Na vlastné oči

Na vlastné oči

Rozhodli sme sa, že náš prvý novoročný týždeň na Litere začneme „pri zmysloch". Pozrieme sa na nadchádzajúce dni na vlastné oči, triezvym pohľadom. Na pomoc nám prídu najrôznejšie zrakové podobenstvá zachytené v literatúre, od ostrých vhľadov, až po osudy nevidiacich, ktorých vnútorné oko paradoxne predčí i občas obmedzených vidiacich. Skúsme si takto spoločne, na začiatku roka, staviť na svoje inštinkty. Snáď nás správne dovedú k lepším zajtrajškom. A pri zraku nekončíme, budúci týždeň zavetríme správny smer - viesť nás bude náš čuch.

Týždeň otvoríme poviedkovou zbierkou pod názvom Oko - deviatou knihou slovenského prozaika, víťaza Ceny Anasoft litera z roku 2012, Ballu. Hlavný alchymista súčasnej prózy patrí k najzaujímavejším slovenským spisovateľom. Preňho je kvapka vody rovnako celistvá ako celé univerzum, biblická postava je rovnako súčasná ako kolega z práce a ten najvšednejší obytný blok, ktorý vidí z okna, je rovnako blízky, zároveň však vzdialený a tajuplný ako planéta Merkúr... Sedemdielne čítanie na pokračovanie interpretuje Juraj Predmerský.

Louis Braille je jednou z najvýznamnejších osobností v našej histórii. Nevidiaci mu vďačia za to, za čo ľudstvo vďačí vynálezcovi kníhtlače Guttenbergovi. Vďaka Brailleovi môžu dnes ľudia, čo prišli o zrak, čítať a písať, môžu sa učiť, majú časopisy a knihy. Knihu o Louisovi Brailleovi pre deti napísala americká spisovateľka Margaret Davidsonová. Do slovenčiny ju preložila Beata Panáková. V dvojdielnom životopisnom pásme Čítanie v tme účinkujú deti zo ZŠ pre nevidicich a slabozrakých v Bratislave a Alfréd Swan.

Všetko je raz po prvý raz. Ale ten, kto začína nanovo a úplne od začiatku, by možno povedal, že nie je nič ťažšie. Pani Darina po operácii nádoru v mozgu stratila zrak a musela urobiť krok do neznáma... Vyrovnala sa ani nie 30-ročná mladá žena so stratou zraku? Jej rozprávanie zachytil mikrofón a počúvať ho vás pozýva Andrea Feciková. Pásmo z cyklu Dotyky je z roku 2012. Zaoberá sa príbehom nevidiacej Dariny Jakubovej zo Svinice a kurzom sebaobsluhy. Počúvajte od utorka.

Nasleduje cyklus Juraja Briškára Poetologický slovník, tentoraz na tému Poetika zmyslového vnímania. Upozorňuje na nedokonalý spôsob, akým človek vidí. Vedeli ste, že obrazy svetelných bodov, ktoré sa vytvárajú v oku, sú nepravidelne lúčovité? Príčina spočíva v očnej šošovke, ktorej vlákna sú lúčovito rozložené v šiestich smeroch. Lúče, ktoré zdanlivo vychádzajú zo svietiacich bodov - napríklad z hviezd alebo zo vzdialených svetiel - nie sú ničím iným ako prejavom lúčovitej štruktúry očnej šošovky. V réžii Petra Vilhana účinkujú Peter Himič a Andrea Ďuránová. Relácia je z roku 2011.

Pridávame verše Mariána Kováčika pod spoločným názvom Okno. V réžii Laca Keratu vám ich prednesie Peter Rúfus.

Medzi nositeľov nášho národného kultúrneho bohatstva neodmysliteľne patrí svojrázna postava nevidiaceho knihovníka Mateja Hrebendu. Matej už v detstve pociťoval svoj ťažký životný údel postupným strácaním zraku, ale pri svojej slepote videl oveľa viac, ako mnohí cez veľké okuliare. Vonkajšia slepota bola uňho porazená jasným vnútorným zrakom. Od stredy vám ponúkame dramatizáciu literárnej predlohy Ľuda Zúbka Slepý Matej, ktorá zachytáva život tejto osobnosti. Pre rozhlas napísal Ján Číž. V hlavnej úlohe sa predstaví Jozef Kroner. V réžii Eleny Bauerovej spoluúčinkujú Milan Ftáčnik, Oľga Adamčíková, Jozef Sodoma, Ondrej Košút, Karol Machata, Ľudo Ozábal ďalší. Vyrobil Československý rozhlas v roku 1968.

Rozpad rodinných vzťahov z pohľadu dospievajúceho chlapca bude od štvrtka riešiť dej rozhlasovej hry Štefana Kasardu Pohľad z okna. V komornom príbehu účinkujú Luboš Kostelný, Diana Mórová, Zuzana Kronerová, Ivan Romančík a Peter Sklár.

José Saramago patrí k najznámejším a najprekladanejším portugalským spisovateľom. Jeho román Mesto slepých naznačuje istý odklon autora od predchádzajúcej tematickej línie inšpirovanej históriou. Tentoraz sa obracia smerom k budúcnosti a uplatňuje svoju nezvyčajnú predstavivosť pri konštruovaní katastrofickej vízie sveta, ktorý sa vďaka obrovskej technickej vyspelosti stáva zraniteľnejším, ako kedykoľvek predtým. Autentickosť rozprávania Saramago už tradične dosahuje svojimi spisovateľskými atribútmi - vynechávaním interpunkcie, orálnosťou a ironickým podtónom. Úryvok z knihy číta Alfréd Swan.

Pokračujeme veršami renesančného básnika Dante Alighieriho Lásku si nesie moja pani v zraku. Preklad básnika Viliama Turčányho interpretujú Helena Geregová a Peter Sklár.

Internátna evanjelická škola pre hlucho-slepé deti v Červenici pri Dubníku vznikla v roku 1992. Dosiaľ ako jediná na Slovensku poskytuje deťom s dvojnásobným postihnutím zraku a sluchu špeciálnu individuálnu starostlivosť. Orientuje sa na to, aby ich napriek hendikepom pripravila do života čo najlepšie, aby deti nezostali vo svetle tmy a ticha osamotené. Počas letného obdobia organizuje škola prázdninový tábor. Táňa Šušková sa práve tu pokúsila vstúpiť do sveta týchto detí. Vysielame od piatku vo forme fíčra Svet ticha a tmy, relácia je z roku 2002.

Mŕtve oči. Tak nazval spisovateľ Rudolf Jašík poviedku o slepom mladíkovi Adamovi, ku ktorému nie je ani jeho najbližšie okolie priaznivo naklonené. To, ako sa s nepriazňou okolia Adam vyrovnáva je témou stereodramatizácie z roku 1978, v ktorej účinkujú Zdena Gruberová, Jarmila Koleničová, Eva Večerová, Gustáv Valach, Ivan Rajniak, Ľubo Gregor a Dušan Tarageľ.

Náš týždeň ukončíme minirománom Jakuba Námešného Odraz, ktorý chcem vidieť. Čítať vám bude Ján Haruštiak.

Program rádií

Autor scenára: Martin Šenc

Text: Lucia Šaráková

Ilustračné snímky: pixabay.com

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame