Štrnásť dní na ostrove

Štrnásť dní na ostrove

Ak sa vám toto leto nepodarí dostať za hranice všedných dní, prenesie vás tam Litera. Ocitneme sa spolu v ostrovnej izolácii, ktorá píše svoje vlastné príbehy. Plné dobrodružstva, slnka, romantiky i napätia. V Čítaní na pokračovanie budeme hľadať legendárny Ostrov pokladov, ktorý poteší mladších i starších poslucháčov. Nebude chýbať Hemingway či rozhlasová hra o neobyčajnom osude Karola Jettinga. Pridávame pásma, poviedky i poéziu. Naríklad myšlienky impresionistu Paula Gaugina.

V Čítaní na pokračovanie pre vás vysielame populárnu knihu Roberta Louisa Stevensona Ostrov pokladov. Ktorý chlapec by nezatúžil prežiť s mladým hrdinom Jimom Hawkinsom dobrodružnú výpravu a plaviť sa s ním na plachetnici Hispaniola k bájnemu Ostrovu pokladov! Tam pred smrťou zakopal nazbíjané bohatstvo najobávanejší pirát všetkých čias - kapitán Flint. Miesto s pokladom je zaznačené na mape, ktorú nebojácny Jim náhodou vezme z truhlice po morskom vlkovi Billovi… Preslávený pirátsky príbeh číta Jozef Šimonovič. Réžia Viktor Lukáč. Program je z roku 2016.

Mať svoj ostrov, to je názov pôvodnej rozhlasovej hry Jozefa Boba o zjavnej i vnútornej dráme Martina Kukučína. Príbeh starnúceho muža, postaveného do osudovej voľby medzi dvoma príťažlivými ženami, láskou k domovu a „dobrovoľným" vyhnanstvom. Vysielame hneď od začiatku týždňa. Účinkujú Jozef Vajda, Jana Lieskovská, Helena Geregová, Milan Bahúl, Ján Mistrík, Lenka Košická, Juraj Predmerský, Ľuboš Kostelný, Ivan Laca, Filip Pištek a ďalší. Režíroval v roku 2006 Jozef Pražmári.

Od utorka uvedieme stereočítanie z románu francúzskeho spisovateľa Hervého Bazina Šťastní z Ostrova Skazy. Dielo sa istým spôsobom opiera o skutočnosť, no pri vykresľovaní postáv a samotnej zápletky autor využil vlastnú fantáziu. Sleduje osudy ľudí z malého ostrova uprostred oceánu, ktorí sa následkom hrozivého zemetrasenia musia presídliť do „materskej", ale pre nich neznámej krajiny - Anglicka. Konfrontuje dva svety a dva životné postoje: 20. storočie versus dejiny, pohodlie versus osobná sloboda a individualita. Čomu dajú prednosť obyvatelia ostrova? V réžii Viery Weidlerovej účinkujú Leopold Haverl, Karol Machata, Soňa Ulická, Jozef Šimonovič, Ivan Laca, Helena Geregová, Peter Bzdúch, Eva Matejková, Dušan Tarageľ, Dušan Kaprálik, Vladimír Minarovič, Darina Vašíčková, Miroslav Trnavský a ďalší. Program je z roku 1997.

Ďalej máme pre vás vo vysielaní pripravené myšlienky a postrehy maliara Paula Gaugina, ktoré vznikli počas jeho pobytu na Markézskych ostrovoch. Známy impresionista prechovával veľký obdiv nielen k oceánskemu výtvarnému umeniu, ale aj k spôsobu života domorodých obyvateľov. Svedčia o tom jeho Listy z Polynézie, ktoré posielal do Paríža začiatkom roka 1903. Číta Ľubomír Holčík.

Pod názvom Ostrovnosť na dve doby uvedieme od utorka prvú a od piatku druhú časť poézie súčasných portugalských básnikov žijúcich na Azorských ostrovoch. V réžii Viery Weidlerovej účinkujú Dáša Rúfusová a Vladimír Minarovič.

V stredu do vysielania vstupuje prvá časť životopisnej rozhlasovej hry Ľuboša Machaja o Karolovi Jettingovi s názvom Kráľovský kuriér otrokom. Jetting sa v nej plaví na anglickej lodi a zažije príjemný pobyt u Indis Beha, vládcu krajiny Raš Kašrun. Udalosti však nadobudnú nečakaný zvrat, Karol Jetting sa stáva otrokom. O jeho ďalšom osude sa dozviete v druhej časti  príbehu, ktorú vysielame od štvrtka. Má názov S čiernym orlom na ostrov smrti. V réžii Petra Jezného účinkujú Ivo Gogál, František Kovár, Vladimír Obšil, Leopold Haverl, Anna Gavorková, Juraj Predmeský, Karol Machata, Michal Dočolomanský, Oldo Zemánek a ďalší. Program je z roku 1990.

Liiterárne pásmo Zuzany Belkovej s názvom Hviezdy nad ostrovmi sú montážou básní s tematikou ostrovov. Sledujeme ostrovanov, ktorí sú navyše aj básnikmi a svoje pocity pretavujú do veršov. Účinkujú Alfréd Swan, Vladimír Minarovič, Dáša Rúfusová, Peter Rúfus a Helena Geregová. Hudobná spolupráca Eleonóra Vančíková-Kapasná. Zvuk Miroslav Masica a Mária Vrancová. Relácia mala premiéru v roku 2003.

Väčšinu diel Ernesta Hemingwaya netreba čitateľom bližšie predstavovať. Neplatí to však o románe Ostrovy v prúde, ktorého rukopis sa našiel až po autorovej smrti. Kniha rozdelená do troch častí opisuje život maliara Thomasa Hudsona. Spočiatku, v polovici tridsiatych rokov, sa nachádza na ostrove Bimini ležiacom v Golfskom prúde. V ďalšej časti sa príbeh odohráva o niekoľko rokov neskôr počas vojny na Kube. Hudson sa zúčastňuje na tajných akciách v boji proti nemeckým ponorkám. Dejiskom tretej časti románu je paluba Hudsonovho člna, na ktorom pátra po stroskotancoch z potopenej nemeckej ponorky. Neúnavné prenasledovanie sa skončí nemilosrdným bojom v lagúnach, kde sa hrdina smrteľne zraní. Úryvok z románu číta od stredy Marián Grebáč.

Dvaja archeológovia, jedna žena, tajomná soška, hmlistá minulosť, vzťahy, filozofia a krimi zápletka. Vo vysielaní nájdete od štvrtka aj známu poviedku argentínskeho spisovateľa Julia Cortázara Modla z Kykladských ostrovov. V réžii Viliama Sýkoru číta Miroslav Trnavský.

Na ostrove žila aj legendárna poetka Sapfó. Ona a jej družky obývali ostrov Lesbos. Ostrovankami sa vo vzťahu k svojmu okoliu nezriedka stávajú aj dnešné homosexuálne orientované ženy. Pobudnúť na ich území vás pozývajú tiež výlučne ženy: redaktorka Iveta Bognárová, interpretka Helena Geregová a autorka relácie Gabriela Horečná. Jej fíčer z roku 1996 o lesbickej láske, môžete počúvať od piatku, má názov Ostrovanky.

Na záver nášho týždňa dávame do pozornosti poviedku Zoltána Egryho Morská víla. Banskoštiavnický autor sa vždy snažil do svojich krátkych próz dostať exotiku, postavám vtlačiť hovorový jazyk a sem - tam aj hru so slovom. Jeho prózam nechýba zvláštna, miestami tajomná atmosféra a jednoduchý príbeh. Povedané platí dvojnásobne o poviedke Morská víla. V nej, čiastočne autobiograficky, spomína na isté leto na ostrove Murter a na vzduch nasýtený slanou vodou, nástrahami ženských predností a chlapských prekáračiek. V réžii Andreja Turčana číta Radoslav Kuric. V roku 2006 redakčne pripravil Egon Tomajko.

Program rádií

Scenár: Martin Šenc

Snímky: wikipedia.org, pixabay.com

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame