Palárik, Kukučín, Šoltésová, Jégé

Palárik, Kukučín, Šoltésová, Jégé

Tento týždeň vám ponúkneme zabudnutú slovenskú klasiku, ktorá patrí medzi poslucháčsky obľúbenú a žiadanú. Ani teraz nebudeme opakovať už počuté, vybrali sme také spracovanie Šoltésovej, Kukučína, Holubyho, Jégého či Bohúňa, ktoré sme ešte v Rádiu Litera nevysielali. Ich diela sme zaradili v rámci cyklu Čítanie na pokračovanie. Započúvať sa budete môcť aj do hry, ktorá nešla v rozhlase roky, a to Palárikovo Dobrodružstvo pri obžinkoch - hra je z roku 1956 a bude v nej znieť legendárny hlas Samuela Adamčíka či Ctibora Filčíka a mnohých ďalších. Nebudú chýbať ani cykly, ktoré vysielame už dlhšie, a to Genius loci a 29. časť Diktátu na Devíne. V Brúsení jazykov si budete môcť vypočuť čo-to o francúzštine. Nezabudli sme ani na rozprávkovú hru - tento týždeň opäť od P. Karpinského pod názvom Operácia krištáľový kvet. Po dlhom čase nebude chýbať ani dobrý fíčer - vyberáme o dvoch láskach Sándora Máraia. A určite si nenechajte ujsť rozhlasový tip od nášho poslucháča, a to skutočne vynikajúco napísanú hru od Eleny Antalovej Rozhodnutie - hra ležala takmer 40 rokov v rozhlasovom archíve a jej téma je stále nanajvýš aktuálna.

Elenin odkaz je rozhlasová hra inšpirovaná a zostavená z textov Eleny Márothy Šoltésovej - Sedemdesiat rokov života a Nepolitické myšlienky o niektorých politických veciach. Začínajúci mladý autor, Mário Drgoňa, v nej ponúka svoj pohľad na autorku prostredníctvom študentky Eleny, ktorá jej tvorbu študuje pre svoju školskú prácu. So spisovateľkou má pritom spoločné omnoho viac, než len meno. Cíti potrebu venovať sa zrovnoprávňovaniu žien. Minulosť sa tu stretáva s prítomnosťou, okrem iného aj v poznaní, že takmer storočná Šoltésovej esej, dokáže veľa povedať nielen o našej minulosti ale aj o našej súčasnosti. Hru počúvajte v rámci cyklu Čítanie na pokračovanie od pondelka. V réžii Kamila Žišku účinkujú Dominika Žiaranová, Juraj Predmerský, Judita Hansman, Jeanette Švoňavská, Ladislav Kerata, Michaela Materáková a Miroslav Trnavský. Program mal premiéru v roku 2019.

...Stojím na začiatku Tichej doliny, tej oravickej, ktorou kedysi cez Oravskú bránu viedla obchodná cesta do Poľska. Oravica hučí svoju monotónnu pieseň. Je teplé augustové ráno. Vyrážam na túru podľa literatúry Antona Habovštiaka a Jána Dafčíka, rodákov spod týchto vrchov a Ema Bohúňa, ktorý pochádzal spoza týchto kopcov. Ich knihy ma povedú cez Tiesňavy, Juráňovou dolinou...." Práve Juráňova dolina bude zaujímať Mariána Grebáča, ktorý nás v ďalšom dieli cyklu Genius loci zoberie na prechádzku po literárnych stopách. Program mal premiéru v roku 2008.

Následne vám Daniela Kapitáňová v cykle Brúsenie jazykov predstaví Francúzštinu. Tento ľubozvučný spevavý jazyk je okrem Francúzska štátnym jazykom v Belgicku, Kanade, Švajčiarsku, Haiti a mnohých ďalších krajinách. Okrem iného budeme skúmať, či sa kvôli tomu mení jej forma, alebo je všade rovnaká. Účinkuje Rasťo Piško, relácia je z roku 2014.

O utorkové Čítanie na pokračovanie sa nám postaral Ladislav Nádaši-Jégé. Z jeho tvorby vyberáme poviedku Česť, ktorá nás v úvode zavedie do prostredia talianskych zákopov, ale najmä do reálií slovenskej dediny, kam Juro odchádza na krátku dovolenku z vojny. Rozhodol sa tak, keď si v liste prečítal: „Juro, vieš, že som ti dobrý priateľ a kamarát a preto ťa pozdravujem na stokrát a preto ti aj to dávam na známosť, že sa tvoja Zuza s Rusom od farára vláči a že jej už preto aj to dieťa umrelo..." Čo bude nasledovať, to vám v réžii Laca Keratu vyrozprávajú Marcel Ochránek, Matúš Kvietik, Andrea Kvašňovská, Dagmar Bruckmayerová, Henrieta Kolláriková, Ján Mistrík. Program je z roku 2020.

Hra Rozhodnutie vznikala dlho. Nosila som ju v sebe celý život, potom pár rokov v hlave. Pokúšala som sa pochopiť všetkých, ktorí v nej vystupujú. Pochopenie je prvý krok k porozumeniu a k možnému spolužitiu. Ľudia v mojej hre o tom nezačali ani uvažovať, ale možno to nebude trvať dlho a začnú...," povedala na margo rozhlasovej hry Rozhodnutie jej autorka Elena Antalová. Výborne napísaný text analyzuje vzťahy ľudí, ktorí síce túžia po harmónii a pokoji, ale robia pravý opak. V réžii Viery Weidlerovej účinkujú Zdena Gruberová, Mária Prechovská, Ida Rapaičová, Zuzana Cigánová, Gustáv Valach, Anton Mrvečka, Vladimír Durdík, ml., Robert Roth a Janette Žiaková. Po prvý krát bola hra uvedená v roku 1982 a my ju pre vás z archívu vyťahujeme po veľmi dlhom čase.

O poéziu sa nám tento týždeň postará Kanaďan Alden Nowlan a montáž jeho veršov zo zbierky Ja, Ikarus. Uvádzame ich pod názvom Som tu rád a Výmena darov. Empatia autora k obyčajným ľuďom je evidentná, nielen v jeho básnickom, ale i novinárskom, poviedkovom, prozaickom či dramatickom diele. Napriek tomu, že Nowlanovo meno je známe i za hranicami vlasti, nikdy nezabudol na svoje korene, z ktorých čerpal. V réžii Pavla Náthera z roku 2019 účinkuje Renáta Jurčová.

Stredajší programový blok otvorí Martin Kukučín a jeho Čierne na bielom, ktoré si vypočujte vrámci Čítania na pokračovanie. Ide o dramatizáciu poviedky Pod vládou ženy. Nemusíme pripomínať, že Kukučín bol dôverným znalcom slovenského vidieka, majstrovsky portrétoval napríklad tých, ktorí riadili chod obce, niektorí z nich aj proti svojej vôli. Ako richtár Mišo Babka, z našej poviedky, ktorého čakajú obecné voľby. V réžii Táne Tadlánkovej účinkujú Vladimír Minarovič, Eduard Vítek, Richard Stanke, Judita Bilá, Martin Kaprálik, Marián Miezga, Dáša Rúfusová, Jaroslav Žvásta, Lukáč Dóza a ďalší. Hra mala premiéru v roku 2007.

Vo fíčri Dve lásky Sándora Máraia Dušany Štecovej sa prizrieme životu košického spisovateľa S. Máraia a jeho najväčším láskam. Boli nimi Lola a Košice. Mesto, kde sa narodil a manželka Lola Matzner. Spisovateľa nazývali aj košický Franz Kafka či svetoobčan, neskôr sa naňho akosi pozabudlo, aby ho slovenský svet opäť objavil. Vrátime sa v čase a prejdeme sa košickými uličkami po jeho stopách. Napríkad do pôvodného bytu Máraiovcov, ktorý dnes slúži ako múzeum. A oslovíme ľudí, ktorí o ňom vedia viac. Okrem autorky účinkujú Michaela Valikková a Mária Kolesárová. Relácia je z roku 2019.

Aj tento týždeň vás pozývame vypočuť si reprízu už 29.časti relácie Diktát na Devíne. Spisovateľka, herečka a korektorka Ingrid Hrubaničová si opäť pripravila diktát pre spisovateľa, prekladateľa, publicistu a básnika Jána Strassera. Jazykovedkyňa Sibyla Mislovičová zas odborne a zaujímavo vysvetľuje jazykové a gramatické javy, ktoré sa v diktáte vyskytujú. Režíroval Laco Kerata v roku 2008.

Literárna tvorba Ema Bohúňa sa odvíjala od záľuby v zbieraní zaujímavých historiek, úsmevných príbehov a anekdot, ktoré vyšli v dvoch zbierkach memoárových próz. Autorka Martina Vannayová si ako predlohu pre svoju dramatizáciu Polnočná večera zvolila jeho poviedku s mysterióznym nádychom, ktorá je situovaná do obdobia krátko po 1. svetovej vojne. Rozprávač príbehu sa vracia k podivným udalostiam a neuveriteľnej zápletke v živote svojho kamaráta, ktoré sa na prvé počutie nemôžu zdať skutočné. Počúvajte ako Čítanie na pokračovanie, ktoré nasadzujeme od štvrtka. V réžii Laca Keratu z roku 2011 účinkujú Jakub Rybárik, Přemysl Boublík, Lucia Vrablicová, Jozef Benedik a Edita Borsová.

Rozprávková hra Petra Karpinského Operácia krištáľový kvet bude o sile kamarátstva, dobre a zle, ale i o tom, čo by sa mohlo stať, keby dúha stratila svoje farby. V réžii Hany Makovickej účinkujú Soňa Petrillová, Juraj Zetyák, Stanislav Pitoňák, Róbert Šudík, Peter Himič a ďalší. Rozprávku z roku 2017 nezabudnite počúvať aj so svojimi deťmi!

Do cyklu Naša zabudnutá klasika tentoraz prispel Jozef Ľudovít Holuby a jeho Obrázky zo Slovenska, ktorými sa inšpirovala Lenka Garajová a napísala dramatizáciu s témou etnografickej prednášky. Nezvyčajná prehliadka po slovenskom skanzene nesie riadnu dávku nadhľadu a štipľavého humoru. Dozvieme sa o našich chybách, hrdosti, samostatnosti, čistote jazyka a všetkom možnom, čo podľa nás tvorí našu národnú identitu. Hanbíme sa za to, kým sme? V réžii Laca Keratu účinkujú Jakub Rybárik, Juraj Hrčka, Daniela Kuffelová, Ladislav Konrád, Tomáš Vravník, Danica Matušová a Ľubica Očková-Konrádová. Hra je z roku 2017.

Ján Palárik a jeho Dobrodružstvo pri obžinkoch, vo forme rozhlasovej hry,  otvoria piatkové Čítanie na pokračovanie. Veselohra slovenského spisovateľa kritizuje vyvyšujúcich sa mešťanov a odrodilcov. Propaguje ideály prirodzenosti v protiklade k štylizovanej, smiešnej vyumelkovanosti. Zmierenie nie je iba podaním si rúk znepriatelených strán, ale aj poznaním, zmierením sa so svojimi vlastnými predsudkami. V réžii Ivana Licharda účinkujú Mária Prechovská, Beta Poničanová, Ivan Lichard, Alojz Lichard, Ctibor Filčík, Vladimír Durdík, Mila Beran, Mária Bancíková a Samuel Adamčík. Hra mala premiéru v roku 1956.

Program rádií

Autorka scenára: Monika Zumríková Kekeliaková

Text: Lucia Šaráková

Ilustračné snímky: pixabay.com, unsplash.com, wikipedia.org.

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame