Peter Karvaš alebo ako mať pevného ducha, 2. časť

Peter Karvaš alebo ako mať pevného ducha, 2. časť

Tento týždeň budeme pokračovať v odkaze Petra Karvaša. Budú to témy vyrovnávajúce sa napríklad s totalitou, svedomím, pevnosťou charakteru, nebude im chýbať nadhľad, irónia a možno vzbudia až akýsi ťažký povzdych nad človekom a jeho dobou. Môžete sa tešiť až na 5 častí z Karavšovho diela Z knihy úľavy. Vo vysielaní sa objaví aj Karvašova hra Sedem svedkov a hra Zbytočný poplach. Mysleli sme tento týždeň aj na priaznivcov kriminálnych hier. Táto je tipom od nášho poslucháča a má názov Vydierač, jej autorom je Michal Lackovič. Môžete sa však tešiť aj na výborné hry Jozefa Repka. Vysielanie osviežia aj verše čínskeho básnika Li-Poa v interpretácii Dávida Hartla. Nenechajte si ujsť ani dve eseje Veroniky Dianiškovej – o Pippi Dlhej Pančuche a Petrovi Panovi; a o zime. Viacerých poteší aj akási už zabudnutá klasika - novela Františka Švantnera List na rozlúčku.

Dramatik, prozaik a esejista Peter Karvaš patril k našim najvýznamnejším autorom. Okrem drám písal tiež romány a vlastné mu boli aj kratšie prozaické útvary. Na sklonku 60- tych rokov sa systematicky venoval aj humoru a satire, o čom svedčí Kniha úľavy. Práve z nej si budeme čítať na pokračovania v piatich častiach počas celého týždňa. Publikácia plná humoresiek, apokryfov a podobenstiev je považovaná literárnymi kritikmi za jednu z Karvašovych najhodnotnejších kníh v rámci krátkej prózy. V réžii Jána Medveďaka účinkuje Martin Horňák. Program je z roku 2009.

Pokračujeme poslucháčskym tipom, za ktorý ďakujeme. Krimi-hra Michala Lackoviča sa volá Vydierač. V réžii Oľgy Janíkovej účinkujú Stano Dančiak, Michal Dočolomanský, Igor Hrabinský, Andrej Hryc, Eva Rysová, Juraj Slezáček, Božidara Turzonovová, Anna Tyralová, Slávo Záhradník, Vladimír Černý a ďalší. Hra mala premiéru v roku 1986.

Zima v nás oslobodzuje všetko, o čom ani netušíme, že v sebe máme. Vytvára priestor potláčanému, upozadí ľahké riešenia. Vyostruje a ukazuje nám sociálnu nespravodlivosť, dovolí nám premýšľať nad vecami, ktoré by zelená jarná krajina zahnala do úzadia. Je plátnom, a na tom plátne sme my a to, čo by sme o sebe radšej nevedeli....,“ nechajte sa pozvať do sveta Veroniky Dianiškovej a jej eseje Zima. Vysielame v rámci cyklu V skratke z roku 2021. Účinkuje Daniela Šencová.

Od utorka pridávame pôvodnú rozhlasovú hru Petra Karvaša Sedem svedkov. Autor v nej na pozadí policajného vyšetrovania analyzuje motiváciu jednotlivých svedeckých výpovedí, ktoré svojou protirečivosťou postupne relativizujú možnosť spoznania páchateľov trestného činu. V réžii Dušana Zimena účinkujú Leopold Haverl, Vladimír Durdík, Ivan Laca, Oldo Hlaváček, Karol Machata, Vladimír Černý, Maroš Kramár, Eduard Bindas, Július Pántik a Oľga Zöllnerová. Hra je z roku 1990.

Veríme že milovníkov poézie poteší náš výber z diela starého čínskeho básnika LI PO v preklade Ivana Kupca. V réžii Evy Reiselovej z roku 2022 vám bude recitovať Dávid Hartl.

Novela Františka Švantnera List, ktorá je predlohou rozhlasovej hry List na rozlúčku, vyšla v zbierke Dáma a patrí do poslednej, existenciálnej fázy tvorby tohto autora, ktorú bezprostredne ovplyvnila 2. svetová vojna. Základným rámcom príbehu je list, ktorý adresuje žena svojmu manželovi, ktorého opúšťa. Švantner jej prostredníctvom, so zmyslom pre detail a psychologickú drobnokresbu, rekonštruuje udalosti, ktoré jeho napísaniu predchádzali. V rozhlasovej interpretácii postavy Júlie, ktorej subjektivita rozprávania je ešte posilnená jej vnútorným alter egom sa ukazuje, že trauma postáv je omnoho hlbšia, v skutočnosti bola nevyhnutným vyústením predchádzajúcich udalostí a ich vzťahu, zatiaľ čo vojna bola len ich katalyzátorom. V réžii Veroniky Martinkovej účinkujú Petra Vajdová, Edita Borsová, Peter Kočiš, Juraj Kemka, Přemysl Boublík, Lena Košická. Premiéra 2021. Zdramatizovala Gabriela Alexová. Počúvajte od stredy.

Pokračujeme rozhlasovou hrou pre mládež z dielne Jozefa Repka. Hra z roku 2002 s názvom Telefonát rieši tému vzťahu a odlišných svetov, na ktoré narazia muž a žena. V réžii Pavla Gajdoša účinkujú Henrieta Jančišinová, Marián Miezga, Dušan Lenci a Soňa Ulická. Jozef Repko do nášho programu prispel i hrou pre deti s názvom Srdce plné búrok, ktorú vysielame od piatku. V réžii Veroniky Martinkovej účinkujú Petra Vajdová, Edita Borsová, Peter Kočiš, Juraj Kemka, Přemysl Boublík, Lena Košická. Preméra: 2021.

Pôvodná rozhlasová hra Zbytočný poplach (ktorú pridávame od štvrtka) je o nemožnosti skutočne rehabilitovať postihnutých minulým režimom. Peter Karvaš so svojím príslovečným zmyslom pre paradox a sarkazmus rozpráva príbeh o človeku, ktorého kedysi obvinili, ale nepotrestali a dnes márne volá po morálnej satisfakcii, pretože sa mu vlastne nič nestalo. Príbeh by bol aj na zasmiatie, keby nebol do plaču. A keby nebol stále aktuálny. V réžii Oľgy Janíkovej účinkujú Stano Dančiak, Michal Dočolomanský, Igor Hrabinský, Andrej Hryc, Eva Rysová, Juraj Slezáček, Božidara Turzonovová, Anna Tyralová, Slávo Záhradník, Vladimír Černý a ďalší. Premiéra: 1986.

Všetci ľudia budú bratia je titul rozhlasovej hry z cyklu Milénium z pera Evy Borušovičovej, ktorá nás zavedie do noci, kedy Slovensko vstupovalo do Európskej únie. Príbeh ladený cez prizmu vyšetrovania smrti muža, ponúka obraz vtedajšej doby, pocitov i myslenia ľudí, klasických zanietencov i odporcov novej vízie Európy. Avšak v prvom rade spojenie príbehu vyšetrovateľov, majorky Andelovej a kapitána Bosáka s ďalšími aktérmi tej hrôzostrašnej udalosti. V réžii Evy Borušovičovej sa predstaví Zuzana Fialová, Robert Roth, David Hartl, Kamil Mikulčík, Lenka Libjaková, Laco Kerata či Dušan Kaprálik. Hra je z roku 2021.

Na terase ešte stále býva kôň je zamyslenie Veroniky Dianiškovej z roku 2021 v rámci cyklu V skratke, kde sa vracia k rozprávkovým postavám Pippi dlhej pančuchy a Petra Pana. Pippi má obrovskú vnútornú silu, ktorú autorka príbehov deťom ukázala prostredníctvom sily fyzickej. Ak si totiž chcete poradiť sami, či ste už malý, alebo veľký, dosiahnuť, aby ste mali veľa síl, je kľúčové. Sila Petra Pana je zas v tom, že vie lietať a žije uprostred zázračného ostrova. Odmieta dospieť a ostáva v krajine detstva.... Čítať vám bude Daniela Šencová. Počúvajte od piatku.

Program rádií

Autorka scenára: Monika Zumríková Kekeliaková

Text: Lucia Šaráková

Ilustračné snímky:  wikimedia

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame