Mýliť sa je ľudské, alebo nazeranie do svedomia

Mýliť sa je ľudské, alebo nazeranie do svedomia

Tretí decembrový týždeň sa na Litere bude niesť v znamení témy ľudských nedostatkov, slabostí, chýb a omylov. Ale keďže mýliť sa je ľudské, mali by sme to byť práve my ľudia a nelámať priskoro nad druhými palicu, naopak, poučiť sa z chýb, v mene lepšej budúcnosti. Pre všetkých. Výborným príkladom budú tohtotýždňové príbehy a ich hrdinovia - ozajskí, klebetní, premotivovaní, zlodejskí i smrteľné hriechy vykonávajúci.

V pravidelnom čítaní na pokračovanie tentoraz ponúkame knihu Pavla Vilikovského Príbeh ozajského človeka. Jednoduchý človek tu jednoduchým jazykom opisuje svoju premenu, ktorá sa s ním deje, keď sa zhodou okolností dostane „ku korytu". Brilantná a veľmi autentická štylistika, skrýva pod vrstvami banality vycizelovaný príbeh o bežnom Slovákovi, ktorý sa nechá vovliecť prehnanými ambíciami do víru normalizácie. V réžii Petra Kočiša číta Peter Cibula. Počúvajte v piatich častiach počas celého týždňa.

Bezpochyby jedným z najväčších kritikov ľudských nedostatkov bol francúzsky dramatik Moliére, od ktorého budeme vysielať rozhlasové adaptácie dvoch jeho najznámejších divadelných hier - Lakomec (vysielame od pondelka) a Mizantrop (od štvrtka). Autor svojím talentom, prezieravosťou a ironickým pohľadom odkrýva vážne spoločenské problémy tyranizujúce nielen človeka, ale celú ľudskú spoločnosť. V Lakomcovi účinkujú Gustáv Valach, Dušan Jamrich, Magda Vášáryová, Ľubo Roman, Zuzana Kocúriková, Martin Gregor, Eva Krížiková a ďalší. V roku 1978 režírovala Viera Weidlerová. V Mizantropovi účinkujú Ján Gallovič, Martin Kaprálik, Ľuboš Kostelný, Ivana Kuxová, Vladimír Minarovič, Zuzana Porubjaková a ďalší. V roku 2002 režijne naštudovala Milena Lukáčová.

Vianoce sú najmä výzvou," píše vo svojej eseji Vianočné marginálie Anton Marec, ktorý nešetrí kritickými slovami na margo nášho nepochopenia podstaty týchto jedinečných sviatkov. Skúsme si teda na pozadí naliehavých otázok autora aspoň na pätnásť minút vstúpiť do svedomia. Číta Karol Machata.

Od utorka na vás čaká humoristické pásmo Romana Slaninu Mýliť sa je ľudské. Autor so svojimi kolegami Dušanom Cinkotom, Stanislavou Pázmányovou a Norbertom Antalíkom, budú varírovať na tému ľudskej omylnosti s vtipom a s nadhľadom. Táto časť obľúbenej zábavnej relácie Sobotník je z roku 2007.

Anglický prozaik John Braine sa radí medzi takzvaných Rozhnevaných mladých mužov. Svoje námety hľadali v prostredí nižších stredných vrstiev a zobrazovali mladých príslušníkov nemajetných tried, ktorí chcú spoločensky postúpiť. Braine v románe Miesto hore a jeho neskoršom pokračovaní Život hore podáva príbeh chudobného vidieckeho chlapca, ktorý vo svojej ctižiadosti za každú cenu preniknúť do vyšších kruhov, zrádza svoju lásku a zapredáva svoje svedomie. Úryvok z románu číta Alfréd Swan.

Recept proti klebetníkom vymyslel už stredoveký francúzsky básnik a rebel François Villon: So sírou dusivou zlúč arzenik, z nôh leprou žratých pridaj brud, krv vreteníc, žlč vlkov, mŕtvol hnáty, uvar a preceď cez pudlo zaondiatych gatí, a v sóse týchto lahôdok škvar klebetníkov jazyk jedovatý !" Aj o tom bude Balada o jazyku klebetníkov v podaní Michala Hallona.

Románový debut Milana Čarňanského Malé životy je umiestnený do prostredia okresného mesta. Zachytáva zákulisné vzťahy miestnych mocenských štruktúr. Hlavný hrdina je mladý, ambiciózny žurnalista, zamestnaný v miestnom periodiku. Na ceste za kariérou je ochotný obetovať priateľstvo i lásku. V okruhu novozbohatlíkov bláznivých deväťdesiatych rokov sa však dostáva do problémov. Príbeh pýchy a pádu plasticky a vierohodne zobrazuje výsek z nie tak dávnej reality. Ukážku z knihy po úvodnom autorovom slove číta Miroslav Trnavský. Počúvajte od stredy.

Pridávame pôvodnú rozhlasovú hru Zlatý človek, ktorú na motívy Antona Pavloviča Čechova napísal Ladislav Luknár. Čechov prestavuje líniu ruského realizmu, v ktorej sa spája pochopenie pre ľudské slabosti s neľútostnou satirou pokrivenosti človeka. V hre vtipným spôsobom komentuje nezmyselnosť byrokratického aparátu v cárskom Rusku, kde človek prichádza nielen o peniaze, ale aj o dôstojnosť. V hlavných úlohách sa predstavia Július Satinský, Jana Strnisková a Martin Huba. Režijne hru v roku 1990 naštudoval Ivan Predmerský.

Pokračujeme rozhlasovou minidrámou Zlodejka, z dielne Ester Caspar. Dotyčná okráda o jednu v súčasnosti veľmi dôležitejšiu komoditu. Počúvate na vlaastné riziko, vopred vás upozorní, že to tak bude. Zvyšok vám porozpráva Lucia Vrablicová.

Štvrtok začneme maturitným čítaním na tému Jean-Baptiste Poquelin známym skôr pod menom Molière. O osobnosti a diele francúzskeho literárneho velikána sa rozhodne čosi priučia aj tí, čo už dávno vyrástli zo školských lavíc. Reláciu Autor na dnes pre vás pripravili profesorka Soňa Šimková z Divadelnej fakulty VŠMU a redaktorka Mária Michalková.

„Pýcha, lakomstvo, závisť, hnev, smilstvo, obžerstvo, lenivosť," znelo vo mne ako v dutom sude. Bolo ráno. Rozvážali mlieko. Mal som pomer s vydatou ženou. Včera. Prišla zďaleka. Z môjho rodného mesta. Od niekoho sa dozvedela, že tu bývam a poprosila ma o nocľah. Jej prosbe som vyhovel..." Súčasťou vysielanie od štvrtka bude aj miniromán laureáta Ceny Ivana Kraska, básnika a prozaika Jaroslava Klusa Smrteľný hriech. V réžii Vladimíra Kivadera číta Lukáš Šepták. Program je z roku 2010.

Na vážnejšiu strunu udiera Ernest Weidler vo fíčri Aké máte svedomie? V ďalšom diele zakladateľskej generácie tohto kráľovského rozhlasového žánru, vyspovedá vyše dvadsať respondentov a prinúti poslucháča zamyslieť sa nad svojím životom a vzťahom k druhým. V relácii z roku 1987 účinkujú Ivan Šándor, Ida Rapaičová, Ján Mistrík, Róbert Roth, Dušan Jamrich a Peter Rúfus. Počúvajte od piatku.

Ďalšiu v poradí si budete môcť vychutnať dramatizáciu humornej poviedky amerického prozaika O´Henryho Zlodejská morálka. Podstata tvorby tohto autora spočívala v krátkych prozaických útvaroch, v ktorých glosoval charakterové nedostatky svojich „hrdinov" a ktoré často ukončoval vtipnou pointou. Účinkujú Ivan Letko, Marián Zednikovič, Magda Paveleková, Eduard Vítek, Ľubo Gregor, Viktor Blaho, Igor Čillík a ďalší. V roku 1985 režijne naštudovala Oľga Janíková

Na záver náš program odľahčíme a vrátime sa k aktuálnej predsviatočnej atmosfére. Veríme, že vám ju umocní báseň Jána Kostru Vianočný stromček. V réžii Mileny Vdovjakovej recituje Alfréd Swan.

Program rádií

Scenár: Martin Šenc

Text: Lucia Šaráková

Ilustračné snímky: pixabay.com, Juraj Starovecký/Anasoft litera, wikipedia.org

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame