Gogoľ, Čechov, Pasternak, Dostojevskij

Gogoľ, Čechov, Pasternak, Dostojevskij

Tento týždeň sa v Rádiu Litera prejdeme ruskou klasikou, ako každoročne aj zvykneme. Nebude to však opakovanie už počutého, vybrali sme pre vás opäť dlho nepočúvané hry; prípadne novely, ktoré sme v Rádiu Litera vôbec nevysielali. V Čítaní na pokračovanie sa objavia Gogoľove Petrohradské novely, ktoré rozhlas vyrobil v roku 2020. Siahneme po dlho nevysielanej hre Čechova Rozprávanie neznámeho. Milo Kráľ vám dorozpráva príbeh Raskoľnikova v rámci cyklu Ako to bolo ďalej. Eva Maliti-Fraňová ponúkne pásmo o Florinskom. Milovníci poézie sa môžu tešiť na verše Borisa Pasternaka Vrabčie hory a v Teatrologickom slovníku si zopakujeme ruský futurizmus. V archíve sme našli aj zaujímavú nahrávku spomienok významnej slovenskej prekladateľky ruskej literatúry, a to Zory Jesenskej, sú z roku 1970 a rozpráva ich samotná autorka. A nebudú chýbať cykly, ktoré vysielame na pokračovanie už dlhšie, a to Genius loci s Mariánom Grebáčom - tentokrát pôjdeme na Poľanu. Vo vysielaní sa objaví už 28. časť Diktátu na Devíne a v Brúsení jazykov si budete môcť vypočuť čo-to o ukrajinčine. Nezabudli sme ani na rozprávkovú hru - tento týždeň od Petra Karpinského pod názvom V lese žije drak. A určite si nenechajte ujsť ani detektívnu hru Hlboko pod hviezdami od Jozefa Repku, ktorá je tipom od nášho poslucháča.

„Akakij Akakievič bol malý ruský úradníček - v akomsi ministerstve prepisoval spisy. Hoci mal svoju prácu nadovšetko rád, pre ostatných ľudí v úrade neznamenal viac ako obyčajná mucha. Správali sa k nemu despoticky....," aj toto je jeden z klasických hrdinov Nikolaja Vasiljeviča Gogoľa. Ruský autor poukazuje na osudy postáv, slabých a biednych, ktoré sú poznačené únikom do vysnívaného sveta pred zraňujúcou realitou. Gogoľ patrí k velikánom ruskej literatúry. Preslávil sa síce predovšetkým ako komédiograf, no aj jeho poviedková či novelistická tvorba tvorí pozoruhodnú časť jeho diela. Tento týždeň vám v čítaní na pokračovanie ponúkneme postupne tri poviedky zo zbierky Petrohradské novely. Nevský prospekt, Kepeň a Zápisky choromyseľného vám v réžii Zuzany Galkovej prečíta Miloslav Kráľ.

Je júnové ráno. A s Mariánom Grebáčom vyrážame na túru podľa literatúry. Tentoraz po stopách troch autorov: Andreja Sládkoviča, Jána Poničana a Jozefa Cígera Hronského. Podľa týchto zvučných mien už asi tušíte, že v cykle Genius loci navšívime Poľanu. Auto sme zaparkovali v Detve pri múzeu a keďže tu bude aj cieľ našej túry, zmierili sme sa trojkilometrovou cestou po asfalte... Relácia je z roku 2008.

Ukrajinčina bude ďalší z jazykov, ktorý vám v cykle Brúsenie jazykov predstaví redaktorka Daniela Kapitáňová. O zvukomalebnom dorozumievacom prostriedku našich východných susedov sa bude rozprávať Rasťo Piško s Máriou Schlosserovou, magisterkou umenia, ktorá je Ukrajinka narodená na východnom Slovensku a zároveň absolventka herectva na Akadémii umenia v Kyjeve. Inak, vedeli ste, že po ukrajinsky sa naše „prosím" povie „buď láska"? Relácia je z roku 2014.

Od utorka pridávame hru podľa poviedky Antona Pavloviča Čechova Rozprávanie neznámeho. Dielo veľkého ruského realistu s výrazným humanistickým akcentom zásadne ovplyvnilo vývoj svetovej literatúry i drámy a je dodnes aktuálne. Rozhlasovú dramatizáciu Štefana Šmihlu v banskobystrickom štúdiu Slovenského rozhlasu režijne naštudoval Dušan Kyzek s hercami DSNP Martin v roku 1983. Účinkujú Tomáš Žilinčík, Oľga Solárová, Ján Kožuch, Anton Šulík, František Výrostko, Martin Horňák, Ľubica Očková-Kontrádová.

NEDOTÝKAŤ SA, ČERSTVO NATRETÉ!

Duša dokorán roztvorená

sa pozabudla, a tak pamäť je

dnes samá škvrna od plameňa..."

Borisa Pasternaka, jedného z najvýznamnejších ruských spisovateľov, pozná svet ako autora nobelovkou oceneného románu Doktor Živago. My sme však načreli do jeho poézie. Pod názvom Vrabčie hory vám Pasternakove verše v réžii Táne Tadlánkovej zarecituje Boris Farkaš. Preložil Teodor Križka.

Je všeobecne známe, že v technicky a hospodársky zaostalom Rusku odjakživa driemali originálne a prevratné myšlienky, rodili sa tam všemožné vynálezy a utópie a odvážne sa experimentovalo v technike i v umení. Aj myslitelia boli zameraní vizionársky, ponúkali vízie, ktoré mali spraviť svet lepším. Medzi nimi má výlučné postavenie Otec Pavel Florenskij. S pozornosťou upriamenou na človeka, ako bytosť stvorenú na obraz Boží, odkrýval celkom nové „iné" myšlienkové obzory v chápaní metafyzična. Reláciu Evy Maliti-Fraňovej z cyklu Literatúra ruských vizionárov počúvajte od stredy. Osobnosť tohto filozofa na rozhraní myslenia vám v réžii Petra Vilhana predstavia Igor Šabek, Dana Košická a Peter Himič. Program mal premiéru v roku 2010.

V cykle Ako to bolo ďalej vám pravidelne ponúkame moderné interpretácie klasických literárnych a dramatických textov. Herec Milo Kráľ sa tentoraz podujal napísať a režijne spracovať  hru inšpirovanú románom Fjodora Michajloviča Dostojevského Zločin a trest. Hlavný hrdina Raskoľnikov sa prostredníctvom listov z väzenia snaží skontaktovať muža, ktorý ho dostal za mreže a presvedčiť ho o vlastnom znovunájdenom šťastí. Interpretáciu, ako sa krehká duša filozofa vysporiada s pragmatickým svetom väzenia, ponúka pôvodná rozhlasová hra List. Účinkujú Egon Tomajko, Vladimír Rohoň, Lucia Jašková, Michal Režný, Dominik Zaprihač, 2020.

Ďalším heslom Teatrologického slovníka Petra Turčíka bude tentoraz modernistický smer - Futurizmus. O tom čo znamenal pre divadlo 20. storočia bude hovoriť profesorka Božena Čahojová z Vysokej školy múzických umení v Bratislave. Relácia je z roku 2011.

Od štvrtka odľahčíme programom, ktorý nezabudnite počúvať i s najmladšími členmi vašej domácnosti. Chceli by ste mať svojho vlastného, domáceho škriatka? Alebo azda inú čarovnú postavičku, s ktorou by ste mohli zažiť nejedno dobrodružstvo? Čo však, ak sa rovnováha medzi normálnym „ľudským" svetom a tým rozprávkovým začne narúšať? Pomôcť môžu len bystrý rozum, odvaha, priateľstvo a staré múdre knihy... Rozprávka Petra Karpinského V lese žije drak je pohľadom do sveta, kde niekedy stačí privrieť oči a dejú sa zázračné veci. V réžii Pavla Uhera účinkujú Jozefína Talárová, Miroslav Kolbašský, Eva Cibulová-Ryšáková, Michal Kentoš, Dana Košická, Henrieta Kecerová, Peter Himič. Rozprávka je z roku 2016.

V archíve sme našli aj zaujímavú nahrávku spomienok významnej slovenskej prekladateľky ruskej literatúry, Zory Jesenskej. Je z roku 1970 volá sa Z mojej mladosti a rozprávať vám bude samotná autorka. Spomenie Martin, kde sa narodila a strávila mladosť, Rakúsko - Uhorsko, ktoré bolo žalárom národností, otca, administrátora časopisu Živena. Spomína na vytvorenie nového spoločného štátu, v roku 1918, kedy proti útlaku bolo treba bojovať rozumom, ale i na spisovateľov svojej doby...

Pôvodná detektívna hra o dokonalom zločine otvorí náš piatkový programový blok. Detektívka je tipom nášho poslucháča a je z osvedčenej dielne Jozefa Repka. Nesie názov Hlboko pod hviezdami. V réžii Rie Paldiovej účinkujú Boris Farkaš, Emil Horváth, ml., Eduard Vítek, Helena Geregová, Ivan Laca. Program je z roku 1997. Týždeň ukončíme zábavnou publicistikou, teda 28. časťou obľúbenej relácie Ingrid Hrubaničovej Diktát na Devíne. V réžii Laca Keratu bude básnik a prekladateľ Ján Štrasser opäť písať diktát zo slovenčiny pod drobnohľadom jazykovedkyne Sibyly Mislovičovej. Relácia je z roku 2008.

Program rádií

Autorka scenára: Monika Zumríková Kekeliaková

Text: Lucia Šaráková

Ilustračné snímky: pixabay.com, unsplash.com, wikipedia.org., prvezeny.sk


Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame