Stridžie dni a hĺbavé decembrové noci

Stridžie dni a hĺbavé decembrové noci

V nedeľu sme zapálili už druhú adventnú sviecu, čas predvianočný nás pozýva trochu sa ponoriť do seba, zamyslieť, porozjímať nad prežitým. Počas tohto týždňa pre vás budeme vysielať relácie napríklad i o stridžích zvykoch, predstavia sa vám sv. Lucia, Barbora i Mikuláš. Čechov obohatí našu tému dramatizáciou poviedky Decembrová noc, Vincent Šikula zas poodhalí rodinné zvyky v próze Zvedavý advent. Pozrieme sa aj do sveta v relácii Čugén, seibo alebo obdarovávanie v Japonsku. A nebude chýbať ani poézia, tentoraz sme adventné verše zozbierali od viacerých slovenských básnikov.

Strih vetra je náhla zmena v jeho rýchlosti a smere. V príbehoch rovnomennej knihy Dušana Dušeka sa prudko zrýchľuje čas. Z dní a týždňov sa stávajú hodiny, všetko mizne tak rýchlo, že neostáva iné, len sa utiekať do minulosti, strácať pamäť - a znovu ju nachádzať. Stretnúť na uliciach spomienok svojich najbližších. Prijať svoju zábudlivosť ako dar. V réžii Laca Keratu vám z knihy bude v piatich častiach od pondelka na pokračovanie čítať Peter Rúfus.

Vo vysielaní nasleduje pôvodná rozhlasová hra Petra Gregora Tahiti. Autor v nej odkrýva životnú filozofiu dvoch takzvaných bývalých ľudí - spisovateľa a univerzitného profesora. Obaja sa nepriazňou osudu ocitli v postavení bezdomovcov a na lavičke pod stanicou rozohrávajú dialóg o štedrom nadeľovaní a ešte krutejšom odnímaní ilúzií súčasného človeka. V postave profesora účinkuje Karol Machata, úlohu spisovateľa hrá Boris Farkaš. Relácia v réžii Martina Bendika mala premiéru v roku 2000.

Čas Adventu - takto symbolicky nazval svoju Esej na dnes spisovateľ a básnik Jaroslav Rezník st., v podaní Alfréda Swana. Autor nazerá na toto obdobie kriticky a varuje pred tým, aby sme si zo sviatkov či zvykov nevytvárali modly. Redakčne pripravil Peter Štrelinger.

Od utorka budete môcť počúvať aj montáž poviedok Vincenta Šikulu pod názvom Zvedavý advent. Dozviete sa aj niečo o vianočných zvykoch Šikulovcov, napríklad, čo robili namiesto otvárania adventného kalendára. V réžii Martina Hvišča účinkujú Boris Farkaš, Lucia Vrablicová, Oľga Solárová, Vladimír Minarovič, Jozef Šimonovič, Ivan Laca a Francien Bauer. Program je z roku 2007.

Následne vám Pavel Gabriš v relácii Solárium priblíži Svätomikulášske zvyky a tradície. Rozpovie vám legendu o obľúbenom biskupovi a rozprávať sa bude tiež s etnologičkou Katarínou Nádaskou. Reláciu Pavla Gabriša vysielame aj od štvrtka. V tejto časti sa dozviete niečo o Zvykoch na sv. Barboru, Luciu a Tomáša. Pásmo je z roku 2008.

Od utorka vás tiež čaká Jeden konkrétny decembrový podvečer, ktorý pochádza z pera Lukáša Brutovského. Ako prežívajú vianočné sviatky Adam a Roman, slobodní mládenci, ktorí bývajú na spoločnom priváte? Na štedrý deň sedia v obývačke, v rádiu hrá koleda a oni sa rozprávajú o oslave Vianoc. V réžii Laca Keratu účinkujú Štefan Martinovič a Peter Krajčovič.

Relácia Iné svety sprístupňuje 200 pojmov z iných kultúr a civilizačných okruhov. Ide o pojmy, s ktorými sa stretávame denne v médiách, ale neraz netušíme, čo vlastne znamenajú. My sme vám vybrali časť z roku 2003, v ktorej autorka Viktória Marková približuje japonské obdarovávacie zvyky a tradície. Čugén, seibo alebo obdarovávanie v Japonsku si môžete vypočuť v podaní Přemysla Boublíka.

Od stredy vás v Rádiu Litera bude zabávať obľúbený Sobotník s podtitulom Decembrová nádielka je tu!, v ktorom nebude chýbať predvianočná atmosféra, alebo aspoň humorná polemika na témy, točiace sa okolo sviatočných dní. Autor Roman Slanina v poslednom vydaní banskobystrického zábavníka v roku 2012, postavil do kontrastu na jednej strane vnútorný pokoj a rodinnú pohodu a na strane druhej stres, zhon, všadeprítomné reklamy a komerciu, ktorá sa na sviatkoch priživuje. Spoluúčinkujú Stanislava Pázmányová, Norbert Antalík a Peter Dobiáš.

V okamihu, keď prežívame veľkú bolesť, nás každá banálnosť uráža. Bolesť vyžaduje intimitu, nik, koho sa netýka nesmie do nej vstupovať. Ale kde je miera našej bolesti? Pod názvom Decembrová noc vás pozývame počúvať dramatizáciu poviedky Antona Pavloviča Čechova Nepriatelia. Majstrovský text hovorí o lekárovi a statkárovi, ktorí sa zhodou tragických okolností stanú úhlavnými nepriateľmi. Podľa prekladu Magdy Takáčovej pre rozhlas v roku 1981 pripravil František Obžera. Účinkujú Gustáv Valach, Vlado Müller a Gustáv Legéň.

O nezvyčajných zvykoch počas "stridžích dní" sa dozviete v seriáli Život v príbehu, z roku 2015. Súrodenci Terezka a Samko sú na prázdninách u babky na dedine. Z denníka svojho zosnulého deda Martina - dedinského učiteľa - sa dozvedajú o tom, ako bol vtedajší život spätý s kolobehom roka, ročných období, ľudových zvykov a tradícií. Seriál Ľuboša Machaja na námet Veroniky Lesany Renčkovej, Nezvyčajné zvyky - Stridžie dni, bude vo vysielaní od štvrtka. Účinkujú Ľudmila Mandžárová, Martin Kaprálik, Ema Mercová, Richard Labuda, Laco Kerata a další.

Súčasná talianska spisovateľka Susanna Tamaro sa preslávila románom Choď za hlasom srdca. Kniha získala niekoľko medzinárodných ocenení a bola preložená do takmer tridsiatich jazykov. Je to príbeh zrelej ženy, ktorá sa v listoch, písaných vnučke, spovedá, aby jej odovzdala sugestívnu pamäť svojho srdca, poznanie nevyhnutnosti milovať a tvoriť svoju vlastnú osobnosť aj proti vôli spoločenských konvencií. Dominantou Tamarovej prózy je bolestná tvorba vlastného vedomia a zápas s morálnymi a kultúrnymi zmenami, ktoré prináša súčasný konzumný štýl života. Úryvok z knihy číta Mária Schlosserová.

V nasledujúcej päťminútovke sme pre vás pripravili verše Štefana Strážaya zo zbierky December, ktorá vyšla v roku 1990. V réžii Jaroslava Riháka recituje Peter Sklár. V roku 2003 redakčne pripravil Peter Holka.

Rok 1848 je z hľadiska našej národnej histórie jedným z najvýznamnejších. Začal sa národno-oslobodzovací proces, ktorého cieľom bolo osamostatnenie Slovákov a ich vymanenie sa spod tisícročného jarma Uhorska. Na zimnú výpravu štúrovcov v týchto revolučných rokoch vás vezme dramatické pásmo Jozefa Repka pod názvom Sneh padá na nádeje. Príbeh našich dejín v réžii Mileny Vdovjakovej rozprávajú Vladimír Štefuca, Ivan Laca, Peter Sklár, Jozef Šimonovič a Vladimír Minarovič. Pásmo je z roku 1999.

Nasleduje siedma časť z cyklu Filmová knižnica Tomáša Bartoňka, tentoraz pod názvom Nekonečný príbeh. Miniséria premiérových literárnych pásiem hovorí o úspešných knihách a ich filmových adaptáciách. Tento diel je venovaný románu Michaela Endeho Nekonečný príbeh, ktorý do filmovej podoby adaptoval režisér Wolfgang Petersen. Účinkujú Tomáš Bartoněk, Daniel Hevier a Vladimír Seman.

Náš predvianočný týždeň uzatvorí poézia viacerých autorov. Ide o výber veršov slovenských básnikov na adventný čas. Básne Milana Rúfusa, Štefana Strážaya, Miroslava Brücka, Mikuláša Kováča a Janka Silana, pod názvom Pokoj dušiam vašim, zarecitujú Eva Matejková a Dušan Jamrich.V roku 2019 režírovala Milena Lukáčová.

Program rádií

Scenár: Martin Šenc

Text: Lucia Šaráková

Ilustračné snímky:pixabay.com, unsplash.com, TASR, wikipedia.org.

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame