Dobrá krimi hra, téma SNP i výlet do Roháčov

Dobrá krimi hra, téma SNP i výlet do Roháčov

Tento týždeň bude v Rádiu Litera pestrý a objavný. Naplníme ho pozoruhodnými hrami, ktoré sa odvysielali dávnejšie a prevažne len raz a tak si ich niektorí poslucháči opäť vyžiadali. Môžete sa tešiť na hru s kriminálnou zápletkou od Ľudovíta Filana pod názvom Inventúry. Nenechajte si ujsť ani hru o ľuďoch s chorobou AIDS, ktorú napísala Jiřina Axmannová pod názvom Posteľ vľavo pod oknom. Onedlho si budeme pripomínať výročie SNP, a tak azda niektorých poteší hra Vasiľa Daceja Muži na úsvite. Nebudú chýbať už naše tradičné cykly, a to Brúsenie jazykov, tento týždeň sa dozviete skutočne veľa zaujímavého o rómčine a mayčine. A nezabudli sme ani na verše (Kristína Keryta, Ezdra Pound) a rozprávkovú hru (Kráľovskí agenti) - tá je z roku 2021. No a redaktor Marián Grebáč vás opäť vezme na túru, tentoraz do Roháčov.

Francis Scott Fitzgerald nesporne patrí medzi výnimočné zjavy nielen americkej, ale aj svetovej literatúry 20. storočia. Niektoré z jeho diel sa dočkali aj filmového spracovania, napríklad Veľký Gatsby. Fitzgeraldove postavy a ich príbehy sa vyznačujú psychologickou presvedčivosťou, nostalgickou tragikou, vtipnou bezprostrednosťou, ale aj romantickým impresionizmom či poetickou sviežosťou. V cykle čítanie na pokračovanie si tento týždeň môžete vypočuť jeho poviedky. Hneď v úvode týždňa to bude Neobyčajný príbeh Benjamina Buttona a Grétkiných štyridsať zdriemnutí. Čítanie uvádzame v piatich častiach pod názvom Príbehy džezového veku. V réžii Vladimíra Kivadera účinkuje Miloslav Kráľ. Program je z roku 2015.

Pokračujeme rozhlasovou hrou Vasiľa Daceja Muži na úsvite. Autor sa v psychologickom príbehu zaoberá problematikou SNP, ktorého výročie si čoskoro, na konci augusta, budeme pripomínať. Hra je zaradená medzi najpozoruhodnejšie rozhlasové hry s touto témou. V réžii Andreja Medveca účinkujú František Papp, Peter Macko, Dušan Brandýs, Zolo László a Peter Gažo. Program mal premiéru v roku 1979.

V relácii Brúsenie jazykov, o ktorú sa postarala Daniela Kapitáňová sa opäť ocitneme sa vo svete lingvistiky, v ktorom evidujeme 6000 uznaných jazykov. Moderátor Rasťo Piško tentoraz predstaví špecifiká Rómčiny. V desiatich minútach nám tento známy neznámy jazyk príde priblížiť doktorka Anna Rácová z Ústavu orientalistiky Slovenskej akadémie vied. Aby málo nebolo, od piatku si ešte pridáme Mayčinu. Jazyk, ktorým sa písali dejiny jednej z najvzdelanejších civilizácií, a ktorý dlho odolával pokusom o rozlúštenie, nám predstaví vedúci Katedry porovnávacej religionistiky UK v Bratislave, profesor Milan Kováč. Spoluúčinkuje Miroslav Zumrík. Cyklus je z roku 2014.

Pri detektívnej hre Ľudovíta Filana s názvom Inventúry si na svoje si prídu všetci verní poslucháči Rádia Litera, ktorí nám posielajú tipy na hry, ktoré sa dlho nevysielali, v niektorých prípadoch skutočne zaznela len ich premiéra. Takouto hrou sú aj Inventúry. Ide o skutočne pozoruhodný rozhasový počin. V réžii Martina Kákoša účinkujú Matej Landl, Szidi Tobias, Vladimír Hajdu, Zuzana Kapráliková, Richard Stanke, Július Vašek, Ján Mistrík, Ivan Laca, Miroslav Trnavský a ďalší. Hru z roku 1997 počúvajte od utorka.

Čokoľvek sa stane, piesne kvázi-stredovekého pouličného speváka musia prežiť. Provokujú, apelujú, nenechajú na pokoji. Ezra Pound azda netušil, čo všetko jeho verše môžu u recipienta vyvolať. Život potom prinesie odpoveď. Ony len splnia úlohu „otázkara". Z diela tohto popredného amerického predstaviteľa literárnej moderny 20. storočia vyberáme básne pod spoločným názvom Stretnutie. V réžii Hany Rodovej Kolbašskej účinkuje Ján Kovalčin. Preložila Lucia Kramárová. Pokračujeme poéziou Kristíny Keryty zo Zakarpatskej oblasti na Ukrajine, ktorá je redaktorka, pedagogička a poetka. Vo svojich veršoch Užhorod sa vyrovnáva so smrťou svojho manžela Vasiľa, básnika. Riadky napĺňa pokojný smútok. Rebéliu nahradilo zúfalstvo, ktorému autorka dáva priestor a čas, aby sa mohlo zmeniť. Ak nie na nový začiatok, aspoň na odovzdanú vyrovnanosť. V réžii Petra Donulu účinkuje Silvia Donová. Preklad Valéria Juríčková. Obe poetické programy sú z roku 2021.

Aj tento týždeň sa v cykle Genius loci vyberieme na potulky s Mariánom Grebáčom, podľa jeho rovnomennej knihy. Tentoraz to budú Roháče. Jednotlivé reportáže publikácie opisujú turistické cesty redaktora Slovenského rozhlasu po miestach, ktoré inšpirovali vznik pozoruhodných literárnych diel. Pátra po príčinách ich magickej príťažlivosti zachovanej v povestiach a legendách, v ktorých sa skrýva história osídľovana krajiny, jej pretvárania a využívania pri poskytovaní obživy i ochrany pred nepriateľmi či iným nebezpečenstvom. V relácii z roku 2008 účnkuje autor. Počúvajte od stredy.

Po túre pokračujeme zábavnou publicistikou alias 26. časťou relácie Ingrid Hrubaničovej Diktát na Devíne. V réžii Laca Keratu bude básnik a prekladateľ Ján Štrasser opäť písať diktát zo slovenčiny pod drobnohľadom jazykovedkyne Sibyly Mislovičovej. Relácia je z roku 2008.

Od štvrtka vás na Litere pozývame počúvať rozhlasovú hru Posteľ vľavo pod oknom. Ide o sondu do osudov ľudí postihnutých chorobou AIDS. Autorkou hry je Jiřina Axmannová. Preložila Marta Szattlerová. V réžii Hany Makovickej účinkujú Lenka Košická, Peter Rašev, Eduard Vítek, Ján Dudra Kado, Róbert Šudík. Hra je z roku 1989. V rámci cyklu S Literou zas budeme s redaktorkou Veronikou Dianiškovou listovať stránkami slávnych kníh a hľadať v nich rozličné podoby melanchólie. Autorská relácia nesie názov Smútok vo vybraných dielach súčasnej svetovej literatúry a my vám ju ponúkame v premiére. Účinkujú Vladimír Seman a Anna Kvašňovská.

O kráľovnách sa už píšu len rozprávky. Ale stretnúť nejakú naživo, to sa nepodarí len tak hocikomu. A predsa… Betke a Cyrilovi, ktorí sú s rodičmi na dovolenke v Londýne sa to napokon podarí. Neboli by to oni, keby aj tu nevyňúrali nejakú záhadu. Aj o tom bude rozprávková hra Kráľovskí agenti, ktorú podľa knihy Diany Mašlejovej napísala Barbora Kardošová. V réžii Mileny Lukáčovej účinkujú Štefan Skrúcaný, Erik Koníček, Gréta Luprichová, Jana Hubinská, Oľga Belešová, Ivan Romančík, Dušan Kaprálik, Jana Lieskovská, Vladimír Kobielsky, Lucia Vrablicová. Rozprávka je z roku 2021 a vy ju môžete počúvať na záver nášho týždňa.

Program rádií

Autorka scenára: Monika Zumríková Kekeliaková

Text: Lucia Šaráková

Ilustračné snímky: wikipedia.org., pixabay.com
















Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame