S láskou sa neradno zahrávať (Alfred de Musset a ďalší)

S láskou sa neradno zahrávať (Alfred de Musset a ďalší)

Tento týždeň sa bude niesť v znamení francúzskeho autora Alfreda de Musseta a rozhlasových hier na želanie našich poslucháčov. Nebude však chýbať poézia, fíčer, pásma a poviedky. V Čítaní na pokračovanie sa budete môcť započúvať do Vyznaní sv. Augustína. Nenechajte si ujsť rozhlasovú hru Ivana Izakoviča Úbohý Pyrrhus a hru Jamesa Henryho Caroline. Od Musseta sa objavia vo vysielaní hry Na nič neprisahať a S láskou sa neradno zahrávať. Jozef Palaščák ponúkne vo fíčri akýsi očistenejší pohľad na Nežnú revolúciu. Ján Litvák sa zamyslí nad tvorbou F. Andraščíka a V. Dianišková nad dielom Lucie Berlin. Vo vysielaní zaznejú verše W. Szymborskej, L. Gluckovej a S. Repar Chrobákovej. Priaznivcov eseje poteší zamyslenie J. Mokoša Krčmové panoptikum.

Trinástoro kníh mojich vyznaní chváli spravodlivého a dobrého Boha. Chvália ho zobrazením môjho života zlého i dobrého. K Bohu dvíhajú ľudský rozum i cit. Tak aspoň na mňa pôsobili, keď som ich písal a čítal. Čo si iní o nich pomyslia, to už nie je v mojej moci...“ Tento týždeň vám ponúkneme dielo antického kresťanského filozofa, teológa, učiteľa Cirkvi sv. Augustína, ktoré inšpiruje kresťanské myslenie všetkých generácií od čias svojho vzniku až dodnes. Jeho Vyznania si v piatich častiach vypočujte v slovenskom preklade katolíckeho kňaza Jána Kováča. V réžii Tatiany Kusej účinkuje Ján Gallovič. Čítanie na pokračovanie je z roku 2021.

Pyrrhos je pokladaný za najvýznamnejšieho vojvodu helénistického obdobia. Vďaka svojim veľkolepým úspechom urobil značný dojem na svojich súčasníkov a v staroveku ho porovnávali s Alexandrom. Stroskotal však, pretože si stanovoval príliš ďalekosiahle plány, ktoré nedomyslel. My sa v rozhlasovej hre Ivana Izakoviča Úbohý Pyrrhus prenesieme do súčasnosti. Aké budú paralely príbehu s minulosťou? Všetko sa začalo jednou samovraždou a my sa stávame súčasťou vyšetrovania. Čo sa vlastne stalo? V réžii Antona Glézla účinkujú Mária Kráľovičová, Karol Machata, Viliam Záborský, Andrej Nemčok, Štefan Dobrovodský a Imrich Jenča. Hra mala premiéru v roku 1969.

Od pondelka zaraďujeme do vysielania aj reláciu Poetissimo Jána Litváka s názvom Rekviem za živým. Pôjde o pásmo poézie Františka Andraščíka, pôvodom z Prešova. Debutoval v roku 1963 zbierkou básní Brieždenie. V sedemdesiatych rokoch, v období "normalizácie", bol kvôli kritickým názorom politicky perzekvovaný a nemohol publikovať. Vo svojej tvorbe sa zamýšľa nad zmyslom života, jeho mravnou hodnotou, nádejou a beznádejou, ale taktiež opisuje moderného človeka nachádzajúceho sa v živote plnom tragických paradoxov. „Zdá sa, že každý cit a každá myšlienka je samostatná bytosť žijúca v človeku – básnikovi. Tieto bytosti sa navzájom hryzú, preplietajú a podliehajú metamorfózam. Najväčším tajomstvom pre básnika je hádam jeho vlastná duša...“ Účinkuje Miroslav Kolbašský, Juraj Zetyák a Jana Wernerová. Program je z roku 2011.

Od utorka si môžete vypočuť rozhlasovú dramatizáciu Caroline podľa predlohy Henryho Jamesa. Ide o tip nášho poslucháča, za čo ďakujeme. Dej sa točí okolo Caroline Spencerovej, ktorá je tu opisovaná s obdivom, láskou. Caroline rada cestuje, ale je až príliš obetavá a túži byť nápomocná. To využije jej bratranec, ktorému chce pomôcť z dlžôb. Jej naivita sa však nemusí vyplatiť. V réžii Petra Vilhana účinkujú Peter Rašev, Ingrid Ištóková, Igor Šabek, Beáta Drotárová a Rada Šubová. Hra je z roku 1993.

Keď vyšla v USA zbierka poviedok s názvom Manuál pre upratovačky, vzbudila obrovský ohlas. Autorka vybrúsených textov sa už tohto úspechu nedožila. Lucia Berlin lakonicky a veselo (nie však cynicky) popisuje osudové dejové zvraty. Využíva skratku i obraznosť, princíp "oka kamery" a predovšetkým láskavý humor. O troch jej knižkách - Manuál pre upratovačky, Vitaj doma a Večer v raji, ktoré máme vďaka prekladu Ane Ostrihoňovej k dispozícii i na Slovensku, bude hovoriť redaktorka Veronika Dianišková. Reláciu Prózy Lucie Berlin v rámci cyklu S Literou pripravila s majstrom zvuku Milanom Gregušom. Úryvky poviedok bude čítať Anna Kvašňovská. Reláciu z roku 2021 uvádzame v premiére.

Titul Hrianky z knihy Petra Ševčoviča Z kuchyne bohémskej Bratislavy otvorí náš programový blok od stredy. Kniha je voľným pokračovaním úspešnej publikácie Z kuchyne starého Prešporka. Autor pozýva na prechádzku po Bratislave 20. rokov. Spolu so známymi osobnosťami prvej generácie slovenskej umeleckej bohémy opisuje krčmičky, viechy, známe bratislavské postavičky aj veličiny slovenskej kultúry trochu inak, ako ich poznáme z učebníc dejepisu. Nazerá pod pokrievky meštianskej kuchyne, výletných hostincov, hotelov ale i prostých trhovníkov. V réžii Táne Tadlánkovej účinkujú Helena Geregová a Miroslav Trnavský. Program je z roku 2009.

Nasleduje hra francúzskeho romantika Alfreda de Musseta, ktorý sa zaraďuje k tzv. introvertnému prúdu romantizmu. Romantická komédia Na nič neprisahať spracúva obľúbený motív o polepšenom zvodcovi, ktorý sa lapil do vlastnej pasce. Žije si nad pomery, až kým ho okolnosti nedonútia oženiť sa. V réžii Andreja Turčana účinkujú Martin Horňák, Andrej Hrnčiar, Emília Čížová, Renáta Rundová, Viliam Hriadel, Michal Gazdík a Ján Haruštiak. Hra je z roku 1993. Od štvrtka pridávame druhú Mussetovu hru S láskou sa neradno zahrávať. Vzhľadom na dobu svojho vzniku ide už aj o kritiku cirkvi a istý druh revolty, ktorý ju zaraďuje až do klasicizmu. Komédia o vzťahoch troch nevyzretých mladých ľudí sa končí tragicky. Perdican sa vracia z Paríža zo štúdií a má si vziať svoju sesternicu Kamilu. Tá sa počas kláštornej výchovy rozhodla, že sa stane mníškou. Po stretnutí s Perdicanom sa však jej sľub, vstúpiť do kláštora, nezdá taký zreteľný. Ide o zostrih verejnej nahrávky, ktorá sa v Bábkovom divadle na Rázcestí v Banskej Bystrici, uskutočnila 26. novembra 2010. V réžii Jána Zaťka účinkujú Dušan Cinkota, Eva Blašková, Nina Mullerová, Michal Ďuriš, Juraj Smutný, Zuzana Kronerová, Miloslav Kráľ, Alena Sušilová a Michal Gazdík.

Milovníkov veršov poteší Lucia Vrablicová, ktorá bude čítať z tvorby dvoch nositeliek Nobelovej ceny za literatúru - Louise Glückovej a Wisławy Szymborskej. Program Nobelistky režírovala Eva Reiselová v roku 2021.

Po roku 1989 neprebehla lustrácia zločinných kádrov bývalého režimu. Aj preto dnes pohrobkovia totality lustrujú novinárov, ktorí sa ich praktikám pozreli na zúbky. November bol našťastie nežný, ale nebol až príliš nežný? Navyše sa jeho obraz s odstupom rokov deformuje. Okruh pamätníkov, čo o ňom rozprávajú, sa zužuje a tak sa zužuje aj šírka pravdy o tom, ako to vtedy bolo. Jedným z príkladov je mlčanie o kresťanskom disente a jeho úlohe v roku 1989. Fíčer Jozefa Palaščáka Priveľa nehy škodí dáva priestor týmto okrajovým hlasom.V réžii Hany Rodovej účinkujú Jozef Palaščák; Peter Himič; Stanislava Repar Chrobáková; Štefan Lazorišák; Zbyněk Prokop; Ondrej Jurín; Viktor Šefčík; Peter Kalmus; Pavol Hric; Miroslav Polák. Fíčer je z roku 2019, počúvajte od piatku.

Až ťa raz nájdu slepci

a v tebe

zasnené

zviera

obstanú ťa v kruhu

trochu neisto

A keď začnú dýchať

na tvoju dlhú zimu

pochopíš,

že prišli

z tej najhlbšej tmy“

Pokračujeme veršami Stanislavy Chrobákovej pod spoločným názvom Hodvábne ticho. V réžii Táne Tadlánkovej účinkuje Helena Geregová. Pásmo poézie je z roku 2011.

Náš týždeň uzavrie Jozef Mokoš a jeho Krčmové panoptikum. Ide o humorný prehľad "beštiára" jednej z banskobystrických krčiem s názvom Smažienka. Vychutnajte si smutno-smiešne až poetické spomínanie autora na mladé časy. V réžii Stanislava Bilého účinkuje Róbert Šudík. Program je z roku 2015.

Program rádií

Autorka scenára: Monika Zumríková Kekeliaková

Text: Lucia Šaráková

Ilustračné snímky: pixabay.com, TASR, wikipedia.org, unsplash.com

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame