Mary J. Lavinová, Bernard MacLaverty a William Trevor. Pred približne desiatimi rokmi sa zdvihla vlna mladých Slovákov, ktorý opustili domovinu a šli za zárobkom do Írska. Svoje príbehy vám vyrozprávajú vo fíčri Lucie Blaškovej Írsky zázrak. A nezabudli sme ani na poéziu. Vo vysielaní sa objaví Leontia Flynnová, Brendan Kennelly a Leanne O´Sullivanová.

V Čítaní na pokračovanie si vypočujete deväť poviedok z Joyceovej slávnej knihy Dublinčania. Po prvý krát kolekciu poviedok publikovali v roku 1914, v období, keď bol írsky nacionalizmus na vrchole a krajina sa zmietala v hľadaní národnej identity. Príbehy zobrazujú život írskej strednej triedy v Dubline a okolí na začiatku 20. storočia. Kniha je rozdelená na tri časti, prvá sa týka detstva, druhá adolescencie a tretia dospelosti. V réžii Štefana Korenčiho číta Dušan Szabo.

Od pondelka si môžete vypočuť aj originálne rozhlasové spracovanie slávneho diela Jamesa Joycea Ulysses (Odyseus), kľúčového románu svetovej literatúry 20. storočia. Joyce v ňom doviedol do dokonalosti mnohé experimenty s postupmi románového rozprávania, ktoré formuloval už vo svojich predošlých praktických i teoretických prácach. Román sa odohráva počas jedného dňa (16.6.1904) v Dubline a popisuje všedné denné starosti jeho obyvateľov. Román má mnoho vrstiev – príbehových, štylistických, odkazových. V jeho centre stoja predovšetkým tri postavy – Stephen Dedalus, ktorý by chcel byť spisovateľom, pôžitkár a bonviván Leopold Bloom a jeho neverná žena Molly. Okrem Homérovho eposu Odysseus, ktorý je predobrazom Joyceovho diela, v ňom nájdeme odkazy predovšetkým na Shakespearovho Hamleta, ale i Mozartovho Dona Giovanniho. V dramatizácii Martina Ondrisku a réžii Jozefa Vlka účinkujú: Róbert Roth, Jana Oľhová, Matej Landl, Zita Furková, Vladimír Jedľovský a Timotej Lukovič. O diele Ulysses bude od utorka vo vysielaní aj pásmo nazvané Odyseus. Autorsky ho pripravili Lajoš Grendel a Margit Garajszki. Účinkujú Zuzana Šimová a Karol Horváth.

Stereodramatizáciu prózy Jamesa Joycea Protivníci budeme na Litere vysielať od stredy. Vo štvrtok do vysielania vstúpi druhá stereodramatizácia Joyceovho diela Milosť. Obe rozhlasové úpravy pripravil Ján Tužinský podľa prekladu Božice Vilikovskej, réžiu si na starosť vzal Vladimír Rusko ml. Účinkujú Leopold Haverl, Vladimír Minarovič, Ján Valentík, Dušan Tarageľ, Juraj Slezáček, František Kovár, Miroslav Trnavský a Michal Klučka; od štvrtka svoje hlasy postavám prepožičali Michal Dočolomanský, Pavol Mikulík, Anna Javorková, Dušan Tarageľ, Juraj Slezáček, Ján Valentík, Jozef Šimonovič, Miroslav Trnavský a Vladimír Minarovič.

Helena Himičová si v relácii z cyklu Autor na dnes pripravila o tomto významnom spisovateľovi pásmo James Joyce. Na Litere od štvrtka. Účinkujú: Helena Himičová, Jozef Úradník, Egon Tomajko, Peter Himič.

Týždeň írskej literatúry bude bohatý i na poviedky. Od pondelka vás čaká Bryan MacMahon a jeho Návrat z cudziny. V réžii Táne Tadlánkovej číta Marián Slovák. Od utorka si zas môžete vypočuť írsky vianočný príbeh Tasmánska zadovka od Johna B. Keanea, ktorý číta Boris Farkaš, a do éteru vstúpi aj prozaička Edna O'Brienová. Mnohí túto kontroverznú autorku považujú za najlepšiu írsku spisovateľku moderných románov. Ich odvážne námety a zmyselný štýl vždy rozčeria vlny v jej rodnej vlasti. Autorkin štýl je lyrický a plný vášne a túžby, zároveň sa u nej prejavuje vplyv katolíckej výchovy. Odvážne obrazy ženskej sexuality v jej dielach vyvolali obdiv, ale aj kritiku a opovrhnutie. Próza Predmet lásky je príbeh vzťahu mladej ženy k staršiemu ženatému mužovi. Úryvok z nej vám prečíta Mária Schlosserová.

Od stredy vo vysielaní nájdete aj poviedku írskej spisovateľky Mary J. Lavinovej Sára. Sára nemá najlepšiu povesť, ale je to veľmi pracovitá žena, ktorá dodržiava cirkevné tradície a jej susedia si ju vážia. Do kostola chodí pravidelne a preto sa až tak nepohoršujú nad tým, že má tri deti a každé s iným mužom. Kathleen sa snaží otehotnieť a kvôli návšteve doktora musí opustiť na tri dni domov. Domácnosť i napriek radám dedinčanov zverí Sáre s odôvodnením, že na manžela Olivera sa môže spoľahnúť. V réžii Táne Tadlánkovej číta Oľga Solárová.

Od štvrtka vo vysielaní zachytíte poviedku súčasného írskeho spisovateľa Bernarda MacLavertyho s názvom Portrét. Je to príbeh o ceste syna za odcudzeným otcom, ktorý sa nachádza na smrteľnej posteli. Poviedka má nostalgický nádych, hrdina Liam spomína na detstvo a postupne odhaľuje poslucháčom pocity, ktoré prechováva k človeku, ktorý ho vychoval. V réžii Táne Tadlánkovej číta Ivo Gogál.

Takisto v piatok do vysielania vstúpi fíčer Lucie Blaškovej s názvom Írsky zázrak. Je to relácia o ceste roztratenej generácie mladých Slovákov za peniazmi a slobodou. Samotní emigranti, dočasní alebo trvalí, vám v krátkych vstupoch porozprávajú, prečo sa rozhodli odísť za prácou do Írska. Okrem nich budete vo fíčri počuť Jozefa Šimonoviča.

Nezabudli sme ani na reprezentantov írskej poézie. Leontia Flynnová je mladou írskou poetkou a vďaka priaznivým ohlasom na jej debut ju zaradili do prestížnej skupiny básnických talentov Next Generations Poets. Vo svojich veršoch prináša zdanlivo nenápadné témy, ktoré sa v jej citlivom podaní stávajú našou súčasťou. Intenzívne obohatenie nastáva vo chvíli, keď sa náhle dotkne rany, o ktorej sme netušili alebo tušiť nechceli. Verše z básnickej zbierky s názvom 26 recituje Zuzana Jurigová-Kapráliková.

Od stredy vás pozývame na stretnutie s poéziou Brendana Kennellyho. Je sugestívna, občas provokuje. Občas znežnieme pod presilou citu obsiahnutého v jeho veršoch; Kennelly je za každých okolností ukážkovým humanistom. V pásme Zuzany Belkovej s názvom Dnes večer plačem ja Kennellyho verše zarecitujú Juraj Kemka, Dáša Rúfusová a Peter Hort.

Na konci týždňa sa môžete tešiť na talentovanú írsku poetku Leanne O´Sullivanovú, ktorá vo svojej tvorbe tematizuje naliehavé problémy dospievajúceho dievčaťa. Odhaľuje zložitý svet mladých ľudí v mediálnom 21.storočí, nereálny ideál krásy a vysoké nároky kruto zasahujúce práve dospievajúce dievčatá. O´Sullivanovej oceňovanú poéziu zaraďujú do antológií ako najmladší rešpektovaný hlas nastupujúcej básnickej generácie. Verše z jej básnickej zbierky Bulímia si vypočujete rovnako v podaní Zuzany Jurigovej-Kaprálikovej.

Do írskeho týždňa svojim dielom prispel aj redaktor Rádia Litera, Martin Šenc. V premiére vám ponúkame jeho glosu 7 minút, ktoré navždy zmenili tvár írskeho tanca, ktorú uvádzame od štvrtka v rámci cyklu V skratke. Bude o historickom momente, kedy sa originálny írsky step dostal z tmavých pubov na svetlo sveta, zatienil všetko okolo seba a stal sa populárnym po celom svete.

Program rádií

Scenár: Martin Šenc

Ilustračné snímky: wikipedia.org,, pixabay.com

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame