Jedlo ako literárna ingrediencia

Jedlo ako literárna ingrediencia

Najbližší týždeň nám to v éteri bude rozvoniavať výživnými pokrmami rôzneho druhu. Téma jedla je v literatúre univerzálnou ingredienciou. Dá sa pridať do aforizmov, drámy, vytvorí romantickú zápletku aj napínavý thriller. Absolvujte s nami americké Raňajky u Tiffanyho, posadajte si za Mastný hrniec slovenskej ctibažnosti, nechajte sa napojiť dobrým humorom Slepačej polievky pre bránice. Povieme si tiež, ako vyzerá Harmónia na tanieri, no budeme aj diétovať či dokonca hladovať. 

Nasledujúcich sedem dní vám bude robiť spoločnosť Peter Sklár, ktorý vám v piatich častiach na pokračovanie prečíta z novely Raňajky u Tiffanyho. Americký autor Truman Capote v knihe opisuje hlavnú hrdinku, dievčinu ľahších mravov, ktorá má za sebou tvrdé detstvo. Chce dosiahnuť úspech za každú cenu. Pretože to nevie inak, vyžíva svoj pôvab a slabosti starších bohatých pánov. V kútiku duše však túži po pokojnom, usporiadanom živote, ktorý pre ňu symbolizuje nábytok v obchodnom dome Tiffany. Sledujeme americký sen odohrávajúci sa v uliciach New Yorku. Dielo do slovenčiny preložila Božica Vilikovská, režíroval Jaroslav Rihák v roku 2003.

Mastný hrniec je satirická veselohra z pera slovenského klasika Júliusa Barč-Ivana o ctibažnosti a prázdnom kariérizme. Keď sa omylom roznesie, že v Ťuťotíne zvolili za ministra financií Svetozára Babíka, strhne sa okolo neho pätolízačská hystéria. Každý z popredných mešťanov sa snaží zapáčiť sa dovtedy prehliadanému profesorovi s nádejou, že si niečo uchmatnú z jeho koryta, teda "mastného hrnca". Nadčasová rozhlasová hra je o tom, ako sú do funkcií menovaní ľudia, ktorí na to nemajú a tí ostatní čušia, kým zo situácie profitujú. Účinkujú Jozef Kroner, Hana Meličková, Eva Kvietiková, Ivan Mistrík, Karol Skovaj, Terézia Hurbanová, Dušan Blaškovič a ďalší. V roku 1965 režijne naštudoval Juraj Haľama.

V cykle Iné Svety vám Dobrota Pucherová ponúkne exotiku. Jej Somálska kuchyňa odkrýva gastronomické zvyklosti tamojších ľudí. Vedeli ste že, najchudobnejší Somálčania poznajú iba jednoduchú stravu založenú na ťavom mlieku? To sa líši od kravského tým, že obsahuje vitamín C, čím umožňuje pastierom v púšti prežiť. Viac vám prečíta Přemysl Boublík. Program je z roku 2012.

Od utorka pridávame humoristické pásmo z oblasti gastronómie Slepačia polievka pre bránicu. Počuť budete úryvky z tvorby zahraničných autorov, ktoré zozbieral Berco Trnavec. Účinkujú Tomáš Maštalír, Ivan Laca, Alfréd Swan, Soňa Ulická, Peter Sklár a Ján Valentík. Režijne naštudovala v roku 2004 Táňa Tadlánková.

Dielo nemeckého spisovateľa, mysliteľa a esejistu Thomasa Manna je hlboko zakorenené v tradíciách európskej kultúry od vzniku kresťanstva po klasický realizmus. Vo svojej tvorbe poukázal na symptómy spoločenského a duchovného rozkladu, humánny odkaz staršej nemeckej literatúry, či hlboké mravné a humanistické ideály. Za života dostal viaceré pocty a vyznamenania, v roku 1929 dokonca Nobelovu cenu za literatúru. My pre vás vyberáme jeho poviedku Hladujúci, ktorú číta Alfréd Swan. Nasledujú verše Jána Stacha O pečení chleba, ktoré vám zarecituje Peter Rúfus.

Stredu otvorí pásmo Tatiany Šuškovej Harmónia na tanieri. Ide o program z cyklu Pozvete nás ďalej?, tentoraz zavítame na návštevu k pani Gabriele a jej manželovi, ktorí si otvorili jedáleň harmonickej stravy. Svojimi zdravými receptami, ale aj atmosférou a šírením osvety v oblasti zdravého životného štýlu za štyri roky získala uznanie medzi stravníkmi. Program je z roku 2010.

Morálnu rozorvanosť, nemotornosť a lenivosť, spôsobom sebe vlastným, pomenúva v novele Večera azda najznámejší predstaviteľ nášho kritického realizmu, Janko Jesenský. Satiru malomestskej spoločnosti so všetkými jej negatívami stvárnili v roku 2006 Ľubo Roman, Karol Machata, Eva Krížiková, Zuzana Cigánová, Eva Večerová, Dušan Tarageľ, Igor Hrabinský, Gustáv Legéň a Štefan Mandžár. O stereodramatizáciu sa režijne postarala Olívia Binderová. Nasledujúca štvrťhodina bude patriť próze Daniely Lozanovej Posledná večera. Autorka v nej zachytáva umelecké a myšlienkové úsilie florentského maliara, vynálezcu a bádateľa Leonarda da Vinciho. V réžii Jany Strniskovej číta Milan Bahúl.

V programe Rádia Litera pokračujeme od štvrtka pôvodnou rozhlasovou hrou Eleny Antalovej z roku 2003, Kurz varenia. Autorka venovala túto voňavú rozprávku pre dospelých pamiatke nezabudnuteľného kuchára života, Júliousovi Satinskému. Tragikomický príbeh hovorí o tom, čo sa stane, keď niekto ako anjel vstúpi do sveta ľudí, stratených ilúzií a varenia. A údajne sa tiež dozvieme recept na ľudské šťastie. Účinkujú Tomáš Maštalír, Monika Hilmerová, Zuzana Kronerová, Zdena Grúberová, Helena Geregová, Eva Krížiková, Peter Sklár, Jozef Švoňavský, Gabriela Dzúriková a ďalší. Réžia Táňa Tadlánková.

Pochúťky z aforizmov - to je názov knihy Ľudovíta Krchňáka, z ktorej vyberáme úvahu pod názvom Ruka a lyžica. Ako sa vyvíjal najdokonalejší nástroj, aký človek má, jeho vlastná ruka? Neobídu sa bez nej detské hry, milenci ani hrobári, drží štetec či pero, jej prst ukázal von z raja. Od miesenia hliny sa prepracovala k úchopu ďalšieho vynálezu - lyžice a s tým spojeného ochutnávania najväšieho množstva chutí, ktoré človeku otvorili nové obzory. Aký to malo efekt na ľudský osud? V réžii Jany Strniskovej číta Jozef Šimonovič. Program je z roku 1998.

Človek je skrátka stavaný na to, aby si konzumáciu jedla a nápojov vychutnával. Aby objavoval. Koštoval. Kombinoval. Ujedal si. Chrumkal. Napchával sa. Aby degustoval...," myslí si vo svojej glose redaktor Rádia Litera, Martin Šenc. A to hovorí napriek tomu, že sám už za svoj život vyskúšal niekoľko diét. Čomu dal napokon prednosť, to vám už v premiére z cyklu V skratke prečíta Tomáš Bartoněk. Zamyslenie má názov Spomienka na diétu.

Dejiny umenia poznajú niekoľko diel, ktorých vznik a zverejnenie sprevádzali škandály, opovrhnutie a zamietnutie. Boli to diela, ktoré v dobovej výtvarnej produkcii znamenali zásadný zlom, prevrat a posunuli tvorbu súčasníkov dopredu. Takým bol aj obraz Raňajky v tráve. Dnes patrí k najvýznamnejším dielam 19. storočia. Vypočujte si dramatické pásmo o tomto významnom artefakte a jeho tvorcovi Eduardovi Manetovi. Autorka a režisérka Viera Weidlerová ho nazvala Škandalózne Raňajky v tráve. V roku 1997 účinkovali Ján Galovič, Karol Machata, Dušan Blaškovič, Róbert Roth, Helena Geregová, Elo Romančík a ďalší.

Bol raz jeden chudobný gazda Kulifaj, ktorý práve žil svoj horší rok. Úrody nebolo a jediné, čo mu ostalo, boli dva voly. Tak aby mu tej nepohody nebolo málo, priletel k nemu obrovský krkavec Krivonoha a oba voly mu namieste zjedol. Kulifaj bedákal, čo mu len doma Kulifajka povie, ale Krivonoha sa nad dobrým gazdom uľútostil a sľúbil mu za voly odmenu. A tak sa chudáčisko vybral na dlhú cestu, v kapse len posúchy z požičanej múky. Ako gazda v krkavčom paláci obišiel, sa dozviete v rozprávkovej hre Čarodejný mlynček. Podľa stredoslovenskej ľudovej rozprávky ju napísal Ján Mieroslav Pinka. Účinkujú Viera Bálinthová, Jozef Kroner, Terézia Kronerová, Ondrej Jariabek, Juraj Šebok, Vladimír Durdík st., Štefan Dobrovodský, Branislav Koreň, Vladimír Minarovič a Karol Strážnický. V roku 1966 režijne naštudovala Olívia Binderová.

No a na záver skončíme pri samej podstate jedálnička väčšiny z nás. Úryvok z básne Mikuláša Kováča Chlieb vám zarecituje Milan Kňažko.

Program rádií

Scenár: Martin Šenc

Text: Lucia Šaráková

Ilustračné snímky: pixabay.com unsplash.com

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame