Samé ako prst... druhý týždeň opustených ľudských mláďat

Samé ako prst... druhý týždeň opustených ľudských mláďat

Počúvame to z každej strany. Rodina, zázemie, hniezdo, korene. To čo nás formuje, určuje naše smerovanie, zmýšľanie, konanie. Už druhý týždeň sa v našom programe na Litere zameriame na rodinné väzby, ktoré však nie sú ideálne. A na ich hlavných aktérov - deti. Budeme však spolu nachádzať aj východiská z neľahkých situácií a spoznáme ľudí, skutočných i románových, ktorí nechceným dali šancu na nový začiatok.

Tento týždeň si na pokračovanie dočítame knihu Moniky Kompaníkovej Piata loď. Sledujeme v nej akúsi hru na rodinu, ktorá navždy zmení životy jej detských protagonistov. Tí sa na ulici cítia bezpečnejšie, ako doma. Román naplno zvýrazňuje odlišnosť detského a dospeláckeho sveta. Malá Jarka prežíva svoje detstvo v nestabilnom ženskom trojuholníku spolu s matkou Luciou a starou mamou Irenou. Neustále sťahovania z jedného cudzieho bytu do druhého strieda sídlisková nuda a úteky do starej opustenej záhrady. Jarka lavíruje medzi Luciiným nezáujmom a túžou po materinskej láske. A tak sa jej ani nezdá zvláštne, keď sa nešťastnou náhodou sama, na krátku chvíľu, stane matkou dvom batoľatám. V réžii Róberta Horňáka číta Zuzana Kyzeková. Program je z roku 2011.

Od pondelka do programu zaraďujeme aj rozhlasovú hru podľa Roberta Louisa Stevensona Jean-Marie. Doktor Henry nájde pri mŕtvom mužovi malého chlapca. Chlapec musel pre muža kradnúť a zabávať ľudí na jarmokoch. Doktor žije len so svojou manželkou a rozhodne sa pre nečakaný krok. Smelého a bystrého najdúcha z ulice si vezme domov. Nazrieme tak do francúzskej meštianskej rodiny 19. storočia a sledujeme čo všetko príchod chlapca do rodiny zmení. Účinkujú Leopold Haverl, Emília Vášáryová, Róbert Roth a Eva Krížiková. V roku 1987 režírovala Magda Grandtnerová.

Všetci veľmi dobre vieme, ako naša minulosť a zázemie za mlada ovplyňujú to, čo bude. Ako náš život neskôr pochopíme a povedieme. Rodisko a rod - to je názov eseje Rudolfa Čižmárika o inšpiratívnych vplyvoch domova a rodiny. Na Litere vám ju v réžii Igora Hrabinského prečíta Vladimír Minarovič. V roku 2003 redakčne pripravil Vladimír Dobrík.

A ako sa má? Už lepšie. Sem-tam si dá dúšok kyslíka... ale už fajn...," nie nie je to výsek dnešnej nemocničnej reality, sledujeme drámu rodiny z roku 1999, ktorá sa obáva o zdravie dcéry. Každý člen po svojom. Kým matka by za ťažko choré dieťa najradšej dýchala, otec je zavalený prácou a cez hordy faktúr k sebe nenechá preniknúť fakt, aký je teraz potrebný. Kedy inokedy sa má rodina zomknúť, ak nie teraz? Kým sa ešte veci dajú zmeniť? Kým sa život nezvrtne na ten najhoší možný scenár. Od utorka pokračujeme znepokojivou rozhlasovou hrou Ladislava Hanusa Modré Daewoo Tico. Režijne naštudoval Martin Bendik. V hlavných úlohách účinkujú Boris Farkaš, Anna Javorková, Helena Geregová, Ivan Laca a Vladimír Minarovič.

Americká spisovateľka Virginia Cleo Andrewsová sa narodila roku 1923 v Portsmouthe. V čase dospievania utrpela vážny úraz chrbtice a hoci podstúpila viacero operácií, väčšinu života strávila na invalidnom vozíku. Po kariére komerčnej ilustrátorky sa jej po niekoľkých nevydarených pokusoch podarilo preraziť aj na poli literatúry. V roku 1979 jej vyšiel prvý román Kvety v podkroví. Aj ďalší román Moja sladká Audrina mal okamžitý úspech. Ide o príbeh zápasu dobra a zla. Audrina je pýchou a radosťou rodičov, ale zároveň zdrojom žiarlivosti i nenávisti sesternice a tety. Úryvok z knihy vám prečíta Mária Schlosserová.

Milovníci veršov si môžu vychutnať ukážku z tvorby slovenského básnika Pavla Hudáka, pod spoločným názvom Niť. Básne vypovedajú o jeho rodinnej zakorenenosti a pevnom pute so svojimi predkami i potomkami. Recituje Ivan Vojtek starší. Réžia: Jana Strnisková.

Od stredy pridávame fíčer Gabriely Horečnej Medzi svojimi, ktorýpredstavuje príbeh rómskej rodiny Cickovcov, ktorí si adoptovali rómske dieťa. Účinkujú manželia Ivana a Ľudovít, ich dcérka Mária, pán Ľudovít Cicko starší a Marek Roháček z Občianskeho združenia Návrat. Texty zo zborníka najznámejších náboženských autorov Francúzska Hovor mi o láske interpretujú Alfréd Swan, Prokop Teper, Dodo Banyák a Iveta Bognárová, ktorá reláciu redakčne a režijne pripravila. Vyrobil Slovenský rozhlas v roku 2003.

Pri raňajkách sedela celá rodina. Alojz, Gabika, ich šiesti synovia. Všetci chrúmali suché hrianky a zapíjali bylinkovým, nesladeným čajom. Odrazu sa otec rodiny postaví a vyskočí z okna. Nie, nejde o tragédiu, ale o originálny spôsob riešenia životnej situácie. Viac vám už v minirománe Otec rodiny prezradí autor Ján Šepita. V réžii Karola Horvátha číta Zuzana Dančiaková. Program je z roku 2007.

Od štvrtka uvádzame pôvodnú rozhlasovú hru Hora autorky Pauly Sabolovej. Je citlivým príbehom dvoch žien, ktoré osud navzájom previazal. Irena ako dieťa, sirota sa podvoľuje diktátu svojej babičky. Autorita starej ženy sa nezlomí ani vo chvíli, keď už je nevládna a odkázaná na Ireninu starostlivosť. Jej ovládanie pokračuje a Irena z neho ani v dospelosti nenachádza východisko. Hra tak prináša správu o neschopnosti žiť život podľa vlastných predstáv. V hlavných úlohách účinkujú Zdena Grúberová a Táňa Kulíšková, ďalej František Kovár, Soňa Ulická, Daniel Fischer, Ján Morávek, Dominika Žiaranová a Ján Valetník. V roku 2003 režijne naštudovala Milena Lukáčová.

Tematika rodiny a rodinného života už inšpirovala viacerých autorov. Jedným z nich bol aj slovenský básnik Vojtech Kondrót. Na Litere si vypočujete jeho verše pod názvom O rodine, v autorskom prednese z roku 1975.

Od piatku vás pozývame počúvať dramatický program Pavla Smolíka Hľadanie domova. V ďalšej časti z cyklu Úteky za železnú oponu si hlavný hrdina nášho rozprávania, Karel Fišnar, pôvodne chlapec z detského domova, dlho nemohol nájsť na svete miesto, kde by sa cítil prijatý a milovaný. Napokon sa pokúsil objaviť ho za železnou oponou. Dostal sa tam? A našiel tam skutočný domov? Účinkujú Přemysl Boublík, Miroslav Trnavský a Alfréd Swan. Relácia je z roku 2020.

Pokračujeme pásmom Dagmar Mozolovej Príbeh Ladislava Adamoviča. Ladislav pochádzal z rodiny alkoholikov a dostal sa so súrodencami do detského domova. Postavil sa napriek nešťastnému detstvu na vlastné nohy a dnes je sám riaditeľom detského domova v Necpaloch. Relácia z cyklu Opri sa o mňa mala premiéru v roku 2017.

Náš neľahký dvojtýždeň na záver odľahčíme humorom. Na Litere vám ponúkneme krátky pohľad do života takzvanej modernej rodiny, ako ho zachytil vo svojom humoristicko-satirickom pásme Taká pekná nedeľa humorista František Malec. Želáme príjemnú zábavu! Účinkujú Jana Strnisková, Alfréd Swan, Lukáš Frlajs, Adela Ostrovská, Eduard Bindas, Naďa Kotršová, Laco Kerata a Jana Kurucová. Režíroval v roku 2004 Štefan Korenči.

Program rádií

Scenár: Martin Šenc

Text: Lucia Šaráková

Ilustračné snímky: pixabay.com, unsplash. com

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame