Diego a Frida, Toruňský génius i popoludnie v Monaku

Diego a Frida, Toruňský génius i popoludnie v Monaku
Tento týždeň môžete s Rádiom Litera prežívať príbeh mexických maliarov Diega Rivieru a Fridy Kahlo. Určite si nenechajte ujsť hru Jána Soloviča Toruňský génius, ktorú autor napísal ešte ako vysokoškolák. Nebude chýbať ani hra pre mládež pod názvom Génius a lávka samovrahov (Vladimír Kliman). Priaznivci rozprávok sa môžu tešiť na hru Boženy Čahojovej-Bernátovej O dievčine, čo zlaté slzy ronila. S Ivanom Mojíkom sa budete môcť poprechádzať Monakom. A vo vysielaní sa objaví už 22. časť cyklu Diktát na Devíne. Veronika Dianišková vás zasvätí do diel, v ktorých to šumí riekami a moriami. Nezabudli sme ani na poéziu (tentokrát to budú verše Ovídia a Wislawy Szymborskej). Vo vysielaní sa objaví aj poviedka súčasnej autorky Beáty Takáčovej pod názvom Na vlečke. A tí, ktorí máte radi tvorbu Jána Soloviča, sa môžete tešiť na viac ako hodinový rozhovor s týmto autorom.

"Diego prvý raz uzrel Fridu v roku 1923, keď začal pracovať na freskách, ktoré objednalo Ministerio de Educación. Táto epizóda zvrátila celý jeho život a zasiahla do Fridinej existencie ako najzávažnejší okamih. S údivom sa zahľadel na desať - dvanásťročnú žabu (v skutočnosti mala pätnásť), oblečenú v školskej rovnošate, a predsa celkom odlišnú od ostatných. Vyzerala vznešene a sebavedome, úplne nezvyčajne, z očí jej šľahal zvláštny plameň..." Týždeň na Litere tentokrát otvorí biografia o legendárnom manželskom páre mexických maliarov Diega Riveru a Fridy Kahlovej. K knihy Diego a Frida od Jean-Marie Gustave Le Clézia si budeme čítať na pokračovanie v piatich častiach. Preložila Vladimíra Komorovská. V réžii Petra Vilhana účinkuje Marián Prevendarčik. Program je z roku 2011.

Nasledujúca hodina bude patriť vzácnej rozhlasovej prvotine Jána Soloviča. Autor ju napísal ešte počas svojho vysokoškolského štúdia. Je o živote a práci poľského astronóma, matematika a lekára Mikuláša Koperníka. Nesie názov Toruňský génius. V réžii Ivana Licharda účinkujú Gustáv Valach, Mikuláš Huba, Ľudovít Jakubóczy, Karol Machata, Mária Kráľovičová, Samuel Adamčík, Ondrej Jariabek, Anton Mrvečka, Vladimír Durdík, Ctibo Filčík, Juraj Paška, Branislav Koreň a Karol Skovaj. Hra je z roku 1953.

Od pondelka tiež pridávame výber z poézie poľskej poetky, nositeľky Nobelovej ceny za literatúru, Wisławy Szymborskej. Jej tvorba je slovenskému čitateľovi známa z viacerých prekladov. Jej poéziu do slovenčiny preložil Karol Chmel, Jozef Čertík, Vojtech Mihálik a ďalší básnici. My si vyberáme preklad Vlastimila Kovalčíka a to dve Szymborskej básne. Uvádzame pod názvom Trocha o duši. Číta Lucia Vrablicová.

Od utorka dávame do pozornosti cyklus S Literou, v ktorom sa Veronika Dianišková zamerala na Rieky a jazerá vo svetovej literatúre. Spoločne so štyrmi vybranými autormi budeme hľadať smer rieky, alebo hĺbku jazier, skrátka - všade kam sa pohneme, bude nás sprevádzať voda. A to tak metaforicky, ako aj doslovne. Pustíme si niekoľko úryvkov, v ktorých hrajú vodné plochy dôležitú úlohu. V svetovej i slovenskej literatúre je ich viac než dosť. Okrem autorky účinkuje Tomáš Bartoněk. Program z roku 2021 uvádzame v premiére.

Ako sa skončí príbeh okoloidúceho, ktorý sa opýta na cestu? Malý Ondro mu smer k mostu samovrahov ukáže, ale nešťastníkovi nedá pokoja. Chce sa neznámy zabiť pre lásku? A chce sa vôbec zabiť? Alebo hľadá zúfalý umelec len inšpiráciu? Možno ju nájde v chlapcovi, ktorý si o sebe myslí, že je génius. Viac neprezradíme, dozviete sa v pútavej rozhlasovej hre pre mládež Génius a lávka samovrahov. Hra Vladimíra Klimana z roku 1988 patrí k tipom od nášho poslucháča. V réžii Rie Paldiovej účinkujú Igor Mišík, Vladimír Obšil, Terézia Kronerová, Slávo Záhradník, Katarína Zoltánová, Žofia Červenáková, Anna Okapcová, Andrea Timková a ďalší.

Publius Ovidius Naso, tiež známy ako Ovídius, patril k najväčším literátom starovekého Ríma. Bol napodobňovaný počas neskorej antiky a v stredoveku, kedy sa mu dostalo označenie magister amoris (učiteľ lásky). Význam Ovídiovej osobnosti dokazuje i nehynúci vplyv jeho poézie na neskoršiu európsku básnickú tvorbu. Z jeho diela vyberáme verše s názvom Hľadanie vhodnej ženy. V réžii Pavla Náthera vám ich zarecituje Peter Zemaník.

Stredajší programový blok posilní Ingrid Hrubaničová a jej Diktát na Devíne, tentoraz už 22. časť.V réžii Laca Keratu spoluúčinkujú jazykovedkyňa Sibyla Mislovičová a spisovateľ a prekladateľ Ján Štrasser. V programe z roku 2008 budú opäť rozoberať zábavným spôsobom zákutia slovenskej gramatiky.

"Bol raz jeden kráľ, ktorý dobre kraľoval, a keď sa na odpočinok odobral, sadol si pod strom vo svojej záhrade. Ale ten strom nebol celkom obyčajný. Nik nevie, ako sa v záhrade odrazu objavil. Šumeniu jeho listov nik nerozumel. A ako tam kráľ sedí, zrazu začuje čudesný hlas, ktorý mu rozpovie ešte čudesnejšie veci... " V našom týždni nebude chýať ani rozprávka, tentoraz O dievčine, čo zlaté slzy ronila. Pochádza z dielne Boženy Čahojovej-Bernátovej podľa predlohy Pavla Dobšinského. V réžii Jany Strniskovej účinkujú Karol Machata, Andrea Martvoňová, Roman Ferienčik, Ondrej Kovaľ, Martin Kaprálik, Peter Bzdúch, Vladimír Minarovič, Eva Krížiková a ďalší. Rozprávková hra je z roku 2004.

Pásmo Ivana Mojíka Popoludnie v Monaku je mozaikou básnických reminiscencií na Monako, faktografických údajov o miništáte a známych príbehov spätých s touto lokalitou. Ponúka poéziu, denníkové zápisky i rozprávanie na spôsob sprievodcu. V réžii Lucie Tarbajovskej účinkujú Lena Košická, Peter Sasák, Eva Ryšáková, Jana Valocká, Miroslav Kolbašský. Program je z roku 2006 a vy ho môžete počúvať od štvrtka.

Od piatku na Litere odznie aj publicistika. Témou literárneho pásma bude osobnosť slovenskej rozhlasovej galérie Ján Solovič. Priamo s ním sa na rôzne životné témy bude rozprávať redaktor Juraj Kulík. Vrátime sa do roku 1995 a načrieme ešte hlbšie do detských rokov autora, ktorý sa svojim dielom stal reprezentatívnou ukážkou tvorcu z obdobia tzv. normalizácie. Vo svojich dielach sa zaoberal témami kolektivizácie, ľahkomyseľnosti a jej nedoziernych následkov. Veľmi dobre chápe ľudské trápenia, u jednotlivcov vidí zložitú spleť osobných a spoločenských problémov, preto aj jeho hlavní hrdinovia nie sú bez vnútorných protirečení a konfliktov s okolím.

Náš týždeň uzavrie odľahčená poviedka Beáty Takáčovej nazvaná Na vlečke. Pridajte sa k dvom kamarátkam, ktoré sa rozhodnú požičať si vlečku a previesť k rodičom na dedinu nabrúsené náradie. Nudnú jazdu naruší nečakaná policajná kontrola. V réžii Táne Tadlánkovej účinkuje Zuzana Kyzeková. Poviedka z Ceny Fantázie je z roku 2020.

Program rádií

Autorka scenára: Monika Zumríková Kekeliaková

Text: Lucia Šaráková

Ilustračné símky: pixabay.com, wikipedia.org., unsplash.com














Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame