Hodžova Kornélia, Sládkovičova Júlia Antónia a Hroboňova Bohuslava

Hodžova Kornélia, Sládkovičova Júlia Antónia a Hroboňova Bohuslava

Ak sme na začiatku tohto roka nahliadli do príbehu a odkazu spisovateľky Hany Gregorovej a jej manžela spisovateľa Jozefa Gregora Tajovského, tento týždeň nás čaká putovanie do Krupiny za Andrejom Sládkovičom. Z tieňa Márie Pišlovej povytiahneme jeho životnú naplnenú lásku, ktorú našiel v Júlii Antónii Sekovičovej. A nazrieme aj do príbehu Michala Miloslava Hodžu a jeho ženy Kornélie v cykle Slovenské rody, ktorý patrí k vrcholným výberom tohto týždňa. Osud mladej nenaplnenej lásky prežil aj Samo Bohdan Hroboň. Nenechajte si preto vo vysielaní ujsť list, ktorý adresoval Bohuslave Rajskej. Za Sládkovičom sa vyberieme aj do Banskej Štiavnice (vo fíčri Večná láska za 100 eur) a do jeho rodiska v relácii Na linke Sládkovič. Éterom nášho rádia sa budú ozývať rôzne balady, nebude chýbať osud zakliatej panny a divného Janka, či Margity a Besny. A máme tu aj úplne novú reláciu S LITEROU, ktorú pripravila Veronika Dianišková. Bude o Búrlivých výšinách Emily Brönteovej.

Rod Hodžovcov, ktorý vám v dramatickej podobe pod názvom Trpká chuť sladkých vidín, prináša Jozef Repko, patrí k najvýznamnejším zo slovenských rodov. Hodžovci viac ako sto rokov priamo ovplyvňovali politický, kultúrny a spoločenský život na Slovensku. V prvej časti, ktorú zaraďujeme od pondelka, hrá najdôležitejšiu úlohu Michal Miloslav Hodža spolu s Hurbanom a Štúrom, ako jeden z vodcov revolučného vystúpenia za presadenie slovenských záujmov. V druhej časti dostávajú priestor Hodžove deti - synovia Cyril a Ondrej a najmä dcéra Marína, svojrázna a samostatná predstaviteľka počínajúcej sa emancipácie žien. V tretej časti budeme sledovať jej ďalšie životné osudy, keď zakúsi podoby spoločenského odmietnutia a útoky neprajníkov, ktorým najviac prekáža to, že je dcérou natoľko slávneho otca. V ďalších častiach nastupuje nový člen rodu - Milan Hodža, synovec Michala Miloslava Hodžu. Politik, ktorý dosiahol európsky rozmer a dokázal obrovský intelektuálny i hodnotový potenciál. Seriál končí po 2. svetovej vojne, kedy zmenené politické podmienky donútia Milana Hodžu k emigrácii, čím ohrozí ostatných predstaviteľov rodu.V réžii Gejzu Dezorza účinkujú Matej Landl, Lenka Košická, Peter Sklár, René Jankovič, Tomáš Maštalír, Daniel Dangl, Dušan Kozák, Milan Greguš, Roman Žiaran, Peter Pištek a ďalší. Seriál je roku 2005.

Hneď z úvodu týždňa plníme aj želanie jedného z našich poslucháčov, ktorý by si rád vypočul detektívnu hru Michala Lackoviča Južné ovocie. Hlavnou zápletkou je tajomná vražda mladého dievčaťa, na pozadí ktorej sledujeme i súkromné životy vyšetrovateľov. Akú úlohu v celom príbehu zohrá misa s čerstvým ovocím, ktorá je pôsobivo naaranžovaná priamo na mieste činu? To vám už vyrozpráva Karol Machata, Viera Topinková, Eduard Bindas, Stano Dančiak, Anton Mrvečka, Peter Mikulík, Ida Rapaičová a Eva Rysová. Režíroval Milan Semík v roku 1982.

Balady a piesne štúrovského básnika Janka Kráľa vyvierajú priamo z ľudovej slovesnosti. Potvrdzuje to aj krátky výber z jeho veršov pod spoločným názvom Moje piesne (nájdeme tu básne Bojazlivá, Pierko, Zabitý či Moja pieseň). V réžii Andreja Turčana účinkujú Vladena Kalandrová-Škorvagová a Marián Škorvaga, 1997.

Autorka Zuzana Ferenczová v rozhlasovom spracovaní balady Jána Bottu Margita a Besná spája minulosť s prítomnosťou. Jej hra je aktualizáciou, v ktorej prevzala pôvodný rozprávačský rámec pltníkov, ktorí sa plavia dolu Váhom a umiestnila ho do súčasnosti. Pltníci prevážajú partiu výletníkov miestami, kam je zasadená balada o vdove, ktorá sa kruto zbavila svojej pastorkyne. Sledujeme jej monológ, otvárajúci tému ženského starnutia, žiarlivosti a zrady. Hra má sugestívny zvukový dizajn, s pôvodne komponovanou hudbou Rudolfa Pepuchu. V réžii Táne Tadlánkovej účinkujú Elena Podzámska, Helena Krajčiová, Juraj Predmerský, Ivo Gogál, Ladislav Konrád, Ľubica Očková, Miroslav Trnavský. Program je z roku 2020. Počúvajte od utorka.

So Samom Bohdanom Hroboňom si mnohí jazykovední pátrači dlho nevedeli poradiť. Miatol a závadzal do slepých uličiek čitateľov svojich básní svojským slovným buričstvom a originálnymi novotvarmi. Hroboň bol často vnímaný ako kuriózny zjav, čarodejník a novátor, ktorého nebolo možné vtesnať do overených a zrozumiteľných mantinelov. Jeho nadreálne básne sú základným kameňom ďalších generácií tvorcov, hlásiacich sa k zázračným možnostiam slovenského jazyka. Najväčšou láskou Hroboňovho života bola česká vlastenka Bohuslava Rajská, ktorá síce opätovala jeho ľúbostný cit, ale v roku 1844 sa vydala za Františka Čelakovského. Keď ohrdnutý milenec pochopil, že jeho city sú len jednosmerné, utiahol sa na dlhých 40 rokov k staršiemu bratovi Ľudovítovi. V programe Z listov Sama Bohdana Hroboňa nahliadne Oleg Pastier do slov, ktoré sú odpoveďou na definitívny rozchod s B. Rajskou, záznamom o láske neláskavej, krutej a zraňujúcej. V réžii Viktora Lukáča účinkujú Boris Farkaš a Jozef Šimonovič. Relácia je z roku 2014.

Od stredy odľahčíme, ale pri slovenčine ostaneme. Môžete sa tešiť na ďalšiu časť obľúbeného Diktátu na Devíne, v ktorom redaktorka Ingrid Hrubaničová diktuje prekladateľovi a básikovi Jánovi Štrasserovi diktát pllný gramatických zákutí. To všetko za asistencie jazykovedkyne Sibyly Mislovičovej. Program je z roku 2008.

Aj vďaka povinnému čítaniu sa jednou z najznámejších básní slovenského romantizmu stala Žltá ľalia od Jána Bottu. Možno i preto, že reprezentatívne zastupuje žáner autorskej romantickej balady, ktorá produktívne adaptovala postupy folklórnej baladiky. V spojení s romantickým koloritom vytvorila pôsobivý obraz tragického životného pocitu, ktorý plynie z vlastného zlyhania - z porušenia sľubu vernosti. Viac na tému Balada vám už prezradí Jana Pácalová v programe Slovník poetologický z roku 2009. V réžii Mileny Lukáčovej účinkujú Vladimír Štefuca, Alfréd Swan, Helena Geregová a Zuzana Belková.

Rozhlasové pásmo Na linke Sládkovič pozýva poslucháčov vybrať sa po Sládkovičovych stopách, odhaľovať súvislosti či zaujímavosti života a diela legendárneho dejateľa slovenskej histórie. Účinkuje Jana Borguľová. Pásmo Marcela Páleša je z roku 2020. Počúvajte od štvrtka.

Pokračujeme baladou Janka Kráľa Zakliata panna vo Váhu a divný Janko, o ktorej dramatizáciu sa postaral Peter Štrelinger. Jedno z najznámejších romantických diel slovenskej literatúry je adaptáciou tradovaného rozprávkového motívu zakliatej panny. Janko v túžbe vyslobodiť ju sa zmámený jej čarom, tak ako mnoho iných, vrhá pod rúškom noci do Váhu a tragicky v ňom hynie. V réžii Viliama Sýkoru z roku 1978 účinkujú Vlado Muller, Viera Strnisková, Ondrej Jariabek, Pavol Mikulík, Emil Horváth ml. a Eva Kristínová.

Ako z lásky urobiť úspešný biznisplán? Je mýtus silnejší ako fakty? Cez najslávnejší slovenský príbeh lásky medzi Andrejom Sládkovičom a jeho múzou Marínou Pischlovou sledujeme rôzne pohľady na všadeprítomný romantický cit. Viac sa dozviete vo fíčri Doroty Vlnovej pod názvom Večná láska za 100 eur. Účinkujú Daniela Hroncová-Faklová, Daniel Hevier, Daniela Kodajová, Peter Szolcsányi. Program je z roku 2020. Vysielame od piatku.

Na záver nášho týždňa ponúkame premiéru z cyklu S LITEROU o ktorú sa postarala Veronika Dianišková. Relácia Búrlivé výšiny a život Emily Brönteovej nás povedie po stopách tejto anglickej autorky. Prelistujeme si aj jej jediný román Búrlivé výšiny, ktorý sa stal jedným z klasických a neprehliadnuteľných diel anglickej literatúry. Súčasťou programu sú úryvky z rovnomennej rozhlasovej hry. Účinkujú Veronika Dianišková a Tomáš Bartoněk.

Program rádií

Autorka scenára: Monika Zumríková Kekeliaková

Text: Lucia Šaráková

Ilustračné snímky: pixabay.com, wikipedia.org

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame