Ako som osprostel, idioti a tí druhí

Ako som osprostel, idioti a tí druhí

Keď sa hovorí o ľudskej hlúposti, každý človek myslí vždy len na tých druhých," povedal už dávno Shakespeare. Nasledujúce dva týždne sa na Litere bude biť literárna hlúposť s literárnou múdrosťou. Tak ako v našich životoch ich stretávame v protikladoch, vedia existovať aj v symbióze. Inšpirovať nás bude Dostojevského Idiot, ktorého vám ponúkneme vo forme rozhlasovej hry. V Čítaní na pokračovanie vás čaká netradičný román katalánskeho spisovateľa Félixa de Azúa Príbeh idiota. Tešiť sa môžete na úryvok z románu Martina Pagea Ako som osprostel. Múdru radu vám dá Gustáv Zechenter Laskomerský, Balla prinesie poviedku Rozumné tvory a relácia Ivice Ruttkayovej uvedie poznatky o Ľudskom mozgu v 21. storočí.

V Čítaní na pokračovanie vás pozývame počúvať román katalánskeho spisovateľa Félixa de Azúa Príbeh idiota. Niektorí historici nazývajú 21. storočie idiotským a to je chyba. Je to hlúpe storočie, o tom niet pochýb, možno aj bezradné. Ale klasifikáciu idiotského storočia ponechajme tomu dvadsiatemu. Protagonista románu je idiot z 20. storočia. Nástojí na zložitom výskume šťastia, ktorý ho neúprosne vedie k záhube. Ocitáme sa v prostredí povojnovej Európy, v prostredí následkov frankistického diktátorského režimu v Španielsku. Netradičný román číta Stano Dančiak v réžii Táne Tadlánkovej.

Už od prvého dňa tohoto týždňa nájdete na Litere hru podľa románu Fjodora Michajloviča Dostojevského Idiot. Hlavný hrdina, knieža Myškin, nedoliečený epileptik sa vracia z liečenia do Petrohradu - do ruskej spoločnosti, v ktorej je označovaný za idiota. Svojim chovaním však predsudky iných mení, dokonca vyvracia. Ľudskosťou, nesebeckou ušľachtilosťou a dobrotou v spoločnosti vyniká. Hra je rozdelená na dve časti, druhá vstúpi do vysielania v utorok. V réžii Ivana Terena účinkujú Karol Machata, Július Pántik, Jela Lukešová, Eva Poláková, Mikuláš Huba a Viliam Záborský.

Možno ste už začuli názor, že intelektuáli sú ľudia, ktorí sa živia svojím myslením, zatiaľ čo ľudia normálni sa živia jedlom. Isté je, že pomenovanie intelektuál má naozaj základ v slove intelekt, teda rozum a naozaj bolo pôvodne myslené ako posmech. Čosi bližšie o intelektuáloch a o tom, prečo si vydobyli právo na hrdé označenie prezradí Jerzy Jedlicky v eseji Intelektuáli ako európsky druh. V réžii Petra Vilhana číta Igor Šabek.

Od utorka vám prinesieme fejtón Jordana Radičkova O hlúposti, ktorý vám prečíta Ján Mistrík. Nasledujúca päťminútovka bude patriť montáži z epigramov Františka Rojčeka, ktoré uvádzame pod názvom Rozum v hlave. Účinkujú Alfréd Swan a Dáša Rúfusová.

Francúzsky spisovateľ Martin Page v knihe Ako som osprostel zabŕda do nejedného háklivého problému. Autor si všíma tvrdenie ľudí, že „Blbci majú šťastie a hlúposť je dar od Boha. Vraj je najlepšie byť úplne sprostým, aby si človek neuvedomoval všetky hrôzy tohto sveta, lebo obmedzenci sa v živote menej trápia." Keby každý, kto vyslovil takéto želanie, mal naozaj možnosť osprostieť a zaradiť sa medzi tupcov, asi by si to dobre rozmyslel. Veď kto by chcel byť terčom nadávok inteligentov a pozerať sa svet pohľadom idiota? Ale občas sa jeden taký nájde a ešte o tom napíše aj knihu. Úryvok vám prečíta Alfréd Swan.

Sebapoznávanie je nepochybne jedna z najdôležitejších výziev nielen pre každého človeka osobitne, ale aj pre vedu. Na mnohé otázky sme už našli odpoveď, ale najdôležitejší orgán v našom tele zostáva stále oblasťou intenzívneho bádania. Redaktorka Ivica Ruttkayová vás v pásme z cyklu Rubikon pozýva stretnúť sa s ľuďmi, ktorí zasvätili roky výskumu ľudského mozgu. Ľudský mozog v 21. storočí počúvajte na Litere od stredy. V relácii hosťuje psychológ Imrich Ruisel, biofyzička Ľubica Lacinová a psychofyziológ Anton Uherík.

Pokračujeme rozprávkovou hrou Maťko a hlupáci, ktorú na motívy slovenskej ľudovej rozprávky napísal Dušan Brindza. V réžii Táne Tadlánkovej účinkujú Róbert Roth, Zdena Gruberová, Boris Farkaš, Gabriela Dzuríková, Helena Geregová, Soňa Ulická, Karol Čálik, Alfréd Swan a Ján Valentík.

Jednou z najvýraznejších osobností súčasnej slovenskej prózy je bez pochyby Vladimír Balla. Dominantami jeho diel sú existenčná prázdnota a trýznivé sebaskúmanie intelektuálnej kondície človeka v rozporuplnom svete, ktorý ho obklopuje a ktorý sám svojim intelektom a invenciou spoluvytvára. Jedným z diel dobre reprezentujúcich jeho poetiku je poviedka Rozumné tvory. Číta Robo Roth.

Od štvrtka vás bude baviť Sobotník Romana Slaninu, v ktorom si vypočujete úsmevné scénky a dialógy na tému Myslíte si, že ste múdri? V humoristickej relácii spolu s autorom účinkujú Stanislava Pázmányová, Dušan Cinkota a Norbert Antalík. Prajeme príjemnú zábavu! Pokračujeme poviedkou Gustáva Kazimíra Zechentera Laskomerského Múdra rada. V réžii Rie Paldiovej číta Gustáv Valach.

V Starom zákone, v Knihe prísloví, stelesňuje múdrosť malé dievčatko, ktoré sa hrá pred tvárou Pána a pomáha mu pri stvorení sveta. Keď staval nebesia, bola som pri tom... Tento starozákonný citát je aj názvom fíčra Tomáša Boroša o túžbe po múdrosti a nemožnosti obsiahnuť ju. Účinkujú Iveta Bognárová a Alfréd Swan. Fíčer bude vo vysielaní od piatku. Rovnako v piatok do vysielania vstúpia aj verše Jiřího Žáčka Idioti majú prednosť. V réžii Laca Keratu účinkuje Peter Rúfus.

Do aktuálneho týždňa prispeje aj náš spolupracovník Tomáš Bartoněk. Čaká na vás ďalšia časť minisérie premiérových literárnych pásiem o úspešných knihách a ich filmových adaptáciách. Tentoraz je Filmová knižnica Tomáša Bartoňka venovaná novele Stephena Kinga „Rita Hayworthová a vykúpenie z väznice Shawshank", ktorú do filmovej podoby pod názvom Vykúpenie z väznice Shawshank adaptoval režisér Frank Darabont. Spoluúčinkuje Boris Farkaš.

Program rádií

Scenár: Martin Šenc

Ilustračné snímky: pixabay.com, wikipedia.org.

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame