Peter Karvaš alebo ako mať pevného ducha

Peter Karvaš alebo ako mať pevného ducha

Tento týždeň sa bude niesť najmä v znamení Petra Karvaša, ktorý prežil viaceré totality, ale zachoval si pevný charakter. Dokázal tieto skúsenosti a reflexie vynikajúco zapracovať do svojho literárneho odkazu. Poprechádzame sa najmä jeho poviedkami, ktoré stoja na vynikajúcich dialógoch. Riešia otázku vernosti pravde, slušnosti a charakteru. A pritom nemoralizujú, ale mrazia štýlom. V cykle Galéria slávnych sa čo-to dozviete aj z Karvašovho životopisu. Nezabudli sme však ani na tých, ktorí máte blízko k dielu Eleny Ferrante – určite si nenechajte ujsť Fenomény Zuzany Golianovej, v ktorých sa dozviete nemálo o diele Geniálna priateľka. Ale budete si môcť vypočuť aj prózu Eleny Ferrante Dni opustenia. Mnohých z vás zaujme zrejme aj pásmo o Sigmundovi Freudovi, iných zasa pásmo o Pátrovi Piovi. A nebudú chýbať ani rozhlasové hry, a to tie najnovšie z konca roka 2021 – vybrali sme pre vás hru Viliama Klimáčka Osem uší, Emílie Martákovej Červená alebo modrá. A môžete sa tešiť na hru Janíček, ktorá je poslucháčskym tipom (autor Géza Csáth). Nezabudli sme ani na verše (Wislawa Szymborska) a rozprávkovú hru (Pinocchio).

25. apríla 1920 sa v Banskej Bystrici v rodine lekára Ferdinanda Karvaša a maliarky Karoly Skuteckej-Karvašovej narodil dramatik, prozaik a divadelný teoretik Peter Karvaš. Celý život sa snažil preniknúť do konania človeka v zlomových situáciách. Upriamoval pozornosť na motiváciu konania, zlyhania, strachu alebo i na konania dobra. Nesporne patril k majstrom rozhlasových minidrám. Výstavba dialógov jeho komorných textov patrí k ukážkovým a jazyk jeho postáv je živý dodnes. Bol mimoriadne plodným autorom o čom svedčí i náš archív. Ako čítanie na pokračovanie pre vás vyberáme cyklus minidrám Malé rošády. Počas týždňa sa môžete tešiť na poviedky Malé interview, Starí známi, Nočný rozhovor, Nečakaná prosba. V réžii Petra Jezného účinkujú Andrej Mojžiš Peter Bzdúch, Božidara Turzonovová, Vlado Müller, Ladislav Chudík, Karol Machata, Eduard Bindas, Július Pántik. Program je z roku 1995.

Matkovražda, Denník šialenej ženy, Smrť kúzelníka. To sú len tie najznámejšie poviedky z pera lekára, psychiatra, spisovateľa a hudobného kritika Józsefa Brennera. Pravdou je, že pod týmto menom ho pozná len málokto, skôr ako Gézu Csátha. Výnimočný autor z prelomu 19. a 20. storočia mal len 32 rokov, keď si siahol na život. My vám ho ponúkame ako poslucháčsky tip v rozhlasovej hre Janíček. V navonok usporiadanej rodine nastane tragická udalosť. Náhla smrť najmladšieho dieťaťa Janíčka odhalí tajomstvo, o ktorom tušilo možno len služobníctvo... V réžii Magdy Grandtnerovej účinkujú Zuzana Kronerová, Marián Gallo, Anton Korenči, Anna Javorková, Naďa Kotršová, Ivan Letko, Gustáv Legéň, Pavol Mikulík a ďalší. Hra mala premiéru v roku 1991.

Pokračujeme poviedkou Petra Karvaša Ryby. Prijmite spoločnosť dvoch mužov - mladší nájde útočisko u staršieho, vzájomné rozhovory odhalia obom o sebe čosi viac. V réžii Ladislava Hyžu účinkujú Štefan Mišovic a František Výrostko. Premiéra: 1992.

Od utorka si v relácii Fenomény redaktorky Zuzany Golianovej pripomenieme spisovateľku Elenu Ferrante. Kto to je čo o nej vieme? Ako by sa dali pomenovať témy a spôsob písania tejto talianskej rozprávačky, ktorá uchvátila tisícky čitateliek a zrejme aj čitateľov. Pseudonym, pod ktorým táto spisovateľka píše – sa stal svetoznámou značkou. Jej romány sú preložené do približne 50 jazykov. Aké sú jej hrdinky, ako vidí Neapol a taliansky juh 50. rokov i súčasnosti? V čom tkvie úspech Neapolskej ságy aj ďalších jej samostatných titulov? Do týchto otázok sa spolu s autorkou relácie pustí vydavateľka a prekladateľka Aňa Ostrihoňová. Relácia je z roku 2020.

Ďalej pre vás vyberáme rozhlasovú hru Emílie Martákovej Červená alebo modrá? z cyklu Milénium. Príbeh sa viaže k Silvestru 1999. Traja mladí ľudia ho zažívajú v dome plnom bohatstva a pompéznosti, sú plní plánov a predsavzatí do budúcnosti, ale ako sa im vyvinie ďalší život, sami netušia. Pôjde to buď cestou modrej alebo červenej tabletky, matrixovsky poňatej... V réžii Štefana Korenčiho účinkujú Ondrej Kaprálik, Martin Kaprálik, Eva Szakálová. Premiéra: 2021.

Od stredy nájdete v našom programe pásmo Moniky Zumríkovej Kekeliakovej Poézia ako portrét. Wislawa Szymborska. Básnická zbierka Veľké číslo je v poradí siedmou zbierkou poľskej poetky a nobelistky W. Szymborskej a zaraďuje sa medzi vrcholy jej tvorby. Zachytáva ju na polceste k svetovému renomé a kniha má všetky atribúty, ktoré napokon rozhodli o popularite poetky medzi literárnymi kritikmi aj bežnými čitateľmi. Radí sa k autorkám, ktorí písali, len keď mali čo povedať, a preto každá jedna báseň má zmysel. V pásme o tejto zbierke účinkujú Tomáš Bartoněk a poetka a prekladateľka Silvia Kaščáková. Program je z roku 2017.

Pri dobre známom diele Carla Collodiho Pinocchio si oddýchnite s celou rodinou. Neuveriteľné dobroružstvá drevenej bábky s dlhým nosom uvádzame vo forme rozprávkovej hry. V réžii Táne Tadlánkovej účinkujú Daniel Fischer, Helena Geregová, Boris Farkaš, Tomáš Hallon, Štefan Kožka, Tatiana Kulíšková, Ladislav Konrád, Jozef Šimonovič, Miroslav Trnavský, Lukáš Dóza. Premiéra: 2017.

Náš program spestrí aj Filozofická knižnica Nely Stenchlákovej, tentoraz bude stredom jej záujmu Sigmund Freud – liečiteľ duše. Zachytáva Freudovo pôsobenie v meste kráľa valčíkov nielen očami jeho priateľa a obdivovateľa - spisovateľa Stefana Zweigha. Viac o zakladateľovi psychoanalýzy, ktorého sondy do ľudskej duše vyvolávali v dobe, kedy žil, prúd odporu, sa dozviete od štvrtka. V réžii Táne Tadlánkovej účinkujú Soňa Ulická, Ivan Laca, Dáša Rúfusová, Miroslav Trnavský, Jozef Šimonovič. Program mal premiéru v roku 2001.

V cykle Krajina duše sa Andrea Eliášová vydala po stopách kapucína, kňaza, ktorý pohol nejedným ľudským osudom, svetovo známeho pod menom Páter Pio. Prijmite pozvanie do mestečka San Giovanni Rotondo, kde sa autorka vybrala aj s mikrofónom. Pri neporušenom tele tohto svätca bude rozjímať a zamýšľať sa nad svetom... Zachytila pre vás autentické zvuky a reálie, kadiaľ sa pohyboval tento mystik, ktorý napriek tomu, že toľko pomáhal druhým, sám veľmi trpel. Relácia je z roku 2018.

Olga mala kedysi literárne ambície, ale vymenila ich za manželstvo a materstvo. Keď ju Mario po pätnástich rokoch spoločného života opustí, je úplne zmätená. Hoci sama seba presviedča, že všetko zvládne, že nie je „úbohá opustená žena“, o ktorej toľko počula počas svojho neapolského detstva, nevie sa odnaučiť ľúbiť svojho manžela. Po mesiacoch sebaľútosti, hnevu, zúfalstva a takmer šialenstva začína vnímať svet  jasnejšie. Román Eleny Ferrante Dni opustenia šokuje a zároveň fascinuje svojou surovou úprimnosťou, opisom zostupu do prázdnoty, ktorá Olge zostala po ilúzii manželstva a seba samej. Je nútená konfrontovať sa so svojimi démonmi, stratou vlastnej identity a sveta, aký poznala, ako aj s možnosťou, že život už nikdy nebude ako predtým. Účinkujú Miroslav Trnavský a Zuzana Jurigová-Kapráliková. Program mal premiéru v roku 2020, vy si ho vypočujte od piatku.

Rozhlasovú hru pre celú rodinu Osem uší napísal Viliam Klimáček k 95. výročiu vysielania Slovenského rozhlasu. Odohráva sa na Slovensku od roku 1938 do 1989, v zvukových krajinách, ktoré, podporené rádiom, formovali naše životy. Hra je poctou rozhlasovému médiu a ľuďom okolo neho a hoci nikdy nemôže vystihnúť komplexnú bohatosť jeho vývoja a histórie, sústredí sa aspoň na štyri výrazné obdobia našich dejín, ktoré by bez rozhlasového vysielania boli celkom iné. V réžii Jaroslava Rozsívala účinkujú Eduard Valašík, Dominika Žiaranová, Daniel Fischer, Lucia Hurajová, Dušan Kaprálik, Ivan Romančík, Jozef Šimonovič, Juraj Predmerský, Helena Geregová, Jaroslav Rozsíval. Hra mala premiéru v roku 2021.

Najznámejší slovenský dramatik 20. storočia - Peter Karvaš - mal v knižnici zasunutý starý zažltnutý výstrižok z ktorýchsi novín s nadpisom: „Tvorivosť nemá ustlaté na ružiach.“ Boli to vari najvýstižnejšie slová, akými možno charakterizovať túto významnú slovenskú osobnosť novodobých kultúrnych dejín. Prežil život plný bôľov, sklamaní, ale hodnotný, naplnený zmysluplnou prácou, ktorá rezonuje dnes a bude rezonovať aj po rokoch. Práca bola totiž preňho slasťou a istým druhom opojenia. Napriek osobným tragédiám si deň čo deň sadal za písací stôl a nechával sa unášať fantáziou, ktorej mal až do posledných dní nadostač. Vo svojich knihách a dramatických dielach zanechal posolstvo o jednej epoche, v ktorom môžeme vždy hľadať a nachádzať pravdu. Na záver nášho týždňa si vypočujte rozhlasovú miniatúru venovanú Petrovi Karvašovi, ktorú v cykle Galéria slávnych v roku 2010 pripravil Jozef Leikert. Číta Jozef Šimonovič.

Program rádií

Autorka scenára: Monika Zumríková Kekeliaková

Text: Lucia Šaráková

Ilustračné snímky: TASR, wikipedia.org., pixabay.com

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame