Za dverami susedov

Za dverami susedov

Koncom týždňa si pripomíname Európsky deň susedov. Tí, ktorým ľudia spoza plota či múru bytu stihli „spríjemniť" život vedia, že dobrý sused je základ dobrého života. Môžete mať najkrajší byt s najlepším výhľadom, keď okolo seba nemáte prajné duše, môže sa stať, že ho čoskoro vymeníte za menší, no s sprísľubom pokoja. Aj v našom týždni si posvietime na medziľudské vzťahy s témou bývania, rodinné príbehy odohrávajúce sa medzi štyrmi stenami, intímne momentky, ktoré zachytávajú naše izby.

V noci sa ti vracia zas a zas ten istý sen, kde vchádzaš do domu, a len čo vojdeš, dom zmizne, zmizne všetko, zostane len drevený prah. Na ten skúmavo hľadíš, dotýkaš sa ho dlaňami a niekedy tvárou, akoby si prikladala ucho na koľajnicu, ale už nevieš a neprídeš na to, na ktorej strane je vnútri a na ktorej vonku, kde je doma a kde je cudzí svet..., „ píše vo svojej knihe Tvoja izba Michaela Rosová.Knihu, ktorá sa ocitla aj v najôlepšej päťke nominovaných na cenu Anasoft litera 2020, sprevádza anotácia pozostávajúca z jednej skromnej vety: Hlavne aby konce boli šťastné. V réžii Laca Keratu vám z nej počas celého týždňa bude na pokračovanie čítať Judita Bilá.

Pôvodnú rozhlasovú hru Susedky, alebo Miluj blížneho svojho napísala talentovaná česká autorka Jana Janíková. Hlavné hrdinky Žofia a Boba, sú roky nerozlučné kamarátky a vďaka svojským pravidlám, ktoré si medzi sebou vytvoria, žijú v takmer dokonalej symbióze. Tento stav naruší nová obyvateľka bytovky na konci mesta - Lenka. Po zvratoch, ktoré sa medzi ženami udejú, dospejú všetky tri k prekvapivým rozhodnutiam a spočiatku takmer idylická hra k nečakanému rozuzleniu. Účinkujú Viera Strnisková, Zdena Grúberová, Jana Strnisková, Lukáš Skrúcaný a Helena Geregová. V roku 2000 režírovala Táňa Tadlánková.

Architektúra na nás vplýva podstatne viac, než si to uvedomujeme. Formuje, alebo deformuje spôsob života, ktorý vedieme. Dôkladnejšie túto zaujímavú úvahu rozoberieme v pásme Rubikon redaktorky Ivice Ruttkayovej. Svoj program nazvala Domov medzi panelmi a účinkujú v ňom teoretička architektúry Henrieta Moravčíková, vtedajší hlavný architekt mesta Bratislava Štefan Šlachta a sociológ Ľubomír Falťan. Relácia je z roku 2009.

Od utorka dávame priestor aj zábave. Ponúkame vám čiernu panelákovú grotesku autora Jozefa Kolejáka Červený vlas. Budete sa môcť preniesť na miesto, kde si susedia v paneláku navzájom vytvárajú rozhlasový program plný rôznych bizarných žánrov, šialených nápadov a poriadnej drámy. V réžii Štefana Korenčiho účinkujú Lucia Vrablicová, Peter Bzdúch, Jozef Benedik mladší, Adam Greguš, Vladimír Minarovič, Soňa Ulická, Jozef Šimonovič, Helena Geregová, Ivan Laca a Mária Schlosserová. Hra je z roku 2001.

Román francúzskeho spisovateľa Jorisa-Karla Huysmansa Naopak je považovaný za základné dielo či rukoväť dekadencie. Huysmans tu vytvoril typ dekadentného človeka. Je ním posledný potomok slávneho a bohatého rodu, ktorý okúsil všetky rozkoše sveta a utiahol sa do vidieckeho ústrania, kde žije „naopak". Podľa neho, éra prirodzených vecí už pominula a nastalo obdobie umelosti. V jeho dome je všetko umelé. Jedáleň má podobu lodnej kajuty, namiesto okna je akvárium, kde plávajú umelé ryby poháňané hodinovými strojčekmi. Spálňu si zariadil ako kláštornú celu, ešte i vápno stien je napodobnené drahocenným hodvábom. Úryvok z románu číta Alfréd Swan.

Posledná dcéra mu odletela do Ameriky. Zo dňa na deň. Nasťahoval sa do jej izby aj s jazvečíkom Alim. Ona tam už aj tak dlhšiu domu nespávala, ale izba slúžila ako poistka, keby sa napokon vrátila...".Pod názvom Starý otec spáva v detskej izbesi vypočujte poviedku slovenského básnika a prozaika Rudolfa Čižmárika. V réžii Jany Strniskovej vám ju prečíta Marián Geišberg.

Keby Danielovi Hevierovi položili nasledujúci anketovú otázku, len by pokrčil plecami s obavami, že zrejme nie je veľmi vhodný respondent na tento typ ankety. Ozázka by znela: ako si predstavujete ideálnu kúpeľňu? „Žijem skoro asketický, milujem (takmer rúhavo) svoju panelákovú Petržalku, mám nevyliečiteľnú schopnosť premeniť každý kúsok voľného priestoru okolo seba na skladisko kníh, obrazov, predmetov, ktoré zavadzajú, jedným slovom - som bytový barbar, „ začal svoju odpoveď spisovateľ. Kam sa v úvahám na bytovú tému dopracuje to si už vypočjte v jeho fetóne z roku 2011. Odpoveď na kúpeľňovú anketu číta Miroslav Trnavský.

Od stredy si v programe nájdete i poviedku slovenskej prozaičky Uršule Kovalyk Kúpeľňa pani Ágnes. Szidi Tobias v nej svojim typickým hlasom prerozpráva príbeh šesťdesiatročnej pani Mickievičovej, ktorá v jeden večer zažije poriadny šok. Jej kúpeľňa sa premení na čosi neuveriteľné. Aj keď dovtedy nebrala žiadne lieky a nebola nikdy pod vplyvom psychotropných látok, po tejto neobyčajnej príhode jej život naberie nový rozmer. V roku 2009 redakčne pripravil Patrik Oriešek.

Keď voda opadla Biba a Karol si zrekonštruovali svoj domček pri riečke, ktorý zasiahla potopa. Na kolaudáciu pozývajú svoje dve deti, Evu a Reného. V prírode treba najprv poodstraňovať nánosy blata a špiny, aby mohlo na troskách starého vzniknúť nové. Tak aj v rodine plnej nezmieriteľnosti a napätia treba vyliečiť staré rany. Aj o tom buderozhlasová hra Jany Janíkovej Kolaudácia. Účinkujú Zdena Grúberová, Juraj Slezáček, Jana Strnisková a Rastislav Rogel. Režíroval v roku Štefan Korenči. V programe následne pokračujeme veršami Miroslava Daniša V domčeku pri studni. Recituje Marián Geišberg.

Od štvrtka pridávame pôvodnú rozhlasovú hru pre mládež z pera Laca Keratu Chrobáci v škatuli. Ide o komorný príbeh mladého manželského páru, ktorý vo svojom malom priestore hľadá životnú istotu, oporu, stratené ilúzie a ideály. Milo a Mila sú uzatvorení nielen v priestore malej garsónky, ale predovšetkým uväznení sami v sebe. Snažia sa uniknúť z pavučiny vlastných predsudkov a životných očakávaní. Narážajú však na vrchnák škatule krutej reality... Postavy stvárnili Anna Šišková a Miroslav Noga, hru v roku 1997 režijne naštudoval Štefan Korenči.

Spolužitie ľudí v jednom dome vždy máva svoje úskalia. Platí to aj o susedských vzťahoch v panelových domoch. Neznášanlivosť, intrigánstvo či závisť tu často mávajú dobrú živnú pôdu a ústia do bizarných situácií. Takéto nachádzame aj v rozhlasovej poviedke Milana Zelinku Tieň. V réžii Táne Tadlánkovej účinkujú Vladimír Minarovič, Ján Valentík, Miroslav Trnavský, Jozef Šimonovič, Soňa Ulická a Ivan Laca. Program je z roku 1995. Následne vás pozývame počúvať esej Antona Habovštiaka Tá naša izba z jeho knihy Túžba po poznaní. Autor v nej spomína na detstvo a zachytáva význam rodičovskej izby v živote oravského človeka prvej polovice 20. storočia. V réžii Gejzu Dezorza číta Alfréd Swan. Redakčne v roku 2004 pripravil Vladimír Dobrík.

Literárne sme doteraz nakukli medzi panely, do garsoniek, detských izieb či kúpeľní. Redaktor rádia Litera Martin Šenc sa bude vo svojom zamyslení boriť s plotom. O tom, že ohradiť si svoje teritórium nie je len tak jednoduchý ani lacný manéver, vám autenticky vyrozpráva vrámci cyklu V skratke. Glosu s názvom Ploty vám prečíta Tomáš Bartoněk. Vysielame v premiére.

K dnešnému dňu si len 569 ľudí môže povedať, že videli planétu Zem ako jej susedia. Spomedzi všetkých astronautov, kozmonautov a taikonautov vyčnieva Kanaďan Chris Hadfield. Vo vesmíre strávil bezmála 4 000 hodín. Stať sa fundovaným odborníkom, ale aj rozhodným a empatickým lídrom – to sú kvality, na ktorých Hadfield cieľavedome pracoval od detstva. Tieto životné skúsenosti a unikátny zážitok z pohľadu na planétu Zem „zvonku“ ho priviedli k napísaniu knihy Astronautov sprievodca životom na Zemi. Zabudnite na motivačnú literatúru od samozvaných lídrov! Ako Chrisa Hadfielda naučil výcvik v NASA: „Pripravte sa na najhoršie a užívajte si každý moment.“ Viac sa dozviete v novom pásme Tomáša Bartoňka.

Osudy ľudí, ktorí žijú na ulici natoľko upútali redaktorku Ivetu Bognárovú, že si ich zvolila za aktérov svojho fíčra s príznačným názvom Z ulice. So svojimi osudmi sa v ňom s vami podelia Eva Račická, Jošua Kanaloš, Tibor Balla, Ivan Tomčík a Jozef Jamrich. Ich výpovede doplnila dramaturgička Barbara Gindlova, iniciátorka divadelného predstavenia ľudí bez domova. V roku 2002 redakčne pripravil Jozef Lenhart. Počúvajte od piatku. No a veršami k našej téme na záver týždňa prispeje i neprehliadnuteľný slovenský básnik a výtvarník Ivan Kolenič. Jeho Byt v podkroví vám zarecituje Ján Gallovič.

Program rádií

Autor scenára: Martin Šenc

Text: Lucia Šaráková

Ilustračné snímky: pixabay.com, unsplash.com, TASR, Anasoft litera





Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame