Kleopatry, Rebeky, Aliny či Terinky

Kleopatry, Rebeky, Aliny či Terinky

Tento týždeň vás Rádio Litera vovedie do sveta niektorých žien. Bude to biblický príbeh Rebeky z pera Margity Figuli, ale aj historické putovanie do čias egyptskej kráľovnej. Vstúpime do manželstva vysokoškolskej učiteľky Terinky a cez Alinu Orságovú sa nám prihovorí L. Nádaši-Jégé. Okrem Terinky bude k výberom týždňa patriť hra Gabriela Halma Sladkých šesťnásť a Kleopatrin milenec od Jána Lenču. A nenechajte si ujsť poéziu Ruda Juroleka, pásmo o Štefanovi Strážayovi či rozprávku Dezidera Bangu.

Nasledujúce dni budeme pokračovať v spoznávaní ďalšieho slovenského rodu, a to Palkovičovcov. Jozef Repko nazval svoj cyklus Chudobní mecéni a vy si ho vychutnajte postupne deň po dni v piatich časiach.V réžii Laca Keratu účinkujú Michal Kaprálik, Přemysl Boublík, Roman Matisko, Dušan Kaprálik, Soňa Ulická, Ľubica Očková, Lukáš Frlajs, Marek Koleno, Timotej Lukovič, Samuel Šimko, Tomáš Stopa. Program je z roku 2014.

Od pondelka tiež ponúkame dramatizáciu románu Ladislava Nádaši Jégého Alina Orságová. Autor tu realistickým pohľadom skúma život vysokoškolákov v mestskom prostredí 30. rokov. Ako sa cíti Alina veriaca v lásku a manželstvo vo svete študentov uvoľnených mravov? Hru v roku 1973 s členmi Divadla Jonáša Záborského v Prešove režijne naštudoval Milan Semík. Účinkujú Kveta Lukošíková, Jozef Stražan, Andrej Šilan, Peter Staník, Dana Trnčíková, Naďa Nináčová, Gabriela Rumanová a Želmíra Kačková.

Pri osobe a tvorbe Ladislava Nádaši-Jégého pobudneme i v programe Autor na dnes, o ktorý sa postarala Helena Himičová. Vedeli ste, že prídavok Jégé si urobil zo začiatočných písmen svojho pseudonymu, ktorý používal na začiatku svojej tvorby? Vtedy vystupoval ako Ján Grob. Tento vyštudovaný lekár sa okrem iného staral aj o slávneho Hviezdoslava. Z titulu svojej profesie mal trochu iný pohľad na svet. V prvom rade bol veľkým skeptikom a pesimistom, ale aj napriek tomu je v jeho diele predsa len človek-jednotlivec nositeľom progresívnych hodnôt.Okrem autorky účinkujú Dominika Kavaschová, Peter Sasák a Peter Vilhan.

Od utorka si môžete vypočuť pôvodnú rozhlasovú hru Gabriela Halma Terinka. Hlavná hrdinka je citlivá, veľmi zranená a osamelá ľudská duša.Terinka túži po láske, priateľstve a uznaní. V hlavnej úlohe sa vám predstaví vynikajúca Magda Vášáryová. Ďalej hrajú Katarína Orbanová, Zuzana Frenglová, Michal Gučík, Zuzana Skopálová, Božidara Turzonovová, Andrej Hryc, Viera Bálinthová a Dušan Blaškovič. Hra mala premiéru v roku 1988.

Albert Škarvan bol prvý slovenský antimilitarista, ako ho nazval Ladislav Novomeský. V roku 1895 ako vojenský lekár v Košiciach odmietol konať vojenskú službu. Za to ho väznili, pobudol na psychiatrii, degradovali a zbavili lekárskeho diplomu. Pol roka žil v Jasnej Poľane, Petrohrade a Moskve v blízkosti svojho učiteľa Leva N. Tolstého. Ale aj Rusko musel Škarvan opustiť. Po Anglicku nasledovala švajčiarska emigrácia. Jeho originálny myšlienkový svet približuje program Záblesky - výber z korešpondencie, rukopisných poznámok, denníkových záznamov a jeho knihy. Zápisky vojenského lekára .V réžii Laca Keratu účinkuje Alfréd Swan.

Od stredy pridávame pôsobivú rozhlasovú hru podľa literárnej predlohy Margity Figuli pod názvom Rebeka. Hra je inšpirovaná biblickým príbehom Izákovej manželky, ktorá je nielen krásna, ale má aj otvorené srdce. V réžii Jara Riháka účinkujú Eva Matejková, Marián Geišberg, Szidi Tobias, Miroslav Trnavský, Igor Čillík, Vladimír Černý, Milan Bahúl, Jana Strnisková, Soňa Ulická, Jozef Šimonovič a Ivan, Laca. Hra mala premiéru v roku 1998.

Rudolf Jurolek od začiatku svojej básnickej tvorby inklinoval k subjektívne ladenej lyrike. Jeho prvá básnická zbierka Posunok priniesla tematicky rôznorodú poéziu. Nájdeme v nej básne, ktoré majú charakter lyrických impresií, ale aj verše o súčasných problémoch rodiny i o zmysle básnickej tvorby.Verše recituje Alfréd Swan.

Gabriel Halmo vás v rozhlasovej hre Sladkých šestnásť privíta v obyčajnom svete dospievajúcej Janky. Študentka prežíva klasické starosti mladého dievčaťa, vlastní rodičia ju, ako to už býva, chápu úplne najmenej. V réžii Juraja Rašku účinkujú František Výrostko, Oľga Solárová, Ivan Romančík, Elena Petrovická, Ľubomír Paulovič a Ľubica Očková. Hra je z roku 1979 a vy si ju môžete vypočuť od štvrtka.

Pásmo Sone Urikovej Podoby motýlieho krídla bude o básnickej tvorbe Štefana Strážaya. Autor predstavuje výnimočný zjav na poli slovenskej poézie. Jeho básne sú plné dezilúzie, skepsy, smútku. Berú život taký, aký je. Život komplexný, tajomný a skúpy na slovo, ale tiež hýrivý a neumlčateľný.V réžii Mileny Lukáčovej účinkujú Dáša Rúfusová a Miroslav Trnavský. Relácia je z roku 2017.

V historickej próze Kleopatrin milenec Ján Lenčo pátra po tom, ako to kedysi vlastne bolo. Ponára sa do minulosti a hľadá odpovede i v sebe samom. Vyhýba sa suchopárnej rekonštrukcii, premieta dávnu dobu do ľudí. Živých ľudí. Pokúša sa vydať svedectvo, že srdcia, ktoré tĺkli kedysi, tlčú dodnes v nás. Vysielame vo forme rozhlasovej hry z roku1994. V réžii Ivana Predmerského účinkujú Miroslav Trnavský, Peter Marcin, Vladimír Minarovič, Július Pántik, Juraj Predmerský, František Kovár, Božidara Turzonovová, František Zvarík, Igor Čillík, Juraj Slezáček a Michal Klučka. Počúvajte od piatku.

Pedagóg a novinár Dezider Banga zbieral rómske ľudové príbehy chodiac od domu k domu. Zaznamenané rozprávky zhromaždil v zbierke Čierny vlas. Na záver nášho týždňa vyberáme pre vás jednu z nich. Volá sa Krajina slnka. V réžii Štefana Mandžára z roku 2012 účinkujú Karol Machata a Helena Kollerová .

Program rádií

Autorka scenára: Monika Zumríková Kekeliaková

Text: Lucia Šaráková

Ilustračné snímky: pixabay.com, unsplash.com, wikipedia.org.




Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame