Zem ľudí z vtáčej perspektívy, 2. časť

Zem ľudí z vtáčej perspektívy, 2. časť

Aj nasledujúcich sedem dní pokračujeme v nazeraní na život z nadhľadu. Z kokpitov lietadiel, zo zápiskov letcov, spomienok, ktoré uviazli medzi oblakmi. Občas bude atmosféra hustnúť, občas sa rozpustí do meditácie vtáčích krídel. Budeme i spomínať na Milana Rastislava Štefánika a vrátime sa i k dielu Antoina de Saint-Exupéryho.

Tento týždeň si budeme pravidelne otvárať knihu Mariany Čengel Solčanskej Generál Milan Rastislav Štefánik. V piatich častiach nám autorka predstaví svoj pohľad na túto dôležitú osobnosť slovenských dejín. Jej Štefánik miluje a nechá sa milovať, má tajomstvá, o ktorých nikdy nikomu nepovie, je mnohokrát zranený, operovaný, trpí bolesťami, skutočnými i fantómovými a na konci svojich dní je závislý od opiátov. Jeho lietadlo sa zrúti na zem po čudných výstreloch z vypálenej hradnej ruiny a z jeho tragickej smrti dejiny obvinia Edvarda Beneša, muža, ktorý stál v jeho tieni. Viac vám už na pokračovanie bude čítať Ján Gallovič.

V roku 1983 protivzdušná obrana Sovietskeho zväzu zostrelila civilné lietadlo juhokórejských aerolínií. Tento čin vyburcoval verejnosť a vyvolal búrlivé polemiky. Pri vyšetrovaní vyšli najavo fakty, ktoré odhalili bezohľadnosť a cynizmus výzvedných služieb. S odstupom rokov spracoval túto tému bývalý pilot, letecký navigátor a vojenský prokurátor Ján Niňaj, ktorý sa snažil zrekonštruovať okolnosti tejto tragickej udalosti v rozhlasovej dokumentárnej hre. Dal jej názov Bohovia nerátajú obete. Účinkujú Juraj Slezáček, Ladislav Chudík, Karol Machata, Dušan Jamrich, Dušan Tarageľ, Jozef Šimonovič, Igor Čillík, Dušan Kaprálik, Juraj Predmerský a ďalší. Réžia: Igor Hrabinský. Vyrobil Slovenský rozhlas v roku 1998.

Zažili ste už situáciu, že vás dovtedy niečomu učili, až ste to úplne zabudli? V tom prípade už máte minimálne jeden spoločný zážitok s hrdinom klasika českého literárneho humoru Karla Čapka. Poviedku Muž, ktorý vedel lietať vám ponúkneme v interpretácii Ladislava Chudíka. V roku 1992 redakčne pripravila Tamara Chlebová.

Umelecko-publicistické pásmo Osudové lietadlo autorky Margity Ivaničkovej je venované zaujímavej iniciatíve skupiny odborníkov Leteckých opravovní v Trenčíne. Tí sa rozhodli zostrojiť duplikát talianskeho lietadla Caproni, na ktorom 4. mája 1919 tragicky zahynul Milan Rastislav Štefánik. Rozprávanie Jána Opatovského, Jána Mareka a Jiřího Jánského nám odhaľuje detaily, ale i problémy tejto rekonštrukcie. Relácia mala premiéru v roku 2002, vy si ju vypočujte od utorka.

Nasledujúca polhodina bude patriť rozhlasovej poviedke Petra Mrvu Motýle. Zavedie nás do prostredia leteckého klubu, kde sa v kruhu vyznávačov motorového i bezmotorového lietania odohrá taký obyčajný, a predsa pekný príbeh lásky. Účinkujú Táňa Pauhofová, Tomáš Maštalír, Miroslav Trnavský a Vladimír Minarovič. Réžia Táňa Tadlánková. Vyrobil Slovenský rozhlas v roku 2006.

Ako lietať bez krídiel sa dozvieme v rozprávke o Pištáčikovi z pera Dušana Dušeka. V réžii Pavla Janíka z roku 1981 vám ju porozpráva Karol Machata. Nezbudnite počúvať s celou rodinou!

Dana Podracká patrí k nemnohým slovenským poetkám, ktoré napísali verše inšpirované tragickým skonom slovenského astronóma, fotografa a vojenského letca, M. R. Štefánika. Vypočujte si prvú polovicu jej dvojdielnej elegickej básne Pocta Milanovi Rastislavovi Štefánikovi. Druhú časť veršov uvedieme vo štvrtok. Recituje Ida Rapaičová. V roku 2009 redakčne pripravila Jana Hevešiová.

Od stredy vás pozývame počúvať reprízu pôvodnej rozhlasovej hry Zuzany Križkovej Návod na lietanie, napísanej voľne na motívy knihy Richarda Bacha Čajka. Dojímavý príbeh čajky Jonathana Livingstona je čarovným podobenstvom o ľudskom hľadaní zmyslu života, oslobodenia sa od zaužívaných vzorcov, túžbe po pravdivosti, radostnom živote plnom lásky, bez strachu z objavovania nových možností a výšin. V réžii Martina Kákoša účinkujú Dušan Cinkota, Anton Vaculík, Marián Slovák, Karol Machata, Peter Bzdúch, Anna Javorková, Juraj Hrčka, Ivan Pietor, Ľuboš Kostelný, Peter Sklár a Jozef Šimonovič. Vyrobil Slovenský rozhlas v roku 2001.

Do programu zaraďujeme i rozhlasovú miniatúru venovanú Milanovi Rastislavovi Štefánikovi v cykle Galéria slávnych. Podpísal sa pod ňu autor Jozef Leikert. Číta Alfréd Swan. V roku 2010 redakčne pripravil Patrik Oriešek. Od štvrtka pridávame jednu z častí obľúbeného zábavného programu Sobotník, ktorá sa venuje téme Lietanie. Vtipne k tomuto pojmu píšu Ján Mikuš, Tomáš Repčiak, Tereza Oľhová, Martina Sľúková a Jakub Šuták. Účinkujú Juraj Hrčka, Renáta Ryníková, Marián Viskup a Ivana Kováčová. Réžia: Zuzana Galková. Program je z roku 2021.

Meno Antoine de Saint-Exupéry sa bude opäť skloňovať tentoraz v relácii Autor na dnes. Staňte sa svedkami zoznámenia Antoina so svojou manželkou Consuelou, ktorá stála po boku svojho muža až kým jej nadobro nezmizol kdesi v oblakoch. V oblakoch, kde sa začal aj ich spoločný vzťah. Odznejú Exupéryho silné odkazy spoločnosti, ktorú v hre predstavujú reportéri a hlasy davu. „Všetci by raz mali vlietnuť. Vzlietnuť, aby sa potom vrátili..." Zem je preňho tou najsilnejšou príťažlivosťou. Účinkujú Dana Košická, Peter Rašev, Peter Himič, Peter Vilhan a Helena Himičová. Relácia je z roku 2004.

Od piatku uvádzame fíčer Soni Gyarfášovej Ľudovít Šramko - náš najstarší letec a pilot. To si ani neviete predstaviť, akú spúšť zanechali po sebe odchádzajúci Nemci. Letisko bolo celé rozorané a v žiadnom prípade sa na ňom nedalo pristávať," spomína Ľ. Šramko. Pilot, ktorý začínal v Baťovej obuvníckej dielni sa s piešťanskou letkou zúčastnil všetkých vojenských operácií ako pešiak. Relácia zachytáva portrét tohto muža, ktorý letectvu zostal verný až do posledných chvíľ svojho života. Ešte ako 93 ročný sa zúčastnil spolu s ďalšími starými letcami testovacieho letu moderného vládneho špeciálu. Fíčer je z roku 2012.

Do teplých krajín by sa na svojich krídlach mal vzniesť kŕdeľ labutí z jazera v blízkosti mesta. Postupne však podľahnú predstave, že v jazere je dobre a bezpečne po celý rok, že do teplých krajín už odlietať netreba. Najmä Mina a Leo majú strach o svoje deti. Kapitán kŕdľa stráca vážnosť a viera vo Veľkého Káčera sa v kŕdli oslabuje. Uvidíme, čo s našimi labutími hrdinami spraví predpoveď počasia... Hru pre deti i dospelých Do teplých krajín uvádzame na konci nášho „leteckého“ týždňa. Napísal ju Laco Kerata. Účinkujú Zuzana Krónerová, Peter Šimun, Andrej Hryc, Ladislav Kerata, Ľudovít Moravčík, Marián Grebáč a ďalší. Režíroval v roku 1997 Jozef Pražmári.

Program rádií

Scenár: Martin Šenc

Text: Lucia Šaráková

Ilustračné snímky: pixabay.com, unsplash.com, wikipedia.org.

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame