Plachý Krasko a Groeblová či Jesenského cynické „Lízy“

Plachý Krasko a Groeblová či Jesenského cynické „Lízy“

Tento týždeň sa bude niesť v akomsi plachom akorde odkazu Ivana Kraska, ale aj poetky tohto obdobia a Kraskovej múzy Ľudmily Groeblovej. Pootáčame pomyselné stránky v Jesenského albume ženských tvárí. Aha: Oľga, Líza... Nie sú vždy vysmiate. Tváram nechýba uštipačnosť, irónia, faloš a akési zahrávanie sa s citmi. A je tu aj ďalší básnik našej Literárnej moderny, ktorého verše zostali dlho roztratené po dobových časopisoch, a tak zostával zaclonený Kraskom, Jesenským či Royom. My si však pripomenieme, jeho impresionizmus, secesiu. Reč je o Ivanovi Gallovi. Nezabudnite si s nami aj tento týždeň napísať diktát, započúvať sa do detektívnej paródie (Dlhá noc detektívov) a skutočne pôsobivej Andersenovej rozprávky (Kresadlo). Poprechádzajte sa ľudsky priezračným farárskym rodom básnika Vladimíra Roya, v ktorom nebude chýbať ani jeho nemenej talentovaná sesternica, spisovateľka Kristína Royová. Vzácne bude rozprávanie dcéry V. Roya - Zory Belanovej Royovej. Hodnota tejto spomienky bude v našom rozhlasovom archíve časom len stúpať (o rozhovor sa zaslúžila redaktorka Ivica Ruttkayová).

Meno Roy je v slovenskej literatúre známe predovšetkým vďaka básnickej tvorbe Vladimíra Roya, ktorý zomrel pomerne skoro, v roku 1936 vo veku 51 rokov. Jeho matka bola dcérou Jozefa Miloslava Hurbana, no i po otcovi pochádza zo silne národne orientovanej rodiny. Viac o histórii evanjelického rodu Royovcov vám vyrozpráva cyklus Jozefa Michala pod názvom Odcláňanie svetla. Počúvajte v piatich častiach počas celého týždňa. V réžii Štefana Korenčiho účinkujú Peter Kočiš, Lena Košická, Helena Geregová, Martin Kaprálik, Jozef Šimonovič a ďalší. Program je z roku 2012.

Môže sa stať, že autobus je zrazu veľký ako svet? Pravdaže, vo chvíli, keď sa svet stane takým veľkým ako autobus. Takýto príbeh zažívajú deti vezúce sa na zimnú rekreáciu, niektoré z nich dokonca po prvý raz. Aj vy sa jej môžete zúčastniť pri počúvaní dramatizácie známej knižky Autobus veľký ako svet, ktorú pre deti napísal autor známych bestsellerov Johannes Mario Simmel. Nahrávku naštudovala a zrežírovala s množstvom "rozhlasových" detí v roku 1996 režisérka Ria Paldiová. O dramatizáciu sa postarala Mirjana Šišoláková. Účinkujú Eva Večerová, Ján Valentík, Mária Dacejová, Soňa Ulická, Darina Vašičková, Miloš Nováček, Juraj Kákoš, Michal Domonkoš a ďalší.

Aké to je, keď sa stretnú muž a žena a obaja sa usilujú svoje city skrývať? Sú dokonca voči sebe až cynickí. Viac sa dozviete v próze Janka Jesenského pod názvom Oľga. Poviedku z roku 1984 pod réžiou Igora Hrabinského interpretuje Dušan Tarageľ, Viera Richterová, Alfréd Swan, Dušan Kaprálik a Viktor Blaho.

Slovenský básnik a evanjelický farár Vladimír Jozef Ján Roy sa vo svojej tvorbe venoval vyjadreniu rozporov medzi svetom a srdcom, snom a skutočnosťou, no taktiež v nej nájdeme osamotenosť a boj za ľudskejší a spravodlivejší život. Neskôr prišli motívy vzbury a odboja, zamerané nielen proti spoločnosti, ale i proti sociálnym pomerom. Ovládal šesť cudzích jazykov a tak sa okrem vlastnej tvorby venoval i prekladom poézie, prózy či drámy. Bližšie si na svojho známeho otca zaspomína dcéra, Zora Belanová-Royová, v relácii Skicár z roku 2000. Vzácny pohľad do rodinného súkromia vám ponúka redaktorka Ivica Ruttkayová. Počúvajte od utorka.

V cykle Naša zabudnutá klasika si vypočujte dramatizáciu poviedky Janka Jesenského Líza. Ide o komédiou s prvkami grotesky, ktorá prináša nadčasové témy mentálneho stretu slovenského mesta a vidieka. Je tiež o hľadaní kompromisov v manželstve dvoch ľudí rozdielnych pováh, pochádzajúcich z odlišných svetov. O dramatizáciu sa postarala Simona Rezníčeková. V réžii Kamila Žižku účinkujú Gregor Hološka, Lujza Garajová, Miroslav Trnavský, Jozef Benedik, Tibor Frlajs. Program je z roku 2019.

Pokračujeme v tzv. maturitnom čítaní, ktorým sa zaoberá relácia Autor na dnes. Tentoraz sa redaktorka Mirjana Šišoláková bližšie prizrie osobe a dielu Ivana Galla. Slovo dostane riaditeľka Ústavu slovenskej literatúry SAV dr. Dana Kršáková. Okrem iného sa dozviete, že tvorba tohto takmer zabudnutého atora je veľmi minimalistická. Napísal len asi 30 básní a 6 próz, napriek tomu je jeho dielo veľmi dôležité, pretože patrí popri tvorbe Krasku a Jesenského k vrcholom slovenskej básnickej moderny. Oslovuje univerzálnou výpoveďou o citových problémoch, ktoré ľudia zažívajú bez ohľadu na storočie, v ktorom žijú. Spoluúčinkuje Alfréd Swan. Program je z roku 2009.

Od stredy pridávame 16. časť obľúbeného Diktátu na Devíne. O zákutiach slovenskej gramatiky budú zábavnou a odľahčenou formou diskutovať Ingrid Hrubaničová, Ján Štrasser a Sibyla Mislovičová. Diktát spolu písali v roku 2008.

Spisovateľka Ľudmila Groeblová bola súčasníčkou Ivana Krasku a jeho nenaplnenou láskou. Vtedy mladá študentka germanistiky sa s nádejným básnikom a študentom chémie, Kraskom, spoznala na univerzite v Prahe. Autorka sa v poviedke On vyrovnáva so vzťahom k umelcovi, ktorý jej dvoril, no na jeho žiadosť o ruku odpovedala záporne. V réžii Magdy Grandtnerovej účinkujú Marcela Mikulová a Darina Vašičková.

Poznáte Kvaka a Čľupa? Knihu plnú plnú láskavého humoru a veselých dobrodružstiev dvoch žabiakov, ktorí neurobia jeden bez druhého ani krok? Veronika Dianišková vám predstaví ich tvorcu - amerického spisovateľa Arnolda Lobela - v programe Arnold Lobel a jeho čítanie pre malých i veľkých. Popri autorke účinkuje a jDado Nagy. Reláciu z tohto roku uvádzame v premiére v rámci cyklu S LITEROU.

Vo štvrtok si k Rádiu Litera posadajte s celou rodinkou vrátane jej najmladších členov. Náš týždeň si spestríme pôsobivou rozprávkou Kresadlo z dielne Hansa Christiana Andersena. Ako dopadne príbeh náhle zbohatnutého vojaka a jeho tajuplného psieho pomocníka, ktorého si vykresal zo starého kresadla? Prezradia vám Branislav Mosný, Boris Farkaš, Romana Dang Van, Richard Autner, Ján Gallovič, Emil Horváth, Zuzana Kyzeková a ďalší. Rozprávková hra je z roku 2021. O dramatizáciu sa postarala Dana Garguláková, režírovala Milena Lukáčová.

Ivan Krasko, vlastným menom Ján Botto, bol naozaj príbuzný so známym rovnomenným básnikom. Žil najmä v Bratislave, ale ku koncu života v Piešťanoch. Tam sa nachádza aj jeho pamätný dom. Pochovaný je však v Lukovištiach, pri dedine Kraskovo. V Zóne poézie sa Ján Kamenistý, autor pásma Lásky, ktoré sa nestretli, zameral len na jednu atraktívnu kapitolu v umelcovom živote. Keďže bol vtedy mladý, reč bude najmä o láske. V réžii Mileny Lukáčovej účinkujú Ivan Krasko, Dušan Jamrich,  Dagmar Bruckmayerová, Jozef Šimonovič, Zuzana Kyzeková. Program je z roku 2018.

Pokračujeme rozhlasovou hrou podľa Ursa Widmera Dlhá noc detektívov. Krimi paródiu zdramatizovala Jana Frolová. Groteska humorne zachytáva hned niekoľko slávnych detektívnych mien. Istej noci sa v jednom dome zídu najväčšie autority tohto žánru. Nechýba Shylok Hoames a jeho verný pomocník doktor Hudson, nahluchlý Paul Maigré, alkoholička slečna Muppleová či Hero Woolfe na invalidnom vozíku. V réžii Rie Paldiovej účinkujú Ladislav Chudík, Karol Machata, Zdena Gruberová, Božidara Turzonovová, Dušan Blaškovič, Ivan Krivosudský, Ivan Letko, Soňa Ulická, Dušan Tarageľ. Hra je z roku 1998. Počúvajte od piatku.

Pre obdobie slovenskej poézie od začiatku 20. storočia po vypuknutie 1. svetovej vojny sa používa označenie Slovenská moderna. Platí to i pre prózu, osobitne pre tvorbu Ivana Kraska, Janka Jesenského, Ivana Galla a Ľudmily Groeblovej. Spájal ich pocit nesúladu ideálov so skutočnosťou, čo sa prejavilo ako rozpor medzi subjektívnym a objektívnym. V próze Slovenskej moderny sa stal základnou témou obraz psychiky ľudskej duše - jej dráma, často nevysvetliteľné stavy a reakcie. Dôležitým bolo i zachytenie okamihu. Autorskými vzormi boli najmä spisovatelia severskej literatúry. Aj próza Ľudmily Groeblovej portrétovala dušu človeka a nevyspytateľnosť ľudského konania. Viac vám už o jej živote a diele prezradí v rámci cyklu Autor na dnes redaktorka Gabriela Rakúsová. V réžii Petra Vilhana z roku 2013 účinkujú Peter Vilhan, Igor Šabek a Silvia Donová.

Program rádií

Autorka scenára: Monika Zumríková Kekeliaková

Text: Lucia Šaráková

Ilustračné snímky: pixabay.com






Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame