V ústrety roku 2021

V ústrety roku 2021

A začína nám posledný tohtoročný týždeň. Mnohí poďakujeme, mnohí si vydýchneme a viacerí budeme tak v kútiku prosiť, aby ten nový rok bol najmä o zdraví našich najbližších a naplnení toho, čo tak najviac potrebujeme. Rádio Litera sa vás chce držať aj v závere tohto roka a privítať s vami aj ten nový. Naladíme sa aj tak veselšie, a to vďaka príbehom Terézie Oľhovej pod názvom Nespúšťaj oči z trate. Zostaneme tiež na vlnách decembrovej rozprávky. Žiadali ste si tú O dvanástich mesiačikoch a my vám ju dáme hneď v dvoch podobách. V tom staršom vydaní a v úplne najnovšom, tohtoročnom. Je tu pre vás tiež aktuálna hra Stanislava Bilého Zóna, nebudeme o nej prezrádzať viac, určite si ju vypočujte. A rovnako aj hru Miroslavy Košickej Stratená. Nebudú chýbať nejaké tie zamyslenia o knihách, autoroch a krátke silvestrovské príbehy.

Počas tohto týždňa si budeme čítať z knihy Terézie Oľhovej Nespúšťaj oči z trate. Dcéra-autorka v nej zaznamenala dokumentárny portrét svojej mamy, herečky Jany Oľhovej- ženy na ceste, ktorej súkromie sa odohráva niekde medzi vlakom a divadlom. Kniha je plná neuveriteľných zážitkov, ktoré Jana zažila počas svojich ciest. Momentiek, ktoré s ňou prežívali i jej deti pri čakaní, odprevádzan a nekonečnom cestovaní. Vysielame v piatich častiach. V réžii Zuzany Galkovej účinkujú mama Jana Oľhová a dcéry Juliana Oľhová a Eva Oľhová. Program je z roku 2020.

V rozhlasovej hre Miroslavy Košickej Stratená sledujeme príbeh mladej ženy, ktorá po neúspešnom pokuse o samovraždu prechádza cestou sebapoznania a hľadá odpovede na otázky, ktoré si pred týmto životným rozhodnutím ani len nechcela pripustiť.Rieši svoje neúspešné vzťahy s partnerom, matkou, blízkymi i cudzími ľuďmi, ale prehodnocuje i vnímanie samej seba. V hlavnej úlohe budete počuť čerstvú držiteľku Ceny Dosky za ženský herecký výkon Táňu Polákovú.V réžii Lucie Tarbajovskej ďalej účinkujú Boris Srník, Dana Košická, Juraj Zetyák, Beáta Dubielová, Jana Wernerová, Lívia Duvajová, Miroslav Kolbašský. Hra je z roku 2019.

Doba koronavírová bude snáď čoskoro len výsadou končiaceho sa roku 2020. Všetci už s nádejou upierame zrak k blížiacemu sa novému obdobiu. Nad aktuálnymi, už navždy poznačenými dňami, ktorými sme tak intenzívne žili a stále žijeme sa ešte zamyslí Monika Zumríková Kekeliaková v rámci cyklu V skratke. Čítať bude Tomáš Bartoněk.

A pokračovať v načatom budeme aj od utorka. Áno, je to tu. Aj naše diela už začínajú reflektovať súčasnosť, ktorú sme radšej zažiť nechceli. Možno jej lepšie porozumieme keď o nej budeme počúvať sprostredkovane. Pôvodná rozhlasová hra Zóna, Stanislava Bilého, bude z čias koronakrízy na Slovensku. Niekoľko priateľov - rádioamatérov žije svoje izolované životy v neľahkom čase pandémie. V réžii Stanislava Bilého účinkujú Peter Béreš, Michal Novodomský, Tatiana Poláková, Stanislava Kašperová a ďalší.

Michaela Macejková sa v rámci cyklu V skratke vráti k poetike slovenskej autorky Evy Luky a jej najnovšej zbierke Jazver. Kniha bola ocenená ako najlepšia zbierka poézie za rok 2019 národnou cenou Zlatá vlna. Pútavo napísanú esej Človek - zviera - žena vám prečíta Tomáš Bartoněk. Pridávame i zamyslenie Veroniky Dianiškovej s názvom Klamársky život dospelých (E. Ferrante). Tristo strán príbehu - dospievajúca Giovanna a klamársky svet dospelých. Aj takto by sme mohli opísať najnovší román Eleny Ferrante v slovenčine. Viac vám o ňom prečíta autorka. Dielo E. Ferrante nie je neznáme v slovenskom priestore. Ale čo spisovateľka Silvia Avallone? Zrejme sa nájdu mnohí, ktorí jej meno teraz počujú po prvýkrát. Veronika Dianišková vám túto autorku prilíži vo svojej eseji. Všetky tri tituly uvádzame v premiére.

Stredu otvoria Fenomény Zuzany Golianovej, tentoraz to bude Hra Karla Čapka R. U. R. „Začal som premýšľať o ľuďoch nie ako o indivíduách, ale ako o strojoch, a po ceste som uvažoval o výraze, ktorý by označoval človeka schopného pracovať, nie však myslieť. Táto idea je vyjadrená českým slovom - Robot," napísal v roku 1924 český spisovateľ, ktorý sa stal svetoznámym dramatikom, novinár Karel Čapek. Svoju slávnu hru R.U.R. vytvoril pred sto rokmi. Krátko na to text inscenovali v divadlách vo Varšave, v Belehrade, New Yorku, Londýne, vo Viedni, v Zürichu, Budapešti, Krakove, Paríži, Tokiu, aj v iných mestách. Viac o hre sa dozvieme v rozhovore s literárnym vedcom z Filozofickej fakulty UK Petrom Darovcom a divadelným režisérom Ondrejom Spišákom. Reláciu z roku 2020 uvádzame v premiére.

Pridávame rozprávku, o ktorú ste žiadali, k zimnému obdobiu neodmysliteľne patrí tá O dvanástich mesiačikoch, ktorú nám uchoval Pavol Dobšinský. V réžii Vladimíra Ruska z roku 1993 účinkujú Zuzana Skopálová, Elena Petrovická, Zuzana Tlučková, Pavol Topoľský, Vlado Müller, Marián Zednikovič, Vladimír Obšil, Vladimír Černý. Na porovnanie od štvrtka vysielame i najnovšiu verziu tohto titulu, o ktorý sa postaral Daniel Hevier. Nová rozprávková hra spracováva starý známy príbeh o Maruške a jej stretnutí s 12 mesiacmi, ktorí jej pomáhajú v plnení nesplniteľných úloh. Hra plná napätia i humoru, s komponovanými pesničkami Mariána Čekovského je v réžii Táne Tadlánkovej a Mirka Krajčiho. Účinkujú Vít Němeček, František Tkáč, Vladimír Jaško, Ľuboš Kostelný, Miroslav Noga, Peter Sklár, René Štúr, Peter Makranský, Vladimír Kobielsky a ďalší.

Od piatku sa budeme pýtať či súvisí postavenie žien v spoločnosti s náboženstvom, ktoré v danej spoločnosti prevláda. Pretože až pri konfrontácii s inou kultúrou si možno uvedomíme, že to, čo považujeme za prirodzené, pre niekoho iného prirodzeným nie je. Tak je to aj s ideálom ženy. Pre džinizmus je ním vzdelaná mníška, v patriarchálnom konfucianizme je žena majetkom muža, islam prejavuje naviac úcty matke...O Žene v náboženstve a v spoločnosti v relácii Márie Michalkovej premýšľajú etnologička doc. Tatiana Bužeková z katedry etnológie a muzeológie FF UK a antropologička PhDr Danijela Jerotijevič z Ústavu etnológie a sociálnej antropológie Slovenskej akadémie vied. Relácia je z roku 2020.

Náš týždeň uzatvorí dlhodobý rodinný seriál Aleny Bodingerovej Život s vôňou vanilky. Ako vždy, čaká na vás romantika, tajomstvo, ale aj každodenné problémy obyčajných ľudí.
V centre pozornosti sú dve rodinné línie, rodina Baranovcov a Baloghovcov. Ako to už v živote chodí, osudy sa prepletajú, život im prináša množstvo pekných, ale i tragických chvíľ. Tentoraz bude ústrednou témou Silvester. V réžii Laca Keratu účinkujú Ondrej Kaprálik, Zuzana Porubjaková, Peter Sklár, Dominika Žiaranová, Lukáš Dóza, Michal Halon a Vladimír Seman. Seriál je z roku 2017.

Program rádií

Scenár: Monika Zumríková Kekeliaková

Text: Lucia Šaráková

Ilustračné snímky: pixabay.com


Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame