Druhý týždeň s autormi, ktorí bodovali v Cene Anasoft litera

Druhý týždeň s autormi, ktorí bodovali v Cene Anasoft litera

Aj tento týždeň zostávame v spoločnosti spisovateľov a spisovateliek, ktoré zabodovali v literárnej Cene Anasoft litera. Ich diela sa dostali do výberu najlepších kníh. My však načrieme hlbšie do archívu a popri aktuálnych textoch si spomenieme aj na myšlienky minulé. Najbližších sedem dní sa prizrieme svetu Etely Farkašovej, Veroniky Šikulovej a Zuzany Šmatlákovej. Náš program doplní i Laco Kerata.

V čítaní na pokračovanie sa vám bude počas celého týždňa prihovárať Veronika Šikulová a jej román-neromán Tremolo ostinato, ktorý získal cenu čitateľov Anasoft litera 2021. Čaká nás rozprávanie o hudbe, písaní, rodine a vzťahoch. Záhradné práce sa prelínajú s úvahami o umení, spomienkami na rodinu a detstvo. Vynárajú sa hlboko z pamäte v snahe nájsť odpoveď na tú najpálčivejšiu otázku: Kto som, čo som? Rozprávať? Nerozprávať? Písať? A pre koho? V réžii Zuzany Galkovej číta Ivana Kováčová.

Pokračujeme pôvodnou rozhlasovou hrou Veroniky Šikulovej a Agáty Petrakovičovej Čibrbóle. Autentické stretnutie ich otca a strýka, dvoch svojských umelcov strážiacich jeden obyčajný neskoro letný večer kvasiaci burčiak, prerastie do filozofickej dišputy, ktorá nás bez pochybností ponorí do podstaty toho, čo je ľudské, obyčajné, hmatateľné, kde sa človek stretáva s prírodou a vlastným životom, kde jednoduchosť nie je znakom slaboduchosti, ale práve naopak. V hlavných úlohách sa predstavia Miro Noga a Gregor Hološka.

Slovo tolerancia sa dnes používa veľmi často a ako každému slovu, ktoré je intenzívne v obehu a denne ho vyslovujeme, hrozí mu vyprázdnenie, strata hodnoty. Akoby sme sa k tomuto slovu primkli, opierame sa oň ako o barličku.... Aj o tom bude esej oceňovanej slovenskej prozaičky, poetky a filozofky Etely Farkašovej s názvom Tolerancia, nie však ľahostajnosť. V réžii Mileny Lukáčovej z roku 2005 číta Ľubica Očková.

Od utorka si v Zóne prózy Pavla Náthera bližšie predstavíme Veroniku Šikulovú, ktorá patrí k najvýraznejším zjavom na našej literárnej scéne. Svedčia o tom aj štyri nominácie vo finálovej desiatke Ceny Anasoft litera. Jej najobľúbenejší žáner je poviedka. Má rada, ak sa o spisovateľovi hovorí, že stále píše tú istú knižku. O Veronike to platí dvojnásobne. Vo svojom rozprávaní opisuje ľudí, ktorí nás bezprostredne obklopujú, ľudí, ktorí z nášho sveta miznú a opäť sa v ňom objavujú. Účinkujú Přemysl Boublík a Helena Geregová. Relácia je z roku 2017. Od štvrtka uvedieme ešte jednu prózu Veroniky Šikulovej s názvom Perlová svadba. Prispela ňou do cyklu minirománov súčasných slovenských spisovateľov inšpirovaných Novembrom´89. V réžii Laca Keratu číta Lujza Garajová Schrameková. V roku 2019 pripravila Zuzana Belková.

Chorobne senzitívne, až z „normálu“ vychýlené bytosti môžu niekedy zachytávať poruchy či kazy sveta oveľa intenzívnejšie ako ostatní ľudia a ich reakcie môžu byť extrémne. Strach a starosť o svet v nich potom prevláda nad inými emóciami, to je aj prípad protagonistky G., ktorú obavy o budúcnosť sveta vedú k úsiliu urobiť niečo pre jeho záchranu. O stratégiách, aké táto rozporuplná postava pripravuje v rámci svojského megaprojektu, hovorí próza Záchrana sveta podľa G. vychádzajúca po takmer dvoch desaťročiach od prvého vydania v prepracovanej a rozšírenej podobe. Kniha etablovanej autorky Etely Farkašovej bola súčasťou finálovej desiatky Anasoft litera 2021. V réžii Márie Danadovej interpretuje Alena Sušilová.

Pri Etele Farkašovej zostaneme i v poetickej pätminútovke nazvanej Už takmer bez otázok....dorastá vo mne hudba: vpisuje sa do zimnej partitúry (stíšená bieloba, až k oslepnutiu, až k hrane počuteľného) medzi notovými riadkami chveje sa nevyslovené (môj osobný advent), čas čakania na zázrak... a taký nepravdepodobný...“ Recituje Eva Matejková.

Súčasné slovenské spisovateľky a spisovatelia sa podujali vo svojich textoch spomaliť a poskytnúť možnosť na spomalenie aj čitateľom a čitateľkám. Z dvadsiatich dvoch literárnych variácií na tému "spomalenie" vyplýva, že v našich životoch sú okamihy, keď sa kolieska stroja zaseknú, zaškrípu, spomalia, zastavia a nanovo sa pohnú, aby bolo od tej chvíle všetko iné. My spomedzi známych mien vyberáme miniromán Laca Keratu Dôchodca, ktorý vám prečíta Lukáš Latinák. V roku 2020 redakčne a režijne pripravila Zuzana Belková.

Od stredy zostávame pri tomto spisovateľovi, ktorý do nášho programu prispel aj titulom Filmovačka. Postavy v smutnej komédii o veľmi vážnych veciach si myslia, že nový otvorený svet slobody je zlý a nespravodlivý. Sú presvedčené o tom, že len klamaním a kradnutím sa mu najlepšie pomstíme za našu chudobu. V réžii autora - Laca Keratu - z roku 2020 účinkujú Peter Sklár, Peter Rúfus a Dominika Žiaranová. Na Keratovi je fascinujúce prepojenie hravého vnímania sveta a prvkov nonsensu, surreálna a dada. A to všetko je spojené do funkčného celku živým záujmom o všetko okolo seba a veľmi špecifickým humorom. Vypočujte si poviedku z knihy Na okraji mojej hory, ktorá je o nezvyčajných osobných príbehoch, prerozprávaná vnútornými hlasmi ľudí so zvláštnym pohľadom na svet. V réžii autora číta Jakub Rybárik. L. Kerata aj vo svojich básnických textoch rád vychádza z absurdnej situácie, ktorá má zdroje v pocite osamelosti lyrického subjektu. S humorným nadhľadom ho umiestňuje do sveta, ktorému nerozumie a ktorý odmieta rozumieť jemu. Verše Nemal nikam chodiť, S vrtákom v uchu a iné si vypočujte v podaní Juraja Predmerského. No a od piatku si od tohto autora ešte môžete vychutnať pôvodnú rozhlasovú hru Kvapky s podtitulom "na stromovom liste". Hru v roku 2004 režijne naštudoval Michal Náhlík v banskobystrickom štúdiu.

Štvrtkový programový blok otvorí Relácia Fokus z roku 2016. Redaktor Ján Púček sa stretne so Zuzanou Šmatlákovou. Mladá spisovateľka je štvornásobnou finalistkou súťaže Poviedka a autorkou zbierky poviedok Exit, za ktorú získala Cenu Nadácie Tatra banky v kategórii Mladý tvorca. Kniha bola preložená do rumunčiny a jednotlivé texty do viacerých jazykov. Jej druhá kniha, ktorú si aj predstavíme, je novela Nič sa nestalo. Dostala sa do desiatky Anasoft litera 2021 a bola tiež predlohou rovnomennej inscenácie bratislavského divadla Ticho & spol. Je to monodráma o žene, ktorá sa snaží prísť na to, prečo podviedla manžela, a necíti žiadnu vinu. Dôvody hľadá v nedávnych tragických udalostiach, rovnako v detstve, vo vzťahoch s rodičmi či s partnerom. V réžii Laca Keratu číta Lucia Hurajová. A ešte do tretice, do cyklu Poézia mesta, prispela Zuzana Šmatláková prózou JA, BOH inšpirovanou metským nápisom God is trans. Vypočujte si ju v interpretácii Juraja Smutného.

Náš programový týždeň uzatvorí Etela Farkašová, ktorú v cykle Portréty bližšie predstaví Richard Šümeghy. My len pridávame, že autorka vydala viac ako tri desiatky kníh, mnohé jej prózy boli preložené do viacerých jazykov. Za knihu Scenár získala Krištáľové krídlo aj cenu Anasoft Litera za rok 2018. Próza Hodiny lietania získala prémiu Literárneho fondu za rok 2019. V relácii hovoríme o týchto i ďalších jej dielach, ale i o o starnutí, filozofii a o hudbe. Úplne na záver pridávame verše tejto autorky nazvané V zrýchlenom čase. Recituje Judita Bilá.

Program rádií

Scenár: Martin Šenc

Text: Lucia Šaráková

Ilustračné snímky: Anasoft litera, pixabay


Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame