Štrnásť dní na ostrove, 2. časť

Štrnásť dní na ostrove, 2. časť

V druhej časti dvojtýždňovky, ktorú trávime v ostrovnej izolácii, si dočítame román Roberta Louisa Stevensona Ostrov pokladov. Spolu s Julesom Vernom sa vyberieme na Tajomný ostrov, ktorý vám prinášame ako štvordielnu rozhlasovú hru. Čítať si budeme aj z románu Roberta Merle Ostrov a pár minút strávime aj na dánskom ostrove Fanø. Čaká vás literárne putovanie Po ostrovoch karibského mora a ocitneme sa aj na tajuplnom Ostrove strachu v poviedke Williama Sambrota. O napínavú atmosféru sa postará Marián Geišberg.

Tento týždeň si v Čítaní na pokračovanie dočítame román Roberta Louisa Stevensona Ostrov pokladov. Ktorý chlapec by nezatúžil prežiť s mladým hrdinom Jimom Hawkinsom dobrodružnú výpravu a plaviť sa s ním na plachetnici Hispaniola k bájnemu Ostrovu pokladov! Tam pred smrťou zakopal nazbíjané bohatstvo najobávanejší pirát všetkých čias - kapitán Flint. Miesto s pokladom je zaznačené na mape, ktorú nebojácny Jim náhodou vezme z truhlice po morskom vlkovi Billovi… Preslávený pirátsky príbeh číta Jozef Šimonovič. Rržíroval Viktor Lukáč. Program je z roku 2016.

Od pondelka sa môžete započúvať aj do rozhlasovej hry podľa dobrodružného románu Julesa Verna Tajomný ostrov. Hra má štyri časti, prvá sa nazýva Stroskotanci vzduchu. Druhá časť vstúpi do vysielania v utorok a má názov Opustení. Tretiu časť pod názvom Tajomstvo ostrova I. počúvajte od štvrtka a štvrtú, od piatku, pod názvom Tajomstvo ostrova II. Účinkujú Karol Machata, Jozef Šándor, Ctibor Filčík, Daniel Michaelli, Karol Strážnický a Karol Polák. V roku 1957 režijne naštudoval Jozef Dánai.

Následne vás pozývame na stretnutie s poéziou. Literárna kompozícia Naty Hosťoveckej Ostrovy je poetkiným metaforickým snom o hľadaní lásky a porozumenia medzi ľuďmi a zároveň vyjadrením túžby, aby v živote nikto neostával iba ostrovom sám pre seba. Účinkujú Vladena Kalandrová a Jaroslav Mottl. Vyrobil Slovenský rozhlas v roku 1998.

Francúzsky spisovateľ, dramatik a prekladateľ Robert Merle sa narodil v Alžírsku ako syn dôstojníka. V roku 1918 sa rodina presťahovala do Paríža, kde vyštudoval filozofiu a literárne vedy. V knihe Ostrov sa autor inšpiroval skutočnou historickou udalosťou - vzburou na lodi Bounty - a vytvoril tak hravý dobrodružný román, v ktorom hľadá odpoveď na otázku, či je človek od prírody dobrý alebo zlý. Posádka britskej lode plávajúcej smerom k Polynézii sa po vzbure doplaví na ostrov Tahiti. Keďže nechce padnúť do rúk zákona a radšej sa vyhnúť trestu smrti, vydáva sa spolu s niekoľkými Tahiťanmi opäť na more so zámerom nájsť opustený ostrov a na ňom dožiť až do smrti. Taký ostrov nájdu, ale už na začiatku ich spoločného života sa objavia problémy. Úryvok z románu Roberta Merleho Ostrov číta na Litere od utorka Alfréd Swan.

Od stredy budeme tráviť pár minút aj v Dánsku. Môžete si vypočuť krátke rozprávanie Márie Sarkovej Odinakiaľ... z dánskeho ostrova Fanø. Číta Silvia Donová. Pokračujeme poéziou Ezru Pounda Jazerný ostrov. Americký básnik bol hybnou silou a popredným predstaviteľom niekoľkých modernistických smerov. Zohrával dôležitú úlohu v literárnej revolúcii v anglicky hovoriacom svete. Výber z jeho básnickej zbierky preloženej do slovenčiny vám zarecitujú Lujza Garajová Schrameková a Miroslav Trnavský.

Aj v našich pásmach sa budeme venovať ostrovnej problematike. Máme pre vás pripravené umelecko-dokumentárne rozprávanie o slávnom ruskom cestovateľovi a etnografovi Mikluchovi Maklajovi. Autor pásma Štefan Šmihla ho nazval Tamo Boro - Na ostrove divochov.

Od štvrtka vás pozývame počúvať reláciu Spisovateľ na cestách, literárne putovanie Milana Janotu Po ostrovoch karibského mora. Milan Janota prežil ako rozhlasový redaktor a diplomat na Kube a ostrovoch v Karibskom mori prakticky celú vojnu. Mal možnosť dôverne sa zoznámiť so životom miestneho černošského obyvateľstva, s jeho radosťami i strasťami. Vo svojich farbistých reportážach sa stavia na stranu vykorisťovaných, zotročených a biednych, cítiť v nich však aj zjavnú protirečivosť, keď nekriticky preberá spôsob myslenia kolonizátorov i celý imperiálny slovník. Autorsky pripravil Patrik Oriešek. Účinkujú Vladimír Minarovič a Jozef Šimonovič.

Na záver týždňa vám ponúkneme poviedku Williama Sambrota Ostrov strachu. O napínavú atmosféru sa postará Marián Geišberg. A vrátime sa i k súčasným portugalským básnikov, žijúcim na Azorských ostrovoch, ktorých tvorbu sme si predstavili minulý týždeň. Výber veršov v ďalších dvoch častiach nesie názov Ostrovnosť na dve doby. V réžii Viery Weidlerovej vám bude recitovať Alfréd Swan. V roku 2001 redakčne pripravila Zuzana Belková.

Program rádií

Scenár: Martin Šenc

Ilustračné snímky: pixabay.com


Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame