Rovno za nosom

Rovno za nosom
Nasledujúcich sedem dní pokračujeme v našom „zmyslovom" programe. Opäť sa budeme spoliehať na prirodzené inštinkty, tentoraz sa budeme orientovať našim vývojovo najstarším zmyslom - čuchom. Zavetríme nebezpečenstvo, pokušenie ale i netušené možnosti a nové svety. Sprevádzať nás budú nosatí či beznosí hrdinovia, vražední voňavkári, pachy rôznych miest a atmosfér zachytené v knihách, pásmach, básňach a poviedkach.

Jean-Baptiste Grenouille sa narodil s úžasným darom - má dokonalý čuch, neobyčajnú pamäť a schopnosť analyzovať a kombinovať vône. Grenouillova vášeň sa však zmení na posadnutosť a túžba vytvoriť dokonalú vôňu ho doženie až k vražde. Román švajčiarskeho prozaika Patricka Süskinda Parfum je fascinujúcou zmesou strašidelného príbehu o genialite ľudského ducha, skazenosti človeka a zmyselnej vášni, ktorý sa odohráva v temných uličkách Paríža v 18. storočí. V réžii Jany Strniskovej vám z knihy bude na pokračovanie v štyroch častiach čítať Štefan Bučko.

Jedného petrohradského rána sa stala zvláštna vec. Majster Ivan našiel vo svojom chlebe nos. Bojí sa, že ho niekomu odrezal a tak ho chce hodiť do rieky, aby zahladil stopy. Niekto však svoj nos hľadá a rozhodne sa jeho stratu oznámiť... Viac už prezradí rozhlasová adaptácia humoristickej poviedky Nikolaja Vasilieviča Gogoľa Nos. Účinkujú Ctibor Filčík, Oldo Hlaváček, Karol Machata, Anton Mrvečka, Eva Krížiková, František Dibarbora, Peter Kuba, Július Paluš, Ján Valentík, Ján Gec, Alojz Kramár a ďalší. Réžia: Dušan Zimen.

Pokračujeme stereopoviedkou Dušana Mitanau Vôňa húb. Od jej vydania (v knihe Nočné správy) už nejaký čas prešiel, a predsa táto próza nestratila na svojej aktuálnosti. Za zdanlivo jednoduchou fabulou je ukryté memento apelujúce predovšetkým na zdravý rozum človeka - akékoľvek nedorozumenia medzi ľuďmi by nemali vyústiť do tragédie. V réžii Evy Galandovej účinkujú Oľga Solárová, Ivan Romančík, Karol Strážnický, Alexandra Galandová a ďalší.

Od utorka sa budete môcť započúvať do dvojčasťového Solária Kataríny Kacerovej o Čuchu. V úvode sa dozviete o tajomnom svete vôní, napríklad o tom, ako si hľadáme vhodného partnera čuchom. Od čuchu dokonca závisí aj narodenie zdravého človeka. V druhej časti budeme s fyziologičkou Danielou Ostatníkovou rozoberať aj to, že čuchové vnemy ovplyvňujú naše správanie bez toho, aby sme si to uvedomovali. Odhalíme, čo všetko ešte vôňa dokáže. Ako tvrdí návrhár Karl Lagerfeld, život bez vône by bol otravný. Účinkujú Daniela Ostatníková, Ivan Laca a Katarína Kacerová.

Francúzska spisovateľka Marie Darrieussecqová dokázala už svojím debutom Svinské pravdy natoľko upútať, že sa stal literárnou udalosťou roka. Autorka opisuje príbeh mladej atraktívnej predavačky, ktorú príjmu do luxusnej parfumérie. Jej fyzická krása, zmyselnosť a špeciálne služby pre náročných zákazníkov provokujú mužov i ženy. Krásne dievča odrazu zbadá na svojom tele neuveriteľné telesné zmeny. Z príbehu vyvstáva otázka: Mení súčasná spoločnosť človeka na zviera? Úryvok z románu číta Mária Schlosserová.

Milovníkom poézie dávame do pozornosti výber básní Jána Gavuru pod názvom Nádych v interpretácii Michala Hallona. K básňam sa vrátime i vo štvrtkovej poetickej päťminútovke, kedy vám ponúkneme verše Kamila Peteraja Voňavé tajomstvá. Recitovať bude Jozef Šimonovič.

Od stredy uvádzame pôvodnú rozhlasovú hru Jána Štepitu Haravara. Ide o situačnú veselohru o vystresovanom podnikateľovi, ktorý, obklopený ženským pohlavím, začne citlivo vnímať svojich päť zmyslov. V réžii Ladislava Hyžu účinkujú František Výrostko, Nela Valentová , Eva Mankovecká, Linda Zemánková, Michal Gazdík, Miloslav Kráľ, Ján Kožuch, Andrej Hrnčiar, Ivan Giač a Lucia Jašková. Nasleduje rozhlasová stereopoviedka Petra Glocka Voňavá až do rána o vzájomnom hľadaní sa partnerov po dlhých rokoch spolužitia a krátkom bolestnom odlúčení. V réžii Martina Kákoša účinkujú Vladimír Jedľovský a Táňa Kulíšková. Vzápätí odľahčíme slovenskou ľudovou rozprávkou Dlhý nos, v básnickom spracovaní Milana Rúfusa. Čítať bude Gustáv Valach.

Od štvrtka vám ponúkneme závan literárnych vôní prostredníctvom pásma Zuzany Belkovej tak, ako ich autorka zachytila v textoch rôznych spisovateľov. V relácii s názvom Obláčiky bez vôní spája príťažlivý vnem vôní v najrôznejších podobách a vytvára tak zaujímavý literárny kaleidoskop ukážok, ťažiacich z príznačného ľudského nadšenia vôňou. Okrem autorky v réžii Jany Strniskovej účinkujú Peter Sklár, Roman Matisko a Michaela Medvecová.

Ďalšiu v poradí uvádzame pôvodnú rozhlasovú hru Jána Štiavnického Vôňa domova. V hlavných úlohách sa predstavia Alojz Kramár ako starec a Radko Tomek ako jeho vnuk. V roku 1982 hru režijne naštudovala Magda Grandtnerová. Ďalej účinkujú Marián Gallo, Andrej Hryc, Július Paluš, Ján Valentík, Slavo Záhradník, Štefan Figura a ďalší.

V úvodnej polhodine piatkového programového bloku vám na Litere ponúkneme úryvok z prózy Petra Holku Nezabudnuteľná vôňa zrelej pšenice. Zavedie vás do spomienok na slnkom prežiarené detstvo na Dolniakoch s prenikavou vôňou obilia. V réžii Martina Bendika číta Matej Landl.

Pokračujeme zábavným pásmom z cyklu Medzi nami - o rôznych vôňach. V roku 1988 ho redakčne pripravil Stano Radič, čo je záruka príjemne stráveného času. Reč bude o rôznych vôňach z tvorby Patrika Süskinda, Francisa Scotta Fitzgeralda, Eduarda Dekkera, Janusza Osenku a Stanislava Stratieva. O váš úsmev sa budú pokúšať Leopold Haverl, Pavol Mikulík, Stano Dančiak, Július Vašek, Miroslav Noga, Boris Farkaš, Marián Zednikovič a ďalší.

Čuch nám slúži nielen na to, aby sme zistili, čo je nám príjemné, či nepríjemné, dokonca až odporné... Čuch je vývojovo najstarší zmysel u zvierat aj u človeka. Je jedným zo zmyslov, ktorý nám dáva komplexnú informáciu o prostredí, v ktorom sa nachádzame. Čuchom sa budeme zaoberať aj v Antropologickom slovníku Mariána Minárika a Petra Turčíka, ktorý uzavrie náš týždeň. Hostkou bude antropologička Helena Tužinská.

Program rádií

Scenár: Martin Šenc

Text: Lucia Šaráková

Ilustračné snímky: pixabay.com, unsplash.com

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame