Sprievodca galaxiou, stroj času i slovenské sci-fi

Sprievodca galaxiou, stroj času i slovenské sci-fi

Viacerí z vás sa na nás už dlhšie obraciate s požiadavkou o zaradenia sci-fi témy do vysielania Litery a keďže sa blížia Vianoce, rozhodli sme sa vyhovieť vám. Navyše, časy sa menia a už dlhšie žijeme ako ľudstvo obklopení výdobytkami vedy a techniky, ktoré spôsobujú, že budúcnosť opísaná sci-fi autormi minulosti sa začína prelínať s našou každodennou realitou. Bude zaujímavé porovnávať, ako si to predstavovali tvorcovia kedysi, a čo z ich predpovedí im vyšlo. Rozhlasové hry a programy staršieho dáta doplnia súčasné eseje a zamyslenia, ktoré nemohli neobísť svetovú krízu a úvahy nad otázkami neistého zajtrajška. Budeme teda rozširovať hranice fantázie a hľadať nové riešenia často aj v duchu sebazáchovy. Vitajte vo svete science fiction!

Zachovať si živobytie alebo chrbtovú kosť? Poviedky Michala Hvoreckého v zbierke Čierny lev spája hľadanie odpovedí. Morálnosť konania postáv je konfrontovaná vnútornými výčitkami. Science fiction slovenskej budúcnosti ostro reflektuje súčasnú pandemickú situáciu. Pohľad na historické udalosti sa mení v hypotetickom prepise – ako by to dnes vyzeralo, keby boli dejiny dopadli inak? Idealizované okolnosti či osobnosti sú tu zbavené piedestálu. M. Hvorecký preplieta pútavým spôsobom myšlienkový prúd aktéra deja s dejom samotným a vracia nás späť do hlbšej roviny textu poznámkami „akoby mimochodom“, ktoré sú v skutočnosti nezodpovedanými otázkami každého človeka. Vysielame v piatich častiach ako čítanie na pokračovanie. V réžii Petra Cibulu účinkujú Adriana Ballová a Miroslav Kolbašský. Progam je z roku 2021.

Pokračujeme pôvodnou rozhlasovou hrou Štefana Bittmanna Stroj času alebo Cesta do raja. Je príbehom dvojice študentov, ktorí nájdu na dovolenke v Bulharsku stroj času. Vďaka nemu začnú spoločne podnikať výlety do minulosti. Účinkujú Ivan Romančík, Oľga Solárová, František Výrostko, Ľubica Očková, Ľubomír Paulovič, Nela Dočolomanská, Štefan Halás, Elena Petrovická, Anton Šulík a ďalší. Réžia: Dušan Kyzek. Vyrobilo štúdio Slovenského rozhlasu v Banskej Bystrici v roku 1980.

Od pondelka siv Rádiu Litera zalistujeme aj v knihe Hviezdne cesty, ktorá sa zrodila z drobných filozofických esejí o kríze súčasnej civilizácie. Jej autorom je Švéd Peter Nilson – docent astronómie v univerzitnom meste Uppsala. Vo svojich textoch sa pohybuje na rozhraní odbornej a krásnej literatúry. Úryvok z kapitoly Kým sa zem ženie vesmírom číta Marek Fajnor. Réžia: Michal Náhlík. Esej mala premiéru v roku 2006.

Od utorka do programu na Litere zaraďujeme pásmo z cyklu Ars litera, ktoré sa venuje žánru Sci-fi a tvorbe Isaaca Asimova. Autorsky a redakčne pripravil Pavol Náther. Okrem autora v relácii účinkujú Juraj Malíček a Lucia Lackovičová. Ukážky interpretuje Přemysl Boublík. Vyrobené v roku 2018.

...Svetielko v tme sa rýchlo zmenilo na hotel pre kozmonautov, ktorí šli náhodou okolo...“ Nezabúdame ani na priaznivcov rozprávok, a najmä tých, ktorí obľubujú vesmírne príbehy. Vypočujte si kozmorozprávku Aloisa Mikulku s názvom Na konci vesmíru. Rozpráva Karol Machata. Réžia z roku 1990: Viera Weidlerová.

V cykle Kľúčové slová uvádzame zamyslenia Jakuba Součka a Simony Rezníčekovej o Science-fiction. Obaja autori sa zhodli, že sci-fi tu nie je na to, aby nás ohurovalo technickými vymoženosťami, ale aby domyslelo do dôsledkov, aké iné možné svety by mohli nahradiť ten náš, alebo kam by ten náš dospel, ak by sa vybral tou-ktorou cestou. Že si berie na pomoc (pseudo)vedu, že sa odohráva kdesi ďaleko v priestore, alebo v čase - to sú dôležité, ale sekundárne kvality. V prvom rade preveruje schopnosť človeka hypoteticky myslieť a v neposlednom to môže byť naozaj dobré čítanie. Účinkujú Peter Čižmár a Michaela Domovcová. Vyrobil Rozhlas a televízia Slovenska v roku 2018.

Vedeckofantastický príbeh Kolónia Lambda Pí, o ktorý sa postaral Jozef Repko, sa odohráva v 29. storočí na palube obrovskej vesmírnej lode, ktorá už vyše päťsto rokov letí diaľavami vesmíru. Žijú na nej potomci dávnych odvážlivcov, ktorí kedysi opustili Zem, aby hľadali pre ľudstvo ďalšie planéty vhodné na osídlenie. Po dlhej púti vesmírom sa Lambda Pí vracia na Zem, no kolonisti o tom nevedia, pretože vládcovia kolónie geronti úmyselne zatajujú všetky informácie o rodnej planéte svojich predkov a chcú ju ovládnuť pomocou superhmoty, voči ktorej sú pozemšťania bezmocní. V pôvodnej rozhlasovej hre pre mládež účinkujú Ladislav Chudík, Emil Fillo, Anna Bučinská, Martin Gregor, Karol Machata, Marián Gallo, Gustáv Legéň, Anton Korenči a ďalší. Réžia: Dušan Zimen v roku 1979. Počúvajte od stredy.

Ďalšie minúty vysielania budú patriť zimomriavkovej sci-fi poviedke Zoltána Egryho Návšteva. Hrdina -spisovateľ nevie či bdie alebo sníva. Je samozvaný hosť v jeho byte skutočný? Čo vlastne chce? Zdá sa, že jeho zámery nie sú dvakrát srdečné. Ba dokonca, naopak, vyhráža sa totiž smrťou. Účinkujú Juraj Sarvaš a Andrej Hrnčiar. Réžia Ladislav Hyža. Vyrobil Slovenský rozhlas v Banskej Bystrici v roku 2003.

K najväčším fenoménom v oblasti sci -fi literatúry patrí nesporne Stopárov sprievodca galaxiou britského autora Douglasa Adamsa. Rozhlasová hra a televízny seriál, celovečerný film a tisícky či skôr milióny vysmiatych čitateľov. Málo? V ďalšom vydaní cyklu Krajiny kníh si povieme o autorovi, jeho živote a modernej legende viac. Účinkujú Radoslav Kuric, Ivana Kivaderová, Patrick Frank a Egon Tomajko. Premiéra: 2016.

Nebezpečne aktuálna science fiction. Nielen autori sci-fi, ale aj sociológovia, politickí analytici, ba i časť svetovej vedeckej obce sa zaoberá otázkou, kam bude ľudstvo expandovať, až sa nepomestíme na zemeguľu. Isté možnosti by nám vraj mohol v tomto smere poskytnúť vesmír. Alebo je to skôr ilúzia? Program z roku 1012 Tak teda poďme! je voľne inšpirovaný situáciou na zemeguli. V rámci cyklu Apokryfárium sa oň postaral Pavol Smolík. Účinkujú Roman Frátrič, Anna Javorková, Ľubica Očková, Kristína Svitková, František Kovár, Vladimír Hajdu, Ladislav Konrád, Alfréd Swan a Jozef Šimonovič.

Už dnes žijeme obklopení výdobytkami vedy a techniky, ktoré spôsobujú, že budúcnosť opísaná sci-fi autormi minulosti sa preľnula s každodennou realitou. Presvedčenie o neustálom vedeckom pokroku ľudstva má prirodzený výraz vo vedeckej fantastike. Stúpajúca popularita žánru fantasy sa však už tak priamočiaro vysvetliť nedá. Jakub Souček sa však na to podujme, rovnako ako na prehodnotenie nízkeho statusu fantastiky v beletrii. Vypočujte si jeho esej z roku 2018 Fantastika v storočí techniky. V réžii Jozefa Palaščáka číta Peter Himič.

Je všeobecne známym faktom, že prvý československý kozmonaut vo vesmíre bol Vladimír Remek. V cykle Jednohubky sa dozviete, že všetko je možno inak. Účinkujú Ady Hajdu a Miroslav Noga. Miniatúra Juraja Malíčka a Pavla Hubináka sa volá Remek. Vyrobil Slovenský rozhlas v roku 2018.

Od piatku vás na Litere pozývame počúvať humoristicko-satirické pásmo Dušana Kováča a Bohuslava Brindzu Výlety do budúcnosti. Je zostavené z diel svetových autorov sci-fi literatúry. Účinkujú Ivan Krivosudský, Ivan Krajíček, Anna Tyralová, Magda Paveleková, Vladimír Minarovič, Gustáv Legéň, Peter Debnár, Ivan Letko, Marián Zednikovič a ďalší. Réžia: Eva Galandová. V roku 1985 redakčne pripravil Peter Guldan. Prajeme príjemnú zábavu!

Program rádií

Scenár: Martin Šenc

Text: Lucia Šaráková

Ilustračné snímky: pixabay.com

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame