Kafkove pozdravy, Soľ nad zlato i Paťovo dobrodružstvo

Kafkove pozdravy, Soľ nad zlato i Paťovo dobrodružstvo

Tento týždeň bude plný dobrého čítania na pokračovanie, rozhlasových hier, ale aj fíčrov. Môžete sa tešiť na čítanie z knihy Claude Pujade-Renaudovej Všetko pokojne spí okrem lásky. Tí, ktorí máte radi Franza Kafku, si určite nenechajte ujsť hru vytvorenú na základe jeho korešpondencie, pod názvom Najsrdečnejšie pozdravy, Váš Franz. Hra je úplnou novinkou z roku 2021. A nezabudli sme ani na starú dobrú hru pre mládež pod názvom Paťovo dobrodružstvo. Tí, ktorí máte radi príspevky Eleny Antalovej, si nenechajte ujsť hru Stratená minulosť a Biely svrček. Nebude chýbať cyklus Diktát na Devíne a ďalšia časť z cyklu Brúsenie jazykov. Priaznivci veršov sa môžu tešiť na poéziu P. Thiemanna a P. Macierinskeho. A pripomenieme si aj nedávno zosnulú Libušu Šafránkovú rozprávkou Soľ nad zlato (1982), v ktorej účinkovala. Ponúkneme vám tento príbeh netradične, ako audiofilm v upravenej rozhlasovej podobe.

Výber z románu Claude Pujade-Renaudovej Všetko pokojne spí okrem lásky ponúka variácie na tému lásky Sorena Kierkegaarda a Regine Olsenovej. Boli zasnúbení, no Kierkegaard zasnúbenie zrušil a Regine sa neskôr vvydala za ďalšieho svojho domáceho učiteľa, Frederika. S ním prežíva šťastné, hoci bezdetné manželstvo. Vždy sa však vracia k svojmu vzťahu so Sorenom, ktorý jej priniesol lásku aj bolesť a veľa ďalších intelektuálnych i existenciálnych podnetov. Empatickosť a hĺbavosť sú dominantné v autorkinom vstupovaní do postáv v tomto príbehu. Príbehu, ktorý je založený na skutočných osobnostiach, pričom významné postavenie nepripadá len slávnemu filozofovi a spisovateľovi, ale aj inteligentnej Regine, ktorá bola inšpiratívna aj v limitoch ženy polovice 19. storočia. Vysielame v piatich častiach ako čítanie na pokračovanie. Preložil Igor Navrátil. V réžii Júlie Rázusovej z roku 2020 účinkuje Veronika Husovská.

Z korešpondencie spisovateľa Franza Kafku a mladej pražskej intelektuálky Mileny Jesenskej sa zachovali iba Kafkove listy, z ktorých vzniklo jedno z najsugestívnejších korešpondečných literárnych diel 20.storočia. Poodhaľuje vnútro originálneho a veľmi svojrázneho literáta svojej doby, zároveň je ľúbostným príbehom plným potláčanej vášne a intelektuálneho porozumenia a lásky, ktorá sa stala nemožnou viac pre iracionálne vnútorné pohnútky, než pre objektívne vonkajšie okolnosti. Počúvajte ako rozhlasovú hru s názvom Najsrdečnejšie pozdravy, Váš Franz. V réžii Mileny Lukáčovej z roku 2021 účinkujú Róbert Roth a Tatiana Pauhofová. Preložil Milan Žitný.

O cyklus Brúsenie jazykov sa postarala Daniela Kapitáňová a reláciou vás bude sprevádzať Rasťo Piško, ktorý vás pozve do sveta, v ktorom je dnes približne 6000 uznaných jazykov. V desiatich minútach sa vynasnaží predstaviť jeden z nich, tentoraz to bude Švédština. Ako severogermánsky jazyk je navzájom zrozumiteľná s nórčinou, a trochu menej aj s dánčinou. Ale viac vám už porozpráva hosť - škandinavista a prekladateľ - Miroslav Zumrík. Relácia je z roku 2014.

Od utorka sa vám svojim fíčrom prihovorí Peter Karpinský. Bol tam luxus, o akom sa vám ani nesnívalo - je jeho názov. Sledujeme príbeh slávnych Čiernohorských kúpeľov, ktoré zažili svoj rozkvet v polovici 19.storočia aj vďaka používaniu Priessnitzových liečebných postupov. Medzi klientov kúpeľov patrila aj dobová smotánka. Jedným z nich bol slávny uhorský básnik Mihály Tompa. Účinkujú Miroslav Kolbašský, Jana Štafurová, Veronika Husovská, Peter Cibula. Fíčer je z roku 2021.

Do pozornosti vám dávame aj originálnu rozhlasovú hru Eleny Antalovej Biely svrček. Spoločosť vážených profesorov krúti hlavou nad listom od kolegu, ktorý k nim putoval 13 mesiacov z Bhutánu. Začína nevinným objavom celkom nového exempláru bieleho svrčka, zavretého v priloženej fľaštičke. To je však iba začiatok nevšedného meditatívno-filozofického dobrodružstva, ktoré lavíruje medzi šamanizmom, rasovou nevraživosťou a poverčivosťou. Určite počúvajte až do konca k prekvapivej pointe! V réžii Mileny Lukáčovej účinkujú Vladimír Kobielsky, Dušan Kaprálik, Vladimír Minarovič, Alfréd Swan, Ján Mistrík a ďalší. Hra je z roku 2011.

Nasleduje výber poézie - priestor sme venovali lužicko-srbskému básnikovi Pětovi Thiemanovi a jeho dielu s názvom Návrat. V réžii Štefana Korenčiho účinkuje Tomáš Vravník. Pokračuje poľský autor Piotr Macierinski a jeho verše nazvané Kvik. Peter Sklár vás vo svojej interpretácii vtiahne do zvláštnych rodinných vzťahov, konkrétne do dramatického vzťahu otec-syn.

Mravec Paťo je vo svojom mravenisku akýsi nespokojný. Raz by chcel toto, potom tamto, potom sa mu lení pracovať... A tak sa jedného dňa vyberie do sveta. Nečakajú ho tam len príjemné prekvapenia, ale aj jedno naozaj nepríjemné dobrodružstvo... Rozprávkovú hru Paťovo dobrodružstvo v roku 1962 napísala Elena Prášilová. V réžii Viery Štróblovej účinkujú Jela Lukešová, Emil Fillo, Mária Úradníčková, Ivan Krivosudský, Darina Vašíčková, Erika Bauerová, Milan Hrabinský, Eva Kvietiková a ďalší. Počúvajte od stredy s celou svojou rodinou.

Kedy sa stáva človek trpezlivým? Čo je jeho hodnota? Fíčer Mareka Moučku O vtáčkoch a tulákoch skúma ľudské spoločenstvo prostredníctvom dvoch respondentov, ktorí cez prírodu načúvajú svetu trochu iným spôsobom. Ich posolstvo či postoj k životu sa autor pokúša transformovať cez myšlienky Hermana Hesseho. Účinkujú Terézia Simanová, Jonáš Gruska, Karol Ikači. Relácia je z roku 2020.

Od štvrtka zaraďujeme rozhlasovú hru Eleny Antalovej Stratená minulosť. Hovorí o profesorovi Majerovi, ktorý dostáva ponuku napísať druhú časť knihy, v ktorej môže očistiť svoje meno. Majer sa stal v 50. rokoch  vysokým univerzitným funkcionárom a protirežimovým bojovníkom. Spolupracoval s devínskou družinou pri prevádzaní cez hranice. Aká však bola skutočná pravda? V réžii Júlie Rázusovej účinkujú Peter Lejko, Ivan Krúpa, Dana Košická, Erika Molnárová, Soňa Tuchyňová, Henrieta Kecerová, Igor Šabek a Juraj Zetyák. Hra je z roku 2013.

Od piatku sa môžete tešiť na nezvyčajný program, ktorý na Litere nepúšťame často, ide o audiofilm Karola Trnku Soľ nad zlato. Soľný princ, nevrlý kráľ podzemia, Princ Kazimír, prostoreký dvorný šašo, smutný kráľ Pravoslav a samozrejme oddaná Maruška. To je obsadenie filmu Martina Hollého ml., ktorý všetci dôverne poznáme z televíznych obrazoviek. Z vašich prijímačov zaznie ako zvuková stopa s dohraným popisom obrazu. Táto verzia je teda vhodná i pre nevidiacich poslucháčov. Účinkujú Karol Machata, Libuše Šafránková, Gábor Nagy, Jozef Kroner, Zuzana Kocúriková, Ľubo Paulovič, Juraj Kukura, Ladislav Chudík, Viera Strnisková. Film je z roku 1982.

Náš týždeň zavŕši už 24. časť obľúbeného cyklu Ingrid Hubaničovej Diktát na Devíne. V réžii Laca Keratu spoluúčinkuje jazykovedkyňa Sibyla Mislovičová a básnik Ján Štrasser. V relácii z roku 2008 sa budú opäť zábavným spôsobom rozoberať pozoruhodné zákutia slovenčiny.

Program rádií

Autorka scenára: Monika Zumríková Kekeliaková

Text: Lucia Šaráková

Ilustračné snímky: pixabay.com, unsplash.com, shutterstock.com







Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame