Mitanov detektívny príbeh, ale i hry o chudobe či adopcii

Mitanov detektívny príbeh, ale i hry o chudobe či adopcii
Tento týždeň sa môžete započúvať do Dušekovej knihy Gombíky zo starej uniformy a zasnívať sa do detských čias, naplniť humorom, nehou a trocha aj smútkom. K vrcholným výberom týždňa patrí Mitanov detektívne komponovaný príbeh o žiarlivosti pod názvom Koniec hry. Na žiadosť vás, poslucháčov sa vo vysielaní objaví hra Tanec nad plačom od Petra Zvona. Určite si nenechajte ujsť skutočne pôsobivé verše Elfriedy Haslehner a Želmíry Žemčákovej. A pokračovať budeme aj v cykle Diktát na Devíne. Nezabudnite si vypočuť výborne spracovanú súčasnú hru o subjektívnom vnímaní chudoby od Michaely Zakuťanskej a hru Dominiky Madro s témou adopcie pod názvom Malá nádhera. Knižnú Olive Kitteridgeovú vám predstaví Veronika Dianišková a v pásme M. Garajszki sa dozviete o Ecovom románe Meno ruže.

V cykle Čítanie na pokračovanie ponúkame tento týždeň výber poviedok z knihy Dušana Dušeka Gombíky zo starej uniformy. Dušekovo „čarovanie" majstrovsky premieňa aj tie najnepríjemnejšie pocity svojich hrdinov na pocity príjemné a veselé, komicky zveličujúce a pritom civilne umiernené. Sú to poviedky o detstve, o dospievaní, odhaľujú jedinečnú atmosféru sveta pevne zakotveného v autorovom reálnom detstve.Rád by som ostal chlapcom až do smrti, rád by som do svojich knižiek prepašoval samé prekvapenia. Ohňostroje, lety v zápalkovej škatuľke až na Mesiac, trochu smútku, trochu muziky...," hovorí autor. V réžii Márie Danadovej interpretuje Michal Ďuriš. Program je z roku 2019.

Ďalej pridávame rozhlasovú hru Koniec Hry na motívy románu Dušana Mitanu, v ktorom kritizuje morálny stav spoločnosti v poslednom desaťročí totalitného režimu. Paralelne však sledujeme psychologickú linku príbehu s detektívnou zápletkou. Hlavná postava, režisér Peter Slávik, trpiaci silnou viazanosťou na matku, zabije svoju manželku, pretože nie je schopný vyrovnať sa s jej odlišným pohľadom na svet. V réžii Mileny Lukáčovej účinkujú Roman Ferienčík, Rebeka Poláková, Dagmar Bruckmayerová, Matej Landl, Lena Košická, Roman Matisko a ďalší. Hra je z roku 2020.

Pôvodná rozhlasová hra Michaely Zakuťanskej nazvaná Čenkovej deti 2020 alebo Subjektívny pocit chudoby, je inšpirovaná textom Fraňa Kráľa Čenkovej deti. Príbeh je ale súčasný, so silným príklonom k témam, ktoré rezonujú v dnešnej spoločnosti - chudoba, odoberanie detí, nezamestnanosť, migrácia, adopcia... Zároveň poukazuje aj na vzťahy vnútri rodiny, medzi súrodencami, ako i medzi jednotlivými sociálnymi vrstvami. Nastoľuje otázky, čo všetko by sme boli ochotní urobiť na pokraji chudoby, v boji o prežitie. Hra v naštudovaní režiséra Michala Náhlíka ponúkla výzvu aj pre herecký súbor Divadla Jonáša Záborského v Prešove a mladé herecké talenty z Košíc. Účinkujú Veronika Husovská, Erby Matej, Svetlana Wittnerová, Filip Pavuk, Samuel Gáfrik, Slavomíra Fulínová, Petronela Garanyová, Tristan Eli Mihok. Hra je z tohto roku, vysielame v premiére. Počúvajte od utorka.

Keď počúvate verše Želmíry Zemčákovej, všimnete si kultivovaný smútok, dialogickosť a potrebu ľudskej blízkosti, dotyku. Zaujme tiež jej civilnosť a nestrojenosť. Autorka je nevidiaca korektorka tlače v Braillovom písme. Bez hyenizovania na tomto fakte, s vedomím, že jadro ľudskej skúsenosti je univerzálne, si skúste vypočuť jej poéziu ešte raz. Cítite nejaký rozdiel? Vyberáme pre vás verše Tvárou v tráve. V réžii Stanislava Bilého účinkuje Rebeka Poláková, 2021.

Stredajší programový blok oživí Ingrid Hrubaničová a obľúbený Diktát na Devíne. V už sedemnástej časti programu o zákutiach slovenskej gramatiky, s ňou budú vtipnou a ľudskou formou diskutovať básnik a prekladateľ Ján Štrasser a jazykovedkyňa Sibyla Mislovičová. Relácia je z roku 2008.

Život Antona Prídavka, slovenského básnika, osvetového pracovníka a publicistu, bol spojený s prvou Československou republikou. Najkrajšie chvíle prežíval, keď sa mohol v 20. a 30. rokoch venovať práci v Slovenskej lige a v Radiojournale. Plakal však, keď si zo správ vypočul, že Košice sú pre Československo stratené po Viedenskej arbitráži v roku 1938. Jeho úlohou bolo preniesť košickú rozhlasovú pobočku do Prešova. Píše o tom Pavol Matula vo svojom „príbehu pre toto miesto" nazvanom Anton Prídavok v Košiciach. V réžii Ivany Jachymovej účinkujú Alena Ďuránová, Judita Vicianová, Róbert Šudík, Andrej Palko, Michaela Domovcová. Program je z roku 2018.

Realita každodennosti je sama osebe úspechom. Vychovať deti, zažiť lásku k druhému, premeniť slovo na skutok. Rakúska autorka Elfriede Haslehner ponúka na malom priestore veľké životné skúsenosti, bez moralizovania, bez výčitky, miestami s dávkou trpkosti. Vypočujte si jej verše nazvané Úspešný život. Preklad Mariána Hatalu výstižne zachytáva mnohoznačné významy ukryté v slovných hračkách. V réžii Petra Cibulu z roku 2021 účinkuje Veronika Husovská.

Generálny riaditeľ Kráľ má vo vile nezvyčajných obyvateľov. Gróf Richard, jeho žena Anna so synom Alfrédom, markíza Silia, rytier Gejza a sluha Barnabáš z dvesto rokov starého rodinného portrétu sa každý večer zobudia a štipľavo komentujú dianie v dome. Jeden večer, práve keď Kráľ usporiada vo vile maškarný večierok, sa grófstvo rozhodne vystúpiť z obrazu medzi súčasných ľudí. Ľudstvo síce má množstvo technických noviniek, no hlúposť je tu stále, hovorí prostredníctvom svojej divadelnej hry Tanec nad plačom dramatik Peter Zvon. My vám ponúkame jej rozhlasové spracovanie v podobe hry pre mládež pod názvom Plač nad tancom. Upravil Michal Domonkoš. V jeho réžii účinkujú Juraj Smutný, Štefan Hric, Jana Lieskovská, Michaela Hubáčková, Peter Dobiáš, Mária Danadová. Hra mala premiéru v roku 2005, vy si ju vypočujte od štvrtka.

Pokračujeme premiérou z cyklu S Literou. Redaktorka Veronika Dianišková vám bližšie predstaví knihu Olive Kitteridgevá, poviedkový román u nás donedávna neznámej autorky Elisabeth Stroutovej. Hlavnú, trochu zvláštu hrdinku, možno nepoznáte ani tak z poviedok, ale skôr z televízneho seriálu, kde si ju zahrala Francise Mac Dormand. Každá poviedka v knihe má síce svojho aktéra či aktérku, ale hlavnou postavou ostáva Olive sama. Tento originálny koncept umožnil autorke pracovať rôznymi spôsobmi - písať aj román aj poviedky v jednom, nazerať na Olive Kitteridgeovú jej vlastnými očami, aj očami druhých. Úryvky číta Anna Kvašňovská.

Rodinná rozhlasová hra Dominiky Madro Malá nádhera prináša komplikovanú a citlivú tému adopcie. Kedy je ten správny čas povedať dieťaťu, že je adoptované? Dá sa na takúto udalosť pripraviť? Dokedy čakať? To sú otázky, ktoré si kladú aj Eminy adoptívni rodičia. V radostnom očakávaní vytúženého potomka stále odkladajú dôležitý rozhovor a to až do bodu, kedy si vďaka ich neopatrnosti Emma zráta všetky premenné. Na ceste k vyrovnaniu sa s pravdou jej pomáhajú priatelia aj náhodné životné stretnutia. V réžii Jána Mikuša účinkujú Marianna Mackurová, Stanislav Štofčík, Paula Zaťková, Oliver Ruttkay, Emma Kroupová, Paula Bieliková a ďalší. Hra je z roku 2020. Vysielame od piatku.

V nasledujúcej polhodine vás pozývame vypočuť si ďalšiu časť z pravidelného cyklu Kapitoly z dejín románu 20. storočia. V tejto časti sa autorka Margit Garajszki zamyslí nad románom talianskeho prozaika Umberta Eca, Meno ruže. Spisovateľ zostáva jedným z najvplyvnejších súčasných intelektuálov. Je známym semiotikom a odborníkom na stredovek, autor teórie otvoreného umeleckého diela. V románe Meno ruže preto môžeme vidieť dielo umenovedca, ktoré vzniklo ako dôkaz správnosti jeho téz - skutočnými postavami knihy sú totiž Ecove myšlienky. Účinkujú Alfréd Swan a Soňa Ulická. Program je z roku 2009.

Program rádií

Autorka scenára: Monika Zumríková Kekeliaková

Text: Lucia Šaráková

Ilustračné snímky: pixabay.com, TASR, wikipedia.org



Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame