Žiť s „crohnom“, žiť uprostred, kráčať Oravskou Magurou

Žiť s „crohnom“, žiť uprostred, kráčať Oravskou Magurou

Tento týždeň naplníme opäť ďalšími dobrými hrami, nebudú chýbať tie nové, ale ani dlho nevysielané. Takto sa môžete tešiť na hru Adriany Kudláčovej Krúpovej pod názvom Heda. Hra je svedectvom zápasu so samotou. V Čítaní na pokračovanie si nenechajte ujsť s nadhľadom podaný príbeh o znášaní Crohnovej choroby. Redaktor Marián Grebáč nás opäť vezme na túru, tentokrát na Oravskú Maguru, veríme, že nezaváhate. A navštívime aj Zoborský kláštor prostredníctvom novej hry z roku 2021 Tajomstvo Zoborského kláštora (tento týždeň vysielame už jej druhú časť). A nezabudli sme ani na hru pre mládež, tentoraz z dielne Michaely Zakuťanskej s názvom Dospelým neprístupné a rozprávkovú hru Petra Karpinského Diablova skala. Nebude chýbať už tradične Diktát na Devíne, cyklus Brúsenie jazykov, ako aj verše (tento týždeň to bude vnútorný svet Viery Prokešovej - určite odporúčame).

Verona Štrba Škultéty a jej Denník Uršule Crohnovej bude kraľovať nášmu týždňu vo forme čítania na pokračovanie v piatich častiach. „Najľahšie je klamať samého seba. To sa dá robiť takmer donekonečna. Takmer. Až kým to nepraskne. Až kým obrovský sebaklam nevyústi do príbehu o pohľade do najhlbšieho vnútra krehkej bytosti. O strachu, ktorý paralyzuje, o sebadisciplíne, ktorá prichádza a odchádza, ako sa jej zachce, o neskutočnej sile bojovať, o radosti, ale aj o slabosti, smútku a frustrácii. A v neposlednom rade o odhodlaní naučiť sa žiť s Crohnovou chorobou..." S nadhľadom podaný príbeh režírovaka Milena Lukáčová. Číta Zuzana Kyzeková. Program je z roku 2019.

Od pondelka si tiež môžete vypočuť hru Adriany Kudláčovej Krúpovej pod názvom Heda. Hra je svedectvom zápasu o zbavenie sa tichého zúfalstva, ktoré je produktom samoty a o včlenenie sa do ľudskej komunity. V réžii Hany Makovickej účinkujú Viliam Rozboril, Kamila Magálová a Zdena Studenková. Hra je z roku 1994.

Ani tento týždeň nevynecháme obľúbený cyklus Brúsenie jazykov, o ktorý sa postarala Daniela Kapitáňová. V hutnej desaťminútovke nás moderátor Raťo Piško zoznámi s jazykom, ktorý nazývame Maoirčina. Tento pre nás úplne neznámy jazyk príde predstaviť doktorka Martina Bucková z Ústavu orientalistiky Slovenskej akadémie vied. Hneď v úvode nás upozorní, že nehovoríme o Mauroch ale o Maorioch. Viete aký je medzi nimi rozdiel? V našom prípade ide o pôvodných obyvateľoch Nového Zélandu. Viete, koľko je vôbec na Slovensku ľudí ovládajúcich tento jazyk? Od štvrtka nás zas bude zaujímať Lacandónčina. Jazyk, o ktorom by sme na Slovensku ani netušili, že existuje, nebyť nášho hosťa, vedúceho Katedry porovnávacej religionistiky Univerzity Komenského, mayológa, profesora Milana Kováča. Lacandónčina totiž patrí do skupiny mayských jazykov. Čo vôbec výraz mayské jazyky znamená? Dozvieme sa v relácii z roku z roku 2014.

Od utorka pridávame rozhlasovú hru pre mládež. Tentoraz sa nám o ňu postarala Michaela Zakuťanská a dala jej názov Dospelým neprístupné. Štyria spolužiaci sa rozhodnú vyhlásiť boj všetkým, ktorí nerozumejú tomu, čo momentálne zažívajú. Súčasná hra pre mládež je o bežnom priateľstve, bežnej láske a bežných chaotických pocitoch medzi detstvom a dospelosťou, Vtip hry však spočíva v tom, že jej protagonisti si hrajú situácie, ktoré zažívajú vo svojej bežnej realite v interakcii s dospelými. Vzniká tak šarmantný a nezaťažujúci vhľad do života veľkej skupiny dnešnej mládeže z ich pozície, vyrozprávaný ich jazykom. V réžii Mileny Lukáčovej z roku 2014 účinkujú Judit Bardos, Rebeka Poláková, Peter Brajerčík a Ondrej Kaprálik.

Pre milovníkov poézie tetoraz vyberáme z diela Viery Prokešovej, ktorá tiež veľa prekladala najmä z bulharčiny a angličtiny. Prebásňovala aj rumunské, francúzske, čínske a ďalšie literárne diela. Z jej veršov vyberáme tituly Akvárium a Návšteva.

Díva sa rád; detailne sa nasvietia

telá rybičiek, a tie

sa zvlnia, hladké ako mach, ako

pod prstami; kamienky

na dne vláčne a dlho

sa obracajú, akoby sa roztvárali,

a teplé sklo, ktoré všeličo

ohraničí a hladko pozhasína, je

v ňom..."

V réžii Táne Tadlánkovej účinkuje Helena Geregová. Program je z roku 2015.

Minulý týždeň sme vám ponúkli prvú časť novučičkej hry Tajomstvo Zoborského kláštora. Podľa rovnomenného románu Františka Rábeka ju pre rozhlas zdramatizoval Štefan Timko. Od stredy si môžetevypočuť jej druhú časť. Dej sa odohráva v čase Veľkej Moravy. Ide o fresku z histórie strednej Európy - z nášho regiónu. Je to zaujímavý obraz o duchovných i politických pohyboch, obraz o kresťanstve tejto doby, obraz o časoch, v ktorých sa rozhodovalo o smerovaní i samotnom bytí našej budúcej krajiny. Hra sa opiera o mnohé historické fakty, ale príbeh o kajúcnom kráľovi Svätoplukovi patrí už viac do legiend... V réžii Veroniky Martinkovej účinkujú Štefan Bučko, Matúš Kvietik, Peter Kočiš, Roman Ferienčik, Ivo Gogál, Ivan Romančík, Jozef Šimonovič, Juraj Predmerský a ďalší. Hra mala premiéru v júli 2021.

Pokračujeme zábavnou publicistikou, tentoraz už 27. časťou relácie Ingrid Hrubaničovej Diktát na Devíne. V réžii Laca Keratu bude básnik a prekladateľ Ján Štrasser opäť písať diktát zo slovenčiny pod drobnohľadom jazykovedkyne Sibyly Mislovičovej. Relácia je z roku 2008.

Aj tento týždeň sa v cykle Genius loci vyberieme na potulky s Mariánom Grebáčom, podľa jeho rovnomennej knihy. Tentoraz to bude Oravská Magura - Minčol. Jednotlivé reportáže publikácie opisujú turistické cesty redaktora Slovenského rozhlasu po miestach, ktoré inšpirovali vznik pozoruhodných literárnych diel. Pátra po príčinách ich magickej príťažlivosti zachovanej v povestiach a legendách. V relácii z roku 2008 účnkuje sám autor. Počúvajte od štrvrtka.

V závere týždňa si nenechajte ujsť rozprávkovú hru Petra Karpinského Diablova skala. Ide o povesť, ktorá rozpráva o vzniku Ľubovnianskeho hradu. V réžii Márie Jarkovskej účinkujú Boris Srník, Róbert Šudík, Ľudmila Dutková, Zuzana Kušíková, Andrea Juhásová, Igor Šabek, Stanislav Pitoňák a ďalší. Rozprávkovú hru z roku 2011 určite počúvajte aj s najmladšími členmi vašej rodiny. 

Piatkový programový blok uzatvorí naša domáca tvorba. Tentoraz to bude cyklus S Literou od autora Patrika Pápaya. Témou budú Slovenské preklady Walta Whitmana . Úryvky z kníh Smútok je tvor s krídlami, Zbohom, smútok a Roviny života vám prečíta Tomáš Bartoněk. Reláciu z tohto roku uvádzame v premiére.

Program rádií

Autorka scenára: Monika Zumríková Kekeliaková

Text: Lucia Šaráková

Ilustračné snímky: pixabay.com













Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame