Až mŕtvy prehovorí

Až mŕtvy prehovorí

Tento týždeň Rádio Litera naplní dvoma starými dobrými detektívkami (Lovec zvuku a Až mŕtvy prehovorí). Môžete sa tešiť aj na cyklus Ako to bolo ďalej. V ňom zažijete akési vymyslené voľné pokračovanie príbehu Dona Quijota, Ezopovej líšky a vrany, Tristana a Izoldy či Verneovho diela Cesta okolo sveta za 80 dní. A nezabudli sme ani na ďalšie časti z pravidelných cyklov. V rámci Genius loci sa dostaneme až na vrch Pilsko. V Brúsení jazykov si pocvičíme nórčinu a nebude chýbať ani Diktát na Devíne. Odznejú tiež verše (A. Ondrejková, T. Ulej, Š. Moravčík, V. Janček, D. Hevier) a hýbať nebude ani rozprávka (Sklená studňa). Vo výbere sa objaví tiež hra Tajomstvo Zoborského kláštora, ktorá je rozhlasovou novinkou.

V cykle Ako to bolo ďalej vám tento týždeň ponúkneme moderné interpretácie klasických literárnych a dramatických textov, o ktoré sa postarail oslovení slovenskí autori. Od pondelka to bude Tomáš Repčiak a jeho varianta diela Cesta okolo sveta za 80 dní. K textu Julesa Verna sa dá prisupovať rôznymi spôsobmi. Najštýlovejšie je však možno prekonať realistického fantastu a posunúť jeho známy príbeh ešte ďalej. Repčiak navrhuje stodňovú cestu - a prekonanie oboch zemských pólov. V réžii Vladimíra Kivadera účinkujú Juraj Smutný, Juraj Haviar, Vladimír Rohoň, Peter Butkovský, Ján Haruštiak, Ivana Kováčová a Daniel Výrostek. Program je z roku 2016.

Marián Grebáč, rodák z Oravy, prasynovec básnika a kňaza Ignáca Grebáča Orlova, pracuje už roky ako redaktor v Slovenskom rozhlase a našiel si množstvo verných poslucháčov. A to najmä svojou reláciou z cyklu Genius loci - Túry podľa literatúry. Tentoraz sa s ním vyberieme na vrch Pilsko. Podľa legendy vznikol tento názov podľa opileckých orgií, ktoré na tomto mieste usporadúvali oravskí zbojníci oslavujúci úspešné lúpežné prepadnutia v podhorí. Reláciou z roku 2008 vás bude sprevádzať sám autor.

V cykle Brúsenie jazykov nám autorka Daniela Kapitáňová bude postupne predstavovať jednotlivé svetové jazyky. Tentoraz na vás čaká Nórčina. O tomto zvláštnom severskom jazyku sa bude rozprávať moderátor Rasťo Piško s prekladateľom, magistrom Miroslavom Zumríkom z Katedry germanistiky, nederlandistiky a škandinavistiky Filozofickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave. Program je z roku 2014.

Od utorka vyberáme z cyklu Ako to bolo ďalej originálnu adaptáciu Tristana a Izoldy v oratóriu vášne podľa Jána Mikuša. Mladý slovenský režisér adaptáciu nie len napísal , ale aj zrežíroval. Do hlavných úloh Izoldy rehoľnej sestry, Izoldy archeologičky, Tristana vojaka a Tristana kňaza obsadil Ivanu Kováčovú, Mariannu Mackurovú, Juraja Smutného a Daniela Výrosteka. Čujme teda, ako by podľa autora mohol pokračovať klasický príbeh lásky. Program je z roku 2017.

Keďže detektívny žáner v letnom čase je v rozhlasovom éteri obzvlášť vítaný, potešíme vás starou detektívnou hrou pod názvom Lovec zvuku z dielne Františka Skřivánka. V réžii Daniely Filippovej z roku 1968 účinkovali Andrej Mojžiš, Vladimír Lakota, Mária Markovičová, Ivan Macho, Štefan Kršňák, Michal Monček a ďalší. Od štvrtka pridávame detektívku podľa Jána Štiavnického nazvanú Až mŕtvy prehovorí. V réžii Andreja Medveca v rozhlasovej hre účinkujú Ľuboš Záhon, František Papp, Peter Rašev, Jozef Úradník, Štefan Lovás, Peter Gažo, Lenka Košická a ďalší. Program je z roku 1981.

Milovníkom poézie dávame do pozornosti výber veršov, ktorým nechýba irónia, dôvtip ani vtip. Vypočujte si ich pod spoločným názvom Žihadlice. K spoločnému dielu do pásma prispeli autori Štefan Moravčík, Daniel Hevier, Vlado Janček a Tomáš Ulej. Interpretuje Richard Stanke, Zuzana Porubjaková a Emil Horváth st. Program mal premiéru v roku 2021. A aby málo nebolo, pridávame sondu do tvorby poetky Anny Ondrejkovej s názvom Pri okne:

...Ponúkla som vás sladkou vodičkou - vo mne smäd.

Dala som vám zarosený nôž - som bez zbrane.

A máte moje srdce. Kto mi vráti aspoň nitku krvavú?..."

V réžii Laca Keratu účinkuje Danica Matúšová.

Stredajší programový blok otvorí Ezopova Líška a vrana v pohľade Jozefa Kaščáka. Hra je opäť z cyklu Ako to bolo ďalej, ktorý ponúka možné verzie známych príbehov v novej podobe. Niektoré sú rozprávaním toho, čo "bolo potom"... V prípade pokračovanie príbehu z pera J. Kaščáka ide o súdny proces, ktorý má ukončiť dlhotrvajúci spor o syr. V réžii Jána Medveďa a Egona Tomajka účinkujú Anna Zemaníková, Jana Pilzová, Ján Haruštiak, Daniel Výrostek, Juraj Smutný a ďalší. Program je z roku 2016.

O rekonštrukciu čias minulých sa pokúsil autor románu Tajomstvo zoborského kláštora. Zachované fakty z počiatkov našej histórie oživil svojou fantáziou. František Rábek predstavuje Svätopluka, Gorazda, Cyrila, Metoda, Koceľa aj Rastislava ako ľudí so silnými i slabými stránkami, a píše o tom, čím sa ich mená nezmazateľne zapísali do dejín. Vy si jeho myšlienky vychutnajte v prvej časti rozhlasovej hry pre celú rodinu. V réžii Veroniky Martinkovej účinkujú Štefan Bučko, Matúš Kvietik, Peter Kočiš, Roman Ferienčik, Ivo Gogál, Ivan Romančík, Jozef Šimonovič, Juraj Predmerský a ďalší. Hra je z roku 2021.

V programe Rádia Litera pokračujeme 25. časťou obľúbeného cyklu Ingrid Hubaničovej Diktát na Devíne. V réžii Laca Keratu spoluúčinkuje jazykovedkyňa Sibyla Mislovičová a básnik Ján Štrasser. V relácii z roku 2008 sa budú opäť zábavným spôsobom rozoberať pozoruhodné zákutia slovenčiny.

V cykle Ako to bolo ďalej uvádzame od štvrtka originálnu adaptáciu Cervantesa Ťiahnuť na juh, putovanie dona Quijota podľa Jána Mikuša. Mladý slovenský režisér adaptáciu známeho príbehu opäť nie len napísal, ale aj zrežíroval a do hlavnej úlohy dona Quijota obsadil herca Michala Ďuriša. Spoluúčinkujú Marianna Mackurová, Juraj Smutný, Vladimír Rohoň a Juraj Surma. Hra je z roku 2016. Následne z cyklu pridávame Americký príbeh baróna Prášila podľa Tomáša Repčiaka. V modernej interpretácii klasického literárneho textu sa v réžii Vladimír Kivadera predvedú Viliam Hriadel, Vladimír Rohoň, Mária Šamajová a Michal Ďuriš. Hra je z roku 2017.

Piatok otvorí diskusia Hany Rodovej na tému Knižnice. V Košiciach sa rozprávala s riaditeľkou Vedeckej knižnice dr. Darinou Kožuchovou, riaditeľom Univerzitnej knižnice TUKE a zároveň predsedom Slovenskej asociácie knižníc dr. Ondrejom Látkom, riaditeľkou Verejnej knižnice Jána Bocatia Ing. Soňou Jakešovou a zástupcom riaditeľky Knižnice pre mládež mesta Košice dr. Jánom Šimkom. Relácia je z roku 2020.

Náš týždeň ukončia malé rozprávkové príbehy z celého sveta. Teda jeden z nich, ktorý vám ponúkneme v zdramatizovanom čítaní z knihy Richarda Bamberga, ktorý zbieral rozprávky, podobne ako Pavol Dobšinský. Rozprávku Sklená studňa preto nezabudnite počúvať s celou svojou rodinou. V réžii Rie Palidovej účinkujú Peter Sklár, Darina Vašíčková, Soňa Ulická, Ján Valentík, Mária Dacejová, Helena Geregová, Jozef Šimonovič. Čítanie je z roku 2002.

Program rádií

Autorka scenára: Monika Zumríková Kekeliaková

Text: Lucia Šaráková

Ilustračné snímky: pixabay.com

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame