Netočka, manželia Langerovci a dobré detektívky

Netočka, manželia Langerovci a dobré detektívky

Veríme, že tento týždeň potešíme tých, ktorí majú radi detektívky, ale aj tých, ktorí nám píšete, ako obľubujete Dostojevského, rozprávky a vnímate dobu, ktorú žijeme a ktorú sme žili. Fanúšikovia Dostojevského sa môžu tešiť na päť častí jeho Netočky Nezvanovovej. Budeme však stále ponorení aj v akejsi triezvej reflexii našich dejín a súčasnosti. Určite si preto nenechajte ujsť rozhlasovú hru Petra Pavlaca podľa predlohy Žo Langerovej Vtedy v Bratislave. "Langerovej kniha nie je len svedectvom doby. Je to aj dobrá literatúra a má všetko, čo má takáto literatúra obsahovať – fakty, osobný pohľad, emócie, detaily, v ktorých sa zrkadlí celok a v neposlednom rade humor, trpký, ale o to pôsobivejší“ (M. Lasica). Priaznivci detektívok si určite naladia hru Ireny Ondrisovej Tri neznáme a Ivana Vernera Výhru zhrabol tretí. Priaznivci poézie sa môžu tešiť na pásmo Silvie Kaščákovej a literárne chute vám pohladí pásmo Veroniky Dianiškovej o Borgésovi.

Netočka žije spolu s matkou a nevlastným otcom v jednoizbovom podkrovnom byte v Petrohrade. Jej otčim je nadaný huslista, no chýba mu vôľa cvičiť, vystupuje čoraz menej, až napokon prepadne alkoholu a vedie rodinu do záhuby. Po smrti rodičov sa Netočky ujme bohatá kniežacia rodina. A hoci dievčina k novému domovu nakoniec nájde aký-taký pokoj, do bohatej spoločnosti nikdy nezapadne a v trblietavom svete navždy ostane iba divákom. Netočka Nezvanovová vyšla v roku 1849, krátko predtým ako autora F.M.Dostojevského uväznili na Sibíri. A hoci novelu nedokončil, rovnako ako vo svojich neskorších románoch, aj tu majstrovsky opisuje utrpenie, osamelosť, šialenstvo i skazenosť ľudského ducha. V réžii Laca Keratu vám z knihy na pokračovanie bude počas celého týždňa čítať Judita Hansman. Program je z roku 2019.

Od pondelka na vás čaká aj úvodná časť trojdielnej rozhlasovej hry podľa románu Vtedy v Bratislave. Napísala ho Žofia Langerová, manželka Oskára Langera, ktorý celé päťdesiate roky sedel v komunistickom väzení, napriek tomu, že sám bol pravoverným komunistom. Prežila ťažkých desať rokov v nádeji, že jej manžel sa vráti. Píše o údele ženy, ktorej muž bol vo vykonštruovanom procese odsúdený a stále veril, že to má akýsi hlbší zmysel, bol to skrátka veriaci komunista. Langerovej kniha nie je však len svedectvom doby. Je to román o vzťahu ženy k svojmu mužovi, ktorý má čo povedať aj súčasníkom. V réžii Patrika Lančariča účinkujú Jana Oľhová, Táňa Pauhofová, Karol Čálik, Igor Štefuca, Ľubomír Paulovič, Ladislav Kerata, Peter Šimun a ďalší. Hra mala premiéru v roku 2013. O dramatizáciu sa postaral Peter Pavlac. Ďalšie dve časti vysielame od utorka a stredy.

Pridávame cyklus Gurmetárium Jozefa Kolejáka, ktorý bude hovoriť O ukrajinskej polievke Boršč. Tradičná červená polievka s naozaj zaujímavými ingredienciami má zaujímavý aj svoj pôvod. Účinkuje Vladimír Kobielsky. Relácia je z roku 2021.

Od stredy zavolajte k Litere aj svoje deti. Čaká na nich rozprávka Veroniky Martinkovej Sestričky lastovičky. Lastovička Švitorilka má na severe prebudiť jar - ale pre jej sebectvo a pohodlnosť hrozí, že sa príroda nedočká. Podarí sa jej malej sestričke Trepotalke prebudiť jar namiesto nej? A prebudí sa vo Švitorilke svedomie a uvedomí si, že musí myslieť aj na ostatných? V réžii Zuzany Jurigovej-Kaprálikovej a Martiny Michalcovej účinkujú Tereza Smolcová, Martin Kaprálik, Martina Kapráliková, Ľudmila Mandžárová, Adriana Totiková, Michaela Kapráliková, Ella Maturkaničová a Johana Miklošíková. Rozprávka pre deti od štyroch rokov je z roku 2017.

Ako sa spoločnosť kedysi pozerala na vzťahy? A má vzťah bez lásky svoj zmysel, budúcnosť? Aj o tom bude staršia detektívna hra Ireny Ondrisovej Tri neznáme. Začína vzťahom, ktorý ochladol a končí tragédiou. Ale zvyšok už necháme na vyšetrovateľov. V réžii Ivana Horského účinkujú František Kmec, Hana Grissová, Judita Vicianová, Marián Kleis, Božena Kňazovická, Ján Rybárik, Zolo László, Ondrej Grega, Ivan Rajniak, Peter Gažo, Bohuš Petrík a Martin Huba. Detektívku z roku 1964 počúvajte od štvrtka.

Argentínčan Jorge Luis Borgés sa narodil na prelome storočí v roku 1899. Postupne sa z neho stal spisovateľ, ktorý je literárnym smerom sám osebe. Je často zaraďovaný medzi autorov magického realizmu, presnejšie k fantastickému realizmu, ktorý sa od toho magického mierne odlišuje. Borgésove poviedky sa vyznačujú neobvyklými pointami, tajuplnou atmosférou, postmoderným kombinovaním žánrov - často píše príbehy s príchuťou detektívky či thrilleru. Hlavnými témami, na ktorých si literárna veda stále láme zuby, sú príbehy o knižniciach, labyrintoch či zrkadlách. Túto komplikovanú časť však v programe S literou spomenieme len tak - z rýchlika. Čitateľsky príťažlivé sú totiž aj jeho menej známe poviedky - napríklad o gaučoch, argentínskych pastieroch dobytka. Gaučo je fenomén, ktorý Borgés povýšil až na nový archetyp. Viac si už pre vás pripravila Veronika Dianišková v relácii Tajuplné poviedky Jorgeho Louisa Borgesa, ktorú uvádzame v premiére. Texty vám prečíta Vladimír Seman. Program je z roku 2022.

Kulisy kaviarne, popíjanie whisky a detektívna zápletka - všetko toto sa spojí v krátkej rozhlasovej hre Ivana Vernera Výhru zhrabol tretí z prostredia herne a vášnivých kartárov. Nič však nie je tak, ako sa na prvý pohľad zdá. Odhalíte klamára včas? V réžii Milana Semíka účinkujú Zuzana Kocúriková, Eduard Bindas, Ľubo Gregor, Michal Gučík, Jozef Longauer, Peter Marcin, Vladimír Minarovič a ďalší. Detektívka je z roku 1992.

V literárnom pásme Sobota celá nabielo vám na konci týždňa priblížime malé ľudské zmŕtvychvstania cez poéziu. Verše ako čierne na bielom zachytávajú život, aj keď je mŕtvo, aj keď sa zdá, že koniec je iba obyčajný koniec. V relácii zaznejú verše Dany Podrackej, Jána Buzássyho, Ľuboša Bendzáka Miroslava Brücka, Leonarda Cohena, Mily Haugovej a Miroslava Válka. Autorsky pripravila poetka a textárka Silvia Kaščáková. V réžii Adama Hanuljaka účinkujú Peter Sklár a Zuzana Porubjaková. Program je z roku 2021.

Program rádií

Autorka scenára: Monika Zumríková Kekeliaková

Text: Lucia Šaráková

Ilustračné snímky: pixabay.com, unsplash.com

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame