Edgar Allan Poe a Roald Dahl, 2. časť

Edgar Allan Poe a Roald Dahl, 2. časť
Tento novembrový dušičkový týždeň, keď si budeme spomínať na svojich blízkych a rozsvietia sa nádejou svetlá na ich hroboch, vás chce Rádio Litera pozvať aj do svojho sveta jedinečných príbehov. Veríme, že vás poteší a nájdete si čas na poviedky Roalda Dahla. Určite si nenechajte ujsť pásmo Jána Bábika o E. A. Poeovi pod názvom Tajomstvá duše. A máme pre vás opäť úplne nové hry z roku 2021, a to Micenkovej hru Korene (je skutočne zaujímavá) a Mičuchovu hru Stojím tu ako taká... Rovnako dokážu vtiahnuť aj úplne nové fíčre, jeden o Natálii von Oldenburg pod názvom Pani z Babylonu a druhý o písaní ikon pod názvom V tichu ikony. A nebudú chýbať premiéry relácií, ktorú sú z diele Rádia Litera. V cykle V skratke si určite nenechajte ujsť zamyslenie o tom, aké to je, keď vám zhorí časť bytu a o tom, ako reagujú na divadlo deti a ako ich formuje (obe glosy sú z pera Veroniky Dianiškovej). Nepoznáte prózy Juliana Barnesa ? Alebo, naopak, sú vaše obľúbené? Potom je tu pre vás pásmo v rámci cyklu S Literou. A už tradične nebude chýbať rozprávka a v pásme Púštne dobrodružstvá vám čo-to o Roaldovi Dahlovi prezradí samotný Exupéryho Malý princ.

Náš týždeň otvorí pásmo Petra Krištúfka Keď aj jahňa môže zabiť, Genéza a katastrofa. Bude o vynikajúcom mágovi moderného hororu Roaldovi Dahlovi, doplnené jednou z najlepších trilerových poviedok 20. storočia Genéza a katastrofa. Dahl v nej popisuje jeden ťažký, no šťastný pôrod... Preložila Ivica Chorvátová a Rudolf Lesňák ml. V réžii Petra Palika účinkujú Barbora Zamišková a Peter Sklár. Pásmo je z roku 2008.

Pokračujeme pôvodnou rozhlasovou hrou Jany Micenkovej Korene. Text venovala svojej babičke, láske k nej, starnutiu. Na príbehu troch generácií žien z jednej rodiny sa dostávame do tajomného sveta, kde sa reálne a snové prelína... V réžii Stanislava Bilého účinkujú Jana Wernerová, Judita Vicianová, Dana Košická, Kristína Medvecká-Heretiková, Miroslav Kolbašský, Alena Ďuránová, Beáta Dubielová, Adriana Ballová, Zora Radkoff a ďalší. Hra mala premiéru v roku 2021.

Pridávame esej argentínskeho spisovateľa Jorge Luisa Borgesa na tému Detektívna poviedka. Autor vo svojich dielach používa priamy, nezvyčajný, ale veľmi detailný jazyk. Je vynikajúcim učiteľom, keď čítame jeho texty, akoby sme čítali všetkých ostatných. Sú plné odkazov a ak ich chceme naozaj pochopiť, nestačí o nich len premýšľať. Čo nové nám povie o detektívnom žánri, to vám už prečíta Alfréd Swan. Preklad Paulína Šišmišová. Esej mala premiéru v roku 2008.

Nielen strachom je sýty autor literatúry napätia – tí najlepší dokážu ponúknuť situácie bez krvi a výkrikov a predsa plné nečakaných dramatických zvratov. Od utorka pridávame ďalšiu poviedku Roald Dahla, tentoraz je to Tá nežná pani môjho srdca. Zdanlivo bežný manželský konflikt sledujeme očami, či presnejšie ušami suseda. V réžii Petra Palika účinkuje Stano Král. Preklad Ivica Chorvátová. Program je z roku 2008.

Ďalšou rozhlasovou hrou, ktorú vám ponúkneme v premére, bude hra Jána Mičucha Stojím tu ako taká... Pôvodná rozhlasová tragikomédia hovorí o momente, keď sa samovrahyni pred skokom pod vlak, stretnú oči s rušňovodičom. Čo všetko sa môže odohrať v jednej sekunde? Čo takému fatálnemu rozhodnutiu predchádza?V réžii Hany Rodovej účinkujú Alena Ďuránová, Miroslav Bodoki, Peter Lejko, Tatiana Poláková, Adriana Ballová, Miroslav Kolbašský, Jakub Kuka, Lukáč Takáč. Hra je z roku 2021.

V rámci cyklu S Literou pridávame Prózy Juliana Barnesa. Program o sugestívnych príbehoch súčasného britského prozaika pripravila Veronika Dianišková spolu s majstrom zvuku Stanislavom Kaclíkom. Budete počuť ukážky z knihy o strate - Roviny života, o Dimitrijovi Šostakovičovi - Šum času, či o velikánovi detektívnej literatúry - Arthurovi Conanovi Dolyovi. Toto všetko ožíva prostredníctvom presného, analytického a strhujúceho jazyka a príbehov J.Barnesa, ktorého knihy začali v posledných dvoch desaťročiach systematickejšie vychádzať aj v slovenčine. Účinkuje Vladimír Seman. Program z roku 2021 uvádzame v premiére.

Stredajší programový blok otvorí, kto iný, ak nie Roald Dahl, poviedkou Pomstu prenechajte mne, spoločnosť s.r.o. Čo by ste povedali na to, keby existoval slušný a nenápadný podnik, ktorý by za vás vybavil vaše pomsty? Vynikajúci Dahl vám ponúkne jednu z možných odpovedí, čo by sa v takom prípade mohlo stať. V réžii Viktora Lukáča účinkuje Peter Rúfus. Preklad Ivica Chorvátová. Program je z roku 2008.

Pridávame reláciu v rámci cyklu Detská abeceda. Roman Sorger ju nazval Púštne dobrodružstvá. Dramatizovaný program pre deti hovorí o spisovateľovi Roladovi Dahlovi a jeho príbehoch, s použitím námetu z Malého princa. Účinkujú Miroslav Kolbašský, Erika Kentošová, Hana Makovická, Peter Sasák. Relácia je z roku 2005. Pri detskej téme zostaneme a pridávame Rozprávku o kačkách z dielne Slobodana Govorčina. V réžii Mileny Lukáčovej účinkujú Ondrej Kaprálik, Oľga Belešová, Lenka Libjaková, Ivo Bis, Martina Slobodová, Zuzana Jurigová-Kapráliková, Jana Lieskovská, Ladislav Kerata, Vladimír Kobielsky a Pavol Náther. Rozprávková hra je z roku 2017.

Zvukový prístroj Roalda Dahla vás udrží v napätí od samého začiatku. Hrdina poviedky skonštruoval prístroj, vďaka ktorému dokáže počuť zvuky, ktoré vydávajú kvety a stromy. Účinkujú Daniela Kapitáňová, Dušan Jamrich. Preklad Ivica Chorvátová. Poviedku z roku 2008 počúvajte od štvrtka.

Pridávame fíčer Matúša Ďuranu V tichu ikony. Hlavnou témou je príbeh Milana Urbaníka a jeho priateľov, ktorých spojila láska k ikonám. Ikona je špecifickým náboženským obrazom, populárnym najmä vo východokresťanských cirkvách. Ponúka originálny pohľad na vzťah medzi človekom a Bohom skrze úctu a modlitbu k obrazu. Samotná ikona je zaujímavým predmetom teologického i estetického skúmania, ktorá súčasného človeka, veriaceho alebo neveriaceho, obohacuje o nové vnímanie sveta. Účinkujú Milan Urbaník, Mariana Urbaníková, Eva Urbaníková, Martin Šalamon, Marína Luptáková, Jozef Matula, Pavol Rodzenák, Milan Gábor. Relácia je z roku 2021.

Pokračujeme cyklom Autor na dnes tentoraz bude hlavným hrdinom Karel Jaromír Erben, český spisovateľ, básnik, prekladateľ, literárny historik, zberateľ českých ľudových piesní a rozprávok, jeden z hlavných predstaviteľov romantizmu v Čechách. Pripravila Veronika Benikovská v spolupráci s Martinom Benikovským z Užhorodskej národnej univerzity. V réžii Pavla Uhera účinkujú Peter Himič, Beáta Drotárová. Program je z roku 2015.

Veronika Dianišková nám v zamyslení Radšej vyhorieť ako sa sťahovať, porozpráva o tom, prečo jeden okrídlený výrok nie je vôbec pravdivý, aj o tom, čo s naším vnímaním spraví požiar. V rámci cyklu V skratke, z roku 2021, číta autorka. Uvádzame v premiére.

Od piatku vysielame pásmo Tajomstvá duše o živote Edgara Allana Poea, ktoré napísal Ján Bábik. Daniela Kapitáňová ho zaradila do cyklu Zimomriavky pre dospelých. Účinkujú Stano Dančiak, Oľga Solárová, Ján Valentík, Ivan Laca, Daniela Kapitáňová. Vyrobil rozhlas v roku 2008.

Fíčer Barbory Hrínovej Pani z Babylonu, bude o témach ukrytých v živote Nátalie Oldenburgovej z pohľadu súčasnej turistky. Natália von Oldenburg bola nielen na svoju dobu výnimočná žena, nepokojný duch, všestranne nadaná, krásna, záhadná a trochu excentrická osoba. Pochádzala z vysokých Viedenských kruhov, ale vnútorne bola spojená hlavne so slovenskou obcou Brodzany. Dala v nej postaviť letohrádok Babylon a zriadila prvý zvierací cintorín v Uhorsku. Účinkuje Lucia Vrablicová a hostia Roman Holec a Alexandra Lukáčová. Program je z roku 2021.

Na záver nášho týždňa sa vám ešte raz prihovorí Veronika Dianišková. V cykle V skratke hovorí o tom, aký má divadlo vplyv na deti a v čom ho vnímajú inak, ako dospelí. Jej Návraty k divadlu z roku 2021 uvádzame v premiére.

Program rádií

Autorka scenára: Monika Zumríková Kekeliaková

Text: Lucia Šaráková

Ilustračné snímky: pixabay.com, unsplash.com, TASR, wikipedia


Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame