Dva týždne kriminálky na Litere

Dva týždne kriminálky na Litere

Okoreniť začiatok leta kriminálnym žánrom je už na Litere tradíciou. A súdiac podľa poslucháčskej odozvy, svet zločinu, krimi-zápletky a možnosti zúčasniť sa detektívneho vyšetrovania z pohodlia domova, snáď nikdy neomrzí. Tak teda schlaďme spoločne horúčavu zimomriavkami napätia a vyberme sa na odvrátenú stranu zákona. Popri klasickej detektívke sa v niektorých prípadoch dotkneme až tieňa mafie.  A ako čerešničku pridávame aj dávku dobrodružstva, tentoraz s Vernem a Londonom.

Náš týždeň otvorí Roman Brat a jeho výborne napísaný pôvodný seriál Čierne duše.sk. Hrdinami príbehu sú pracovníci operatívneho oddelenia bratislavskej polície, nadporučík Peter Rybár zvaný Skala, poručík Bebe a ich nadriadený, ktorému svorne nepovedia inak, ako „starý". Úvodná dvojdielna séria nesie názov Noc Šeliem. Od stredy bude detektívny tím pracovať na prípade, o ktorý sa postarala autorka Oľga Duhamová. Svoju sériu nazvala Odvrátená strana lásky. Rýdzo mužský tím tu posilní mladučká praktikantka Karin. Práve ona spríjemňuje Bebemu pátranie po sériovom vrahovi, ktorý je nočnou morou každého policajta. V réžii Štefana Koreničho účinkujú Jozef Vajda, Dagmar Bajnoková, Peter Kočiš, Richard Stanke, František Kovár, Patrícia Willantová, Branislav Bystriansky a ďalší. Seriál je z roku 2005-2006.

Pokračujeme dramatizáciou detektívnej trilógie Roberta Louisa Stevensona Klub samovrahov. Rozhlasová adaptácia hovorí o klube založenom pre všetkých, ktorí chcú uniknúť pozemským problémom bez posmrtného škandálu. Účinkují Andrej Mojžiš, Štefan Kožka, Michal Nonček, Anton Vaculík, Vladimír Jedľovský, Ladislav Kočan, Tibor Vokoun, Vladimír Oktavec a Ján Topľanský. Režíroval Štefan Mandžár v roku 1986. Nasleduje esej anglického prozaika Georgea Orwella Poprava. Drsným spôsobom v nej reflektuje neprávosti kolonializmu. Číta Jozef Šimonovič. Preložil Ján Vilikovský. V roku 2010 redakčne pripravil Patrik Oriešek.

Utorkový programový blok otvorí cyklus Metamorfózy, venovaný ľuďom, ktorých zmenil pobyt vo väzení. Na základe skutočných udalostí ho píše spisovateľ a prokurátor Laco Hanniker. Vyberáme pre vás časť Mikrosvet, v ktorej sa dozvedáme, ako sa môže stať z malého obchodníčka mafián. Účinkujú Marek Majeský, Laco Kerata, Martin Križan, Laco Hanniker a Karol Horváth. V roku 2008 redakčne a režijne pripravil Karol Horváth.

Taliansky spisovateľ Giuseppe Fava sa narodil na Sicílii. Po štúdiách práva sa venoval žurnalistike a literárnej tvorbe. Písal aj divadelné hry, čo sa mu stalo osudným. Po predstavení jeho hry namierenej proti mafii, ho dala mafia zabiť priamo pred divadlom. V jeho románe Prv ako vás zabijú je hlavným protagonistom chudoba Sicílie, zúfalstvo a násilie, ktoré plodí. Štyria chlapi v nehostinných horách svojou skúsenosťou vyjadrujú všetky podstatné črty údelu biednych Sicílčanov. Autor verne zachytil aj predstaviteľov tých vrstiev, čo ťažia zo zaostalosti, analfabetizmu a predsudkov širokých más. Ich oddaným pomocníkom je mafia, za ktorú hovoria brutálne činy. Úryvok z románu číta Alfréd Swan. V roku 2010 redakčne pripravil Marián Grebáč.

Neobídeme ani verše, tie od poľskej poetky Ewy Lipskej budú viac politicky angažované, volajú sa Občan malej krajiny. Preložil Karol Chmel. Interpretuje Judita Bilá.

„… Pokúšam sa dať do pohybu štát.

Pozorne čítam návod na použitie.

Otáčam národ doľava.

Otáčam národ doprava.

Ale štát nefunguje.

Národ je mŕtvy ..."

Od stredy sa môžete tešiť na Verneovku. Má názov Lodivod Dunajský a pre rozhlas ju napísal Štefan Miček podľa literárnej predlohy Julesa Verna. V okolí Dunaja vyčíňa zločinecká banda. Komisár a jeho pomocníci sa ju snažia dolapiť. Hlavným podozrivým a údajným vodcom je istý Bulhar Ladko. Je ním naozaj? Podarí sa komisárovi pristrihnúť krídelká obávanej podunajskej bande? V rozhlasovej hre pre mládež účinkujú Igor Hrabinský, Ondrej Vandlík, Štefan Halas, Ján Blanský, Tibor Bogdan, Milan Belohlávek, Ján Bárto, Igor Galanda, Margita Mikulová a Štefan Mišovic. Hru v roku 1968 naštudovala  režisérka Viola Muránska.

Nenechajte si ujsť ani triptych pôvodného seráiálu Jozef Repka Nevolajte políciu, prosím! Vysielame od štvrtka. Účinkují Štefan Koška, Oľga Solárová, Pavol Topoľský, Elo Romančík, Viera Richterová, Zora Kolínska, Ján Valentík, Igor Hrabinský, Stano Dančiak, Juraj Predmerský, Miroslav Trnavský, Eva Večerová, Jaroslav Ďuríček, Anna Okapcová a Ivan Laca. Režíroval Milan Semík v roku 1992.

Aj keď sa vám názov nasledujúceho programu bude zdať morbídny alebo cynický, je, žiaľ, vo veľkej miere pravdivý - Smrť nás baví. O mediálnej popularite zločinu budú vo fíčri Mariany Jaremkovej hovoriť historička Daniela Dvořáková, režiséri Juraj Jakubisko a Róbert Šveda, a estetik Oliver Bakoš. Relácia mala premiéru v roku 2007.

Spisovateľ Peter Pišťanek a jeho román Rivers of Babylon vzbudil veľký záujem čitateľov i kritiky. Pišťanek v ňom expresívne a s použitím rôznych štýlov opisuje prostredie bratislavského podsvetia, postavy drobných i väčších podvodníkov a prostitútok. Jedinou ambíciou týchto ľudí je spríjemniť si život, čo v ich chápaní znamená oklamať, využiť či zničiť tých ostatných. Predmetom rozprávania sú neraz bizarné, groteskné situácie. Úryvok z knihy číta Alfréd Swan.

V rámci cyklu V skratke sa redaktor Martin Šenc bude zamýšľať na filmovú tému. V prvej časti sa zameria na Gangsterský film - Vznik a vývoj gangsterky. Filmy gangsterského žánru vznikajú iba sporadicky a sú vždy očakávanou udalosťou. Pritom sú u divákov veľmi obľúbené už z čias nemej éry. Začiatky siahajú k Edwinovi S. Porteovi a jeho snímke Veľká vlaková lúpež z roku 1903. Číta Tomáš Bartoněk. Od piatku si budeme v rámci cyklu Z tvorivej dielne Rádia Litera čítať z knihy Charlesa Brandta Ír. Martin Šenc zostáva pri gangsterskej téme a svoj program nazval Charles Brandt: Ír a gangsterský film Martina Scorseseho. Prizrieme sa teda bližšie tvorbe tohto americého režiséra. Účinkujú Kamil Mikulčík a Daniela Šencová. Uvádzame v premiére od piatku.

Jack London napísal mnoho poviedok a najlepšie z nich sú klasickými vzormi zvládnutia námetu a mužného štýlu. Vyberáme pre vás dramatizáciu jeho poviedky Dvojaký súd. Podľa prekladu Štefana Kýšku pre rozhlas pripravil Ján Vopálenský. Účinkujú Leopold Haverl, Ivan Letko, Július Vašek, Slávo Drozd, Eduard Bindas, Dušan Blaškovič, Igor Čillík, Ján Valentík, Július Paluš, Juraj Sarvaš, Ján Kramár, Jozef Dánai a Michal Slivka. Režírovala Ria Paldiová v roku 1977.

Americký spisovateľ Norman Lewis je jedným z predstaviteľov abstraktného expresionizmu alebo aj Prvej generácie newyorskej školy. V politickom románe Expert zo Sicílie približuje úlohu mafie a CIA v mechanizme organizovaného zločinu v medzinárodnom meradle. Odvážnou vraždou komunistických predákov si mladý Marco Riccione získa vážnosť miestnej sicílskej mafie, čo predurčí jeho ďalší osud. Na radu americkej tajnej služby odchádza s rodinou do USA, kde sa rokmi vypracuje na chladnokrvného profesionála. V úlohe experta pre podvratnú činnosť sa zapája aj do atentátu na prezidenta Kennedyho. Úryvok z románu číta Alfréd Swan.

Program rádií

Autor scenára: Martin Šenc

Text: Lucia Šaráková

Ilustračné snímky: pixabay.com, unsplash.com, wikipedia.org.

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame