Timrava a Vansová alebo za kohože len ísť?

Timrava a Vansová alebo za kohože len ísť?

Tento týždeň potešíme zrejme mnohých našich poslucháčov, keďže sa vo vysielaní objaví tvorba dvojice slovenských autoriek, a to Boženy Slančíkovej-Timravy a Terézie Vansovej. Budete počuť novely a poviedky Márnosť všetko, Ťapákovci, Skon Paľa Ročku, Mocnár, Bál, Príde čas. Od Vansovej zaznie v éteri poviedka Julinkin prvý bál. O Timrave sa dozviete čo-to z pôsobivej hry Eleny Antalovej Podobizeň. Zuzana Galková zasa dotvorí Timravino dielo v rámci cyklu Ako to bolo ďalej. Určite si nenechajte ujsť Ars literu Terezy Simanovej pod názvom Vývin slovenského románu - užitočné nielen pre maturantov. Tento týždeň nebudú opäť chýbať cykly, ktoré vysielame na pokračovanie už dlhšie, a to Genius loci s Mariánom Grebáčom a 30. časť Diktátu na Devíne. V Brúsení jazykov si budete môcť vypočuť rozprávanie o poľštine. A máme tu opäť aj poslucháčsky tip, tentokrát pôsobivý fíčer Ernesta Weidlera o nepokojnom srdci herca Júliusa Pántika - nezaváhajte a reláciu si určite vypočujte.

V Čítaní na pokračovanie vysielame tento týždeň poviedkovú tvorbu Božený Slančíkovej-Timravy. Od pondelka to bude Bál (réžia Tána Tadlánková, účinkuje Darina Vašíčková). Od utorka Mocnár (réžia Martin Kákoš, účinkujú Monika Hilmerová, Matej Landl, Jozef Domonkoš, Adela Gáborová, Ján Kramár, Miroslav Trnavský a ďalší). Od stredy Ťapákovci (réžia Peter Holka, účinkujú Eva Kristínová, Július Pántik, Eva Krížiková, Katarína Orbanová, Eduard Bindas a Ivan Letko). Od štvrtka Skon Paľa Ročku (réžia Martin Kákoš, účinkujú Diana Mórová, Ján Gallovič, Darina Vašíčková, Ján Valentík , Viera Strnisková, Mária Dacejová). Od piatku Márnosť všetko (réžia Martin Kákoš, účinkujú Eva Matejková, Anna Šišková, Oľga Solárová, Ján Valentík, Soňa Ulická, Helena Geregová, Nataša Kulíšková, Darina Vašíčková a Miroslav Trnavský).

Z rozhlasových hier sme si pre vás pripravili dramatizáciu Timravinej prózy Príde čas. Autorka vo svojich dielach podávala dokonalý popis ľudí a ich mentality, vlastností i zmýšľania a nijako sa nerozpakovala kritizovať i v tej dobe hlavné myšlienkové prúdy či praktiky bežného dedinského života. Mnohé z jej príbehov sú založené na vlastných skúsenostiach a zasadené do rodného kraja. Ako i v prípade tejto hry. V réžii Olívie Binderovej účinkujú Július Pántik, Terézia Kronerová, Zuzana Kocúriková, Ľubo Roman, Beta Poničanová, Jana Jakubcová, Erika Bauerová, Oľga Vronská, Magda Grandtnerová, Zdena Gruberová a ďalší.

Do sveta, kde je približne 6000 uznaných jazykov sa opäť vyberieme v pravidelnom cykle Daniely Kapitáňovej Brúsenie jazykov. Tentoraz to bude Poľština. Rasťo Piško sa bude rozprávať s námestníkom riaditeľa Poľského inštitútu Tomášom Grabinskim. Relácia je z roku 2014.

V cykle Ako to bolo ďalej ponúkame moderné interpretácie klasických literárnych a dramatických textov. Zuzana Galková sa pri písaní pôvodnej rozhlasovej hry inšpirovala poviedkou Boženy Slančíkovej Timravy Za koho ísť. Ľúbostný trojuholník hlavných hrdinov sa ocitá na rozvodovom konaní. Dokedy sa pred problémom v manželstve dá utekať ku kvetináčom či k susedovi? Možno rozvod zahrať tak dobre ako šachovú partiu? Je trojuholník skutočne ten najstabilnejší útvar? Jedno z možných vysvetlení ponúka rozhlasová hra Načo pôjdem domov. Počúvajte od utorka. V réžii Zuzany Galkovej účinkujú Zuzana Rohoňová, Jaroslav Kysel, Juraj Smutný, Marianna Mackurová, Oliver Ruttkay, Zuzana Galková. Hra je z roku 2021.

Elena Antalová nám tiež ponúkne rozhlasovú hru, táto nesie názov Podobizeň. Hra o B. S. Timrave. Ide o duchovný portrét spisovateľky Boženy Slančíkovej - Timravy, osobitej predstaviteľky realistického vnímania sveta, oprosteného od pózy literárneho romantizmu a falošnej melanchólie pri opise postavenia ženy vo vtedajšej slovenskej pospolitosti. Autorka „životofotografie" prenáša spisovateľkin rukopis, obsah a formu jej vnímania do fiktívneho autoportrétu Timravy v jej rozporuplnosti a vzájomnej jednote. V réžii Petra Hvišča účinkujú Božidara Turzonovová, Ingrid Timková, Boris Farkaš, Dušan Tarageľ, Viera Topinková, Jozef Šimonovič, Alexandra Sarvašová, Tomáš Roháč, Katarína Šafaříková, Miroslav Dacho, Juraj Bielik, Lucia Vrablicová. Hra je z roku 2007.

Stredajší programový blok otvorí Kriváň. Teda Marián Grebáč, ktorý nás vo svojom cykle Genius loci berie na túry podľa literatúry. Kriváň bol dlho považovaný za najvyšší vrch Vysokých Tatier. V jeho útrobách sa odjakživa kutalo a kopalo. Hľadači pokladov tu pokúšali svoje šťastie. Nikto tu však nikdy nezbohatol. Naopak, mnohí prišli o to najcennejšie, o vlastný život. V relácii z roku 2009 účinkuje autor.

Následne vás pozývame počúvať reprízu tridsiatej časti pravidelnej relácie Diktát na Devíne. Spisovateľka, herečka a korektorka Ingrid Hrubaničová má opäť pripravený diktát pre spisovateľa, prekladateľa, básnika Jána Strassera. Jazykovedkyňa Sibyla Mislovičová nám vysvetlí jazykové a gramatické javy, ktoré sa v diktáte vyskytnú. Režíroval Laco Kerata v roku 2008.

Do pozornosti od štvrtka dávame portrét nezabudnuteľného herca jeho vlastnými slovami. Ernest Weidler nazval svoj fíčer Nepokojné srdce herca - Július Pántik. Okrem iného sa v ňom dozvieme, že kritika Pántikovo umenie niekedy ostro odmietla. Zdrvilo ho to? Tieto aj ďalšie otázky zodpovie s obdivuhodnou úprimnosťou sám herec. Umenie podľa neho nie je matematika a rola sa nedá vypočítať podľa vzorca. Priznáva, že nie všetky postavy mu vždy vyšli a nikdy sa nepovažoval za majstra slova. V réžii Viery Weidlerovej účinkujú Július Pántik, Emília Vášáryová, Jana Bárdošová, Ernest Weidler. Súčasťou programu sú literárne ukážky. Relácia je z roku 1985.

Sufražetka a spisovateľka. Angličanka a Slovenka. Jedna žila vo veľkom meste, druhá v dedinkách. Jedna bojovala proti skostnatelým poslancom, druhá pomáhala biednym. Čo mali tieto dve ženy spoločné, nám priblíži pásmo Sylvie Hoffmannovej s názvom Emancipované ženy. Emmeline Pankhurstová a Terézia Vansová. Uvádzame v rámci cyklu Európskou cestou necestou. Účinkujú Helena Ivanová, Magdaléna Brincková, Barbara Collinsová, Zuzana Pavlíková a Miroslava Kojnoková.

Literatúra pre maturantov otvorí náš piatkový program. Konkrétne relácia Ars litera Terezy Simanovej. Tentoraz na tému Vývin slovenského románu. Prvá časť rozprávania nás zavedie do prvopočiatkov slovenskej literatúry po koniec 19. storočia. Autorka sa dotkne aj Vansovej a Šoltésovej románového prínosu. Ukážky budú z diel Jozefa Ignáca Bajzu, Jozefa Miloslava Hurbana, Svetozára Hurbana Vajanského, Martina Kukučína a Eleny Maróthy- Šoltésovej. V programe z roku 2021 účinkuje autorka.

Náš týždeň uzavrie Terézia Vansová a dramatizácia jej poviedky Julinkin prvý bál. Sledujeme citového rozpoloženie Julinky, ktorá sa pripravuje na svoj prvý ples. Napriek jednoduchému oblečeniu sa stáva stredobodom pozornosti mládencov. Vansová chcela zachytiť, ako sa začiatkom 19. storočia dievčatá pripravovali na takéto spoločenské udalosti a ako veľa to v ich živote znamenalo. V réžii Ladislava Hyžu účinkujú Andrej Štermenský, Anton Šulík, Ľuba Hlaváčová-Krkošková, Eliška Nosáľová.

Program rádií

Autorka scenára: Monika Zumríková Kekeliaková

Text: Lucia Šaráková

Ilustračné snímky: pixabay.com, unsplash.com, wikipedia.org.

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame