Osamelý dvojtýždeň, 2. časť

Osamelý dvojtýždeň, 2. časť

Tento týždeň pokračujeme v osamelom rozjímaní spoločne s hrdinami našich osamelých príbehov. A zďaleka to nebude len samota v negatívnom zmysle. Naopak, zamyslíme sa nad benefitmi, ktoré nám ústranie ponúka vo forme intímneho priestoru, pre akúsi komunikáciu s našim vnútorným "ja". Dočítame si seversky ponurú prózu Erlenda Loeho Doppler a v samostatnom pásme sa rovno prizrieme bližšie tomuto spisovateľovi. Čaká vás množstvo rozhlasových hier a poviedok domácich autorov. O spoločne strávené chvíle sa bude uchádzať aj Paolo Giordano a jeho Osamelé prvočísla, mních a spisovateľ Thomas Merton či večný pesimista Giacomo Leopardi so svojimi veršami.

Nasledujúcich sedem dní nás čaká záverečných 5 častí čítania na pokračovanie. Minulý týždeň sme si otvorili knihu Erlenda Loeho Doppler. Andreas Doppler - hlavný hrdina - žije všedným, každodenným životom až do chvíle, keď nešťastnou náhodou spadne z bicykla. Udrie si pri tom hlavu a aj keď je zdanlivo v poriadku, začína sa po tejto udalosti pozerať na svet z inej perspektívy. V réžii Vladimíra Kivadera účinkuje Milo Kráľ.

Od pondelka v programe pokračujeme aj pôvodnou rozhlasovou hrou Osamelosť dramatičky a prekladateľky Márie Terenovej. Autorka v nej stvárnila životný príbeh troch priateliek z mladosti, ktoré hľadajú zmysel života. V roku 1976 režijne pripravila Viera Weidlerová. Účinkujú Zdena Grúberová, Mária Kráľovičová, Viera Strnisková, Božidara Turzonovová, Vladimír Durdík, Leopold Haverl, Zuzana Cigánová, Dušan Jamrich, Ladislav Chudík a ďalší.

Americký trapistický mních a spisovateľ Thomas Merton vyskúšal, podobne ako jeho kolegovia, ideály svojej doby - komunizmus, psychoanalýzu, sexualizmus, jazz aj alkohol. Nakoniec prijal riešenie katolíckej viery. Aj v tom sa podobal intelektuálom 30. rokov minulého storočia. V cykle esejí si vypočujte jeho text Rozjímanie o samote, ktorý v roku 1991 uverejnili v literárnom zošite Tichá voda. Esej je filozofickou sondou do duše človeka, ktorý pokojne môže byť i človekom 21.storočia. Číta Milo Kráľ. Vyrobil Slovenský rozhlas v Banskej Bystrici v roku 2005.

Škandinávska literárna scéna v posledných rokoch láka najmä čitateľov detektívnych románov. Vysoká životná úroveň obyvateľstva v kombinácii s pocitom zvláštnej osamelosti jednotlivca, neraz doplnená obrazmi nehostinnej, chladnej prírody, sú tou najlepšou kulisou pre detektívku s komplikovanou a prekvapivou zápletkou. V knihách nórskeho spisovateľa Erlenda Loea, nachádzame obdobnú atmosféru, o detektívne romány však nejde. Píše skôr príbehy, ktoré hovoria o úteku zo všedného života, zo sveta civilizácie s cieľom hľadať a lepšie pochopiť seba samého. Pásmo o živote a diele autora pod názvom Erlend Loe - vzbura proti šikovnosti v roku 2015 pripravila Mária Danadová. Účinkujú Jana Pilzová, Dominik Zapriháč, Tomáš Mischura, Jozef Zelizňák a Miroslav Zumrík. Počúvajte od utorka.

Ďalej do programu zaraďujeme rozhlasovú hru pre mládež Bláznova samota. Literárnu predlohu Augusta Strindberga podľa prekladu Teodory Handzovej - Chmelovej pre rozhlas zdramatizovala Zuzana Jánska. Strindbergova kniha predstavuje nekonvenčnú a vzrušujúcu literárnu spoveď, subjektívny obraz nielen jeho prvého manželstva. Strindberg bol buričom, kritikom skostnatelej meštiackej spoločnosti, ale i nešťastným milencom, manželom, otcom. Účinkujú Marián Geišberg, Peter Šimun, Zita Furková, Marián Zednikovič a Mária Landlová. Režíroval Jaro Rihák v roku 1993.

Pokračujeme výberom poézie talianskeho romantického básnika a filozofa Giacoma Leopardiho. Pod názvom Bolesť svetla vám ju prednesie Peter Bzdúch. Autor bol charakteristický nezvyčajne pesimistickou náladou. Leopardi veril, že celý život je len neodvratné utrpenie, z ktorého existuje jediná cesta - zánik. Preložil Gustáv Hupka. V roku 1995 režijne pripravila Milena Lukáčová.

Stredajší programový blok otvorí pásmo Básnik zraňovaný samotou, podľa scenára Marty Hlušíkovej, ktorý do rozhlasovej podoby upravila Zuzana Belková. Program je venovaný životu a dielu Ivana Kraska. Upozorňujeme na kvalitu zvuku podmienenú rimavskosobotskému exteriéru. Šlo o súčasť sprievodného programu medzinárodnej konferencie venovanej tomuto básnikovi, v júli 2008. Účinkujú Juraj Sarvaš, Štefan Gerža a Milana Jutková.

Náhodné stretnutie Milky a Martina v kaviarni postupne odhaľuje ich osobné sklamania a nesplnené túžby v životoch. Aj o tom bude rozhlasová hra Jozefa Šajgala Značka „Samota". Hru v roku 1977 režijne naštudovala Viola Muránska. Účinkujú Viera Topinková, František Kovár, Ján Mistrík a Braňo Koreň.

Základnou témou tvorby spisovateľky a vysokoškolskej profesorky Iriny Grekovovej je údel ženy. Dôkazom toho je aj román Vdovská loď. Päť žien - vdov, ktoré žijú v spoločnom byte, ironicky nazvanom jednou z nich „vdovská loď", vytvára akúsi zvláštnu rodinu, ktorej osudy sú hlboko poznačené vojnou. Spoločný život neplynie idylicky, vznikajú malicherné hádky, nevraživosť, sympatia, ale i nepriateľstvá a priateľstvá na celý život. Autorka tu konfrontuje zväzky vytvorené pokrvnosťou cez manželstvo s novými medziľudskými vzťahmi, ktoré vznikajú na báze základných ľudských hodnôt. Úryvok z románu vám bude čítať Mária Schlosserová.

Božena Čahojová-Bernátová vo svojej hre Samotárka, upozorňuje na pozadí konfliktu odohrávajúcom sa uprostred rodiny, na potrebu nastolenia harmónie v ľudských vzťahoch. Hru v roku 1982 režijne naštudovala Viera Weidlerová. Účinkujú Mária Prechovská, Dušan Jamrich, Michal Dočolomanský, Emília Vášáryová, Soňa Valentová a Leopold Haverl. Počúvajte od štvrtka.

Pridávame dve poviedky Uršule Kovalyk - Clementina a Šepkajúce lyžičky slečny Júlie. Hrdinkou prvej prózy je starnúca Clementína, čudáčka, bývalá knihovníčka. V druhom texte sa vám prihovorí osamelá slečna Júlia, ktorá je taká poriadkumilovná, až z toho vážne ochorie. Redakčne pripravila Jana Hevešiová, ktorá ku hrám pridáva i rozhovor s autorkou. V réžii Mileny Lukáčovej číta Helena Geregová. Program je z roku 2010.

Zvyčajný pohľad na osamelosť sa spája s negatívnymi pocitmi, ktoré ju sprevádzajú. Je však aj iný pohľad. Spočíva v chápaní osamelosti ako výzvy, aby človek čelil prílišnej závislosti na iných. Ticho bez vzťahov, v ktorom sa osamelý jednotlivec ocitá, je priestorom na nadviazanie komunikácie s jeho vnútorným Ja. Tak to aspoň tvrdia existencionalistické teórie. Akú osobnú skúsenosť pri overovaní týchto teórii nadobudol autor Daniel Durkáč sa dozviete v jeho eseji Osamelosť - problém, alebo výzva? Číta Peter Cibula.

Od piatka vás pozývame vypočuť si pôvodnú rozhlasovú hru pre mládež s názvom Klietka. Autor Jozef Šajgal sleduje príbeh Paľka - malého šermiara, ktorý pre zranenie oka nemôže trénovať. To neuľahčuje situáciu jeho trénerke - vlastnej mame - ktorá sa napriek zlým pocitom musí naplno venovať ostatným zverencom. Paľko sa cíti osamelý, rodičov mu má suplovať kúpený papagáj. Účinkujú Pavol Lazar, Eduard Bindas, Ida Rapaičová, Peter Sklár, Zuzana Skopálová, Martin Dančovský, Ján Valentík, Viera Antošková a Július Paluš. Réžíroval v roku 1982 Milan Semík.

V ďalšej časti cyklu Krajina kníh vám redaktorka Mária Danadová predstaví prvotinu autora Paola Giordana Osamelosť prvočísiel. Tento román získal viacero ocenení, najvýznamnejším z nich je talianska literárna cena Premio Strega, ktorej sa stal Giordano zďaleka najmladším laureátom. V centre príbehu stoja nezvyčajné príbehy Alice a Mattiu, oba kruto poznačené traumatickým zážitkom z detstva. Ich osudy sa pretnú a obaja zistia, že sú si nesmierne blízki, no zároveň aj nespojiteľne vzdialení, odsúdení na osamelý život prvočíselných dvojčiat, ktoré sa nijako nemôžu dotknúť jeden druhého. Okrem autorky účinkujú Vladimír Kivader, Juraj Smutný a Mária Štefánková. Program je z roku 2012.

Program rádií

Scenár: Martin Šenc

Text: Lucia Šaráková

Ilustračné snímky: pixabay.com, wikipedia.org.

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame