Detektívky E. A. Poea, ale aj Líška na striebornom vrchu

Detektívky E. A. Poea, ale aj Líška na striebornom vrchu
Máloktoré diela vovedú do takého napätia a tajomstva ako práve tie, ktoré budete počuť v Rádiu Litera tento týždeň. Vedeli ste, že Etruskovia vedeli liečiť choroby, nad ktorými si ľudstvo dodnes láme hlavu? Započúvajte sa preto do hry Eduarda Odehnala Výzva Etrúrie, ktorá bude mať dve časti. Ale kraľovať v našom vysielaní bude počas celého týždňa majster hrôzostrašných poviedok Edgar Allan Poe. Môžete sa tešiť aj na úplne nové tohtoročné rozhlasové spracovanie jeho príbehov v cykle Čítanie na pokračovanie. Nebudú chýbať pásma o živote E. A. Poea a dramatizácie jeho známych próz. Nezabudnite si vypočuť detektívnu hru pre mládež Líška na striebornom vrchu a krátku glosu o Rozprávkach o psíčkovi a mačičke. Doprajte svojim dňom kúsok fantázie a literárneho nadhľadu.

Edgar Allan Poe (1809 - 1849) je považovaný za majstra krátkej prózy a predchodcu moderných hororov. V cykle Čítanie na pokračovanie si počas tohto týždňa vypočujte výber z jeho poviedok, ktoré vyšli v zbierkach „Zlatý skarabeus" a „Čierny kocúr". Postupne to budú tituly Berenice, Metzengerstein, Muž davu, Skutočnosti v prípade M. Valdemara a Rukopis nájdený vo fľaši. V réžii Márie Danadovej Číta Michal Ďuriš.

Pomoc na striebornom vrchu je mŕva líška!," referuje vo vysielačke vystrašený žiak prekvapeným pedagógom. Je naozaj učiteľ, ktorý mal merať čas na pretekoch v lese, mŕtvy? V hre pre mládež Lenky Haškovej Líška na striebornom vrchu sa vrátime do školských čias a staneme sa na chvíľu pátračmi na vlastnú päsť. V réžii Viery Weidlerovej účinkujú Ján Valentík, Stano Dančiak, Leopold Haverl, Vladimír Kostovič, Igor Kováč, Ivan Majeský, Pavol Mikulík a ďalší. Hra je z roku 1980.

Edgar Allan Poe natrvalo vstúpil do svetovej literatúry ako romantický básnik a prozaik, majster fantastickej poviedky a zakladateľ detektívnej novely. Vo svojich dielach dokázal skvele navodiť atmosféru hrôzy a tajomna osobitou obraznosťou a symbolickosťou. Jeho básnická tvorba ovplyvnila hlavne francúzskych symbolistov, prostredníctvom ktorých prenikol do európskej literatúry. V poézii bol Poe racionalista, ako dosvedčuje aj jeho esej Filozofia básnickej skladby. Báseň má podľa neho vznikať rozumovou úvahou, nie náhodnou inšpiráciou. V pásme poézie z roku 2011 pod názvom Studňa čo stíši smäd recituje Tomáš Maštalír.

3.10 1849 našli na ulici v Baltimore muža v bezvedomí. O štyri dni v nemocnici zomrel. Tak sa zavŕšila tragická cesta amerického spisovateľa E.A. Poea. Nevyjasnené okolnosti jeho smrti len umocnili mýtus o zúfalcovi zmietajúcom sa v živote poznačenom drogami medzi láskou a smrťou. Vypočujte si pásmo Ivety Andorovej Prízrak Havrana. V podtitule čítame text Evokácia hrôzy v tvorbe Edgara Allana Poea. V réžii Jany Strniskovej účinkujú Soňa Ulická, Vladimír Minarovič, Peter Rúfus a Ján Kroner. Relácia je z roku 1997, vy si ju môžete vypočuť od utorka.

Za melancholického jesenného dňa sa jazdec na koni blíži k tajuplnému zámku, ktorý obklopuje všetko, len nie priateľská atmosféra. Pahýle stromov, strašidelné zvuky a čierne jazierka sa snaží najprv rozumovo vysvetliť, aby napokon zostal s desom v tvári stáť nad rozuzlením celého tajomstva. Poďte sa s nami báť pri poviedke Zánik domu Usherovcov. V réžii Jara Riháka číta Jozef Šimonovič.

Môže sa nočná košieľka sama vyzliecť? Dá sa mraučať s ypsilónom a mäkkým „i"? Vie bábika plakať a rozprávať? Dokážu zvieratká napísať deťom list? Áno, všetko toto je možné. Napríklad v rozprávkach Josefa Čapka o psíčkovi a mačičke. Nad ich príbehom bude uvažovať redaktorka Rádia Litera, Monika Zumríková Kekeliaková. Na chvíľu zmeníme tému a ponúkneme vám ďalšiu premiéru v rámci cyklu V skratke. Volá sa O psíčkovi a mačičke ačítať vám bude Tomáš Bartoněk.

Stredu začíname dramatizáciou jednej z najznámejších poviedok E. A. Poea Vražda v ulici Morque. Nepochopiteľný krvavý zločin vykonaný nadľudskou silou, morbídne kulisy, nevysvetliteľné okolnosti. To čaká vyšetrovateľov krvavej tragédie v dome na istej parížskej ulici. V réžii Osvalda Záhradníka účinkujú Štefan Kršňák, Andrej Mojžiš, Ivan Macho, Kája Dubovicová, Anton Vozár, Ján Gogáľ, Vlado Lakota, Miloš Kosír a Karol Badáni.

Vedeli ste, že Etruskovia vedeli liečiť choroby, nad ktorými si ľudstvo dodnes láme hlavu? Započúvajte sa do hry pre mládež Výzva Etrúrie z pera Eduarda Odehnala. Týmto pozdravujeme nášho verného poslucháča a milovníka rozhlasových hier Tomáša H., ktorý nám pravidelne posiela rozhlasové tipy. Tentoraz ide o staršiu, ale stále pútavú hru z oblasti archeológie a kultúry Etruskov. Sprevádzať vás budú hlasy Evy Kvietikovej, Emila Fillu či Karola Machatu, v réžii Jozefa Dánaia. Hra je z roku 1967, jej druhú časť vysielame od štvrtka

Následne vo štvrtkovom programovom bloku pokračujeme cyklom Dve tváre, z dielne redaktorky Gabriely Alexovej, ktorá sa bližšie prizrie obom stránkam osobnosti Edgara Allana Poea. Jednou časťou jeho podstaty je romantický básnik, prozaik, majster fantastickej poviedky a zakladateľ detektívnej novely. Na počesť jeho vynálezu - modernej detektívky sa každý rok udeľuje prestížna Edgarova cena. No mal aj odvrátenú stránku. Jeho súčasníci ho považovali za bezvýznamného autora a chorobného alkoholika. Aký teda bol? Účinkujú Juraj Predmerský a Martin Kaprálik. Následne pridávame i verše tohto temného autora. Romancu vám zarecituje Peter Sklár

V úvodnej piatkovej hodine vám ponúkame pásmo, v ktorom vám priblížime tvorbu dvoch skutočných expertov na hrôzu - vynikajúceho amerického spisovateľa 19. storočia Edgara Allana Poea a významného režiséra hororových filmov Alfreda Hitchcocka. Príznačný názov relácie Majstri hrôzy evokuje, že to bude hodina presiaknutá atmosférou napätia, s ktorým obaja spomenutí umelci vedeli dokonale narábať. Reláciu pre rozhlas pripravil Peter Glocko mladší. V réžii Jany Strniskovej účinkujú Dušan Jamrich, Marián Geišberg, Peter Rúfus a Peter Sklár. Pásmo je z roku 2002.

„Roztrasená kreatúra smutne sedí v polotmavej miestnosti. Na okne je čierny havran, fľaška niečoho na stole, ušúľané ópium, a ono to čmára šialené verše," taký opis ponúka v Poeovom životopise William Bittner. Spomínané „ono" sa napriek rozpakom aj výsmechu napokon dočká popularity, tiež uznania - ibaže rovnako ako mnohí iní umelci až po svojej smrti. Viac o hrdinovi nášho týždňa vám v jeho závere prezradí redaktorka Ivana Vaľková v cykle Autor na dnes. V réžii Petra Vilhana účinkujú Dana Košická a Ivan Krupa. Relácia je z roku 2013.

Program rádií

Autorka scenára: Monika Zumríková Kekeliaková

Text: Lucia Šaráková

Ilustračné snímky: pixabay.com, wikipedia.org., TASR













Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame