Denník morového roku i zlatá horúčka

Denník morového roku i zlatá horúčka

Tento týždeň nazrieme do ekologických tém, nebude chýbať reflexia epidémie či hľadanie vraha... a potešíme aj hrami na želanie našich poslucháčov. Čítať si budeme Nevďačnú cudzinku Ireny Brežnej. Môžete sa tešiť na hru Nataše Tanskej Zodpovednosť, hru Jozefa Repka Mať svojho vraha, ale aj hru Petra Janků Zlatá horúčka. Vo vysielaní sa objaví aj hra Daniela Defoa Denník morového roku. Nebude chýbať Diktát na Devíne a zaujímavé relácie o dejinách niektorých symbolov. Potešíme zrejme aj fanúšikov rozprávok, tento týždeň to bude rozprávková hra Dušana Dušeka Pretože aj napriek tomu.

Život a tvorbu Ireny Brežnej poznačila skúsenosť emigrácie z Československa do Švajčiarska v roku 1968. Tento zlomový zážitok sa odráža i v jej písaní. Román Nevďačná cudzin(k)a bol preložený do viacerých jazykov a získal Literárnu cenu Švajčiarskej konfederácie. Do slovenčiny ho preložila Jana Cviková. Je to nielen kniha o priestore medzi dvomi brehmi, o rieke cez ktorú tlmočníčka prevádza ľudí a na každej strane sa na ňu niečo nalepí, niečo ju dojme, rozhnevá. Ten medzipriestor je oblasťou na odstup - skutočnou domovinou, v ktorej miznú očakávania vďačnosti, poslušnosti či zodpovednosti za tých, ktorých rečou hovoríme. Na kompe plaviacej sa medzi jazykmi už neexistujú požiadavky na identitu, poslušnosť, rešpekt voči pravidlám, zostáva len človek a jeho ľudskosť. Vysielame počas celého týždňa ako čítanie na pokračovanie. V réžii Vladimíra Kivadera účinkuje Jana Pilzová.

Od pondelka zaraďujeme do programu Rádia Litera aj rozhlasovú hruz roku 1981 - Zodpovednosť - pod ktorú sa podpísala Nataša Tanská. Sledujeme slovnú prestrelku mladej barmanky a rozvážnej lekárky, ktorá zasahuje pri zdanlivom žlčníkovom záchvate. Obe majú svoje tajomstvá. Skrýva sa za nejasnou oponou len výkrik s prosbou o pomoc? Alebo je za zvláštnym správaním mladej ženy niečo viac? V réžii Osvalda Zahradníka účinkujú Viera Richterová, Ida Rapaičová a Vladimír Minarovič.

Svet človeka je odpradávna aj svetom symbolov; a tak, ako sa mení človek i svet, v ktorom žije, mení sa aj svet symbolov, ktoré vytvára a používa. V ďalšej časti cyklu Slovník symbolov bude figurovať Líška. Nezávislá a spokojná vo svojej nezávislosti. Pohyblivá, čulá, vynaliezavá, ale aj podvratnícka. Odvážna, zároveň však plachá. Nepokojná, ľstivá a pritom uvoľnená. Taká je líška, ktorá akoby stelesňovala protirečenia vlastné ľudskej povahe; napísala francúzska antropologička Germaine Dieterlen... Ak patríte medzi nenapraviteľných zvedavcov, lúštiteľov záhad a podliehate čaru histórie, Mária Michalková vás pozýva nazrieť aspoň na malú chvíľu do tajuplného sveta... Spoluúčinkuje Alfréd Swan. Relácia je z roku 2013.

Utorkový programový blok posilní rozhlasová hra Jozefa Repka Mať svojho vraha. V réžii Petra Jezného účinkujú Jana Bárdošová, Vladimír Černý, Marián Zednikovič, Anna Tyralová, Július Paluš, Milan Kňažko, Zuzana Kronerová, Zita Furková a Peter Debnár. Hra je z roku 1986. Ďalšiu časť zo Slovníka symbolov tentoraz pripravila Mária Hatinová a vyberá pre vás pojem Mandľa. Mandľovník kvitne v Palestíne veľmi zavčasu, už v januári. Hojne sa vyskytuje v Sýrii, Izraeli a Stredomorí vôbec. Stal sa symbolom bdelosti. A aká mystika sa ešte skrýva za týmto nenápadným a zdravým plodom to vám už prezradí Přemysl Boublík a Zuzana Belková. Relácia je z roku 2013.

Od stredy pridávame do programu pôvodnú rozprávkovú hru Dušana Dušeka Pretože aj napriek tomu. V réžii Viery Weidlerovej účinkujú Juraj Hrčka, Michal Domonkoš, Veronika Weberová, Daniel Matuška, Dušan Tarageľ, Elena Petrovická, Michal Klučka, Andrea Žitná a ďalší. Počúvajte aj s rodinným dorastom. Hra je z roku 1995. Príjemné uvoľnenie s poučnou pointou prinesie ako vždy aj Diktát na Devíne redaktorky Ingrid Hrubaničovej. Aj v 20. časti obľúbeného cyklu bude o zákutiach slovenčiny diskutovať s prekladateľom a spisovateľom Jánom Štrasserom a jazykovedkyňou Sibylou Mislovičovou. Program je z roku 2008.

Aké to je presunúť sa zo dňa na deň Z mesta na dedinu vám porozpráva Veronika Dianišková v premiére cyklu V skratke. Naša kolegyňa využilačas pandémie na dočasnú zmenu životného štýlu a komfort mesta vymenila za vidiecku idylu. Čo jej to dalo a vzalo vám prečíta sama autorka.

Anglický obchodník, novinár, spisovateľ a špión Daniel Defoe, autor známeho románu Robinson Crusoe, vydal v roku 1722 knihu Denník morového roku. Zachytil v nej obdobie Veľkého moru v Londýne, ktorý zabil takmer štvrtinu populácie. Autorstvo fiktívnej kroniky pripísal svojmu strýkovi Henrymu Foovi - vydáva ju teda za skutočný príbeh, napísaný priamym svedkom morovej epidémie. Popisuje strach, obavy, chaos, konspiračné teórie, každodenné nešťastie, ale tiež hrdinstvo obyčajných ľudí. Inšpiratívne sú aj jeho úvahy o viere v čase epidémie a vnútorný dialóg hlavného hrdinu s Bohom. Dielo, ktoré vyšlo v slovenskom preklade Rudolfa Koštialav roku 1970, sa vo svetle udalostí, ktoré prežívame, javí ako nesmierne aktuálne. Vysielame od štvrtka. V réžii Laca Keratu účinkujú Jakub Rybárik, Přemysl Boublík, Peter Sklár, Ladislav Konrád, Ľubica Konrádová Očková, Tomáš Horváth, Miroslav Trnavský, Ivo Gogál, Ján Mistrík, Jozef Benedík. Dramatizácia, o ktorú sa postarala Martina Vannayová, je z roku 2021.

Pokračujeme cyklom Odinakiaľ, do ktorého tentoraz prispela autorka Lucia Kramárová. Spomína na svoj Útek z Prahy do karantény. V čase vzniku tohto textu bola pandémia ešte iba epidémiou a mimoriadny stav prvej vlny v porovnaní s neskoršími reštrikciami pôsobí ako romantická spomienka na bezstarostné detstvo. Už vtedy však Lucia písala o svojom nezákonnom prekračovaní hraníc medzi bratskými republikami a následnej karanténe s nadhľadom, humorom, iróniou. Uprostred toho, v čom sa nachádzame teraz, pôsobí jej rozprávanie ako láskavé pohladenie. Účinkuje Alena Ďuránová. Esej je z roku 2020.

Ak si myslíte, že jedinou vášňou slávnych umelcov bolo len umenie, mýlite sa. Viacerí z nich boli známi svojou láskou k dobrému jedlu. Ktorí z nich to boli a čomu s obľubou holdovali, to sa už dozviete v programe Slávni gurmáni z roku 2021. Účinkuje autor Jozef Koleják.

Aj piatok spestrí rozhlasová hra, tentoraz pre vás vyberáme titul Zlatá horúčka. Napísal ju Peter Janků. Adaptácia divadelnej hry vznikla v rámci projektu Green drama 2020. Hra rozpráva o ťažobnej loby v malom meste, ktorej sa postaví na odpor hŕstka ekoaktivistov s pomocou mladého novinára. Podarí sa nájsť a odhaliť pravdu? A za akú cenu? V réžii Hany Rodovej účinkujú Matej Lacko, Dana Košická, Jakub Kuka, Alena Ďuránová, Soňa Petrillová. Hra je z roku 2021.

Náš týždeň do tretice uzavrieme Slovníkom symbolov autorky Márie Michalkovej. Tentoraz sa pozrieme bližšie na pojem Pelikán. Je to jeden z najväčších a hlavne najťažších vtákov, ktorí ešte dokážu lietať. Jeho majestátny vzhľad, dlhánsky zobák a najmä veľký vak na spodnej čeľusti inšpirovali vznik viacerých pozoruhodných predstáv... Spoluúčinkuje Alfréd Swan. Program je z roku 2013.

Program rádií

Scenár: Monika Zumríková Kekeliaková

Text: Lucia Šaráková

Ilustračné snímky: pixabay.com, wikipedia.org.
















Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame