Sme vaším hrejivým vianočným priateľom

Sme vaším hrejivým vianočným priateľom

Tento rok sa nie všetky rodiny budú môcť stretnúť a objať okolo vianočného stola. Rok 2020 je celkovo náročný a pandémia ešte stále nezavelila na odchod. Nezabúdajme, že v tom nie sme sami a srdcami sa bude dať prepojiť aj na diaľku. Rádio Litera sa pokúsi byť vaším hrejivým vianočným priateľom. Ani tento rok nebude chýbať poslucháčsky obľúbená Vianočná koleda Charlesa Dickensa. Môžete sa tešiť na vianočné poviedky od Ruda Dobiáša, Dušana Kužela či Gustáva Kazimíra Zechentera Laskomerského. A objavia sa aj vianočné rozprávky. Určite si nenechajte ujsť aj novšie rozhlasové hry, v ktorých to nebude len o Vianociach. Odvysielame hru Počuj Ming, nemohla by si mi prikryť nohy? (autorka Zuzana Križková) a hru Sonáta o nádeji od Magdy Wdowyczynovej. Troška zalovíme aj v literárnej tradícii. Vo vysielaní bude možné započuť Hviezdoslavove Vianoce a Šoltésovej Popolušku. Premiéru bude mať relácia o Terézii z Avily a akási príbehová reportáž ulicami Bratislavy počas predvianočného času.

Americký spisovateľ Truman Capote sa preslávil najmä novelou Raňajky u Tiffanyho a románom Chladnokrvne. My vám od pondelka ponúkame jeho poviedku Vianočná spomienka, ktorú preložil Igor Navrátil. Autor sa v nej vrátil do neopakovateľnej atmosféry Vianoc svojho detstva, kedy sa aj tie najobyčajnejšie veci vrývajú hlboko do srdca. V réžii Jara Riháka účinkuje Marián Geišberg.

Nasleduje rozhlasová hra podľa textu Magdy Wdowyczynovej Sonáta o nádeji. Vianočný príbeh sa odohráva v netradičnom prostredí psychiatrickej liečebne. Počas najrodinnejších sviatkov v roku tu ostali iba traja pacienti, ktorí nemajú kam ísť. Vyrovnávajú sa tu so svojimi neľahkými osudmi, chorobami a smútkami. Od vonkajšieho sveta, ale aj od seba navzájom ich neoddeľujú len vážne diagnózy, ale i vlastná vnútorná uzavretosť. Emotívne silné ale aj humorné momenty príbehu podporili výborné herecké výkony hlavných predstaviteľov aj piesne, ktoré boli pre potreby tejto hry nahraté s klavírnym doprovodom Rudolfa Fritzmanna. V réžii Mileny Lukáčovej účinkujú Ľubomír Paulovič, Daniela Kuffelová, Dominika Žiaranová, Jana Lieskovská, Edita Borsová, Ondrej Kaprálik a Stanislava Matejovičová.

Na začiatku týždňa pridávame aj premiérový príspevok z cyklu V skratke Časy, časy, mrcha časy. Prejdeme sa v ňom bratislavskými ulicami a jej výkladmi. Tie nie sú tento rok iba vianočné, ale nesú aj nemilosrdný podpis súčasnej pandémie. Príbehovú esej o situácii napísala Monika Zumríková Kekeliaková a prečíta vám ju Tomáš Bartoněk

Utorkový programový blok otvorí Rudolf Dobiáš a jeho Takmer vianočná poviedka. Nie je veľmi veselá, ale život neraz býva taký. Marek sedí v kancelárii svojej firmy, kým všade vonku zúri predvianočný zhon. Rozjíma o tom, čo je a čo bolo. Prežívame spolu s ním výsek reality, ktorou práve žije... V réžii Viery Weidlerovej účinkujú Karol Machata, Miroslav Trnavský, Soňa Ulická, Jakub Gécz, Elo Romančík, Mária Kráľovičová a Ján Mistrík.

V roku 2019 vyšli dva preklady pomerne neznámej autorky - Mary Westmacott. Málokto vie, že za týmto menom sa ukrýva najznámejšia autorka detektívok. Jej nedetektívne romány sú zaujímavým vhľadom do jej života. Do intímnej sféry vzťahov, v ktorých využíva aj modernistické postupy, ako prúd vedomia a vytvára tak mozaiku životov svojich hrdiniek. Ak chcete poznať tajný život Agathy Christie, tak práve príbehy Mary Westmacott vám ho poodhalia. Program pripravila redaktorka Veronika Dianišková. Úryvky z románov číta Ludmila Hodulíková. Romány Mary Westmacott alebo druhá tvár Agathy Christie vysielame v premiére v rámci cyklu S Literou.

Vianočné sviatky, do toho zásnuby, slovenské tradície v cudzej krajine, nepochopený stret kultúr. Obchody sú zatvorené a veľké nedorozumenie vysí vo vzduchu. Ako si v našom príbehu poradia dvaja kamaráti zavretí v byte, to sa dozviete v minirománe Vladislavy Fekete Malá vianočná panika. V réžii Mileny Lukáčovej účinkujú Michal Jánoš, Tomáš Vravník a Danica Matúšová.

Pásmo Imrich Jenču O dvanástich mesiačikoch - December bude nielen o novoročných a zvykoch. Nebudú chýbať ukážky z rozprávok. Vzdelávací program pre deti a mládež režijne naštudovala Milena Lukáčová. Účinkujú Karol Machata, Oľga Zollnerová, Mária Schlosserová, Adela Ostrovská a Tomáš Lukáč.

Kto sa na Štedrý deň postí, uvidí zlaté prasa, hovorí sa. Sadnite si za štedovečerný stôl spolu s istou trojgeneračnou rodinkou. Starý otec spomína, aké to bolo kedysi a aké teraz. Ani netuší, že hlad, ktorý zažíval v detstve, ho môže dobehnúť aj v dobe hojnosti. Ale počkajte si na pointu! V poviedke Dušana Kužela Zlaté prasa v réžii Evy Galandovej účinkujú Ivan Krivosudský, Ivan Romančík, Oľga Šalagová a Juraj Draxler. Počúvajte od stredy.

Pôvodná rozhlasová rozprávka Jany Bodnárovej Divé labute je inšpirovaná textom H.Ch. Andersena. Malá Adka sa vo svojom sne dostane k striebornému jazeru, pri ktorom žijú zvieratá, ktorým smrteľne ublížili ľudia. V réžii Pavla Uhera účinkujú Ivan Krúpa, Fedor Palko, Peter Himič, Dana Košická, Tatiana Poláková, Katarína Horňáková, Ema Náhliková, Magdaléna Kolbašská a ďalší. Aby málo nebolo, pridávame aj piatu časť rozprávkového seriálu Mirky Čibenkovej O Anjelikovi Jakubkovi. O Jakubkových Vianociach vám a vašim deťom porozpráva Anton Vaculík.

Tento rok si pripomíname 505. rokov od narodenia karmelitánskej mystičky Terézie z Avily. Vieme, že to bola činorodá žena, ktorá dnes už patrí medzi klasikov španielskej literatúry. O jej knihe Cesta dokonalosti bude pásmo s názvom Teréziine šachové figúrky, ktoré autorsky pripravila Monika Zumríková Kekeliaková. Komentáre číta Ján Gallovič. Ukážky z knihy zaznejú v interpretácii Judity Bilej.

Gustáv Kazimír Zechenter Laskomerský je autor, akých máme v dejinách slovenskej literatúry len pár. Bol to lekár - vzdelaný, rozhľadený, scestovaný a s nadhľadom. A ešte vedel dobre písať. Okrem iného bol autorom krátkych foriem humoristickej prózy. My vám ponúkame jeho vianočnú črtu Pred sviatkami. Porozpráva vám o jednom zo svojich detských hriechov. V réžii Jána Faklu účinkuje Martin Kolesár. Počúvajte od štvrtka.

Pán Scrooge je známy lakomec a jeho chamtivosť nepozná hraníc. Nečakaná vianočná návšteva, ktorá ho vyľaká, však mnohé zmení. Navštívi ho Marley, jeho dávny obchodný partner, čo by však nebolo nič neobvyklé, keby Marley nebol dávno mŕtvy. Prehodnotí Scrooge svoj doterajší život, alebo sa bude naďalej utápať v pocitoch odporu a nenávisti? Najkrajší príbeh veľkého anglického rozprávača Charlesa Dickensa Vianočná koleda aj v súčasnosti oslovuje čitateľov po celom svete. My vámho ponúkame vo forme rozhlasovej hry. V réžii Magdy Grandtnerovej účinkujú Karol Machata, Vladimír Krajňák, Július Paluš, Ján Gallovič, Július Vašek, Július Pántik, Viktor Blaho, Mária Dacejová, Jozef Šimonovič, Peter Bzdúch, Beňo Michalský a ďalší.

V bohatom básnickom odkaze Pavla Országha - Hviezdoslava sa nachádza aj biblická báseň Vianoce. Túto náročnú lyricko - epickú skladbu prepísal a do rozhlasdovej stereopodoby upravil Alojz Čobej. V réžii Ladislava Hyžu vám budú recitovať Eva Gašparová, Štefan Halás a František Výrostko.

Doba je zlá, stále nám tu hrozia nejaké opatrenia. A tak ti Milý Ježiško píšem list radšej už v septembri...," Možno si myslíte, že na List Ježiškovi je v septembri ešte skoro. Ibažeby ste mali zopár špeciálnych neodkladných želaní. Aké budú v tomto prípade, to už veľmi vtipne zhrnie vo svojej glose Juraj Malíček. Čítať bude Pavol Hubinák. Vysielame v rámci cyklu Jednohubky.

Piatok otvoríme knihami. Vo vianočnom vydaní cyklu Krajina kníh tradične ponúkame rozprávanie o detskej literatúre a knihách pre kategóriu "young adult" vo výbere redaktorov tímu Centra hudby a dramatických programov v Banskej Bystrici. Mária Danadová, Zuzana Galková a Egon Tomajko vám dajú (oneskorene ale predsa) tipy na Knihy pod stromček.

Poznáte to. Upratovanie, nakupovanie, vypekanie na poslednú chvíľu sme schopní zvládnuť v očakávaní, že konečne príde deň, kedy sa čas zastaví a ocitneme sa uprostred magických rituálov Štedrého večera. Teda pokiaľ nemáte svojráznu babku Jozefku, ktorej sa tak cnie za časmi, keď ste celá rozvetvená rodina trávili sviatočné dni v starorodičovskom dome, že sa rozhodne zasiahnuť. Nečakane si umrie! Ako sa celá situácia ďalej vyvinie, dozviete sa v rozhlasovej hre Zuzany Kriškovej s názvom Počuj Ming, nemohla by si mi prikryť nohy? V réžii Róberta Horňáka účinkujú Ľudmila Swanová, Dušan Kaprálik, Marta Maťová, Lucia Vrablicová, Henrieta Kolláriková, Ivan Martinka, Dominika Žiaranová, Patrik Minár a ďalší.

Hoci literárna tvorba Eleny Maróthy Šoltésovej zostala v tieni „klasikov", jej prozaická, kultúrna a organizačná činnosť tvorila od začiatku osemdesiatych rokov 19. storočia až do tridsiatych rokov 20. storočia dôležitú súčasť slovenského kultúrneho života. Na záver nášho sviatočného týždňa si vypočujte stereodramatizáciu jej poviedky Popoluška: ... No, možno predsa lepšie je pre mňa bývať u strynej ako u cudzích. A ja by jej aj vďačne slúžila, len keby som od nej trochu rodinnej lásky zakusovala... Možno je to v mojej povahe, že neviem sa obľúbenou urobiť. ...Vidieť, mne osud neurčil nič dobrého..."  V réžii Petra Jezného účinkujú Viera Topinková, Karol Strážnický, Eva Kvietiková, Hana Kostolanská a Erika Bauerová.

Program rádií

Autorka scenára: Monika Zumríková Kekeliaková

Text: Lucia Šaráková

Ilustračné snímky: pixabay.com, wikipedia.org.

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame