Edgar Allan Poe a Roald Dahl

Edgar Allan Poe a Roald Dahl

Nadchádzajúci týždeň na Litere sme sa rozhodli venovať originálnej spisovateľskej dvojici. Sychravý záver októbra je ako stvorený pre zachmúreného Edgara Allana Poea ale i svojrázne nazeranie na svet, ktoré nám prepožičia Roald Dahl. Obaja patria k obľúbencom vás, našich poslucháčov a tak vám opäť raz plníme želanie. Pomedzi diela anglicko-amerického tandemu do programu zaraďujeme aj najnovšie hry z roku 2021 - a to hru o Vivaldim (Mojmír Groll: Červený páter) a hru o Dantem (Miklós Forgács: Nový život). Nezabudli sme ani na rozprávkovú hru, tentokrát to bude Andersenovo Škaredé káčatko. Nenechajte si ujsť tiež výborné fíčre - o tom, ako si vybrať text na recitáciu a o tom, ako byť fér - alebo, keď o férovosti hovoria študenti.

Edgar Allan Poe je azda najvýznamnejšia a rozhodne neprehliadnuteľná osobnosť americkej literatúry 19. storočia. Na Litere sme sa rozhodli pripomenúť si jeho októbrové výročie čítaním diel, pod ktoré sa zrejme podpísal i ťažký životný údel. 7. 10. 1849 zomrel majster krátkej prózy a zakladateľ hororového žánru, ktorý v našom vysielaní práve ožíva. V cykle Čítanie na pokračovanie si vypočujte výber z jeho poviedok, ktoré vyšli v zbierkach „Zlatý skarabeus" a „Čierny kocúr". Postupne to budú tituly Berenice, Metzengerstein, Muž davu, Skutočnosti v prípade M. Valdemara a Rukopis nájdený vo fľaši. V réžii Márie Danadovej číta Michal Ďuriš. Program je z roku 2020.

Nový život je jedným z raných diel talianskeho básnika a spisovateľa Dante Aligieriho. Text tvorený napoly veršom a napoly prozaickým slovom bol vytvorený v roku 1295 ako prejav lásky k pôvabnej Beatrice Portinari. Uvádzame vo forme rozhlasovej hry, o ktorú sa postaral Miklós Forgács. Dramatizácia nesie názov Dante: Nový život. V réžii Laca Keratu účinkujú Jakub Rybárik, Katarína Šafaříková, Danica Jurčová, Miroslava Frankovská. Hra je z roku 2021. Následne pridávame verše Edgara Allana Poea s názvom Romanca. Recitovať bude Peter Sklár.

Od utorka zaraďujeme do programového bloku hru Mojmíra Grolla Červený páter, ktorá načrie do hudobného sveta. Huslistu a skladateľa Antonia Vivaldiho čakali v živote mnohé výzvy, prekážky, vzlety i pády. Jeho život, život vysväteného kňaza, však poznačil aj veľmi vášnivý vzťah nielen k hudbe, ale aj k ženám, ktorým nevedel odolať... V réžii Michala Spišáka účinkujú Miroslav Kolbašský, Juraj Zetyák, Alena Ďuránová, Róbert Šudík, Lívia Michalčík Dujavová, Peter Orgován a ďalší. Hra mala premiéru v roku 2021.

Pani Fosterová celý život trpela chorobným strachom, že niekam príde neskoro. Pán Foster sa naopak vyžíval v príchodoch na poslednú chvíľu. Čo táto banálna nezrovnalosť spôsobila? V každom prípade vynikajúci poviedkový triler. Volá sa Výťah do neba a pochádza z pera Roalda Dahla. V réžii Františka Obžeru číta Karol Machata. Poviedka je z roku 1987.

V cykle Zóna prózy od Vladimíra Hanuliaka budete počuť reláciu s názvom Dahl – moji dospelí čitatelia. Odznejú tu tiež ukážky z diel tohto bitského autora. Písal predovšetkým dospelým a predovšetkým deťom. Slovko „predovšetkým“ je v jeho prípade namieste. Svoju tvorbu nerozdeľoval. Kvalita posolstva bola u oboch skupín rovnaká. Písal tiež básne, scenáre, lieteratúru faktu i televízne projekty. Málokto vie, že Dahl bol i stíhacím pilotom, čo ovplyvnilo jeho osobný život i literárne začiatky. V réžii Pavla Náthera účinkujú Miroslav Trnavský, Katarína Križanová, Ivan Laca. Relácia mala premiéru v roku 2017. Počúvajte od stredy.

Náš program odľahčíme rozprávkovou hrou pre celú rodinu. Vyberáme pre vás Andersenovo Škaredé káčatko, o sklamaní a nádeji a o tom, že nie vždy je všeko tak, ako sa na začiatku zdá. Rozprávku pre rozhlas upravila Anna Floriánová. V réžii Viery Weidlerovej účinkujú Karol Machata, Eva Večerová, Anna Ondrejková, Zdena Gruberová, Viera Richterová, Ján Valentík, Vladimír Minarovič, Ria Paldiová a ďalší. Rozprávka mala premiéru v roku 1995.

Od štvrtka sa vám v cykle Ars litera prihovorí Pavol Náther s témou Ako si vybrať text na recitáciu. Pomáhať mu bude Jaroslava Čajková, dlhoročná recitátorka a porotkyňa Hviezdoslavovho Kubína. Dozvieme sa, že ako vo všetkom, i v tomto prípade pomáha veľa čítať. A že próza je v začiatkoch často lepšia voľba ako poézia. Aj keď sa recitátor musí vysporiadať s osobitou formou autora, vychádza z prirodzeneho, vlastneho prejavu. Nie ako pri básni, kde musí poznať veršové štruktúry, vedieť pracovať s rýmom. Spoluúčinkujú Soňa Pariláková, Lucia Vrablicová, Zuzana Kyzeková, Helena Geregová, Alfréd Swan a Miroslav Trnavský. Program mal premiéru v roku 2017.

Ako ďalší pridávame cyklus Autor na dnes. Ivana Valková sa v ňom bližšie prizrie osobnosti a dielu Edgara Allana Poea. „... Roztrasená kreatúra smutne sedí v polotmavej miestnosti. Na okne je čierny havran, fľaška niečoho na stole, ušúľané ópium, a ono to čmára šialené verše...,“ taký opis ponúka v Poeovom životopise William Bittner. Spomínané „ono“ sa napriek rozpakom aj výsmechu napokon dočká popularity, tiež uznania – ibaže rovnako ako mnohí iní umelci - až po svojej smrti. V réžii Petra Vilhana z roku 2013 účinkujú Dana Košická a Ivan Krúpa.

Od piatku sa budeme zaoberať tým, čo je a čo nie je fér, vo fíčri Pavla Nátera Som fér. To čo je férové pociťuje každý inak. A čo to vlastne znamená byť fér? Na túto otázku sa pýtali zástupcovia občianskeho združenia Equity detí a mladých. Víziou Equity je život v spoločnosti, ktorá sa rozvíja na základných hodnotách ako je férový prístup, tolerancia a spravodlivosť, ktorá je inkluzívna voči tým, ktorí sú znevýhodnení, a ktorá zároveň podčiarkuje zodpovednosť každého jednotlivca voči celej spoločnosti. K akým záverom vo svojej ankete dospeli, to nám už prezradí Lýdia Šuchová, v programe z roku 2017.

"Rozmýšľal som, či by som vás nemohol požiadal o menšiu láskavosť, povedal starec... Správal sa zdvorilo, bol výrečný a dobre oblečený. Bol to ozajstný džentlmen. Poznala som to podľa jeho topánok.Džentlmena spoznáš podľa topánok. Tento človek mal krásne hnedé topánky...,“ O akú láskavosť pôjde, to vám už v poviedke Roalda Dahla Muž s dáždnikom  prečíta Zuzana Porubjaková. Program je z roku 2005. Preložil Hviezdoslav Herman.

Program rádií

Autorka scenára: Monika Zumríková Kekeliaková

Text: Lucia Šaráková

Ilustračné snímky: pixabay.com, TASR, wikipedia.org.

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame