Vykročme tou správnou nohou 

Vykročme tou správnou nohou 

A máme tu druhý sviatočný týždeň, ktorý bude v piatok korunovať Silvester. Rádio Litera vás neprestane sprevádzať pokojnou vianočnou atmosférou. Môžete sa tešiť na poviedky V. Šikulu a P. Rankova či Marie von Ebner-Exchenbach. Úplnou novinkou bude pásmo o vianočných poviedkach autorky Anny zo Zeleného domu. Určite si nenechajte ujsť tohtoročného „novorodenca“ – dramatizáciu diela Teda Hughesa Traja králi. Kraľovať bude vysielaniu aj Orwell – jeho próza 1984. Do nového roka vám pomôže tou správnou nohou vykročiť sviatočné pásmo Andrey Jágerovej Nový rok a mágia. Určite vás vtiahne do svojej atmosféry aj príjemný silvestrovský príbeh z cyklu Život s vôňou vanilky. Osobitný kúsok sa podaril aj Veronike Šikulovej v jej spomienkach na vianočný čas pod názvom Iba sa mi prisnilo. A ak máte radi snehuliakov – nenechajte si ujsť pásmo z cyklu Čo by bolo keby – vôbec nie je len pre detského poslucháča. A aké by to boli Vianoce V Rádiu Litera bez rozprávok a povestí - veľmi smutné – a tak sme nezabudli, vo vysielaní bude Rozprávkový raj (od Tomáša Repčiaka) a krásna povesť z Bratislavy o vianočnom zákaze Rybieho kráľa. A ak máte radi vianočné piesne, modlitby a koledy – tak práve pre vás je pásmo Daj Boh šťastia tejto zemi.

Poviedka Vincenta Šikulu otvorí náš posledný tohtoročný týždeň. V ten deň sme boli s otcom zoťať borovicu, približuje svoje vianočné reminiscencie spisovateľ. „Iní ľudi už svoje stromčeky mali, ale náš otec všetko odkladal na poslednú chvíľu. A to bol drevorubač. Šli sme teda do hory neskoro ale naisto. Bol už štedrý deň...“ V réžii Viktora Lukáča účinkuje Ladislav Chudík.

Hoci bol britský autor George Orwell literárne činný už od 30-tych rokov, skutočne zažiaril až po skončení 2. svetovej vojny románom Zvieracia farma. Ten sa okamžite stal takým hitom, že z dôvodov povojnového nedostatku papiera nebolo možné obrovský záujem dlhú dobu uspokojiť. Jeho posledný román 1984, ktorý poslucháčom ponúkame v adaptácii a réžii Jána Mikuša, vyšiel sedem mesiacov pred jeho smrťou a nie je o nič menej kultový. Obsahuje neologizmy a pojmy, ktoré vošli do dejín pop-kultúry. Autor situuje svoj antidystopický román do roku 1984, skoncipoval teda svoju hrozivú víziu monštruóznej totalitnej spoločnosti ako čosi, čo ešte môže zažiť i on sám, no celkom iste nasledujúca generácia. A nebol tak ďaleko od pravdy. Posledný jedinec schopný kritického myslenia a pozitívnych ľudských emócií sa vyčleňuje z davu zotročeného režimom. Účinkujú Peter Kadlečík, Richard Stanke, Ida Rapaičová, František Kovár, Vladimír Šlepec, Alex Koníček, Erik Koníček a ďalší. Preložil Juraj Vojtek. Hra mala premiéru v roku 2021.

Európa a jej kresťanstvo nám pred koncom kalendárneho roka ponúka v podobe Adventu a Vianoc - zázrak. Advent je čas očakávania príchodu najvyššej spirituality a teda narodenie božstva. Táto strhujúca sakralita tu však stojí a odoláva profanácii – očakávaním materiality v podobe vianočných darčekov. Vianoce sú pre človeka a preto je ich dialektika prirodzená tak ako rozporuplnosť samotného človečenstva. O tom bude esej Jána Mikuša List Ježiškovi. V réžii Márie Danadovej účinkuje Juraj Smutný. Program mal premiéru v roku 2016.

Od utorka sa do programu pripojí rakúska klasička Marie von Ebner-Exchenbachn v úprave Ľudovíta Petrašku v poviedke Štedrý večer slečny Zuzanky. Sledujeme osud starej dievky, ktorá počas najkrajšieho večera v roku podstúpi podobnú mravnú očistu ako Mr. Scroodge v Dickensovej Vianočnej kolede. Rozhodne sa, že nebude egoisticky užívať svoje bohatstvo, ale podporí štúdium chudobného chlapca. Je to nádherný hoci jednoduchý príbeh, ktorý nás oslovuje z konca 19. storočia. V réžii Laca Keratu účinkujú Judita Bilá, Zuzana Kyzeková, Linda Zemánková, Juraj Predmerský a Emil Zvarík. Program mal premiéru v roku 2008.

Pokračujeme meditatívnym pásmom Emílie Došekovej Daj Boh šťastia tejto zemi, ktoré je plné tradícií, vinšov, veršov a zamyslení: „... Zelený strom u nás doma je znamením nádeje. Kto z nás je ako tento strom? Umiera pre našu vianočnú slávnosť - znamenie lásky. Drevári z neho berú iba hrubé kmene, to ostatné ostáva ležať navnivoč. Čo všetko ako zbytočné vyhadzujeme my? Veci, partnerov, deti, srdcia ... ba odhadzujeme i svoje duše. Kedy pochopíme, že všetko, i tá najmenšia vecička, má svoju hodnotu?“ V réžii Hildy Michalíkovej účinkujú Leopold Haverl, Ján Valentík, Gabika Činová, Adam Žilinek, Olívia Podanková a Emília Došeková. Program je z roku 1995.

V našom vysielaní vás tiež pozýme počúvať krátku kritickú reflexiu knihy Dmitrija Sergejeviča Lichačovova Textologie (stručný nástin). V rámci cyklu V skratke vám ju predstaví Patrícia Ivanická. Číta Tomáš Bartoněk. Lichačovova kniha spracováva problematiku analýzy textov z textologického hľadiska. Sprevádza rôznymi problematickými miestami, ktoré môže textológ pri svojej práci riešiť. Mnohí textológovia sa dlhé desaťročia snažili o preklad tohto významného diela, no márne. Preto sa v posledných rokoch môžu tešiť, že sa tento zásadný počin uskutočnil a dielo uzrelo svetlo sveta. Do českého jazyka ho preložila rusistka Jitka Komendová. Program z roku 2021, uvádzame v premiére.

Vianoce sú pre osamotenú ženu nepochybne tie najhoršie sviatky! A okrem toho sú aj zo všetkých sviatkov najdlhšie, pripravujú ich už od novembra...," vzdychá hlavná hrdinka zimomriavkovej poviedky. Nezostane však len pri vyplakávaní starej dievky. Nebude chýbať kriminálna zápletka a zaujímavý koniec. Vianočný vírus napísal Pavol Rankov a čítať vám bude Zuzana Dančiaková. Poviedka mala premiéru v roku 2008, vy si ju vypočujte od stredy.

Pokračujeme hrou Rozprávkový raj. V rozprávkovom príbehu s spesničkami sa ocitneme uprostred prírody Slovenského raja s tromi zatúlanými deťmi – Scarlet, Britvi a s Karčim. Stratili sa na školskom výlete, ale nestihli sa ešte ani poriadne začať báť a už stretli prvú rozprávkovú bytosť – vílu Leu, ktorá od nich potrebuje pomoc… Príbeh napísal Tomáš Repčiak podľa vlastnej literárnej predlohy Na krok od raja. V réžii Hany Kolbašskej Rodovej účinkujú Soňa Harčák Petrillová, Stanislav Pitoňák, Miroslav Kolbašský, Adriana Ballová, Šimon Kišiday a Fedor Palko. Hra je z roku 2018.

V rodinnom duchu bude i povesť z Bratislavy, ktorú pre rozhlas upravili Ľuboš Machaj a Rozália Vlasková. Volá sa Vianočný zákaz Rybieho kráľa. Vianoce sú veľkým sviatkom pre viac ako dve miliardy ľudí na svete. V zbierke povestí Márie Ďuríčkovej sa však objavuje aj ako veľký sviatok riečnych bytostí. Prečo je na Vianoce zakázané loviť ryby vám porozprávajú Alfréd Swan, Zuzana Jurigová-Kapráliková, Martin Kaprálik a Ladislav Kerata. Relácia je z roku 2016.

Od štvrtka pridávame scénické čítanie veršovanej vianočnej hry Teda Hughesa Traja králi. Hra plná napätia, komiky a zmyslu pre spravodlivosť pochádza zo zbierky Kráska a zviera (a iné hry). Anglický básnik si zobral za svoje rozvíjať v deťoch dôvtip, invenčnosť a zmysel pre čarovné aj skutočné vnímanie sveta. V réžii Hany Rodovej účinkujú Ivan Krúpa, Henrieta Kecerová, Alena Ďuránová, Miroslav Kolbašský, Juraj Zetyák, Peter Cibula, Igor Kasala a Matej Lacko. Program je z roku 2021. Preložili Miroslava Gavurová a Ján Gavura.

Keďže vianočné sviatky sú o rodine, pridávame ďalší tip na vyplnenie spoločného času. V programe Rozálie Vlaskovej Čo by bolo, keby... som bol snehuliakom sa svet snežných bytostí stretne so svetom ľudí. Nebude chýbať rozhovor so „živým“ snehuliakom ani zimná rozprávka. Ale reč bude aj o snehu, klíme a počasí. Zašli sme si po múdre odpovede do Slovenského hydrometeorologického ústavu za Nikoletou Hruškovou a tiež na Snehuliacke ostrovy. Spoluúčinkuje autorka Rozália Vlasková a Richard Stanke. Relácia pre malých i veľkých je z roku 2020.

Do nášho vysielania v cykle Vianočné miniatúry prispela i Veronika Šikulová textom Iba sa mi prisnilo. Započúvajte sa do modranského spomienkového kaleidoskopu hodného idyly Ladových pohľadníc. "Na Vianoce býva také iné ticho. Obe so sestrou sme sa chystali čakať Ježiška. Rok čo rok nás však rodičia vystrnadili do tých tichých ulíc. Šli sme s naším susedom Jankom Dudášom. Ak bol sneh, ťahal nás na sánkach a my sme ho poháňali ako koníka. Janko, pridaj, rýchlo, rýchlo, možno v niektorej ulici stretneme Ježiška! Ježiško mal iné chodníčky! Kráčali sme ulicami a uličkami po Modre a nazerali ľuďom do okien." V réžii Zuzany Belkovej z roku 2019 účinkuje Petra Bernasovská.

Pridávame premiérový program našej redaktorky Moniky Zumríkovej Kekeliakovej, ktorý vypadol Z tvorivej dielne Rádia Litera. Tentoraz to budú Vianoce s Annou Shirleyovou. Pásmo hovorí o vianočných pribehoch kanadskej spisovateľky Lucy Maud Montgomeryovej, ktorú čitatelia na celom svete poznajú ako atorku kultovej hrdinky Anny zo Zeleného domu. V jej vianočných textoch je veľa detských postáv, ktoré nikdy nezažili skutočné sviatky s darčekmi, práve preto vedia byť súcitné, vďačné a podelia sa aj s málom. ÚčinkujeTomáš Bartoněk, ukážky z diel číta Ján Gallovič. Program je z roku 2021.

Viacerým javom, ktoré sa prihodia po prvýkrát, dodnes pripisujeme magický význam. Mnohí veria v sny v prvú noc na novom mieste, želané účinky má priniesť prvý vypadnutý zúbok dieťaťa. Funguje aj predstava, že určitým správaním či konaním v deň Nového roka môžu ľudia zabezpečiť úspešnosť celého nasledujúceho obdobia. Dôležité bolo, kto vstúpil do domu prvý, aké jedlá sa jedávali, aké činnosti ľudia vykonávali a ako sa správali jeden k druhému, pričom sa neustále pripomínalo: Ako na Nový rok, tak po celý rok.Výnimočná dôležitosť sa pripisovala novoročným prianiam v piesňach a v rôznych vinšoch. O tom všetkom bude sviatočné pásmo Andrei Jágerovej Nový rok a mágia počiatku z roku 2020.

Náš novoročný program ukončí jeden diel zo seriálu Život s vôňou vanilky. Postarala sa oň Emília Martáková a opisuje Silvester. Viera s Jarom sú smutní, že Dominika strávi Silvestra sama v nemocnici. Luky príde s nápadom, že by sa mohli prepašovať za ňou a stráviť Silvestra tam. Pomôže Tomáš, ktorý im vybaví vstup do nemocnice cez starého známeho. Ako na potvoru sa ale zaseknú vo výťahu, aby sa nakoniec po groteskných peripetiách všetci o polnoci stretli a zapriali si šťastný Nový rok. V réžii Táne Tadlánkovej účinkuje Zuzana Porubjaková, Dagmar Sanitrová, Miroslav Trnavský, Tomáš Horváth, Michal Kaprálik a Roman Matisko. Seriál je z roku 2018.

Program rádií

Autorka scenára: Monika Zumríková Kekeliaková

Text: Lucia Šaráková

Ilustračné snímky: pixabay.com, wikipedia.org.













Vysielacie tipy:

Rozprávková hra - - Tomáš Repčiak: Rozprávkový raj

Rozhlasová hra - - George Orwell: 1984

Z tvorivej dielne Rádia Litera: Monika Zumríková Kekeliaková: Vianoce s Annou ShirleyovouSviatočné pásmo - -

Andrea Jágerová: Nový rok a mágia počiatku

Pásmo - - Emília Došeková: Daj Boh šťastia tejto zemi

Dramatizácia - - Ted Hughes: Traja králi

Život s vôňou vanilky - - Emília Martáková: Silvester

Publicistika - - Rozália Vlasková: Čo by bolo, keby... som bol snehuliakom?

Vianočné miniatúry - - Veronika Šikulová: Iba sa mi prisnilo

Bola raz jedna povesť - - Vianočný zákaz Rybieho kráľa - povesť z Bratislavy




Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame