Druhý týždeň dotykov

Druhý týždeň dotykov

Opäť sa budeme dotýkať. Tak, ako sme začali pred týždňom, aj teraz sa budeme snažiť dostať bližšie až na kožu. Nazrieme možno ešte viac do osudov ľudí, ktorí sú na hmat odkázaní, alebo je pre nich svet fyzična usporiadaný inak. A nevynecháme ani krajinu duše, ktorá sa dotýka reality, akú žijeme. Podľa toho, ako si ju opatrujeme, potom naše jestvovanie aj vyzerá. O dotykoch s večnosťou, láskou či chladom. Aj o tom bude tento týždeň.   

Dušan Dušek a jeho kniha Zima na ruky nám v štyroch časiach naplní obsah cyklu čítanie na pokračovanie. Román s podtitulom „románik" sleduje príbeh učiteľa Paja a jeho priateľky z detstva, Tamary, ktorí hľadajú vo vzájomnom vzťahu pravý opak chladu a zimy - teplo ľudských dotykov. Kniha získala v roku 2006 druhé miesto ocenenia Kniha roka. V réžii Táne Tadlánkovej číta Ján Gallovič. Program mal premiéru v roku 2008.

Pokračujeme rozhlasovou hrou Mareka Godoviča Tretí breh. Sledujeme poetický príbeh dvoch ľudí dotýkajúcich sa krajiny medzi životom a smrťou, ktorí sa chcú zbaviť traumy spôsobenej tragickou udalosťou. Účinkujú Ivan Krúpa, Eva Ryšáková, Judita Viciánová, Ľuboš Záhon, Peter Sasák a Peter Vilhan. Režíroval Peter Vilhan. Hra je z roku 2004.

Nasledujúce minúty budú patriť eseji Pavla Števčeka s názvom Dotknúť sa ducha. Autor sa v nej zaoberá tvorbou básnika Svetloslava Veigla. V réžii Jany Strniskovej číta Miroslav Trnavský. Redakčne v roku 2005 pripravil Vladimír Dobrík

Louis Braille je jednou z najvýznamnejších osobností v našej histórii. Nevidiaci mu vďačia za to, za čo ľudstvo vďačí vynálezcovi kníhtlače Guttenbergovi. Vďaka Brailleovi môžu dnes ľudia, čo prišli o zrak, čítať a písať, môžu sa učiť, majú časopisy a knihy. Knihu o Louisovi Brailleovi pre deti napísala americká spisovateľka Margaret Davidsonová. Do slovenčiny ju preložila Beata Panáková. V dvojdielnom životopisnom pásme Čítanie v tme účinkujú deti zo ZŠ pre nevidicich a slabozrakých v Bratislave a Alfréd Swan. Počúvajte v dvoch častiach od utorka.

Človek má mnoho potrieb, no často si mnohé z nich neuvedomuje. Len cíti, že mu niečo chýba. Autorka fíčra Dotyk v génoch je presvedčená o tom, že nám v živote často chýba vzájomné dotýkanie. Reláciu Sone Koželovej z roku 2004 uvádzame ud stredy. V programe pokračujeme rozprávkovou hrou, v ktorej budú najdôležitejšie ruky, hoci to budú Rebelove ruky. A samozrejme, ľudské srdce. S tým má knieža Krahuľ ešte väčší problém, než s rukami svojho syna. Ale viac vám už neprezradíme. V rozprávke Jozefa Repka v réžii Viery Weidlerovej účinkujú Leopold Haverl, Hana Meličková, Emília Vášaryová, Gustáv Valach, František Zvarík, Alojz Kramá a ďalší. Vyrobil Československý rozhlas v roku 1976.

Od štvrtka zaraďujeme do vysielacieho prgramu pohľad filozofov na tému Intimity človeka a ľudskú sexualitu. Pásmo z cyklu Filozofická knižnica autorsky pripravila Wanda Gregorová. V relácii budete okrem autorky počuť Petra Michaloviča, Zuzanu Kiczkovú, a Miroslava Marcelliho. Ukážky interpretuje Peter Sklár.

Spisovateľ Jasunari Kawabata, nositeľ Nobelovej ceny, je pokladaný za najvýznamnejšieho povojnového japonského autora. Medzi jeho najvýznamnejšie diela patrí novela Spiace krásavice. Stretávame sa v nej s otázkou vzťahu smrti a krásy, smrti a erotiky a prejavuje sa tu i Kawabatov kult panenskosti. Panenstvo je prameňom jeho čistej lyriky, ale na hlbšej rovine má čosi spoločné s témou smrti a nemohúcnosti. Úryvok z novely vám prečíta Alfréd Swan. V roku 2011 redakčne pripravil Marián Grebáč.

Od piatku prispeje do nášho programu Zuzana Križková a jej rozhlasová hra Etudy pre šesť prstov a tenisky. Hra, ktorá je určená ako dospievajúcim, tak i dospelým, prináša príbeh mladého chlapca, ktorý žije v Diagnostickom ústave, pozoruje život okolo seba, delí si ľudí podľa svojich kritérií a zúfalo hľadá cit, porozumenie, možno i lásku. Jeho stretnutie so starším bratom je pre neho bodom, ktorý by mu mohol v tejto situácii pomôcť, neskončí sa však šťastne. Ostáva mu kamarátsky vzťah s dievčaťom, ktoré má podobné problémy a takisto túži vyjsť zo svojej osamelosti. Účinkujú Pavel Plevčík, Richard Stanke, Marek Fašiang, Marián Geišberg, Peter Bzdúch, Petra Millerová, Pavol Náther, Helena Geregová, Ján Valentík, Mária Schlosserová a Soňa Ulická. Réžia: Róbert Horňák. Hra mala premiéru roku 2001.

Pokračujeme cyklom Skicár - Človek medzi nami, v rámci ktorého vám autorka Soňa Koželová predstaví ženu, ktorá nemala jednoduchý osud. Napriek tomu sa nikdy nesťažovala - Masérka Galina Kubalová. Povaha je našim najväčším šťastím i nešťastím. Práve ona rozhoduje o tom, ako budeme udalosti svojho života vnímať. Galina sa narodila zo vzácnou chorobou, ktorá sa volá Riegerov syndróm. Sprevádzala ju celý život. Ako o všetkom, tak aj o svojom postihnutí hovorí racionálne a otvorene. Relácia je z roku 2006.

Denise Legrixová sa narodila bez nôh a rúk. Napísala príbeh o nezlomnej vôli, o tom, ako sa naučila chodiť bez nôh, jesť, maľovať, písať bez rúk. O tom, ako sa jej vďaka svojej energii, inteligencii a viere vo vlastné sily podarilo zaradiť do života a postarať sa o seba. Jej nezlomná dôvera vo vlastné schopnosti slúži ako vzor mnohých, nielen telesne postihnutých, a dodáva im silu nevzdávať sa. Jej román Taká som sa narodila mal vo Francúzku veľký ohlas. Bola ocenená cenou Alberta Schweitzera, autorka dostala titul Rytier čestnej légie, medzinárodnú cenu Lane Bryantovej a Kríž za zásluhy. Úryvok z knihy vám prečíta Mária Schlosserová.

Ak by ste mali možnosť počúvať Verše Želmíry Zemčákovej dvakrát, prvýkrát by ste si všimli kultivovaný smútok, dialogickosť a potrebu ľudskej blízkosti, dotyku. To je - samozrejme - univerzálna potreba. Zaujala by vás tiež civilnosť a nestrojenosť. A potom by sme medzi rečou podotkli, že ich autorkou je nevidiaca korektorka tlačí v Braillovom písme. Bez hyenizovania na tomto fakte, s vedomím, že jadro ľudskej skúsenosti je univerzálne, by ste tie isté verše počúvali ešte raz. Poéziu vysielame na záver nášho týždňa pod názvom Tvárou v tráve. Recituje Tatiana Poláková.

Program rádií

Scenár: Martin Šenc

Ilustračné snímky: pixabay.com


Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame