Druhý krimi týždeň na Litere

Druhý krimi týždeň na Litere

Aj tento týždeň na Litere pokračujeme v zimomriavkach a napínavej atmosfére. Do sveta zločinu prizveme posilu z radov amatérskych detektívov - akúsi slečnu Marplovú na slovenský spôsob - bystrú Vendulku Mráčkovú, ktorá sa vám predstaví v piatich seriálových častiach. Budeme si listovať v svetovej krimi literatúre súčasníkov, ale nebude chýbať ani starý dobrý Sherlock Holmes. Náš redaktor Martin Šenc sa opäť zamyslí nad filmovou témou gangsterky. A Oscar Wilde prispeje desivou Veštbou, ktorá sa splnila aj v jeho skutočnom živote. S Elenou Antalovou, alias kapitánkou Gajou Jaglovou, budeme spoločne hľadať Východisko pre Vraha a za zlodejom pobežíme aj s Karlom Čapkom. Ďakujeme, že nám pri našom rozhlasovom vyšetrovaní robíte spoločnosť, robte si prosím poznámky drahý doktor Watson!

Nasledujúcich sedem dní nás bude v piatich častiach sprevádzať detektívny seriál Nataše Tánskej Drobné postrehy Vendulky Mráčkovej. 60-ročná amatérska detektívka Vendulka je celkom obyčajná žena, až na jednu vec - keď niečo vidí alebo počuje, tak o tom aj premýšľa. A pri jej pozorovacom talente sa aj obyčajné veci odrazu začínajú premieňať na dobrodružstvá. A tak sledujeme podozrivé príbehy zo života, ktorým príde na kĺb slovenská obdoba slečny Marplovej. V prvej časti bude hlavnou zápletkou - pes. Účinkujú Leopold Haverl, Pavol Topoľský, Andy Hryc, Eva Rysová, Július Vašek, Magda Paveleková, Juraj Hrčka, Anna Javorková, Ivan Laca a Ján Valentík. Preklad a réžia Vladimír Rusko mladší. Vyrobil Československý rozhlas v roku 1991.

Východisko pre vraha je názov druhej časti z voľne komponovaného cyklu Detektívky na 4 ročné obdobia, o ktorý sa postarala Elena Antalová. V pôvodnej detektívnej hre je hlavnou hrdinkou kapitánka Gaja Jaglová (Helena Geregová). Dnes má mať voľno a čo čert nechcel, jej byt vytopí sused. To ešte netuší, že po vypáčení dverí na poschodí ju čaká nový prípad. Dôvodom potopy je totiž mŕtvy vo vani. A tak kapitánku čaká nepríjemné vyšetrovanie vo vlastnom dome. Ďalej účinkujú poručík Edo Schultz (Vladimír Kobielsky), doktor Demián Belko (Dušan Tarageľ), poručík Noro (Ivan Laca), Eugen Klasový, správca (Dušan Kaprálik), Richard „Puso" Barták, moderátor (Roman Ferienčík) a ďalší. Režírovala Jana Strnisková v roku 2006.

V tajomnom vysielaní na Rádiu Litera pokračujeme príspevkom Karla Čapka. Poviedku starého kriminálnika vám v réžii Anton Glézla prečíta Ladislava Chudík. Ak policajt hľadá zlodeja, je to bežná vec. Ale keď zlodej hľadá toho, koho okradol, to dokáže vymyslieť len niekto ako Čapek. Zvlášť ak je zlodejom on sám. Ale od koho vlastne tú poviedku ukradol? Nahrávka je z roku 1957.

Od utorka pridávame reláciu Zuzany Belkovej Tri svety. Autorka s dôrazom na nevážne hravé textové postupy komentuje tri zaujímavé prozaické svety, spojené špionážnou či detektívnou témou. Okrem redaktorky a moderátorky zaznejú aj hlasy Karola Machatu a Jána Galoviča. Komentovať budú texty knihy autorského kolektívu o agentovi Krowiakovi, kybepunkovú prózu Američana Jacka Womacka Ambient a knihu Viliama Klimáčka Naďa má čas. Relácia mala premiéru v roku 2003.

Uruguajský spisovateľ, novinár a kritik Carlos Martínez Moreno je nositeľom mnohých významných literárnych ciel v Latinskej Amerike aj v Španielsku. Je vynikajúci rozprávač a psychológ, nič neprikrášľuje, neospravedlňuje, s krutou otvorenosťou opisuje život na predmestí veľkomesta. V románe Kruh sa uzaviera sleduje osudy dvoch mužov a ich žien, ktorých spája zločin, ale aj spoločenské podmienky, sociálne problémy, morálku, biedu, ktorá ich doženie k zločinu. Každá z postáv sa s ním chce vyrovnať a hľadá spôsob, ako uniknúť - a či vôbec uniknúť - pred spravodlivosťou. Úryvok z románu číta Alfréd Swan. V roku 2010 redakčne pripravil Marián Grebáč.

Do nášho krimi týždňa prispela svojou glosou aj Elena Vacvalová, ktorá píše o tom, aké tresty sa v minulosti udeľovali kriminálnym živlom v jej rodnom Tisovci. Číta autorka. Text O spravodlivých trestoch je z roku 2018.

Nenechajte si ujsť ani napínavú rozhlasovú úpravu románu Podpis štyroch, ktorého autorom nie je nik iný, ako Sir Arthur Conan Doyle. Legendárny detektív Sherlock Holmes sa vyberá po stopách záhadnej zločineckej skupiny. Román podľa prekladu Alfonza Bednára pre rozhlas zdramatizoval Marián Bednár. Účinkujú Darina Poldaufová, Andrej Chmelko, Peter Gažo, Ján Švec, Ján Dudra, Hana Grissová, Marián Kleis, Ján Bzdúch a ďalší. Hru v roku 1971 režijne naštudovala Rada Šubová. Počúvajte od stredy. Následne pridávame poviedku Antona Rákaya Addio, San Bernardino. Je romantickým svedectvom o zakázanej láske turistu, ktorý sa zaľúbil do sicílčanky, pochádzajúcej z mafiánskej rodiny. V réžii Andreja Turčana interpretuje Vladimír Bartoň.

Od štvrtka na na Litere prenesieme do Scotland Yard klubu, kde už na vás čakajú exkomisári William Parker a Roger Harris a spomínajú na svoje slávne kriminalistické prípady v zábavnom krimi pásme s názvom Milión jašteričiek. Pre rozhlas, na motívy tvorby zahraničných autorov, pripravil Ivan Verner. V titulných úlohách účinkujú Karol Machata a Ladislav Chudík. Ďalej Ján Mistrík, Pavol Topoľský, Leopold Haverl, Juraj Predmerský, Zuzana Kocúriková, Helena Geregová, Peter Sklár a Ivan Laca. Režírovala Ria Paldiová v roku 2000.

Španielsky prozaik Juan Madrid v knihe Zdanie neklame pravdivo a bez prikrášľovania zobrazuje odvrátenú tvár súčasného Španielska a peripetie demokratizačného procesu, ktorý so sebou prináša mnohé spoločenské neduhy - nárast zločinnosti, drogy, prostitúciu, pašeráctvo, korupciu, terorizmus, pôsobenie krajne pravicových síl, usilujúcich sa o zvrat politických pomerov a tak ďalej. Autor stavia predovšetkým na pútavej detektívnej zápletke, plasticky zobrazuje rázovitý kolorit centra hlavného mesta a jeho podsvetia. To dôverne pozná hlavný hrdina jeho príbehov, bývalý profesionálny boxer a policajt Toni Romano, ktorý je vďaka svojmu pesimistickému pohľadu na svet a pre svojské chápanie spravodlivosti v neustálom konflikte so spoločnosťou. Úryvok z románu číta Alfréd Swan.

"... veľkomesto vo svetlách neónov, plné hotelov a barov, kde sa za noblesným povrchom ukrýva špina spoločnosti. Gangstri, bankoví lupiči a vrahovia neustále číhajú na svoju príležitosť, zatiaľ čo policajti, detektívi či zvláštni agenti hľadajú kľúč k ich dolapeniu. Gýčové svetlá, odrážajúce sa na dažďom zmáčaných chodníkoch, vytvárajú chladný a nepriateľský pocit, ba priam dávajú životu mnohých punc nočnej mory..." V rámci cyklu V skratke pokračuje redaktor Martin Šenc vo filmových úvahách z minulého týždňa. Tentoraz na tému Žánrové špecifiká gangsterky. Od piatku si zas v rámci cyklu Z tvorivej dielne Rádia Litera dočítame knihu Charlesa Brandta Ír. Martin Šenc zostáva pri gangsterskej téme a svoj program nazval Charles Brandt: Ír a gangsterský film Martina Scorseseho. Prizrieme sa teda bližšie tvorbe tohto americého režiséra, ktorý vo svojom filme Mafiáni z roku 1990 vykreslil tri najtypickejšie variácie pádu gangstra: zavraždenie, vzatie do väzby a živorenie na mizine... Účinkujú Kamil Mikulčík a Daniela Šencová. Obe relácie z roku 2021 uvádzame v premiére.

Piatkový programový blok posilní stereodramatizácii prózy Oscara Wilda Veštba, ktorej podkladom je poviedka Zločin Arthura Savila. Wilde údajne tvrdil, že v poviedke vyslovil zvláštne proroctvo, niečo podobné totiž zažil neskôr on sám. Po vydaní zbierky mu vraj z ruky veštila cigánka, že sa za tri roky vlastnou vinou dostane do väzenia. Podľa prekladu Zory Petkovovej - Kresánkovej v roku 1984 pre rozhlas pripravila Mária Mrvová. Účinkujú Jozef Vajda, Zdena Studenková, Mária Kráľovičová, Viera Strnisková, Marián Ballo, Július Pántik, Gustáv Legéň, Vladimír Minarovič, Viktor Blaho, Hana Kostolanská, Mária Schlosserová, Soňa Ulická, Ida Rapaičová.

Americký autor krimi bestsellerov William Diehl začal písať skutočne neskoro - až v päťdesiatke. Bol veteránom druhej svetovej vojny, pracoval ako novinár, fotoreportér a časopisecký editor. Svojimi románmi sa úspešne zaradil medzi autorov, ktorí tvorivo rozvíjali odkaz americkej drsnej školy. Jeho román Chuligáni je moderný thriller z Ameriky osemdesiatych rokov. Podáva obraz o podvratnej činnosti mafie, ale aj o neškrupulóznom konaní ľudí, ktorí sú pri moci a chcú si ju za každú cenu udržať. Úryvok z románu vám na záver týždňa prečíta Alfréd Swan.

Program rádií

Autor scenára: Martin Šenc

Text: Lucia Šaráková

Ilustračné snímky: pixabay.com, unsplash.com, shutterstock.com


Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame