Vianoce s Rádiom Litera 

Vianoce s Rádiom Litera 

A máme tu vianočný týždeň. Mnohí sme azda po náročnom roku, aký máme za sebou, unavení, možno aj sklamaní, a tak veľmi potrebujeme pohladenie, stíšenie a akúsi tú nádej. Rádio Litera vás týmto smerom bude ladiť už od pondelka. K pokoju, láskavosti, stíšeniu a nádeji. Môžete sa tešiť na vianočné poviedky od Š. Krčméryho, V. Šikulu, Z. Zgurišky, D. Mitanu, ale aj M. Kiripolského a A. Shnitzlera. Nezabudli sme na vianočnú klasiku, ktorú si mnohí každý rok pýtate, a to Dickensenovu Vianočnú koledu. Neobídeme však ani tých, ktorí máte radi ľadové (zimné) dobrodružstvá – tentokrát sme netradične zaradili do vysielania Julesa Verna a jeho Ľadovú sfingu. Ale tešiť sa môžu aj tí, ktorí majú radi, keď lovíme hlbšie v archíve a dáme do vysielania hry, na ktoré tam už roky padal prach. Takto sme sa načiahli za hrou Malá kniha Rúth (Jana Melichárková) a stereočítaním Belšia ako sneh (Peter Glocko). A aby bolo vysielanie skutočne pestré, nebudú chýbať úplne novučičké tohtoročné hry, takže sa môžete tešiť na hru Neviditeľní (Mária Danadová, Monika Kováčová) a hru Y2K (Scarlett Čanakyová).

Náš týždeň otvori autorka Magdaléna Ferencziová s titulom Vianoce, Vianoce prichádzajú. Príbeh situovaný do Bratislavy nás vráti do rokov, keď sa ešte na Štedrý deň pracovalo. Ak potrebovala sekretárka stihnúť ešte i kúpiť kapra, chcelo to mierne rafinovaný plán. Ten vyšiel, ale ďalšie už bolo neplánované. Námet autorsky spracovala Adriana Krúpová. V réžii Márie Jarkovskej účinkujú Staislav Pitoňák, Miroslav Kolbašský, Miriam Kuchárová, Peter Čižmár, Adriana Balllová, Peter Cibula a Ľubica Blaškovičová. Program mal premiéru v roku 2020.

Pokračujeme rozhlasovou hrou Jany Melichárkovej Malá kniha Rúth Autorka na pozadí biblického príbehu vykresľuje trpký osud ženy, ktorá sa po vyhasnutí manželského vzťahu a vyletení odrastených detí z rodinného hniezda, rozhodne pre rozvod a hľadá oporu u bývalej svokry, u ženy, s ktorou si vždy dobre rozumela. Obe v citlivo i humorne vedenom dialógu nachádzajú vnútornú očistu i chuť začať svoj život odznova. RežírovalaTáňa Tadlánková, v hlavných postavách sa vám predstavia Zdena Grúberovú, Emília Vášáryová a Marián Slovák. Hra bola naštudovaná v roku 1997.

Do pondelkového rozhlasového bloku pridávame aj premiérový titul z roku 2021 v rámci cyklu V skratke. Postarala sa oň Patrícia Krupová, svoju kritickú reflexiu nazvala Medzi invariantom a idiolektom, Detektív, dobrodružstvo, des. Reč bude o rovnomennej odborne fundovanej monografii Tomáša Horvátha z roku 2020. Podľa recenzentky ide o výnimočnú publikáciu, ktorá je neprehliadnuteľným príspevkom do slovenskej literárnej vedy. Číta Tomáš Bartoněk.

Je pár hodín pred štedrým večerom a mladá žena nakupuje posledné darčeky. Cestu jej skríži mladý muž, ktorého kedysi milovala, ale nedokázala sa odtrhnúť od manžela a detí. Muž zháňa darček svojej novej milej. Žena si s tichou závisťou a otvoreným sarkazmom predstavuje, čo by chcela ona, ak by bola tou milou. Poviedku Arthura Schnitzlera Vianočné nákupy počúvajte od utorka. V réžii Jara Riháka účinkujú Lenka Košická a Marek Majeský.

Rozhlasová hra pre celú rodinu Neviditeľní nás vezme na dobrodružnú výpravu za bytosťami, ktorých existencia nikdy nebola vedecky potvrdená. Lochnesská príšera, elfovia, yeti, drak a permoníci. Domnienky o ich výskyte medzi nami kolujú po generácie. Kde sa berie viera v tieto stvorenia? Je ich existencia naozaj len rozprávkou pre malé deti? Pôvodná rozhlasová hra s originálnymi piesňami prostredníctvom transformácie zvukov v hudbu poodkrýva tajomný svet potvoriek. Námet, scenár a réžia - Mária Danadová a Monika Kováčová. Účinkujú Peter Butkovský, Anna Čonková, Miriam Kalinková, Adela Mojžišová a Lukáš Tandara. Program mal premiéru v roku 2021.

Posledný deň roku 1999 zachytáva hra Scarlett Čanakyovej Y2K. Sledujeme nečakané stretnutie rodiny, z ktorej niektorí sú myšlienkami mimo tohto sveta, niektorí riešia vzťah k partnerovi a nechcú si priznať, že rozchod nie je tou najlepšou možnosťou a iní, ktorí si predstavujú svoju budúcnosť inak, než to realita dovolí. Y2K ako koniec sveta, vynulovanie pamäti sa deje v hlavách našich postáv. Smerujú k zmiereniu či krachu? Režírovala Veronika Martinková. Účinkujú Miroslav Noga, Judita Hansmann, Zuzana Kronerová, Jana Kovalčíková a Ivan Romančík. Hra je z roku 2021.

Na Štedrý deň v roku 1990 mala premiéru poviedka Vincenta Šikulu s názvom Vianočná, vy si ju môžete vypočuť od stredy. Preneste sa v svojskom rozprávaní do dedinského prostredia a mozaiky osudov tamojších obyvateľov. V réžii Petra Jezného účinkuje Darina Vašíčková.

Nádherný ľúbostný príbeh Petra Glocka v hre Belšia ako sneh sa odohráva na pozadí zimnej scenérie a osciluje medzi skutočnosťou a snom. Mladý muž žije v harmónii s okolitou prírodou, ale i napriek tomu pocíti zrazu nepokoj. Z neho sa postupne vykryštalizuje túžba po láske, po žene, ktorú si vysníval vo svojej samote. Baladický tón prózy umocňuje rozhlasové spracovanie, ktoré poslucháča vovádza do sveta čistých ľudských vzťahov, panenskej prírody i fantázie. V réžii Rie Paldiovej účinkujú Peter Rúfus, Ivan Romančík a Táňa Radeva. Hra mala premiéru v roku 1997.

Pán Scrooge je známy lakomec a jeho chamtivosť nepozná hraníc. Nečakaná vianočná návšteva ho vyľaká a mnohé zmení. Navštívi ho Marley, jeho dávny obchodný partner, čo by však nebolo nič neobvyklé, keby Marley nebol dávno mŕtvy. Prehodnotí Scrooge svoj doterajší život, alebo sa bude naďalej utápať v pocitoch odporu a nenávisti? Najkrajší príbeh veľkého anglického rozprávača Charlesa Dickensa Vianočná koleda aj v súčasnosti oslovuje čitateľov po celom svete. My vám ho ponúkame aj tento rok vo forme rozhlasovej hry. V réžii Magdy Grandtnerovej účinkujú Karol Machata, Vladimír Krajňák, Július Paluš, Ján Gallovič, Július Vašek, Július Pántik, Viktor Blaho, Mária Dacejová, Jozef Šimonovič, Peter Bzdúch, Beňo Michalský a ďalší. Premiéra: 1989.

Do nášho sviatočného týždňa od štvrtka zaraďujeme aj dve autobiografické prózy Štefana Krčméryho. Pod názvom Vianočné listy ich na základe osobných spomienok vybrala a uvádza dcéra spisovateľa Jela Krčméry-Vrteľová. Relácia mala premiéru v roku 1993. V réžii Táne Tadlánkovej spoluúčinkuje Karol Machata.

Ľadová sfinga je jednou z najlepšie spracovaných verneoviek z celého rozhlasového archívu. Mladý Joerling sa veľmi poteší, keď ho kapitán Len Guy prijme do svojej posádky. Ešte však netuší, že loď Halbrena sa v skutočnosti vydá na cestu za stratenou loďou, ktorej príbeh kedysi zapísal spisovateľ Edgar Allan Poe. Započúvajte sa do ich dobrodružstiev v rozhlasovej hre podľa Julesa Verna určenej pre celú rodinu. V réžii Jaroslava Rozsívala účinkujú Michal Dočolomanský, Stano Dančiak, Peter Rúfus, Dušan Tarageľ, Matej Landl, Igor Čillík, Pavol Topoľský, Ivan Laca, Miroslav Trnavský a Vlado Müller. Premiéra:1992.

Do vysielania si cestu našla aj poviedka, pod ktorú sa podpísala Zuzka Zguriška s názvom U Mockov na Štedrý večer, kde autorka spomína na zvyky, ktoré už častokrát ani nepoznáme. V réžii Ady Rapošovej účinkuje Hana Meličková. Autor Milan Kiripolský so svojim textom Vtedy na Vianoce sa pridá do programu od piatku. Hlavný rozprávač, vodič kamiónu, zo zásady neberie stopárov. Veľa cestuje a spoza volantu spomína na kopec dennodenných zážitkov. Aj tento sa stal niekedy okolo Vianoc... Účinkujú František Výrostko, Alena Sušilová a Ján Kožuch. Režíroval Ladislav Hyža v roku 1995.

Ars litera je živá relácia o literatúre z každej stránky: rozhovory o tých a s tými, ktorí literatúru a knižnú kultúru tvoria, analýzy a reflexie o literárnej tvorbe – a najmä ukážky z domácej a svetovej literatúry z produkcie Slovenského rozhlasu. Tentoraz bude na tému Traja králi. Sprevádzať vás bude Vladimír Hanuliak.Účinkujú Gustáv Valach, Karol Machata, Miroslav Trnavský, Peter Sklár, Vladimír Minarovič, Miloš Kosír, Zlatica Gillová, Kata Paulovičová a ďalší. Program mal premiéru v roku 2016.

V zbierke poviedok Nočné správy z roku 1976 Dušan Mitana pokračoval vo svojej poetike vyhrotenia bežných životných situácii do absurdnej podoby, prelína v texte fantazijné so skutočným, všedné s bizarným. Z knihy vyberáme poviedku Tajomstvo Štedrého večera. V réžii Štefana Korenčiho číta Vladimír Minarovič.

Sú Vianoce, sú Vianoce,

pozri, pozri, všetko sa ligoce.

Netvár sa umelo, keď tu visí imelo...“

Náš týždeň ukončia vianočné verše z produkcie kapely Status Quo It’s Christmas Time. V réžii Karola Horvátha z roku 2012 recituje Dušan Jamrich. Preložila Ivana Hostová.

Toľko náš program, ktorým, veríme, prispejeme k pohodovej sviatočnej atmosfére vo vašich domácnostiach. Prajme si spoločne, aby to boli posledné Vianoce, ktoré prežijeme s nepríjemnou pachuťou končiaceho sa roku s podlomeným zdravím. Hodnoty, ktoré nám Vianoce pripomínajú, však zostávajú nemenné a tak si to príslovečné „šťastné a veselé“ nenechajme vziať.

Program rádií

Autorka scenára: Monika Zumríková Kekeliaková

Text: Lucia Šaráková

Ilustračné snímky: pixabay.com

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame